icon

Čo sa to s vami deje?

21. aug 2023

Ludia co sa to s vami deje..sama zloba,nenavist,neprajnost,urazky,vyhrazky..nehovoriac o fyzickych napadnutiach, ktore koncia vselijako... kolkokrat pozriem, napriklad na FB, tak to su urazky,nadavky,vysmech v skupinach.. v realnom zivote detto...ludia by sa vzajomne utopili v lyzicke vody a zavidia si pomaly aj choroby. A deti? Su na tom podobne.
Kam tento svet speje?

valeria_h
22. aug 2023

Preto FB nemám, je to liaheň zla a nenávisti. Otrasné čo sú ľudia schopní napísať, ako vedia urážať a škatuľkovať, nadávať. Škoda sa nad tým aj zamýšľať, ži reálny život a kašli na sociálne siete.

valeria_h
22. aug 2023

Ja keď niekomu poviem, že nemám FB, ig a iné siete, tak na mňa pozerá ako na blázna alebo si myslia, že určite musím klamať 🤦‍♀️

triss83
22. aug 2023

@valeria_h tiež som považovaná za trápnu, divnú, nemodernú, že nemám FB a nezdieľam každý prd z môjho života, čo si to vôbec dovoľujem, nemať tieto platformy, nemať fotky na sieťach 😉😊. Žijeme reálny, nie virtuálny život, rozhodne nepotrebujem, zverejňovať všetky situácie zo svojho súkromia 😉

valeria_h
22. aug 2023

@triss83 Ja sa niekedy nestačím diviť, mňa keď sa spýtajú na FB alebo insta a odpoviem, že nemám, tak buď som divná alebo sa mi stalo, že dotyčný si myslel, že klamem a nechcem mu dať Fb lebo určite niečo skrývam, že som podozrivá 🤣

ivana11155
22. aug 2023

@valeria_h mam to tak isto, ziadny FB, ig ani ine siete a este ked deti boli mensie a chodili za na kruzky tak som bola za blbu, ze ja jedina z rodicov nemam FB a hadam mne jedinej nebudu pisat info do sms, ked si mozem precitat v skupine na FB. Ale ani tak ma nedonutili zalozit si FB, ani mojho muza.

jana_eyre_2
22. aug 2023

@pralinka25 veď práve to je tá zmena čo nastala - že ľudia sa už neštítia prejaviť aj neanonymne.. ešte pred pár rokmi to bolo tak že ak sa niečo písali pod vlastným menom tak si ľudia dávali pozor a opúšťali sa niekde na novom čase.. teraz nie je problém čítať slová ako "ty ku..va captava" od milo vyzerajúcej babičky s oficiálnym úradným menom čo má profilovku s vnúčatami pri koníkoch a vpriateloch kopu realnych známych .. aj ja si myslím že v ľuďoch to bolo vždy, nikdy som si nemyslela že ľudstvo ako také sa výrazne mení, ale fakt je, že sú obdobia keď sa dokážu prejavit tak že to okolie vie doslova šokovať a bohužiaľ ďalej sťahovať ku dnu.. ani nemám chuť ich preto ospravedlňovat, že veď to tak bolo vždy, tak nech to tak je aj naďalej..

Áno ako tu už odznelo, ľudia dlho žili v tej ľahšej dobe, kde to zlo možno nebolo až tak počuť a teraz je.. ale práve to je to desivé - za toľko miliónov rokov ľudstva, pokroku a udalosti sa musí stále opakovať to, že ľudia klesajú k dnu moralnosti a je evidentné že nastalo obdobie , keď sa to deje stále viac a výraznejšie.. to že sa tak dialo keď bola druhá svetová by som si povedala že to je minulost a ľudia napredujú.. to ale čo čítam a vidím mám dojem že sa dostávame do bodu že minulosť sa opäť a znova stáva prítomnosťou.. ja sa tiež snažim žiť tak aby som mohla ísť príkladom, ale je pravda že čím dlhšie vidí človek okolo seba negativitu, viac a viac ním preniká.. ako to bude napríklad o 10r ak toto obdobie bude pokračovať a na každého sa začne tá negativita lepiť? To je to čo je na tomto všetkom desivé.. ľudstvo ide dozadu a vidno to aj v maličkostiach, ktoré sa nabaľujú...

