icon

Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu?

annm81
16. jan 2023

Ahojte,

prečítala som si tu jednu diskusiu a celkom ma zaujíma, aký je postoj iných žien. Zakladám novú diskusiu, lebo tamtá sa zvrtla na sprosté nadávky a urážky. Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu, dokonca ako peknú? Najmä v kontexte vzorov pre deti. Prosím slušne a vecne.

Kedysi boli v móde úplne anorektické typy žien, ktoré boli v každom časopise a každej reklame. Po čase prišiel trend, že sa začali viac presadzovať normálne vyzerajúce ženy. Mnohé matky, najmä dievčat v puberte, to privítali ako niečo, čo konečne ukáže, ako má vyzerať zdravá žena. Teraz sa to ale preklopilo do opačného extrému a bežne vídame modelky a influencerky trpiace silnou obezitou s odkazom, že aj to je krásne, normálne a v poriadku. Nebojíte sa, že vaše dcéry si namiesto toho, aby sa snažili o zdravé telo, povedia, že nadváha nevadí a budú kašľať na šport a stravu? Ak ste na svojom dieťati začali vidieť, že priberá, ako ste reagovali a riešili situáciu? Nemusíme zachádzať k tomu, že smiať sa iným pre vzhľad nie je pekné - to je snáď základ slušného správania. Zaujíma ma postoj k prípadnej vlastnej obezite (vlastného partnera, detí), nie k vzhľadu cudzích ľudí.

kvetinka75
16. jan 2023

@barborachors a myslíš že keď sa bude brať obezita ako normálna vec že budú šťastnejšie a dlho žiť? je len otázkou času kedy to človeka dobehne. Za každou obezitou niečo je - treba riešiť príčinu a nie tváriť sa že je to OK, pretože nie je.

annm81
autor
16. jan 2023

@nikolka1986 Iste, si na verejnom fóre, tak reagovať môžeš - ak ti nevadí, že si za hulváta a sťahuješ diskusiu na svoju mizernú úroveň. Teší ma, že väčšina žien tu zatiaľ reagovala slušne a že si v menšine.

@h2 Áno, presne to mám na mysli. Že ak mladá baba (alebo aj chalan) priberie pár kíl, sociálne siete ju presvedčia, že je krásna a nemá sa tým zaoberať. Ďalej teda pokračuje v životnom štýle a stravovaní. Potom príde dieťa, druhé, vyšší vek a žena má silnú obezitu a trápi sa zdravotnými problémami, ktorými by nemusela. Otázne je, či ľudia ozaj nemajú schopnosť držať sa zdravých hraníc. Je kopec útlych štíhlych žien, ktoré vyzerajú fantasticky a zdravo. Je kopec žien, ktoré majú silnejšie stehná a celulitídu a vyzerajú tiež zdravo a atraktívne. Ale má to isté hranice, kedy už to nielen prestáva byť pekné, ale najmä je to nezdravé - a to na oboch koncoch.

@panelacikova Super, že si pridala aj popis toho, ako vedieš dcéru. Ja som sa teraz tak zamyslela a došlo mi, že ak sa ma malý syn pýta, prečo nemôže sladkosť každý deň, tak mu odpoviem, že s takým množstvom sladkostí by bol chorý a tučný. Súčasne ho vždy vediem k tomu, že posmešky, šikana a podobne sú niečo, čo múdre a vychované deti nerobia. Nerada by som bola, ak by sa iným posmieval kvôli vzhľadu, ale tiež by som nechcela, aby považoval obezitu za normálny zdravý stav. V škôlke nemajú žiadne dieťa pri tele.

nikolka1986
16. jan 2023

@annm81 Sa uvedom, ty čítaš asi inú diskusiu lebo narážky ako "kilá slaniny" a že tlstí ľudia zaťažujú životné prostredie a iné perly mne v poriadku nepríde ani náhodou ! A vieš čo, bodaj by si mala to tlsté decko, aby potom niekto zakladal primitívne diskusie ako ty a vysmieval sa mu. 😉

