Čo s takýmto psom?
Prosim Vas psickarky( nie tie prehnane starostlive). Pani 80r ma psika,krasny len narocnejsia povaha.Rada by ho darovala,my aj chceme.Lenze neviem ci je to dobry napad prave psa uz 1,5rocneho s navykmi ake ma,vraj im utiekol do susednej dediny.Asi 7km. Moja situacia mam zahradu,3deti a chceme psa k detom .Len na zabradu,ziaden pristup dnu.Tento aj je vonkajssi vo voliere.Lenze co si myslite da sa 1,5r psik preucit,naucit nov moresom?Bala by soms a toho ze by nam utekal napriklad z prechadzok a tak.Prikladam foto psa je to takato rasa.
@konikmodry111 no mne je luto teba.
Tak už si prešla do urážok, nevieš čítať. Iný názor? Ja ti píšem fakty, ty si ideš svoje. A toľko nezmyslov čo dokážeš napísať. Absolútne nemas žiadne znalosti.
No davam tomu menej ako rok. Potom sa ozvi, ako si fena zije. Inak nazory ako z dediny pred 30 rokmi.
@simka1454 to nema vyznam. Posles clanok a potom hodi argument o zapaloch "prsnikov", tj. mliecnej zlazy a ziada od teba relevantne zdroje, ale zjavne nie je schopna ich ani precitat 😊
"Ak máme sučku len pre radosť, potom je toto to najlepšie, čo pre neho môžeme urobiť z hľadiska prevencie ochorení pohlavného systému. Často počúvame, a skôr sa skutočne tradovalo, že aspoň jedenkrát sučka musí mať šteniatka. Výskumy prevádzané v Spojených štátoch na veľkých skupinách sučiek, ktoré rodili 1x, viackrát alebo ani raz, ukázali, že medzi nimi nie je príliš veľký rozdiel medzi výskytom cýst, nádorov vaječníkov a maternice, zápalov maternice alebo nádorov mliečnej žľazy. Len u sučiek, ktoré rodili viackrát, bol nižší výskyt hormonálne podmienenej cukrovky. Všetky tieto skupiny však výrazne zatienila skupina sučiek kastrovaných. Po kastrácii tu nehrozí žiadne ďalšie ochorenie týchto orgánov. Výskyt hormonálne podmienenej cukrovky je takmer nulový. Čím skorej sa operácia vykoná, tým väčší je ochranný efekt proti nádorom mliečnej žľazy. Z výsledkov týchto výskumov vyplýva, že sučka skutočne nemusí mať ani raz za život šteniatka, alebo pokiaľ s ňou už vôbec nerátame do chovu, je dobré nechať ju vykastrovať."
@ropucha6 a mozno este aj horsie nazory ako z dediny spred 30 r.. Ja mam na dedine 70r+ svokrovcov s krizencom border kolie a starostlivost o psa ukazkova. Normalne som po tomto este vdacnejsia za okolie ktore okolo seba mam 😅
@anonymanonym no vidis,tak tvoje nekastrovane psy zasa budu mat cukrovku.Co mi tu chces napisat ,hoavne ze pp psy sa nekasruju lebo musia na seba zarobit.To je ta vasa ochrana zvierat.Ja tento nazor nemam,neznamena ze tyram psy.Ako som uz pisala za mna je vatsie riziko anestezia a s tym spojene rozika ako rakovina maternice inak kolkonpsov ju vlastne ma??1z 10?Ale o 1 z 1000?Vobec to nie su pre mna relevantne argumenty,pretoze mozno jednemu psovi pomozes ale dalsim 10000 uvlisiz narkozou apebo s ope zmenami hormonov.Mne to naozaj skor pride len sikana zo strani pp chov stabic a utulkov.Ale nastastie ja psa nemam z mnozenia: ako napriklad ty.
@simka1454 Ty radsej pohladaj ten (ne)existujuci zakon.Lebo naozaj smiesne ked sa niecom ohanas a ono to ani needistuje.
Tu nejde o rakovinu, chapes?! Si sa chytila a rypes len jednym smerom! Pre pokoj v dusi, pohodu vas a fenky ju kastruj! Nebudes mat starosti, ani ty ani fena..
A vies preco ti tu aj ine tvrdia toto iste, ze ju mas kastrovat?
Pretoze neverime, ze toho psa vychovas, nedajboze vycvicis a ze vam znova neutecie👿
Je fajn mat cvicitela, ale ten vam len ukaze, nasmeruje vas, ako to mate robit a dokopy sa nic podstatneho nezmeni, pokial nezacnes makat TY!!! Tak sa neonac a neurazaj!!!
@jankaovecka Len len pes ani neutiekol,Pani dala chybnu info ktorej ste sa vsetky chytili.A inak ani take odbornicky ste neodhadli rasu,je to inak cistokrvna kolia merle.Ani to tu po iektore odbornicky neuhadli.
Pyometriou (najma vo vyssom veku, ale aj nizsom) trpi snad kazda druha nekastrovana fena.
A jasne, ze niekedy utecie. Tuto pani sa sice skryva za anonymnou diskusiou, ale je viac nez prehliadnutelna a tejto pani nevadi ak pes utecie, teda vadi skrz stenata, ale inak ani nie lebo vsak snad sa vrati, nebude to prvy a zial asi ani posledny pes, ktory im utecie.
