ČO si myslíte o koronavíruse?
Ahojte je to vsade v spravach na internete. Robite si nejake zasoby? Naozaj tak panikarite? Len ma to zaujima co si o tom myslite. Dakujem
@vrabcek15 no presne s tým mydlom je to akoze katastrofa. Ja osobne sa nezasobim a ani nekupujem tieto mydla však stačí sa normálne umývať aj normál mydlom. Ale nakazali nám do skolky kúpiť pre detičky tak ešte že som mala doma automaticky strojček a kúpila som len náhradu. Inak týchto bolo ešte v obchode dosť.
Mňa tiež chytala na začiatku panika. Aj som stresovala v inej diskusii 🙂 Ale už som opäť nohami na zemi 🙂 Mám rešpekt samozrejme, nezľahčujem to, ale čo si ako pomôžem? K otázke zásob - aj bez koronavírusu mám doma nejaké potraviny v zásobe, nikdy nejdem s potravinami na doraz. Teda mám doma vždy aj bez korona 3 ks mlieka, múky tie čo mám načaté a vždy jednu k tomu neotvorenú. To isté ryža - jedna načatá, keď sa míňa, tak dokupujem do zásoby. Vždy sa u nás doma nájde nejaká sáčková polievka, konzerva tuniaku, cereálie, sladkosti, cestovín mám doma vždy viac druhov. Do obchodu sa snažím chodiť čo najmenej (nie kvôli korone ale kvôli korUne 😀 Teda kvôli šetreniu), preto vždy mám v chladničke aj viac jogurtov, aj syrov, vždy mám nejaký balený salám a šunku. Takže ak by došlo k najhoršiemu, tak myslím, že hladom by sme neumreli a verím tomu, že by fungovala aj humanitárna pomoc a teda nejaké potraviny by nám pridelili. Ale baby, to si myslím, že zachádzame do extrémov. Čo sa týka mydiel - keď si dostatočne dlho umývate ruky, tak stačí aj obyčajné. Tie gély antibakteriálne... No to je škoda, že nemajú, to je dobrá vec. Teda výborná vec keď vystúpime napr. z MHD alebo deťom dáme vonku niečo na jedenie.... Ja tie gély mám v kabelke a ruksaku vždy aj mimo koronavírusu, takže ja mám doma 3 😀 Ja sa koronavírusu bojím v jednej veci - že sa v našej škôlke vyskytlo ovčie kiahne. A ani môj muž ho ešte nemal. Tak pre toto sa bojím - ovčie kiahne a korona? To by asi mohlo narobiť šarapatu ☹ Tak už odratávam dni kedy bude po inkubačnej dobe kiahní... 🙏 Čo mi zostáva? Do roboty sa chodiť musí, musím sa terigať MHD, deti musia do škôlky. Čo si pomôžem? -D Zvýšená hygiena a vitamíny a veriť, že bude dobre - jedine tak 😉
je sranda aka panika sa robi na slovensku pritom tam ziadny virus nie je. Co by ti ludia robili keby zili v taliansku alebo svajciarsku? Zabarikadovali by sa preventivne doma? :D
A ešte som chcela... Celá táto situácia kvôli korone, ktorú tu ešte ani nemáme, teda aspoň nie oficiálne nám dáva pekný obraz. O nás a o tom ako by sme sa správali keby došlo k nejakej vážnej situácií. A teda úprimne - nemáme z toho moc dobré vysvedčenie 😀 Keď tu ešte žiadnu hrozbu oficiálne nemáme a ľudia boli schopní vybrakovať regále, tak si neviem predstaviť čo by sa bolo stalo keby sme mali nejaký vážny problém. To by asi aj samotné regále pobrali 😀 ☹
vo svajciarsku nechyba v obchode zatial nic :D Muka, toaletak a aj cestoviny su stale. Nevidela som v obchode zatial ziadny prepchaty kosik so zasobami.