A ešte som chcela.. dá sa FB vymazať, modrý koník opustiť.. ale reálnym stretom sa človek nevyhne.. a naozaj som si posledné tri roky všimla úpadok.. nie vždy a všade ale častejšie ako to bolo predtým.. sú samozrejme aj výrazne milé zážitky a ja som za ne vdacna.. ale po tých horších ostáva riadna pachuť.. aj dnes - bola som na nákupe s deťmi - nie sú nejako výrazne hlučné lebo ich krotim, hoci ano môj najmladsi má vseliake náročné nálady.. ale teraz mal náladu veselu, keď si hmkal a bubnoval prstami.. ostatné deti mi pomáhali nosiť veci do košíka.. a niekoľko zazerajucich pohľadov sme si vyslúžili od ľudí okolo.. pritom neboli neslusni, neboli hluční, snažila som sa ich korigovať aby nezavadzali.. mne príde hrozne že ľudia zazeraju po okolí, po deťoch keď sa nič nedeje.. a ano, zazeranie je naozaj vidno, zažívame ho čoraz častejšie, aj keď si môžem vravieť že si to len namyslam, nemám ten pocit.. možno kedysi keď boli malé, ľuďom sa zdali zlaté, ale ja nemám prečo zazerat ani po dospelých, nie to ešte po deťoch...

Jednoducho príde mi luto že to je tak ako je...

ndrag
22. aug 2023

Mne sa najviac paci, ze ludia nariekaju ako sa doba zmenila, ake je na internete zlo, kedysi boli ludia iny... A pritom je 90% hate komentov a konspi blbosti na FB od dochodcov s kvetinkami na profilovej fotke. Prave ti by nam mali ukazovat ako sa slusne spravat podla tejto teorie, ale nieco tu zlyhava 😀 👍 Ja som stastnejsia odkedy necitam nahodne diskusie pod prispevkami na FB. Uz stacilo, ja mam vo svojom okoli vela dobra a nemienim si takychto ludi pustat k sebe.

pralinka25
22. aug 2023

@jana_eyre_2 inak to tu uz raz niekto pisal ako bol v soku ze poznala ta babanejaku pani, co do kostola chodi, v spolocenstvach posobi, mili par aj s manzelom su. uz taki starsi. vsetci ich skratka povazuju za milych ludi ale ze ked videla niektore jej prispevky tusim tiez na FB ze to bolo doslova sokujuce.

no ale aj toto sa cyklicky opakuje ze zanikaju vyspele civilizacie. ved ich uz zaniklo niekolko. vzdy asi civilizacia pride do bodu kedy sa sama skratka zruti. bol aj taky pokus na mysiach cely clanok o tom bol ako sa prosperujuce spolocenstvo samo zlikviduje. asi sme tiez v tej ere

lilope
22. aug 2023

@pralinka25 nechápeš negativitu a nenávisť na FB a nečítaš články ani komentáre. Veď práve tam tá negativita a nenávisť je. Na svojej stene ju asi nenájdeš. Stretla som sa s nimi aj v takých mierotvorných skupinách ako napr. RETRO spomienky, že by si nepovedala. Akoby sa do každej skupiny musí dostať pár trollov, ktorí tam prídu len kritizovať, ostatným oponovať a vyvolávať nenávisť.
Taktiež je pre mňa nepochopiteľné keď sa niekto pridá do skupiny s ktorej podstatou nesúhlasí, na čo tam je? Len provokácia, nič iné z toho nevychádza.

pralinka25
22. aug 2023

@lilope hej doteraz som to akosi nepostrehla prave preto co pises. preto ma to zaujalo a fakt som chcela vediet. tak teraz aspon viem ze sa tomu budem vyhybat aj nadalej. ano asi je to tak ze skratka nejaky zufalci nevedia kde by vybili svoju zlobu tak schvalne to robia takto. uvazujem ci tych ludi neznasat alebo lutovat pretoze ich zivot vlastne musi byt presne odrazom toho aki su. neverim ze v beznom zivote su to zlaticka.
myslim teda ze na pristup k internetu by sa mali robit psychotesty 😀

lilope
23. aug 2023

@pralinka25 ľudí čo to robia len ľutujem, pretože to sú práve také typy čo by si to v reálnom živote nedovolili, nemali by na to odvahu. Najviac je keď pani podľa fotky 60+ napíše niekomu, že je jeb.utý, to vždy pobaví 😂 ale veď tu sa tiež takí nájdi čo nevedia ovládať svoje emócie keď sa dotkne na ich citlivú strunu, tu je to tiež plné nenávisti a zloby, takže sa tomu aj tak nevyhýbaš.