panelacikova
16. jan 2023

@annm81 moja je teraz 2.rok na inej škole, kde som sama prekvapená, ale ich trieda je rarita. majú tam jedno plnoštíhle dievča, ale ona je taká pevná väzba a hráva tenis, takže celkovo je taká pevná a mohutná, ale nie vyslovene tučná. a všetky ostatné baby (a je ich tam 16), sú normálnej až štíhlej postavy. a chlapcov majú tiež 16 a tiež je jeden taký mohutný, nie vyslovene tučný, ale asi ako tá tenistka a ostatní takí štuplíci chudí. čo som teda milo prekvapená. ale tie deti sa nevysmievajú jeden druhému. ani v iných triedach. čo som teda rada. ale už v tomto veku (12-14) si uvedomujú, aké následky môžu mať z oboch váhových extrémov. čo je teda fajn. čiže médiami a internetom neletia len chvály na tému obezita, ale aj propaganda zdravého životného štýlu. no a už si každý vyberie to, čo je jeho srdcu blízke a k čomu bol vedený a na čo má/nemá pevnú vôľu 🙂

h2
16. jan 2023

@nikolka1986 Tlsté decko je vizitka rodiča. Myslím, že už by si sa mohla upokojiť, svoje si si už napísala.

zuzinka888
16. jan 2023

Co sa tyka oblecenia si myslim ze aj tucne zeny a zeny s nadvahou chcu mat predstavu ako tie handry sa ukazu na postave. Lebo odfotene len tak na vesiaku?? - moze sklamat. A tiez si nemyslim ze chuda zena/ dievca sa zacne teraz cielene vykrnovat aby bola obezna - lebo niekto niekde povedal za sa citi dajn vo velkosi xxl. A tiez nie je v poriadku ak sa niekto cely zivot trapi hladom lebo nema velkost xs. A nedokaze to zmenit. Ja mam postavu typu hruska - a mozem cvicit kolko chcem ten zadok bude vzdy vacsi. Ale vdaka Jeniffer Lopez som s tym zmierena a nevadi mi to. Mam uzasny pas a to sa mi paci. Skor si myslim ze tato revolucia sa zle pochopila. Ze tu slo povodne o respektovanie a zmierenie sa s typom postavy a nie s obezitou.

nikolka1986
16. jan 2023

@h2 Ja si môžem písať čo chcem 😎 To už kde sme aby sa ženské navzájom šikanovali kvôli postave, choré. 😈

h2
16. jan 2023

@nikolka1986 Jediný, kto v tejto diskusii niekoho šikanuje, si ty. Si vulgárna a útočná.

stvura
Odpoveď bola odstránená
nyusika
16. jan 2023

@nikolka1986 mam osobnu skusenost, ze najviac poburene takymito diskusiami su obezne zeny.
a mnohe povazuju za uplne normalne nazyvat ine zeny "vyvcudnutymi...vychrdlinami...kost a koza" a toto sa im zda normalne.

ale napisat, ze obezita je zdravotny problem je problem.

nikolka1986
16. jan 2023

@h2 Prečítaj si ešte raz, čo som napísala ! - iné napísali - kilo slaniny, že tuční zaťažujú životné prostredie a iné perly, nie je šikana že vôbec 😎

amiaja
16. jan 2023

@nikolka1986 chude baby zacnu urazat tlste? Alebo aj naopak.. vid minulu diskusiu ze chude baby su dosky na ktorych sa chlap doskriabe🤦‍♀️😄
Ja som bola vzdy chuda a nikdy som nic zle na ine baby nepovedala, prave naopak. Zato ja som si vypocula k*kotiny ako sa mam najest, aka som vychrtla a podobne pritom zjem 2x tolko 😄
Takze zeny budu vzdy urazat ine zeny, je jedno ako vyzeraju, vzdy si nieco najdu. Uplne zbytocna a provokacna tema.

sense
16. jan 2023

@annm81 no to ale tiež nie je správna cesta viesť dieťa k tomu ze bude tučné keď bude jesť sladkosti. Tucny/obezny človek nie je niečo ako štíhly. A štíhly zas tiež nie vždy znamená zdravy

shinon258
16. jan 2023

@annm81 aj mužské telá takto rozoberáte?

kvetinka75
16. jan 2023

@shinon258 myslím že pre mužom platí to isté. Ibaže ich do reklám nedávajú a ani nemajú potrebu sa prezentovať tak ako ženy

annm81
autor
16. jan 2023

@amiaja Nemyslím si, že provokačná. Úprimne ma zaujíma, ako to vnímajú bežné ženy. Ale áno, uvedomuje si, že je to kontroverzná téma a preto som v úvodnom príspevku poprosila o slušnosť.

@sense Prečo myslíš, že to nie je správne? Nezdravé jedlo je predsa jedna z dvoch hlavných príčin obezity. U malých detí dokonca asi hlavná príčina.

