Čo s takýmto psom?
Prosim Vas psickarky( nie tie prehnane starostlive). Pani 80r ma psika,krasny len narocnejsia povaha.Rada by ho darovala,my aj chceme.Lenze neviem ci je to dobry napad prave psa uz 1,5rocneho s navykmi ake ma,vraj im utiekol do susednej dediny.Asi 7km. Moja situacia mam zahradu,3deti a chceme psa k detom .Len na zabradu,ziaden pristup dnu.Tento aj je vonkajssi vo voliere.Lenze co si myslite da sa 1,5r psik preucit,naucit nov moresom?Bala by soms a toho ze by nam utekal napriklad z prechadzok a tak.Prikladam foto psa je to takato rasa.
@cessy01 no neviem ci jej v utulku az tak dobre poradia. Minuly rok sme chceli zobrat velkeho psa a teda mna pristup via ako šokoval. Nasli sme vlciaka a ze pristup dnu. Mam rada psov ale velkeho plynúceho psa dnu urcite nie. Takto nas odbili na viacerých miestach. Takze sme nasli na bazosi s darovaním nejaky mix. Zabehla im fenka k susedovi. Cize je to vlciak krizeny s Československým. Tento rok hladala sestra, ze psik je milý a v pohode. No nebol. Ked sme ho vratili, cakala som, ze mi ponúknu ineho psa, kedze vedia, ze sme uz od nich velkeho psika mali, dožila sa u nas krasny vek a teda mame skusenosti. A nie Zobrali psika a nechali nas ist. Sestra to vzdala, ze ona uz nema na to nervy. 12 rokov dozadu sme zobrali 3 psikov a nepotrebovali ani to aby mal vlciak pristup dnu a vedeli mi presne povedat o jeho povahe. Cize neviem ci uz su ludia v útulkoch neni az moc viazaní na tych psov alebo co sa deje. To iste bolo s mačkami. Zachránené mačiatka z ulice zobral ich mačací utulok , ozvali sme sa im, podmienka musia byt dnu. Hovorim dnu??? Macka? Ved oni si to na dvore uzivaju viac ako dnu. Tak hovorim, ze ok nechajte si ich a potom nariekate na Fb., ze nemate peniaze ani na jedlo pre ne. Zobrali sme od svokrinej susedy rovno dve, nech im nie je smutno a pekne na sterilizáciu. Ockuju sa tiez spolu so psami. Chytajú vsetko co sa na dvore pohne. Tak neviem, ci skutocne sa da spoľahnúť na úsudok utulku. V minulosti Ano ale teraz po mojich skúsenostiach nie.
@sono2 Tak stromy su uz vyrastene,neobschli by.Zdal sa hravy,nie agresivny.Ved to ze aj deti by ho vystavili a zasa no aj po tetoch je neporiadok aj po paovi uprace sa razom.
@lulabay ved to ja nikoho v okoli nepoznam co ny sa tak psovi venoval ze 4 h denne.Jednak mi to ani nevychadza,kedze ak pracuju 8 h dojdu okolo 3-4 a treba aj upratat a to ako od 16-do 20 su so psom niekde v horach a turistike ako to tu nolo spominane.Tak uplne zasnem ale ved dobre.