simca06022011
23. aug 2023

Tak ale... zase ja by som bola rada keby ľudia nie, ze boli slnieckari ale rozumní ľudia. Fakt je ze hejtuju ti slniečkari ešte častejšie. Stačí keď niekto.povie fakt, ukáže ze to vôbec nie je tak ako sa píše a už to ide.hned je tam zvada z človeka troll a neviem co :D nie povahy ale ľudská hlúposť je problém. Nam sa aj v reálnom živote strhne taka hádka sem tam, z úplne bežnej diskusie ze nechápem... lebo ľudia také bludy šíria ako svätú pravdu a stačí jemne naznačiť ze nie tak to určite nie je a už to ide. Pritom stačí mať všeobecný prehľad. Trochu sa vzdelávať a kopa veci je hneď jasná. Aj tu to vidno. Casto to ze človek nema rovnaký názor nie je urážka ani útok, len to by ego niektorých nezvladlo zobrať aj iný názor a proste stačí neurazat, neodcudzovat lebo kazdy sme iny, uhol pohľadu a vedomosti, skusenosti sú ine a argumentovať sa dá normálne.
A ze sú ľudia hnusný na seba... no áno.. štát je na figu, nič nefunguje, ľudia nespokojní. Včera som behala po úradoch kvôli niečomu, co sa zameta pod koberček q ludom zneprijemnuje zivot a ja som nevedela ci mam plakať alebo sa smiať. To je Kocúrkovo čisté... zrušila som radšej aj program lebo by som večer bola úžasné ufrflany hosť:D
Nespokojnosť ľudí z niečoho pramenía ide to potom ako lavina.. fb ani siete netukaju do klávesnice, to robíme my a co napíšeme je na nás.

lilope
23. aug 2023

@simca06022011 moja skúsenosť je, že keď druhej strane dôjdu argumenty, prídu vulgarizmy a agresivita, pretože je ten človek zahnaný do kúta a nevie rozumne protirečiť. Takže ako obrana príde útok - snaha o zosmiešnenie, urážky, lebo na nič viac sa nezmôže. Ale to zaviedli istí politici, tento štýl komunikácie, no a ľudia to prebrali.

annm81
23. aug 2023

@lilope Tie kvetinkové profily a profily senioriek treba brať s rezervou. Veľká väčšina z nich bude ukradnutá. Seniori sú skupina, ktorej je najľahšie sa nabúrať do profilu a potom cez neho širiť platenú propagandu.

Inak nesúhlasím, že s tým začali politici. Bolo to naopak, od istého obdobia začali rýchlo pribúdať tieto profily šíriace dezinformácie a keďže ich bolo čoraz viac a boli čoraz agresívnejšie, ich spôsob komunikácie začala preberať aj bežná verejnosť. Do politiky sa to dostalo tak o desať rokov neskôr.

lilope
23. aug 2023

@annm81 ťažko povedať či sú tie profily ukradnuté alebo nie, to nezistíš. Podľa štýlu komunikácie by som to aspoň nepovedala, iný štýl ako ostatní, preklepy či veľké písmo, proste ako senior čo to ledva ovláda. Som na FB 15 rokov a toľko negativity som nikdy nezažila pritom ho používam rovnako. Čítam rôzne články a často aj komentáre pod nimi. Takúto extrémnu nenávisť vnímam len posledné roky, určite to pred 10 rokmi také nebolo.

annm81
23. aug 2023

@lilope Niekedy po roku 2010 to začalo najprv na fórach štandardných novín - napr. na sme.sk, kde bola veľká a kvalitná komunita sa začali v tej dobe objavovať rôzni trollovia. (Prigožinova trollia farma bola založená tušim niekedy v 2013-2014). Neskôr sa to presunulo na sociálne siete, kde vďaka už známemu vplyvu personalizovaného výberu zobrazovaného obsahu a mohutných investícií z Ruska, to nabralo obludné rozmery a začalo sa to týkať aj ľudí, ktorí mienkotvorné média normálne nečítali. Až po tomto zapojení širokej verejnosti začali (nielen) slovenskí politici vystupovať často a agresívne na sociálnych sieťach.

valeria_h
23. aug 2023

@annm81 Tebe sa o Rusku aj sníva, všade vidíš Rusko 🤦‍♀️

annm81
23. aug 2023

@valeria_h Máš nejaké iné informácie o tom, kto a kedy založil trollie farmy? Alebo snáď o tom, kto preukázateľne financoval aj našu aj zahraničnú dezinformačnú scénu a antisystémové strany? Smelo sem s nimi, bude to zaujímavá informácia.

simca06022011
23. aug 2023

@lilope ja to sledujem pri niektorych ludoch hned.. :D staci naozaj JEDNA otazka uplne normlna a vybuch ako keby neviem co... ale k odpovedi neprideme

valeria_h
23. aug 2023

@annm81 Ty trollia farma. Ľudia sú proste hlúpi, zlí, majú potrebu ubližovať, netreba hneď za všetkým hľadať Rusko.