@shinon258 Áno. Aj som tu v jednom príspevku spomenula aj chlapcov. Ale predsa len vzhľadom a telom sa vždy viac trápili ženy. Najmä dievčatá v puberte sú najviac ohrozené tým, čo im okolie povie, že je normálny vzhľad - či už anorexia alebo obezita.

zuzahajdulka
16. jan 2023

@annm81 myslim, ze gro je prave ten postoj k hmotnosti vo vlastnej rodine. Mozes si za to postavit akukolvek dalsiu premennu: k fajceniu, k vzdelaniu, k naboznemu zivotu, k charite, k peniazom, k cistote. Cokolvek. Ak ma dieta spravny a spravne podavany vzor (nie nasilne alebo na nervy lezuco) v rodine, moze vidiet akekolvek IG plus size krasky, tak to od nich nekupi. Myslim, ze sa netreba obavat az tak vplyvu soc. sieti.
Dalsi faktor - slovenski muzi su nekriticky obdivni k vlastnemu vyzoru a silno kriticki k vyzoru zien. Cize kazde dievca pri tele to dostava za svoju nadvahu podla mna dost vyzrat od kolektivu rovesnikov. V USA, UK, atd. sa aj omnoho obeznejsie deti beru normalne, my tam este nie sme.
Ja velmi dbam na stihlost deti zdovodu obavy, aby nemali komplexy z vyzoru. Zdravie je samozrejme tiez dolezite. Moja vlastna nadvaha 15 kg mi desne vadi, ale nemam moznost s tym nieco urobit z casoveho hladiska.

kubkovamama
16. jan 2023

@annm81 mne sa páčia plnšie ženy.Som plochá hore aj dole,tak možno preto.Je rozdiel mierna nadváha a obezita a je rozdiel moj názor a nazor susedy.🤷Skôr ide o životný štýl,nie?Nie každý kto športuje a zdravo sa stravuje je aj štíhly a vysekany.Sportujem od mala,mala by som mať vzhľadom k intenzite pohybu super postavu a plno svalov,ale nemám,genetika tiež nepustí,všetci v rodine máme taký typ postavy.Chlap bol vrcholový športovec,doteraz má perfektnú kondíciu,ale postavu úplne inú.Jeden syn boxuje a neverila by si,že sa hýbe,dcéra má tiež náročné tréningy a je ako malý medvedík-neobsedi,zje veľmi málo,sladkosti a kraviny nekupujem.Tak odkiaľ to má?Netuším.Obcas si povzdychnem,že sa zas do niečoho nezmestí,ale keď viem,že žije zdravo,hýbe sa,neriešim,že má trošku naviac.Obezita to ale rozhodne nie je.Nikdy nehodnotím okolie,deti iba z pohľadu ako vyzerajú,o.k,niektorí sú ozaj moc pri sebe,ale nevieš čo je za tým,nemusí to byť iba lenivosť a prezieranie.Sestra napr.mala obdobie vysokej nadváhy a bola to z 90% psychika,keď sa situácia dostala pod kontrolou,váha išla dole.Je blbá doba a my sme blbi,že sa nechávame ovplyvniť soc.sietami,médiami,vždy bol vo svete nejaký trend,ale prišlo to až s prvou fotografiou,filmom,časopismi,vymoženosťami módneho priemyslu pred vojnami,časom to nabralo obludné rozmery a sme tam kde sme.Ludia by sa viac mali starať sami o seba,svoje zdravie,nie iba ako vyzerám a co si pomyslia.

mimka1402
16. jan 2023

@nikolka1986 Asi narazas na mňa ano kilá slaniny a? Bolo mi to tvrdené práve tato veta od obeznejsich ľudí. 😉 takže to bol de facto citát. A úprimne, ak má niekto tučné dieťa čo sa ledva vie hýbať tak je to iba vizitka rodiča, neviem asi máš sama doma také, že si to musela autorke zapriat. Ale neboj, schudnúť sa vždy dá aj u toho dieťaťa, stačí zmena jedálnička 🙂 Takže dieťa nie je tučné len tak a nie, nie je to ťažkými kosťami. 🙂 Je to chyba v jedálničku a nedostatok pohybu. Takže ak niekto má také dieťa, môže si sám spytovat sebavedomie.

h2
16. jan 2023

@nikolka1986 Špeciálne kvôli tebe som si dala tú námahu a prečítala som celú túto diskusiu ešte raz. Nikde som nevidela zmienku o kilách slaniny, ani nič iné podobné urážlivé. Možno to máš z tej predošlej diskusie, tú som ale nečítala, neviem, čo sa tam písalo. Ale ak tam aj boli urážky, tak práve kvôli tomu založila @annm81 túto diskusiu, lebo chcela túto tému rozvíjať bez tých urážok. Čiže, ak chceš ďalej pokračovať v tomto štýle komunikácie, možno by si mala písať radšej tam. Lebo v tejto diskusii si jediná, kto uráža.