Ahoj autorka, mať psika od šteniatka ma svoje vyhody, ale ani u steniatka nemas istotu, aku bude mat povahu, ci ti v buducnosti nebude utekat. Tento psik je este mlady, este ho mozes zlozvykom odnaucit. My sme 2 roky dozadu riesili podobnu situaciu, islo ale o 4-rocneho psika. Jeho socializacia bola minimalna, jedine co poznal bola voliera-dvor, myslim, ze s nami si to uziva, miluje vodu a takmer kazdy den s nim chodime k potoku, aby sa okupal, co dovtedy nepoznal a na prechadzky. Inak je v zahrade alebo s nami na dvore. A urcite to nie je 24/7. Nebol nauceny ani na voditko, ale v priebehu par dni to zvladol. Celkovo sa vsetkemu velmi rychlo naucil, jediny (ale dost vazny) problem je privolavacka v "krizovych situaciach" napr. srna, zajac...kedze chodime do lesa, u mna je to na 90% a u manzela na 99%. Ale vdacnejsieho psa sme este nemali, keby mohol tak za nas aj dycha. Takze drzim palce, aby ste sa spravne rozhodli 🙂
@autor ak jej chcete naozaj pomôcť tak ak je v tom.tak ju zoberte na veterinu, zistíte ci je v tom. A podla toho postupuj dalej.Lebo keď ju babka daruje niekomu a ona bude fakt v tom..presne viem ako to dopadne...hrozné čosi..ak nechcete babke a psovi naozaj pomôcť a je to len nejaky momentálny stav tak tu môžme písať do aleluja.
Ja by som to skúsila, hlavne ako sa bude aj k deťom správať, či to bude vhodný pes k nim. Je to mladý pes ide ešte prevychovať, ale určite návšteva veterinára + kastrácia, aj feny zvyknú utekať, keď sa hárajú, pud mať mladé je silný aj u nich. Plus to že je zavretá a je to energetický pes, preto podľa mňa uteká, je dosť možné, že ak bude mať výbeh na záhrade, bláznenie s deťmi, výcvik + prechádzky tak jej to bude stačiť, bude spokojná a nebude už mať potrebu utekať. Ak máte možnosť ju dať niekomu trénovať tak to je fajn, hlavne kvôli tým sliepkam, aby ich nenáháňala a nelovila, ale to vy už musíte nastaviť hranice. Ak si nesadnete, tak určite by som sa jej pokúsila nájsť vhodný domov, lebo kombinácia energetický pes vo voliére a k tomu 80 ročná babka je zlá kombinácia, aby raz neušla tak, že sa už nevráti, príp. nechytila depresie.
@betulinka1 ono ti z utulku maju podmienku ze pristup dnu,to tiez tak na hlavu proste ak chcem psa na zahradu nebude dnu,preto chcem aj takeho psa,nie dnukajsieho.A je logicke ze ak je vinku a dnu ho nechcem tak z utulku si ani nezaobsyaram.Okrem toho s nimi je tazsia spoluprava,stale zdielaju paikov na adopciu a ak im napises tak proate sa neozvu,hlavne ze stale maju plne utulky.A zasa ja tiez nevezmem.Potom naozaj ako ty pises z bazosu a vychovas si ho ako ty chces.Mne by oes vnutri vyslovene zavadzal,hlavne ak je to vatsi pes.Dost ze sa clovek nedoprace po detoxh a nietoneste po psovi.Ty z utulku naozaj hlavne ze stale nariekaju ze nemaju miesta ale ked tobia taketo drahoty.
Preucit sa da. Otazne je ci sa vam to bude chciet. Ja by som za seba dospeleho psa nechcela. Ked by som kupovala psa tak by som chcela vediet odkial je vidiet rodicov a mat ho od šťeňaťa
@betulinka1 ono záleží kde ste boli napr v To neadoptuješ ani dnu a to isté kastračný program🙈 ale keď som ja riešila útulok vždy sme sa snažili ľuďom poradiť aby bol aj pes šťastný a aj rodina spokojná. Ono stačí povedať že pes samozrejme prístup dnu počas mrazov bude mať. Kopec ľudí dá psíka do garáže do teplej pivnice ono je to o komunikácii. Záleží dosť do akého útulku pôjdeš. Stačí ich odsledovať na fb akú frekvenciu adopcii majú a aký popis k psíkom. Myslím že čím výhodnejšie tým je situácia horšia a ľudia sú vdačnejší za akúkoľvek adopciu. Ja tiež zvažujem ďalšieho psíka lebo máme takmer 13ročnu a zatiaľ sa mi pozdáva Banská Štiavnica a tiež nechcem šteniatko a mať ho iba v dome.