Ja sa skor obavam toho, ze umriem od hladu a nie na koronavirus 🙂
Zijem v cesku, v mensom meste a uz minuly tyzden, ked cesko nemalo potvrdeny este ziaden pripad, tak sme mali v celom meste vykupenu muku, cestoviny, ryzu, olej, konzervy, balene vody... ja som typ, ktory si moc nerobi zasoby, takze nemam momentalne ziadnu muku. Ale uz to pomaly naskladnuju, tak snad cez vikend uz budem moct spravit palacinky 🙂
Inak, nerozumiem moc tej panike. Momentalne mame doma chripku, takze sme trosku obozretnejsi, co sa tyka hygieny a pod, ale inak zijeme rovnako ako vzdy. Este sme si doma robili zarty z toho, ze mozno mame aj my koronavirus a nie len obycajnu chripku a ani o tom nevieme. Podla mna je tych nakazenych daleko viac, len vacsina ludi si mysli, ze ma obycajnu chripku, pripadne nema ziadne priznaky.
Citala som rozhovor s nakazenym cechom a vravel, ze ma trochu rymu, ale inak nema ani teplotu, ani nekasle a citi sa fajn.
Vo Svedsku, kde zijem, je uz 35pripadov potvrdenych, zasoby jedla nemame tak max na par dni, alkohol a antibakteriálne mydla hej klasicky pri detoch je to ppdla mna nutnost. Inak asi najlepsie necitat spravy, umyvat si ruky a ak si chory, bud doma, lenze s tymto ma podla mna vela ludi problem.
Ano urobila som si vela vela zasoby muky lebo peciem doma pecivo😊to je asi vsetko coho mam veela😁
S inak ja som včera išla mestom a okolo 3 potravín a v jednych som bola a žiadne prázdne regále som nevidela... Zase ak do takého tesca/lidl príde 1000 ľudí a každý si vezme cestovniny a/alebo múku tak je jasné že ta paletka tam je hneď prázdna... (a to tu máme určite viac ludi v obchodoch denne...). A napchate košíky... Ja robím veľký nákup raz za mesiac a to mam taky plný košík že sa mi z neho sype.. Ci je korona alebo nie je... Aj babke keď cestujeme nesieme jej 10 kíl múky a cukru s k tomu kadečo iné ste do špajze co nadiktuje . No ak ste mňa videli niekedy, isto by ste ma podozrievali že pod domom mam aj bunker protiatomovy a zásoby na rok😂 keď mi dôjde zásoba chlebovych muk, nesie mi kuriér domov 30 kilovy balík 😂 a fakt žiadna panika... Tak nesudit. Možno v Taliansku bola panika a následne tu ľudia prišli na to, že doma nič nemajú (lebo niektorí fakt kupujú každý deň len to co zjedia hneď) a pre istotu doplnili. Pohoda, aspoň bude čerstvé v regáloch 😎
vobec to nejako neriesim, zasoby mavam stale, kedze som naucena robit velke nakupy. podla mna zbytocne ludia az moc prehanaju a panikaria
Spomente si v jeseni, ked budu lekari ponukat ockovanie proti korono, o com to vo februari bolo. O buducom zisku farma firiem. Mozno tu treba hladat povod choroby.
Zaujímavý rozhovor s prof. Krčmérym. Má to hodinu, ale odporúčam vypočuť si napr. popri varení 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=xcc73w9sXOUKeďže nakupujem raz týždenne, zásoby mám také bežné ako aj inokedy v roku.. jediné čo som kúpila viac je mydlo a vložky 🤣ak by náhodou bol potom problém zohnať..
Nepanikarim, ani z iných chorôb, život ma akosi pripravil že obávať sa dopredu mi len berie energiu, ničomu to nepomáha a radšej sa sústreďujem na iné veci...
@arabeska Keď opomenieme všetko ostatné okolo tejto choroby,aby nebola zbytočná panika,čo sú to starí ľudia?Na nich nezáleží?Vy tu nikto,čo toto napíšete nemáte žiadnych starších príbuzných?Nemocnice nemajú ľudí chorých napr.na onko ochorenia,ktoré sú spojené so zníženou imunitou?Toto si nezaslúži pozornosť,je to" len"?To vyjadrenie popiera všetku snahu usilovať o prežitie aj tých ťažko chorých a starých ľudí,ktorý by sa bez takéhoto virusu mohli dožiť ešte nejaký čas,aj kľudne zopár rokov.