panelacikova
16. jan 2023

@stvura ktorú?

h2
16. jan 2023

OK, tak kilá slaniny tu predsa len spomenuté boli, prehliadla som ich.

zmrzlinka2021
16. jan 2023

@annm81

Ako byvala "obezitacka" sa teda vyjadrim 🙂

Neviem, z coho vychadzas, ze sa propaguje obezita ako niečo pekne a zdrave a neviem ake, lebo ja to tiez takto nevnimam. To co sa propaguje alebo na čo sa poukazuje, je toto:

- v spolocnosti je dost vela obeznych ludi, aj zien, ale v mediach, v tv, v serialoch a neviem kde to stale vyzera tak, ze nasu spolocnost tvoria modelky
- obezny clovek nie je clovek druhej kategorie, obezita neurcuje hodnotu cloveka
- obezni ludia sa zial stale stigmatizuju ako lenivi, dokonca sa im davaju skor negativne vlastnosti na zaklade "vahy"
- aj obezny clovek sa chce pekne obiect, ale oblecenie sa vacsinou sije do velkosti 42, lenze priemerna slovenska zena nosi 44 (vacsinova)
- nikto nema pravo hodnotit tvoje kila a uz vobec ta dehonestvoat "ako si sa mohla tak vyzrat"
- nikde v lepsich diskusiach (podcast sádlo, či podcast 90-60-90 alebo rozne clánky) sa neospevovala obezita ako niečo zdraviu prospesne
- poukazuje sa skor na jednanie s obeznymi ludmi, napr. aj v zdravotnictve

nikolka1986
16. jan 2023

@h2 "Bodyshaming je poslednú dobu často na štíhle ženy od práve týchto radoby "krv a mlieko a kilá slaniny", ktoré nevedia čo so sebou." - vyhľadať mi to trvalo asi minútu !

zmrzlinka2021
16. jan 2023

@annm81
@h2
Dievčatá, s nikolou nema zmysel viest nejaku diskusiu. V x veciach sa tu nezhodnem s roznymi zenami, a je to v poriadku, je v poriadku, ze sme roznorode, a mame svoje predstavy, ale sposob komunikacie z jej strany, ci od toho jej zora dava jasnu stopku.

kvetinka75
16. jan 2023

@nikolka1986 no vieš, každý kto šikanuje, tak väčšinou (myslím, že vždy) sa za tým skrýva nejaký problém. V tomto prípade možno závisť - neschopnosť urobiť so sebou niečo, pretože je oveľa pohodlnejšie jesť do radu všetko a tváriť sa, že je to OK ako niečo so sebou robiť. Chce to trpezlivosť, pevnú vôľu. Niekoľko kg navyše neriešim ale veľká obezita - to už problém je. A tváriť sa že aj obézna žena môže byť šťastná spokojná, to je iba hladkanie si ega, pretože je len otázkou času, kedy sa prejavia následky v podobe zdr.problémov.

mimka1402
16. jan 2023

@nikolka1986 Je to vtipné 😀 Nevidím nič urážlivé a ako som ti už odpovedala, tuto vetu "'muži majú radi ženy krv a mlieko aj s kilami slaniny" 😀 je doslova citát.😀 od slečny, ktorá nevedela naozaj co so sebou, mala tendenciu sa permanentne povysovat a každá štíhla žena bola pre ňu hlúpa a škaredá. 😀 Ale dobre, kľudne si to vezmi ako urážku. Odpovedáš a reagujes len tak ako ti to vyhovuje do tvojej predstavy.
@h2 ano, odo mňa vo vyssie vysvetlenom kontexte. 🤷🏽‍♀️

lyci
16. jan 2023

mne je to jedno. neviem, preco by som sa mala starat do druhych kolko vazia. konecne aj tucnejsi ludia sa mozu citit lepsie.

h2
16. jan 2023

@nikolka1986 Áno, mala si pravdu, už som písala, že mi to uniklo. Ale zase, na druhej strane, ty si písala o debilite a somarinách ešte predtým, než to tu bolo.

h2
16. jan 2023

@zmrzlinka2021 Ja som schopná prijať iné názory, ale mali by byť podané slušnou formou. 🤷🏻‍♀️