@cessy01 ahoj ako spoluzakladateľka sz si sa vôbec nezastavila že je celý deň vo voliere takýto pes u 80 r človeka. Wow...prečo nenavrhnes nejakú pomoc tomu chudákov?
Ak je fena kotna sterilizacia sa robí samozrejme spolu s prerušením kotnosti.
ono to bude chchiet isto najskor zvykanie si. mohli by ste ho bravat na prechadzky a postupne k vam. aby to zas nebol hned velky skok aj pre neho, ze odrazu je niekde inde a ocakava sa od neho uplne nieco ine
@hladamematku už kvôli času som s tým prestala. Robila som v útulku 10rokov. S deckom na cecku som prevážala zraneného netopiera na druhý koniec slovenská. S bruchom mesiac pred pôrodom som dopravakom pomáhala chytať koňa na hlavnom ťahu aby nespôsobil nehodu. Milionkrat som bežala s policajtami na odchyty , xkrát mi volali hasiči v noci a ja som bežala.Nie nemám potrebu zachraňovať svet ktorý nefunguje. To že ten pes nieje uviazaný na špagáte je v tomto štáte výhra.. keby každý človek pomohol s kastraciami osvetou a prevozom zvierat ako ja boli by sme inde. Takže skús sa nad tou blbosťou ktorú si teraz na moju adresu napísala zamyslieť. XY psov v katastrofálnom stave nemá ani 10% toho čo tento. Tým že sa dostane z koterca k deťom ktoré ho môžu vypustiť na frekventovanu cestu sa mu môže stať horšie ako žiť v koterci tam je aspoň v bezpečí
@cessy01 ale prosim Ta tie utulky uz maju naozaj nemozne podmienky,Pes ak je z yknuty a stavany na zimu,tak nezmrzne.Uz aj tie zimy su teplejsie,normalne pes nepotrebuje v zime byt v dome.Pes je na to od prirody prisposobeny,samozrejme ak sa nebavime o tych cudnych plemenach ktore ludia obliekaju do kostymcekov v zime,tym je sima.Ale @betulinka1 pisala o vlciakovi,tky pes nezamrzne v zime vinka.A okrem toho dnes sa uz robia psie budy zateplene,zvysene atd
Lenže tu nejde len o zimu ale aj o kontakt s rodinou. Ty to nechápeš? Pes 24hodin zatvorený niekde na dvore od jesene do jari rodinu uvidí tak hodinu denne.. pes je spoločenské zviera ja mam 40kg psov a majú prístup do domu aj keď v ňom nechcú byť non stop. To že je človek 8h v práci a Pes je sám je ok aj to ze je sám veľkú časť dňa ale nie 23h denne lebo predpokladám ze v jesenné upršané chladné dní viac rodina vonku na dvore nieje. Život psa nieje iba 3/4 mesiace v roku keď sme viac vonku na záhrade a dvore. Tiež s tým nesúhlasím ako majú nastavený systém útulky a aj preto som prestala riešiť túto problematiku ale to ze v SR majú ľudia predstavu ze Pes patrí von aj v mínus 15C mrazoch tak s tým nesúhlasím. Pes nieje stavaný na také mrazy ma ďaleko od vlka, trpia mu kĺby , vystavený podchladením a dlhodobým chladom sa mu výrazne skracuje život. Keď nemáš mat psa ako člena rodiny tak načo? Ako hračku deťom aby štekal keď niekto príde? Ja mam psov ako partakov chodia s nami aj na dovolenku a poslúchajú na posunky nieto na slovo lebo s nami žijú q vidia ako funguje rodina. My môžeme mať bránu otvorenú pol dna ani ich nenapadne ísť bez nás preč. Na prechádzky chodím výlučne bez voditka lebo Pes má miluje a stráži každý môj krok nie aby ma vláčil po ceste ako šarkana. Zobrať si nesocializovane zviera z koterca medzi deti je blbosť nič viac k tomu už nebudem písať.
