Čo sa to deje s poštovnými pravidlami?
Idem sa podeliť o svoju skúsenosť. Posielala som dva dni po sebe zásielku cez Poštu,všetko som zabalila, odvážila, vypočítala poštovné podľa cenníka Pošty ako zvyknem, a tam ma zrušili,že mi zásielky nepošlú ako obyčajný list,ale len doporučene alebo ako balík. Že ako list môžu poslať len zásielky tenšie ako 3 cm. Chápem,tak to majú písané aj na stránke,len hrúbku doteraz neriešili a obyčajne mi poslali kabát a podobne…v prvom prípade som teraz posielala dve obliečky,ok,mohlo to mať asi 10 cm na hrúbku,ale teraz som posielala na inej pošte babe JEDNO! detské bodicko a legíny a tvrdila,že jej to vrátia a teda ak to chcem poslať,musím si vypísať podací lístok. Miesto poštovného 2 eurá som platila 3,50! Posielali ste prosím niekto niečo po Novom roku? Aké máte skúsenosti?
Tak ale to si moze povedat 15 zien ze ved to je len body a leginy, to postarka hodi… a potom skonci s batohom plnym balickov, co sa tvaria ako “listy”. Treba sa na to pozriet aj z druhej strany, verim, ze sa nenajde jedna postarka co si hovori, ze skoda, ze to zrusili…
@moizetta pracujem na poste tiez ma to prekvapilo ked mi v piatok kolegyna ukazovala nové predpisy obycajna zásielka 1tr nemozeme.prijat ak.presahuje viac ako.20/35cm jedna strana plus dalsie rozmery tak ako vy klienti tak aj my zamestnanci sme to zistili 2.1. ;)
@slaviivals povedal ti kto? že ich ty nevyužívaš… doporučené listy z úradov, platenie šekov, ani sa mi rozmýšľať nechce - ale keď to pošta zabalí a bude udržiavať iba čo musí, ľudia budú radi platiť za služby len aby ich mali…
@moizetta ano, zmenili podmienky, ako obyvajny list posles len take, co sa zmesti do schranky. Ostatne ako doporuceny alebo balik.
@moizetta vypíš si podací hárok doma ušetríš na liste 0.50€ a na balíku 0.80€.
Podací hárok vypíšeš na https://eposta.posta.sk/epodaci-harok/ alebo v mobilnej aplikácii.
@biba_18 doporucene listy z uradov nahradila elektronicka schranka, šeky elektrinicke bankovnictvo. A to je buducnost, takze ano, posta je v passe
@slaviivals to ťažko že nahradila. elektronickú schránku nie je povinnosť mať…
@viestta a co sa tym zmenilo, okrem toho ze za*rana komunisticka organizacia je este viac predrazena ako bola? Ved ked to pojde ako doporuceny list, aj tak to bude musiet postarka tahat so sebou, jedine ze sa na to zvysoka vybodne ako vsetky na vsetkych adresach, kde som byvala a nebude sa ani unuvat to brat so sebou. Rovno len hodi zlty listok do schranky a pracujuceho cloveka moze aj slak trafit, lebo ich otvaracie hodiny su este z cias komunizmu nezmenene. Ja som s nimi nadobro skoncila, packata a v podstate aj vsetky ostatne dorucovacie spolocnosti su flexibilne a lacnejsie.
@slaviivals Vážne? Prečo sú teda na každej pošte rady ľudí, keď ju podľa teba už nikto nepotrebuje? Prečo sa sťažujú, že sú krátke otváracie doby a málo pracovníkov za priehradkami,tak musia čakať? 🤔
Koľkí z tvojej rodiny majú elektrickú schránku?
Úrady odosielajú kvantá zásielok,firmy takisto, všetci mobilní operátori, všetky banky, poisťovne... atď atď
Ani náhodou všetci ľudia neplatia šeky, SIPO, faktúry...cez IB.
O dôchodkoch a rôznych dávkach, ktoré si preberajú osobne na pošte ani nehovorím...
@jaja20 je to len pohodlny pozostatok casov minulych. Stari ludia su zvykuti vsetko platit cez seky. Ja osobne z rodiny ani znamych nepoznam nikoho kto by to tak robil. Automaticky si vsetci nastavuju trvaly prikaz na uhradu ako my.
Aj uradne zasielky si najdu inu cestu skor ci neskor, ved predsa aj posta sa nechala pocut, ze bude mozne listy posielat aj cez ich boxy. Len dufajme, ze to pri ich rychlosti a prisposobitelnosti sa trhu nebude o 20 rokov 🤷🏻♀️
Packeta tu este oar rokov dozadu nebola a teraz co sa tyka balikovych zasielok “prestala” postu cenou, sledovanim zasielky aj sposobom zasielania. Je len otazka casu kto ich konecne nahradi aj po inych stankach a ludia si jednoducho na to zvyknu ako na vsetky inovacie a zmeny.
