icon

Čo si myslia ateisti o posmrtnom živote?

katka7912
1. jún 2024

Zdravím. Som veriaca a preto mám presnú predstavu o posmrtnom živote. Avšak ma vždy veľmi zaujímalo, ako to majú ateisti? V okolí ani nemám niekoho, kto je úplne neveriaci.. ďakujem

athelas86
1. jún 2024

Ešte taká otázka do pléna pre tých ktorí vedia rozmýšľať v širšom kontexte.

Keď po smrti nie je nič, čo nám bráni správať sa v tomto živote nemorálne ? Užívať si, kradnúť, podvádzať.. veď keď ma nečaká žiadna sankcia, tak aký je dôvod brať ohľad na druhých a odopierať si maximálne pôžitky?

gribka1
1. jún 2024

@athelas86 Super otázka, to aj mňa vždy zaujímalo. Načo tie obmedzenia potom, ak by už nič nemalo byť.

viestta
1. jún 2024

@athelas86 a ti co veria, ze ich potrestaju az po smrti aj ti si veselo kradnu, podvadzaju, ublizuju.... Ani toho trestu po smrti neboja. Pozemskeho tak isto.

tenerifka
1. jún 2024

@athelas86 lebo ak nebudes dobry vo svojom zivote, tak pojdes do vazenia a stratis roky jedineho zivota, ktory mas, za mrezami

gribka1
1. jún 2024

@viestta Som myslela, že sa vyspovedajú a je to v poriadku.

h2
1. jún 2024

@athelas86 Čiže morálny treba byť len preto, aby neprišiel trest v posmrtnom "živote"? 🤔

gribka1
1. jún 2024

@tenerifka Ale to nemusia byť len veci, za ktoré sa sedí v base.

viestta
1. jún 2024

@gribka1 vraj nestaci, vraj musia uprimne olutovat aby im boli zle skutky zmazane. No ja neviem...

gribka1
1. jún 2024

@viestta A oni to neľutujú? No čudovala som sa, čo je toľko zlých ľudí pri tom množstve veriacich.

13uzivatelka11
1. jún 2024

@athelas86 ja som dlho verila, že po smrti nič nie je.. Resp. Stále neverím že pôjdem do pekla na večne veky a aj tak som nikdy nechcela robiť nič také zlé.. Aj kebyže neverím v karmu, do väzenia ísť nechcem 🤷‍♀️

h2
1. jún 2024

@gribka1 Keď máš smrť na jazyku a už v duchu vidíš, ako sa pred tebou "otvárajú brány pekelné", oľutuješ, aj čo si nespáchala. 😂

mamamasama
1. jún 2024

@13uzivatelka11 pretoze reinkarnacia je ocistec. Ved stale cakame na posledny Bozi sud.

thirstymonk
1. jún 2024

@viestta a @gribka1 Spoveď odpúšťa hriechy, ale nie tresty za nich. Na to sú tie slávne odpustky (úplné, alebo čiastočné), čo sa v stredoveku predávali.

Predstavte si to ako keď Ďedeček zrazil tých 7 ľudí ožratý na kašu. Vtedy vystupil z auta jak veľká voda "Viete kto ja som?" A pod... tak toto je spoveď bez ľútosti, je neplatná...
Potom vystriezvel a vravel, že ľutuje. Ok, tak toto je spoveď s odpustením, ale to ešte neznamená, že ide automaticky na slobodu, dostal trest, ne?

rozculena
1. jún 2024

ja teda neviem,ako si to veriaci predstavujú,že sa budú správať nemorálne a potom to len oľutujú? A šup do raja? A do pekla pôjde potom kto?

viestta
1. jún 2024

@gribka1 ja ti neviem, ja som mala kedysi take naivne predstavy o veriacich ale uz davno ma opustili. Neviem, asi to nebude s tym ich strachom pred ohnom pekelnym az take zavazne, mozno oni veria, ze v tom pekle moze byt celkom fajn...