@cessy01 mrazy mat ho dnu. Ved zima uz ani nie je. Velke psy su vzdy vonku. Pes ma pristup do voliéry a tam ma zateplenu budu este. Vies kde ležia? Na zemi pri brane alebo pri dverach. Dnu isli iba, ak bol Silvester ale nie kvoli zime ale ohňostrojom. Inak sme oslovili utulky na rovných miestach Sk a pristup dnu. Hmmm to ta potom nebavi volat na 30 miest. Zoberies ineho, ktory by skoncil v útulku alebo niekde zastrelený. Aj takto sa da pomoct.
Za mna dnu iba chory, po operacii, zranený na doliečenie alebo male plemena, ktore vyslovene nemaju srst na von. Cize vo vnutri sme mali civavku, maltezakov a teraz ma sestra mopsa. Inak brutalne plemeno k detom. Miluje ich. Normalne za nimi skoci do bazena, nevie sa od deti odtrhnúť. Ta radost, ked prideme. Len ten teda patri dnu. Beha cely den, nechapem s takymi nohami.
@betulinka1 vieš prečo tam ležia? Kvôli kontaktu s vami... prečo neleží v záhrade v snehu? Lebo tam by bol 24h sám on si ľahne tam kde vás vidí a stretne lebo pes je SPOLOČENSKÉ zviera a miluje spoločnosť človeka.
@cessy01 ja by som snu psa nemohla mat aj kvoli hygiene a celkovo.Pes musi vysrzat ani ty nie si s detmi 24/7 ale au v skole potom kruzkya vidis ich tak 2-3h senne tolko co aj tomu psovi venujes as.Prosim ta neprehanajte a nerobte zo psov to,co nie su.
@cessy01 len vies, to co pises ty to je to "prehnane starostlive" 😉 Tu stale panuje mentalita, ze psovi staci vybeh na dvore, dat nazrat (ako bonus aj zbytky, kosti z obeda,...), obcas pohladkat a ved hlavne, ze deti maju psika a hlavne ze aj strazi dom (rozumej steka na vsetko co sa pohne). To, ze pes ma aj nejake potreby, ze patri k svorkovitym zvieratam, ze klby, atd atd. je prehnana starostlivost a fanatizmus... Skoda reci.
@anonymanonym ty nie si ta co sa psovi venuje 5h denne?😉Prepac alw co vy dve pisete je naozaj az fanatizmus a nerealne u len kvoli casu.To znamena ze psov mozu mat len slobodni ludia,co sa im dokazu tolko venovat?
Samozrejme ze kvoli detom chcem psa,pre mna by aom nemusela mat.Ale ja pokladam dolezite budovat vztah dieta-zviera.Uz ako sa pritom citi pes je mi naozaj ukradnute.To ale neznamena ze psa budeme tyrat.Naopak,dostane vsetko,co potrebuje este aj viac ,bude sa mat u nas ako v raji .Ale to neznamena ze ho nasackujem do domu-Nie.ore mna jw to maximalne nehygienicke.
@cessy01 no tak stihla si poohovarat hastracny.program a pre psa si nič nespravila to že si vyhorela a pes na spagate je pre teba výhra je tvoj chorý problém. Táto fena nemá čo byť zavretá stale v koterci je to jednoducho týranie. Tvojim ceckom ani netopierom si ma neocarila, v slobode zvierat vzdy boli a sú nádherné peniaze...
Ja zachranujem zvieratá 18 rokov ZADARMO!!!
Naozaj si toto napísala? "Uz ako sa pritom citi pes je mi naozaj ukradnute"??
@hladamematku Samozrejme,hadam ani ty nerobis psovi psychologa.A mne to je ukradnute co si ty myslis,ja mam ine parametre vo vychove psov.Mne by skor bolo horsie kastrovat psa kotneho ako sa trapit co si pes mysli.To ty myslis vazne dat vykastrovat psa co ma stenata v bruxhu?A ty si hovoris zachranca psov?Zamyali sa.A ano je mi ukradnute do si pes mysli.Ci citi ked ma potreby naplnene a ked mu nestacia no hold smola,pre mna nie je priorita pes ani nie je na 2 mieste ani nikdy nebude clen rodiny.Bude to vzdy len pes a je to normalny nazor.Ani clovek nie je predsa sucast svorky.
