icon

Čo si myslia ateisti o posmrtnom živote?

katka7912
1. jún 2024

Zdravím. Som veriaca a preto mám presnú predstavu o posmrtnom živote. Avšak ma vždy veľmi zaujímalo, ako to majú ateisti? V okolí ani nemám niekoho, kto je úplne neveriaci.. ďakujem

lenkakravcova
1. jún 2024

@candii niektorých odradí od páchania zlá skutočne iba ten trest. Keď si predstavím obliatie ruky veriacim olejom - a prestávka si to permanentne a na celom tele, neodradí tá to? 😃
Každý sa sebecký chce vyhnúť utrpeniu.

lenkakravcova
1. jún 2024

@gribka1 vzkriesenie môže a nemusí byť hmotné. Nevieme aké bude. Je len isté, že nejaké bude.. a potom súd.

h2
1. jún 2024

@gribka1 Nemyslím si. Neverím, že napríklad veriaci si povie v obchode: "Teraz sa predavačka nepozerá, ukradnem tie šaty a utečiem. No ale počkať, Pánbožko ma vidí a pôjdem do pekla, tak ich zase vrátim pekne na vešiak, alebo za nich zaplatím, lebo radšej chcem ísť do neba."? To asi nie. 😁

gribka1
1. jún 2024

Zaujímave je, že najviac vojen je kvôli nábožentvam, každý má svojho pravého boha. Nenávisť vo svete je doteraz. Nič sa ľudstvo nenaučilo. Celé zle.

h2
1. jún 2024

@lenkakravcova Je to isté? Naozaj?

gribka1
1. jún 2024

@lenkakravcova Isté nie je nič. Je to vždy len viera.

viky_21
1. jún 2024

@tilly aj mňa chytá záchvat paniky keď si predstavím, že tu už nebudem. Že čo bude nasledovať. Strašný pocit už len ta predstava 😱

gribka1
1. jún 2024

@h2 Zabavné je vo filmoch o mafii, keď sú maximalne veriaci, kríže na krkoch, bozkajú ich a pritom čo stvárajú. Je to na kazdom zvlášť ako sa správa a žije veriaci či nie.

gribka1
1. jún 2024

@viky_21 Predstav si, že tu nebude tiež nikto koho ľúbiš, tak čo by sme tu robili.

h2
1. jún 2024

@gribka1 Jáj, mafia? To nie je nič osobného, to je business. 😂

gribka1
1. jún 2024

@h2 Jaaaaj, pravda, to sa ináč nedá🤣.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
viky_21
1. jún 2024

@gribka1 ja mam skôr strach z toho, že čo keď umriem len ja ? Ze všetci tu ostanú len ja odídem 🙈

gribka1
1. jún 2024

@viky_21 Veď dojdú za tebou, nikto nežije večne.

kluska
1. jún 2024

@lenkakravcova peklo a nebo vymyslela cirkev a ta neide podla praveho ucenia krista, kedze si vsetko meni tak ako jej to vyhovuje. Bud dobry a pojdes do neba, inak pojdes do pekla. Kriziacke vypravy, kedy pozabijali vacsinu slovanoch, lebo neprijali tu pravu vieru a tak dostali majetky. Zacalo sa to prichodom cyrila a metoda. Boli dobri, cize cakalo ich nebo? Dalsi priklad lasky k bohu je islam. Nabozenstva su na to urcene aby manipulovali s ludmi, nenadarmo sa miesaju aj do politiky. Clovek sa ma vyvijat po dusevnej stranke sam, ma sa vzdelavat a ist vyssie, nepotrebuje na to ziadneho knaza a ziadne nabozenstvo. Bozstvo je v kazdom z nas. Sme stvoreni na obraz bozi.

lenkakravcova
1. jún 2024

@gribka1
@h2
Áno, je to o viere..

Povedia: "To sú len historky starobylých“.
..Keby si videl, keď budú postavení pred oheň a povedia: „Keby nám len bolo umožnené vrátiť sa, aby sme už znamenia nášho Pána za lož neoznačovali a aby sme patrili medzi veriacich“. Tam už budú jasne vidieť to, čo sa predtým snažili skryť. A keby aj boli vrátení, vrátili by sa k tomu, čo im bolo zakázané. Oni sú veru klamári. I povedali: „Existuje len tento náš život najnižší a nebudeme nikdy vzkriesení“. Keby si videl, keď budú postavení pred Pána svojho. Povie: „Nie je to pravdivé?“ Povedia: „Áno, prisaháme na nášho Pána.“ Povie: „Okúste teda trápenie za to, že ste veriť odmietali“. Prehrali tí, ktorí za lož označili stretnutie s Bohom. Ale keď k nim príde Hodina znenazdania, povedia: „Beda nám za to, čo sme v ňom zanedbali!“ A budú niesť svoje bremená na chrbtoch svojich. Je veru zlé, aké bremená hromadia.
Život najnižší je len hraním sa a zábavou. A príbytok posledný je lepší pre tých, ktorí sa vyvarujú. A či nechápete?! (Koran, 6:26-32)

athelas86
1. jún 2024

@h2 Áno, samozrejme že posmrtný život je jediný a ultimátny dôvod byť dobrý. Čo je to za trest väzenie, keď môžem VŠETKO negatívne vyriešiť smrťou?