gribka1
1. jún 2024

@h2 Vyzerá, že keby sa nebáli trestu po smrti, tak by bolo peklo na zemi. Aj tak potom nechápem, že ak po smrti nič nie je, telo sa mení v prach, a aké to vzkriesenie nastane?

diewcatqoo
1. jún 2024

Verim, ze po smrti sa stretnem so vsetkymi blizkymi, ktorych som mala za zivota rada a zomreli skor. Mozno to tak v skutocnosti nie je, ale mne osobne to dodava silu prekonat zakazdym smutok z toho, ked ma opusti niekto blizky.

nelly234
1. jún 2024

Ja si myslím že každá duša je energia a po smrti sa dostane k iným,, mŕtvym'' dušiam a dohodne si s nimi ďalší život. Sú rôzne svety, nielen tento, a každá duša sa postupne dostáva na vyššiu úroveň. Čím je duša staršia, tým je daný človek lepší.
Tu je aj veľmi pekný článok na túto tému: https://www.biela-magia.eu/info/voodoo/zivot-po...

viestta
1. jún 2024

@thirstymonk aj tak sa to da vysvetlit, ale neodpoveda to na to co riesime my dve

gribka1
1. jún 2024

@h2 Keď to takto píšeš, už začínam ľutovať aj čo urobím 😝

h2
1. jún 2024

@gribka1 Ja si vôbec nemyslím, že ľudia sa správajú dobre len kvôli tomu, že sa boja, že po smrti pôjdu do pekla, keby robili zle. A že keby sa toho nebáli, začali by hromadne kradnúť, podvádzať a ja neviem, čo všetko ešte zlé robiť.

thirstymonk
1. jún 2024

@viestta Vy dve riešite, resp. robíte si srandu z toho, že papežencovi stači sa vyspovedať a hreši ďalej. Ja ako papeženec hovorim, že to tak vôbec nie je. A snažil som sa to vysvetliť na príklade.

Inými slovami - spoveď má 5 časti - spytovanie svedomia, vyznanie hriechov, silné predsavzatie, ľútosť a kajúci skutok.
Silné predsavzatie je predsavzatie, že dané hriechy nechceš konať a budeš sa snažiť s nimi bojovať. Či už úspešne, alebo neúspešne. Spoveď, v ktorej chýba silné predsavzatia, je svätokrádežná - neplatná

gribka1
1. jún 2024

@viestta Minimálne teplo a budú tam mať kopec známych. Môže začať párty.

gribka1
1. jún 2024

@h2 Ja si myslím, že by to bolo omnoho horšie ako teraz. Nemám už ilúziu o dobru v ľuďoch. Nevravím, ak je niekto v úzkych, to už to dobro akosi vypláva na povrch.

viestta
1. jún 2024

@thirstymonk nevkladaj mi do klavesnice co som nenapisala. Urcite si ja z nikoho v tejto debate srandu nerobim. Tie vase ritualy su mimo moje chapanie, ale akceptujem ich, lebo ich potrebujete k zivotu. Ani ich chapat nepotrebujem. Nic viac, nic menej

rozculena
1. jún 2024

@gribka1 ateistov čo drží,aby nepáchali zlo? Peklo to asi nebude......

gribka1
1. jún 2024

@thirstymonk Neveriaci môže byť oveľa lepším človekom ako ľudia veriaci, ktorí potrebujú takéto mantinely s tými všetkými procedúrami.

candii
1. jún 2024

@athelas86 aby si nemal sankcie v súčasnom živote 🤣 či sa správaš morálne, kvôli tomu, aby si nehorel celú večnosť v pekle ?

lenkakravcova
1. jún 2024

@viestta Ti v skutočnosti neveria. Lebo kto skutočne verí,vie, že trest po smrti bude omnoho prísnejší než trest na Zemi.
Nikto si dobrovoľne nevyberie robenie zla a teda na druhom svete: sťahovanie z kože, pálenie kože zaživa a podobne lakocinky - ak skutočne verí, že existuje okrem raja aj peklo.

gribka1
1. jún 2024

@rozculena Nič, majú svedomie, vnútorný kompas.