@ericka2503 prosím, prečítaj si moje odpovede ešte raz. Napísala som že sú ohrození hlavne starí ľudia a ľudia s imunodeficitom. Nikde som sa nevyjadrila, že na nich nezáleží. Nerozumiem čo ťa na mojom príspevku, ktorý bol adresovaný človeku, ktorý písal bludy o chrípke takto poburilo 🙂
@ericka2503 naschvál som si to išla ešte raz po sebe prečítať, napísala som slovo najmä. Slovo "len" som tam nepoužila ani raz. Zrejme si chcela reagovať na niekoho iného, inak nerozumiem
@ericka2503 co sa tyka umrtnosti na koronavirus u starsich ludi, zdroje uvadzaju toto:
Vek 70-79: 8%
Vek 80+: 14,8%
Pre ludi vo vyssom veku moze byt smrtelna aj obycajna chripka alebo pad zo schodov.
Ja osobne sa o moju babku viac bojim, ak chodi denne pesi vecer do kostola, lebo je trosku nahluchla a mam realne strach, ze ju skor zrazi auto ako skoli koronavirus.
Ona sama sa k teme koronavirus vyjadrila tak, ze co ma byt, to bude. A dalej to neriesi.
Co sa tyka starsich ludi, tazko chorych a ludi so znizenou imunitou, rozumiem ich obavam. A myslim, ze by sme sa mali spravat voci nim zodpovedne. Avsak uchranit tychto ludi od tohto vsetkeho je dnes takmer nemozne. Jedine, ze by boli na dlhu dobu izolovani od okoliteho sveta.
@arabeskahlavne sa upokojte,vyjadrila som názor,nie útok.Ospravedlnujem sa ,že som použila "len',keď je tam" najmä".Ide skôr o to,že medzi týmito dvomi výrazmi nie je rozdiel.Nerobte paniku,ohrození sú hlavne (najmä)starí a chorí.Toto si myslím,že je problém,ako tak vnimame.Tiez si myslím,že panika nepomôže,ale ani takmer laxny prístup.To samozrejme zase nevezmite na seba,píšem všeobecné,aj keď adresované na vas nick.
@arabeska A nie som pobúrená🙂.Všetko je ok.
@ericka2503 ja som maximálne kľudná, len vy máte asi problém s chápaním písaného textu.
Slová najmä a hlavne majú veru iný význam ako len.. Nikde som nenapísala nerobte paniku. Len som skonštatovala že sú ohrození najmä ľudia starí a s imunodeficitom.
Laxny prístup k tomu nemám, ale tiež nepotrebujem vykúpiť obchod a mať zásobu na pol roka 🙂
Ak to adresujte všeobecne, tak stačí neoznačiť nick.
@diewcatqoo Štatistiky nevyzerajú až tak hrozivo,kým sa nedotknú konkrétnej rodiny,či ľudí.A naozaj,ako píšete,"zodpovednosť",asi nič iné nepomôže.Nikoho nezachránia zásoby,ale kým to tu nie je a niekto si ich urobí,aspoň nebude musieť toľko chodiť von,keď bude niekde už vyhlásený mimoriadny stav alebo karantena.
@arabeska Za bežnej situácie ,z gramatického hľadiska,máte pravdu.Co sa týka tých dvoch slov.Ale nebolo to myslene ohľadom na gramatiku.Dakujem za poučenie.
@diewcatqoo Ešte o tej chrípke,chrípka je chrípka,nie vždy je to so zápalom pľúc, asi menej často,výnimočne.O koronaviruse sa píše a hovori,že je to virusovy zápal pľúc.Alebo to v niektorých vyhláseniach niekto len nepresne odprezentoval.
Zdravím vás.urcite by som odporúčala čítať informácie v zahraničných mediach. U nás sa situácia zľahčuje. Máme drvivú väčšinu rodinu v Čechách. Sestra si napr. Chcela kúpiť až teraz Paralen alebo Ibalgin, lebo sme všetci mali chrípku a je tam beznádejný nedostatok a nemajú info kedy lekárne zasobia.na začiatku boli ľudia informovaný aby si tie zásoby urobili, lebo v prípade že im zašlú sms že sú v karanténe, nesmú ísť len tak nakupovať.ked vás zastihne karantena na 14 dni tak začnete hromzit že nemáte múku, alebo obyčajný paralen.tak že si pôjde kúpiť ??? Nie. Za neuposlúchnutia karantény a vyhodenie medzi ľudí je pokuta do výšky až pol milióna českých korún, prípadne nasadenie iných zložiek aby sa zamedzilo prípadnému šíreniu nákazy.ked bolo možné si kúpiť tak členovia rodiny počúvali že si to somariny a zásobiť sa netreba. V Nemecku dostali letáčiky, čo si každá rodina má zabezpečiť. Teraz by si aj chceli zabezpečiť a je to problém a šomru že neverili že to takto ďaleko zájde.Len preto, že v SR je to časovo neskoršie ako v iných krajinách...tak sme jediná krajina a to fakt jediná, kde si len máme umývať ruky a nič viac.To sme fakt svetová krajina a všetci by mali ku nám prísť, lebo u naas žiaden vírus nie je a ani sa nerobia opatrenia ani nič. Tak radosť žiť na Slovensku.Inak v zahraničí nie ľudia šalejú, ale im to bolo doporučene, rozhlasom, reláciami, letacikmi..