Ja sa psovi venujem nadpriemerne lebo mi to povaha prace a zivotny styl dovoluje. Ale nie som toho nazoru, ze je to nevyhnutne. Drviva vacsina ludi nema cas sa psovi venovat hodiny denne, to je uplne jasne a normalne... Len potom su aj vhodnejsie plemena, ale napriek tomu som tu sama pisala, ze aj psa ako je bordera unavi dobre vedeny PAR MINUTOVY trening a ze zaklad je aj naucit psa rezim prace a oddychu a nie sa mu venovat cele dni.
Ak date psovi vsetko co potrebuje (ako pises) tj kazdodenne prechadzky mimo dvor, v pripade bordery pravidelnu riadenu pracu a v pripade konkretneho nevychovaneho psa aj prvotnu riadnu vychovu, tak v poriadku. Ale uz len veta, ze ti je ukradnute ako sa pes citi hovori za vsetko 😉
@autor čítam ta ďalej a nedá mi to. Ôk.pes vonku bez prístupu dovnútra. To ešte beriem.( pod podmienku, že sa psovi človek aktívne venuje. Nie vyjdem na dvor na cigu ci kávu a pohladkam ho). Ale ze ti je úplne jedno co pes cíti a stačí mu to čo si napísala. Uprimne: ty keď si toho psa vezmeš.. nikdy ho nevychovas. A to som ti dávala šancu že lepšie u vás než u babky vo voliere. ..lebo ty nevieš a nechceš ani vedieť čo pes cíti a potrebuje aby ste mali doma z neho radosť a nielen starosť. Ty to proste nechápeš že pes bude šťastný a budete pre neho pupok sveta keď sa mu budete venovať a učiť ho. Učiť ho správne. Že ty budeš mať radosť z neho a on strasne rad bude pre teba " pracovat". Lebo ti bude dôverovať a tešiť sa úprimne na tvoju spolocnost. Nikto nie je so psom nonstop, to je pochopitelne. Ale tobôž tam kde sú malé deti a tie sú nevyspytatelne povedať ze ti je jedno xo pes citi...potom aj jemu bude úplne ale ze jedno ako sa bude chovať.toto pes cíti!!!
@betulinka1 to je taka blbosť. To ze majú domestifikovqnych psov neznamená ze ich majú hyckanych a podobne. Toto je len obrázok ako funny.
Ak čaká fenka šteniatka ok čo už teraz....a ani to s istotou nevieš.Ale ako náhle sa bude dať treba fenku vykastrovat zamedzis tak jednak ďalším nechcenim steniatkam, prestane utekať a do budúcna aj zdravotnim problémom.
Každý pes sa naučí na novú rodinu deti a dá sa prechyvovat.Hovorim z vlastnej skúsenosti.
K zvyšku sa nevyjadrujem...

Komentáre som čítala len zbežne a väčšina je proti, nevychovaný, nesocializovaný, náročná rasa ...
Ten psík má len 1,5 roka v podstate šteňa, ja nevidím problém v tom ho prevychovať - chce to trpezlivosť,naučiť ho na vodítko - určite by som ho nepúšťala z vôdzky, ak nereaguje na povel, je to hravé a aktívne plemeno - pri 3 deťoch si myslím, že sa vyblázni dosť. Mám veľké pochybnosti, že všetci majitelia border kólií s nimi denne absolvujú 4 hodinovú prechádzku, aby ich im naplnili pohybové potreby .... A určite mu bude lepšie na záhrade ako celý život pretrpený vo voliére. Treba pozrieť ploty - kvôli útekom a sliepky by som na začiatok tiež "odložila" do bezpečia, začiatky budú ťažké - ale tieto psíky sú milujúcimi kamarátmi, držím palce