athelas86
1. jún 2024

A ešte ostatní, nepleťte sem spoveď a podobné veci, to sú záležitosti kresťanstva. Trest resp. "nejaká existencia" po smrti je vo východných náboženstvách vo forme reinkarnácie a je to koncept omnoho starší než je kresťanstvo.

h2
1. jún 2024

@athelas86 Ty si dobre mimo. Všetko negatívne vyriešiš smrťou. Ale zároveň ňou vyriešiš aj všetko pozitívne. Na svete je čoraz viac ateistov. Prečo myslíš, že z nich všetkých nie sú zlodeji, vrahovia, násilníci...?

lenkakravcova
1. jún 2024

@h2 on má ale pravdu v Tom, že ateistu nemusí trápiť napr že niekomu vynadal - lebo čo, zomrie, zhnije a je to vybavené. Blbé však bude potom to prekvapenie ak zistí že to nebol koniec a že si to musí nejakým spôsobom odpykať keď sa na to vykašľal na Zemi.
V Tom ohľade je jednoduchšie byť ateistom.

gribka1
1. jún 2024

@lenkakravcova No tak si to odpyká tak ako veriaci.

athelas86
1. jún 2024

@h2 Ty rozmýšľaj kým povieš že som mimo. Ide o to, že pozitívnym si tento život vieš spraviť nemorálnym správanim sama. Čo ti v tom bráni? Veď keď ťa nakoniec chytia a zabásnu, tak spáchaš samovraždu a vyriešené nie? Máš pôžitok a bez trestu. Tomu sa venoval už Platón

h2
1. jún 2024

@lenkakravcova Nie, nemá pravdu. Ak som na niekoho zlá, môže ma to trápiť. A môže to mať aj ten dôsledok, že on bude potom tiež zlý na mňa. Naozaj si nemyslím, že všetci ľudia prispôsobujú svoje konanie tomu, že rozmýšľajú, či za to príde po smrti trest, alebo nie. Žijeme tu a teraz, náš život nekončí v okamihu vykonania toho zlého skutku, ale zostávame tu žiť ešte roky potom. Každé konanie má dôsledok, ktorý pocítime už tu, na tomto svete.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
athelas86
1. jún 2024

@h2 Ale jasné že ľudia nerozmýšľajú bežne o treste po smrti pri každodennom konaní. Kto z nás myslí na smrť? Raz za čas možno ma napadne takáto myšlienka, ale isto kvôli tomu nikto z nás bežne neprispôsobuje svoje konanie.

Tu ide o to nájsť ten konečný finálny dôvod prečo by sme sa mali správať poctivo. A múdre hlavy po dlhom rozmýšľaní prišli na to, že jediný dôvod prečo by sme sa mali ako ľudia správať morálne je možný posmrtný trest.

h2
1. jún 2024

@athelas86 Ja mám pôžitok z toho, keď žijem dobrý život, mám dobré vzťahy s ľuďmi okolo seba, mám čisté svedomie, mám rada svojich blízkych a oni majú radi mňa. Ja nechcem páchať samovraždu. Chcem si ešte požiť na tomto svete a užiť si ho. Predstav si, že sa to dá aj bez nemorálneho správania.
Ešte k tej samovražde: máš rodinu? Partnerku? Deti? Ak nie, máš aspoň rodičov? Máš predstavu, ako veľmi im tvoja samovražda ublíži? Či tebe už to môže byť jedno, lebo budeš po smrti? A keď ich to trápi, nech sa teda zabijú tiež a majú vybavené?

gribka1
1. jún 2024

@wolf_ Všetko to spôsobuje, že sa ľudia nechovajú ako cítia, akí sú svojou podstatou, len musia niečo hrať, nenadávať skôr nahlas, lebo to je zlé a sa to nepatrí. Ale každý má svoje svedomie, kde prehodnocuje svoje spravanie a ako vravíš, trápi ho to. Ale týmto sa predsa aj veci hýbu, clovek niekedy musí povedať aj to, čo sa druhému nepáči.

lenkakravcova
1. jún 2024

@kluska "stvorení na obraz Boží" znamená, že máme možnosť tvoriť. Nie ako Boh niečo z ničoho, ale niečo lepšie/ horšie z toho čo nam bolo dané.

viestta
1. jún 2024

@athelas86 ty su uplne mimo. Moralka je nastavenie jedinca v spolocnosti. Kazdy ma to nastavenie ine. K tomu aby sa spraval k inym tak ako by chcel aby sa k nemu spravali aj ini nie je o tom, ze sa boji nejakeho trestu, pozemskeho alebo posmrtneho. NIekomu staci aby mal svedomie a nebude robit zle. Ten co svedomie a moralku nema, toho ani hroziaci trest neodradi

wolf_
Autor odpoveď zmazal