@jaja20 U nás na pošte vždy bývalo milión ľudí v akúkoľvek hodinu a teraz je markantný pokles. Bývam na sídlisku vo veľkom meste a máme tu dostupné všetky ďalšie spôsoby posielania a doručovania zásielok. Takže u nás je to markantný rozdiel.
@jaja20 co sa tyka tych uradnych zasielok- posta ako statna firma poskytuje sluzbu statnym uradom- teda sa len peniaze danovych poplatnikov presunu z bodu a do bodu b a aj to neefektivnym sposobom. Zasa sa budu vsetky straty len dotovat z nasich vrecak...
Posta mala jedinu vyhodu oproti komercnym spolocnostiam, ze cca za polovicnu cenu (aj ked bez zaruky) dorucovala male balicky, tuto sluzbu prestala ponukat.
A co sa tyka mnozstva ludi na postach, napr. v KE boli v lete 3 mesiace zavrete niektore posty a velke posty na sidliskach mali tak okresanu pracovnu dobu, ze tam samozrejme boli rady az do nekonecna. A su stale, kedze realne funguju 2 prepazky z 8 existujucich.
Kvalita sluzieb klesa, konkurencieschopnost tiez...
@biba_18 zatial
@jaja20 to bolo 😁 posta bola najlacnejsia. To sa od noveho roku zmenilo. A davky… kazdy, kto bude chciet davku, kazdeho prinutia zalozit si ucet rovnako, ako teba donutili mat ucet, aby ti mohli vyplatu poslat tam
@mapa Kvalita služieb klesá hlavne kôli tomu, že klesá množstvo zamestnancov. Ulíc stále rovnaký počet, ale pracovníkov menej. Dôsledkom toho sú aj veci,čo tu písali ženy, že im poštárky nedoniesli balíčky domov, ale im len hodili žltý oznam, že je zásielka uložená na pošte. Nie je totiž fyzicky možné zobrať všetko naraz so sebou na rajon. Lebo nie všetci doručovatelia chodia autami.
@slaviivals Píšeš blbosti. Nikoho nemožno prinútiť urobiť si účet. Ani všetci dôchodcovia nemajú účty, ani všetci poberatelia detských prídavkov ich nedostávajú na účet,ale chodia si brať peniaze na poštu.
A neodpovedala si mi na otázku, koľko ľudí z vašej rodiny má tú elektronickú schránku,o ktorej tak básniš. Plus ostatné veci, ktoré som spomenula.
@veronicka1901 To je možno u vás vo "veľkom" meste,ale koľko je takých veľkých miest s možnosťami? Na väčší zvyšok Slovenska nemyslíš?
@anavixy možno nie teraz ale keď ju prepustia, lebo počet zásielok klesne, tak sa bude čudovať prečo.. 🫥
@jaja20 ja ti pisem, ako to bude, zatvaraj si oci, kolko chces.
Ty mi povedz, kolko poznas ludi, ktorym chodi vyplata postou ☺️
Elektronicku schranku z mojej rodiny ma minimalne 50% ludi. Ostatne uz neviem, co si sa pytala, nevyuzivam nic. Jedine, na co som postu vyuzivala, bolo posielanie a prijimanie balikov. Teraz sa mi to uz neoplati
@jaja20 vieš prečo sú tam rady?
Lebo Packeta má otvorený z box 24hod. Vyberieš si kedy chceš. Výdajne miesta väčšinou 8-12 hodín denne.
A pošta? Tam keď niečo príde, tak si to vyzdvihni napr u mojich rodičov od 8.15-9.45 a keď nestihneš, tak máš ešte šancu vystáť radu medzi 15.15-15.45. U nás na obci pošta nie je. Cestujeme 4km autom a tiež len 4-5 hod otváracia doba a aj to tiež polovicu času zatvorené "z technických príčin".
Úžasné tie otváracie hodiny, že? 🙃
Proste na H.O systém na tej pošte.. preto sú rady. Pre nič iné.
@slaviivals Nevieš čítať s porozumením? Kde som písala o výplate?
A tým ostatným z tvojej rodiny ako chodí pošta? Poštovným holubom? 😄
To, že ty tie ostatné služby nevyužívaš, neznamená, že ich nevyužíva kvantum dalších ľudí.
@lenkakravcova Rady sa tvoria kôli tomu, čo som písala vyššie mape.
Menej pracovníkov logicky znamená aj menej otvorených priehradok a kratšie otváracie hodiny.
Nemá kto zastupovať, keď idú ženy na PN, OČR alebo dovolenku, preto sa aj píše "zatvorené z technických príčin".
@jaja20 ty nevies citat s porozumenim. Pisem, ze posta sa pochovala a zanedlho bude odpocivat v pokoji, amen
@slaviivals Chápem, došli ti argumenty 😁

@jaja20 ale ide dole vodou, čim dalej menej prevadzok, viac zasielok rovno na pošte uložených, otvaracie hodiny to je čisté šialenstvo