Čo si myslia ateisti o posmrtnom živote?
Zdravím. Som veriaca a preto mám presnú predstavu o posmrtnom živote. Avšak ma vždy veľmi zaujímalo, ako to majú ateisti? V okolí ani nemám niekoho, kto je úplne neveriaci.. ďakujem
@athelas86 ja som dlho verila, že po smrti nič nie je.. Resp. Stále neverím že pôjdem do pekla na večne veky a aj tak som nikdy nechcela robiť nič také zlé.. Aj kebyže neverím v karmu, do väzenia ísť nechcem 🤷♀️
@13uzivatelka11 pretoze reinkarnacia je ocistec. Ved stale cakame na posledny Bozi sud.
@viestta a @gribka1 Spoveď odpúšťa hriechy, ale nie tresty za nich. Na to sú tie slávne odpustky (úplné, alebo čiastočné), čo sa v stredoveku predávali.
Predstavte si to ako keď Ďedeček zrazil tých 7 ľudí ožratý na kašu. Vtedy vystupil z auta jak veľká voda "Viete kto ja som?" A pod... tak toto je spoveď bez ľútosti, je neplatná...
Potom vystriezvel a vravel, že ľutuje. Ok, tak toto je spoveď s odpustením, ale to ešte neznamená, že ide automaticky na slobodu, dostal trest, ne?
ja teda neviem,ako si to veriaci predstavujú,že sa budú správať nemorálne a potom to len oľutujú? A šup do raja? A do pekla pôjde potom kto?
Verim, ze po smrti sa stretnem so vsetkymi blizkymi, ktorych som mala za zivota rada a zomreli skor. Mozno to tak v skutocnosti nie je, ale mne osobne to dodava silu prekonat zakazdym smutok z toho, ked ma opusti niekto blizky.
Ja si myslím že každá duša je energia a po smrti sa dostane k iným,, mŕtvym'' dušiam a dohodne si s nimi ďalší život. Sú rôzne svety, nielen tento, a každá duša sa postupne dostáva na vyššiu úroveň. Čím je duša staršia, tým je daný človek lepší.
Tu je aj veľmi pekný článok na túto tému: https://www.biela-magia.eu/info/voodoo/zivot-po...
@thirstymonk aj tak sa to da vysvetlit, ale neodpoveda to na to co riesime my dve
@viestta Vy dve riešite, resp. robíte si srandu z toho, že papežencovi stači sa vyspovedať a hreši ďalej. Ja ako papeženec hovorim, že to tak vôbec nie je. A snažil som sa to vysvetliť na príklade.
Inými slovami - spoveď má 5 časti - spytovanie svedomia, vyznanie hriechov, silné predsavzatie, ľútosť a kajúci skutok.
Silné predsavzatie je predsavzatie, že dané hriechy nechceš konať a budeš sa snažiť s nimi bojovať. Či už úspešne, alebo neúspešne. Spoveď, v ktorej chýba silné predsavzatia, je svätokrádežná - neplatná
@thirstymonk nevkladaj mi do klavesnice co som nenapisala. Urcite si ja z nikoho v tejto debate srandu nerobim. Tie vase ritualy su mimo moje chapanie, ale akceptujem ich, lebo ich potrebujete k zivotu. Ani ich chapat nepotrebujem. Nic viac, nic menej
@thirstymonk Neveriaci môže byť oveľa lepším človekom ako ľudia veriaci, ktorí potrebujú takéto mantinely s tými všetkými procedúrami.
@viestta Ti v skutočnosti neveria. Lebo kto skutočne verí,vie, že trest po smrti bude omnoho prísnejší než trest na Zemi.
Nikto si dobrovoľne nevyberie robenie zla a teda na druhom svete: sťahovanie z kože, pálenie kože zaživa a podobne lakocinky - ak skutočne verí, že existuje okrem raja aj peklo.

Ešte taká otázka do pléna pre tých ktorí vedia rozmýšľať v širšom kontexte.
Keď po smrti nie je nič, čo nám bráni správať sa v tomto živote nemorálne ? Užívať si, kradnúť, podvádzať.. veď keď ma nečaká žiadna sankcia, tak aký je dôvod brať ohľad na druhých a odopierať si maximálne pôžitky?