A cistokrvna boc merle 🙈🙈😂 Lebo nema papiere, ale videli oboch rodicov, vsak? 😂
autorka, hlavne, ze ty si odbornik na vsetko, ze ??? 🙈😂
@anonymanonym najma vo vyssom ,no tvoj zasa vo vyssom veku bude mat tu spominanu cukrovku kvoli kastracii.Sa tu hrate na ochrancov ,,pritom myslela si ty na city ked svojich psov nechavas rezat???
Predstav si ze este ani jeden pes nam neutiekol mame kvalitny plot a,vsetky sa dozili krasneho veku a bez kastracie.Takze tvoja studia ,uhm.....Inak co mate stale s tym utekom?Nie kazdy ma deravy plot a nienkazdy venci nadivoko.Ako by mala otehotniet,z ducha svateho?
Ma papiere😉Vidis to,a ani som nehladala od pp mnozitelov .,Prisla mi sama.Ale mne by bol dobry aj pes od susedov,nemam podmienku pp skor som chcela mix.
Neverim, ze ma preukaz povodu. Fakt, ze nie. Ale v poriadku. CHS je v tom pripade kontaktovana???
A predstav si, ze ano, myslim na pocity mojich psov. Prva fena v nasej rodine nebola kastrovana, skoncila pod nozom s extremnym zapalom maternice, ktora bola plna hnusneho hnisu. Dakujem, neprosim si uz zazit to utrpenie, na ktore som sa musela pozerat.
@anonymanonym vidis to a nasi nekastrovani nemali zuadne problemy.Takze asi tak.
@anonymanonym a mala ta fena stenata?
Vsak ked si ju zabezpecis, tak ju nedaj kastrovat. Ale predtym si sa vyjadrovala v style, vsak co, stenata sa rozdaju. Ani ja nemam kastrovaneho psa, ale viem ho na 100%zabezpecit. Plus je to pes, pri fene by som asi nevahala, ten zapal maternice a mliecnych zliaz vie byt nebezpecny. Ma papiere znamena, ze ma preukaz povodu? Lebo to mal byt chovatel informovany, ak sa pes predava dalej. No kazdopadne, ak uz tu fenu mate, tak to prosim ta ber vsetko vazne, borderka je narocne plemeno, treba s nou pracovat a unavit ju fyzicky aj psychicky.
@ropucha6 no nemam zaujem o stenata.( robota okolo toho a pod) ,mame plot a nebudem ju pustat nacolnonjednak nie lebo zle reaguje na ine zvierata a psy.No my sme ju nekupili ale mame ju darovanu aj s granulami;)-Ako pani si este myslela ze ju vratime za dva dni .Ona ju nechcela ani predat lebo ved je stastna asi ze nema starost s nou.
@ropucha6 ved uz mame termin u cvicitela solo,nie skupinocvo a zatial ma dost pohyby lebo stale je s nami a ma aj dlhe prechadzky.
Ani ja, ani ty (resp. nase psy) nie sme stastisticky vyznamne. Pozeram na studie a pocuvam odbornikov. Ohladom kastracie som sa radila s tak vela odbornikmi a precitala tak vela zahranicnych studii z vedeckych databaz, ze to ani spocitat neviem...
Mne samej nie je a nikdy nebolo prijemne doniest fenu na kastraciu, preto som to aj rozoberala s tolkymi odbornikmi lebo sa mi do toho proste nechcelo. Komu by to bolo aj prijemne? Haranie mi vobec nevadi... Ale je to pre ich dobro, pre ich zdravie... Ale ako vravim, tu je zbytocne pisat. Ak mas v sebe nejaku zodpovednost za toho tvora a chces pre neho dobro, pytaj sa aj ty odbornikov. Na moj alebo inych diskutujucich nazor sa mozes vykaslat. Pytaj sa dobrych veterinarov, trenerov, kynologov,...
A btw. ak ma naozaj PP (este raz, neverim), tak CHS ma s velkou pravdepodobnostou predkupne pravo, mala by byt k tomu psovi aj zmluva, v ktorej je to zahrnute.
@anonymanonym viesco ja ani dcee by som nedala vybrat napr nosnu mandlu v celkovej anestezii kvoli rizikam.Ako chapem kastrovanientulavych maciek,a ich oremnozenie isto to ma aj vyznam v osadach alebo na dedina h kvoli utulkom.Ale poradil sa aj s veterinarom.Aj tak ju musime dat preockovat takze aj k tomu dojde.
Nechce sa mi verit, ze ma pp.. neverim, ze si babka, alebo jej pribuzni, kupili papieroveho psa..Asi ani ty nevies, vsak? Tak daj nazov chovky, ak ma preukaz povodu.
@jankaovecka na toto uz nezareaguje, lebo asi jej doslo, ze napisala blbost.🫣😤
Takže najnovšie si aj proti narkoze?????? O bože, prečo 🤣🤣🤣🤣🤣
Ak máte taký plot, že psík neutečie, tak to nie je žiadny problém. Vyhrá sa s deťmi, unaví sa a bude to OK. Psík bude neskôr kľudnejší, postupne ako bude starnúť, dá sa aj vykastrovať. Časom sa naučí režimu, zvykne si naň a ak bude vonku, tak veľký problém tam nenastane.
Merle nie je cistokrivne 🙈 mám papierových psov, merle gen je neakceptovateľný..
Autorka, precitaj si najprv niečo o merle psoch. https://www.vaschovatel.sk/blog/923-merle-farba...

Nemáš vôbec sajnu, škoda reči s tebou .. je mi len ľúto toho psíka