U nás chodia reportáže, že ľudia iba blbnu a nemajú na to dôvod, ale že boli upozornení, aby tak urobili, tak to v reportážach nie je.
@eedit zijem v cesku, v utorok som bola v lekarni, pretoze mame cela rodina chripku a nemala som problem obstarat ziaden liek. Vcera nam zhodou okolnosti vypadol zo zasob paralen, tak som sla do najblizsej drogerie, ktoru mame po ruke a kupila som si aj paralen a pre istotu som vzala aj ibalgin. V regaloch ich bol dostatok.
Btw, neodstala som ziadnu informaciu o tom, ze by som sa mala akokolvek zasobit hocicim pre pripad karanteny. Nemam ani nikoho znameho v roznych castiach ceska, kto by bol takuto informaciu dostal 🤷♀️
@diewcatqoo Letáky boli vraj v Nemecku a inde v zahraničí o Čechách nepísala.V správach na stv1 vraveli,že netreba zásoby na mesiac a viac,vraj na týždeň,ale to vraj každá bežná rodina má a základné lieky na teplotu,vitamíny.Podla seba viem,zásoby veľké nerobím,obchody mám všade okolo ,na pár metrov,že asi tak má väčšina ľudí,a keď nie,je bežné sadnúť do auta a ísť po čerstvé aj denne,aj cez víkend,večer,podľa potreby,nie ich kopiť doma.
@ysseba pre mna je zla sprava, ze by nik nerespektoval pokyny ako ostat doma, dodrzat inkubacnu dobu atd... proste svet gombicka.. nech si ludia nakupia co chcu, je mi to fuk.. ale to ze niekto pricestuje v sobotu z IT "par" km od ohniska a v pondelok nasackukje deti do skoly (dnes uz su obe doma chore o ktorych viem...), to mi pride ako bezohladne a nerozumne (aj ked to pravdepodbne bude iba obycajna chripka,alebo ani to nie... kedze jar ide a deti chorych je na koronu malo.. ale oplati sa to riskovat??). V Cine to maju v totalitnom rezime jasne, dotiahnu ludi do karanteny a vybavene... tu mozu odporucat... a este sa bude niekto rozculovat, ci maju pravo mu niekde merat teplotu.. ako fakt bezohladnost, nevadi.. mam chripku, anginu, streptokoka, hocico a odtrepem sa pekne o pracicky, deti supnem do skoly a skolky.. ved co, nejaky bacil nikoho este nazbil :DD Panikarit a zasobit sa mozeme, ked sa objavia naozajstne pripady corony a vtedy sa budu robit opatrenia. Ale myslim, ze karantena typu nevyjst z domu u nas nehrozi :DD

@erienka ja som bola v tatrach minuly tyzden, zalezi na tom kde budete, co budete robit.. my sme mali samostatny apartman, ludi bolo vela max. na zjazdovkach a inak nikde sme skoro nikoho nestreli (na ranajkach a vecerach v hotely vedla boli vzdy tak 1-2 stoly obsadene.).. no nemali by sme kde tu koronu chytit :D Iste by som nesla do hotela so 100 izbami a asi aj plnym welnessom by som sa vyhla.. ale to je tak vsetko z mojej strany. A na Liptov chodime na velku noc kazdy rok, vacsinou do nejakeho zrubu/drevenice/chaty... a tam uplne rovnako. Nestalo sa mi, ze by s
me nejak medzi kopu turistou padli.. tym ze prejde clvoek okolo choreho na ulici, sa nenakazi.