annm81
23. aug 2023

@valeria_h Nuž, doterajšie dôkazy hovoria o niečom inom, že? Treba spísať zoznam, komu každému v ktorej krajine bolo preukázané, že bol platený z Ruska? Naposledy napr. v Nemecku. A napr. slovenské podplácanie v kríkoch ti asi nemohlo ujsť, alebo?

valeria_h
23. aug 2023

@annm81 Ja to nesledujem, nezaujíma ma to a je mi to úplne jedno. Viem len, že ľudí sú zlí, zákerní, majú potrebu a na to nemusia byť platení Ruskom, sú to proste len zlé, nešťastné osoby.

annm81
23. aug 2023

@valeria_h A aby som nebola pochopená zle - netvrdím, že každý jednotlivec, ktorý šíri dezinformácie je platený, to ani náhodou. Vravím, že tieto dezinformácie (a ďalšie aktivity) majú svoj pôvod v Rusku a pravdepodobne aj v niektorých Rusku blízkych krajinách západnej Ázie. Tam vzniknú a pomocou platených ľudí (trollie farmy, dezinformačné weby, politici) sa dostanú na západ, kde to potom už preberá verejnosť a následne to šíria obyčajní smrteľníci len preto, že tej propagande uverili.

annm81
23. aug 2023

@valeria_h Takže ťa to nezaujíma, nesleduješ to, ale aj tak sa k tomu vyjadruješ... chápem.

simca06022011
23. aug 2023

Ale inak tie fora... tam je aj problem ten, ze internet je naozaj sirokodostupny kazdemu, kedysi to tak nebolo, cize naozaj tam sa rozny ludia stretnu, vacsina z nudy, co proste nma inu zivotnu napln ako frflat pod prispevkami a hladat hoaxy a rozne teorie... a nemaju vedomosti o tom ako to funguje, ze ked im nejaky instagramista tlaci do hlavy to, ze zem je plocha a sme klamani, nerobi to lebo to "je pravda", robi to pre sledovanost a pre to aby si mohol valat sunky a nepracovat :D keby dnesna mladez zazila "socialne siete" zpred 20+r tak by nechapala :DDD A aj pred 10-15timi to bolo ine, ved si pamatam ako som si k notebooku nosila ten srandovny internet co sa napajal, v mobile net ak bol ako tak a nie velmi lacny a prehliadanie obmedzene, podla mobilu :D Proste nebola to samozrejmost. Ako dnes.

lilope
23. aug 2023

@annm81 diskusie pod článkami alebo pod blogmi dajme tomu v SME alebo aj inde som nikdy nečítala, to je fakt. Z môjho pohľadu to vnímam ako som napísala. Samozrejme, že závisť, nenávisť a všetka ostatná negativita bola na internete vždy, ale až posledné 4 roky to vnímam ako vrchol, absolútne neznesiteľné a obťažujúce z každej strany aj na mierumilovných a nivenných stránkach. Taká je moja skúsenosť.

lilope
23. aug 2023

@lilope *nevinných 🙈

grolmulina
23. aug 2023

@lilope je pravda, ze v poslednom case je toho fakt vela, no nechapem tym nevinnym, ktorich spominas. to by si mi mohla objasnit

lilope
23. aug 2023

@simca06022011 na internete si ľudia oveľa viac dovolia. Niekedy sa však z otázky nedá vyčítať tón akým je to myslené a niektorí si automaticky myslia, že tú otázku pokladáš útočne pričom to ani tak nie je a ani oni by to v reálnom rozhovore tak nevnímali. Preto sa snažím k takým typom otázok pridávať automaticky emotikon aby na mňa dotyčný hneď nevyskočil a nepochopil to inak než je to myslené.
No a za ďalšie, na tomto fóre si ľudia vyslovene chodia po rady. A keď autor radu dostane a dokonca sa na tej rade zhodnú viacerí (čo je predpoklad, že rada je dobrá) ale autorovi sa to nepáči, začne útočiť a nadávať. Všetci sú zrazu hlupáci, len on je lietadielko 🙈 jednoducho aj konštruktívna kritika je pre niekoho urážka a na miesto toho aby si niečo dobré z toho pre seba do budúcnosti zobral, aby ho to posilnilo, tak zúri a je agresívny. Tak keď nechcem počuť iný názor, tak sa naň nepýtam. Naozaj to asi nikdy nepochopím.

lilope
23. aug 2023

@grolmulina napr. stránka o receptoch, o spomienkach na detstvo mi rýchlo napadli. Aj tam sa vedia ľudia zhejtovať pod čiernu zem.