Čo skolabuje skôr? Naše zdravotníctvo alebo ekonomika?
Ahojte, čo si myslíte, má zmysel dlhodobá karanténa voči koronavirusu?
Ako sa na to pozerám, tak Čína po troch mesiacoch úplnej karantény síce znižuje počty nakazenych, ale stále sa tam nejaké vyskytujú - a stačí jeden nezachyteny zo zahraničia po zrušení karantény a nebude to tam opäť ako predtým? 🤔
Neznici nám dlhodoba karanténa skôr ekonomiku, položí na kolená podnikateľov, jasle, kadernícky, kozmetický, gastro služby, skoly..? 😕😉 Nevymrie nam takýmto štýlom karantény, ak bude trvať štyri - šesť mesiacov skôr zvyšná populácia od hladu v snahe ochrániť tých ktorí sú teraz najviac ohrození (starí, chori) ? 😶
Myslíte si že to má zmysel, pripadne ako dlho je táto karanténa udržateľný?
Podľa mňa najväčší problém je to, že ľudia si myslia, že prejde vírus a zas bude všetko ok a všetci budeme môcť fungovať ako doteraz. Lenže to nie je pravda, ľudia sa musia zmieriť s tým, že už nebude všetko, tak ako doteraz. Podľa mňa netreba zachraňovať ekonomiku, lebo tu už nik nezachráni. Skôr či neskôr aj tak skolabuje. Ak budeme robiť všetko preto, aby sme ju zachránili utrpí štát a zdravotníctvo a nakoniec aj ekonomika. Keby ľudia boli zodpovední od začiatku a snažili sa zachraňovať zdravotníctvo a životy, tak ekonomika nemusela tak utrpieť, lenže tým že svet sa snaží udržať ekonomiku, neudrží nič, len to bude mať oveľa horšie následky na zdravie a aj na celý svet.
@777januska777 Nezomru ti starí a chori tak ci tak? (len sa to predĺži, miesto o mesiac zomrú pri druhej alebo tretej vlne) 😶 Lebo mam pocit ze ta pandémia sa už nedá zastaviť ani pri najväčších opatreniach..
Nezomrú tak či tak. Je pravda, že pandémia sa už nedá zastaviť, ale dá sa spomaliť. Ak bude naraz veľa vážnych prípadov, je jasné, že to zdravotníctvo nezvládne, nie sú prístroje, nie sú kapacity, nie sú lekári. Teraz nám ide primárne o to, aby sa to rovnaké množstvo vážnych prípadov rozložilo do dlhšieho obdobia, takže namiesto toho, aby sa lekári rozhodovali, komu poskytnú liečbu a koho nechajú umrieť, pretože ich je veľa naraz, tak namiesto toho sa chorí postupne prestriedajú a bude sa ich dať zachrániť viac.
@lenkakravcova nezomieraju len mladi a chorí, žiadny človek nemôže vedieť ako jeho imunita zareaguje. Veď napríklad úplne bude stačiť ak nejaký mladý človek bude mať len hlúpu chrípku a chytí túto koronu, tak sa z toho už nemusí dostať. Ako napríklad ta baba v poľsku, mladá mamička pri pôrode sa asi nakazila nejakou infekciou a mala miernu otravu krvi (to som mala po pôrode aj ja, našťastie antibiotiká zabrali a nedostala som koronu), lenže dostala k tomu aj koronu a stav sa jej tak skomplikoval, že zomrela, mala 27 rokov. Stačí malý zdravotný problém a človek je v kybli.
@lenkakravcova Píšeš, že starí a chorí zomrú tak či tak. Ty nemáš starých rodičov?
@lenkakravcova Ibaže raz zomrie úplne každý, vyplýva snáď z toho, že netreba zachraňovať nikoho? Či (akože) na niekom záleží viac a na inom menej? Nie sú všetci rovnako dôležití?🤷♀️
@mojito3 Mám. Preto nad tým celým premýšľam. Ci zomrú o mesiac alebo pol roka.. 😕 Nevidím to ružovo.
@lenkakravcova myslíš , že lepšie je nerobiť nič? Nech pomrú starí chorí, ktorí ale nemusia byť starí môžu byť mladý a mladší a deti. To, že doteraz neevidujú úmrtie dieťaťa od 0-9 neznamená, že deti 10 a viac nie sú deťmi a v tej kategorii, pár umrelo.
Lebo aj malé deti majú rakovinu, majú diabetes, majú astmu ... kt. sú všetko rizikovými ak by sa ich lapila korona.
Sú ludia mladí, čo tvoria hodnoty aj napriek tomu, že sú nemocní. Aj ich treba hodiť cez palubu? Nemyslím si, že ostanú obchody kaderníctva a služby zavreté po celú dobu núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie. Postupne dovolia otvoriť, ale budú musieť byť dodržiavané prísne pravidlá, častejšie dezinfekcie prevádzok, možno klienti služieb o telo len pár do dňa s väčšími prestávkami, a na objednávky - tým pádom ešte viac zdražejú tieto služby. Reštaurácie, možno viac začnú riešiť donášky a možno sa zmenia normy, koľko m2 má byť na jedno miesto ak teraz natlačia do maličkej reštiky 10 stolov, tak po novom možno tých stolov tam bude môcť byť len 5 to je príklad - a tým pádom aj toto zdražeje . Ale postupne bude všetko fungovať, a aj ludia si zvážia či sa pôjdu najesť von, alebo si objednajú a zjedia doma alebo v práci.
To isté bary diskotéky, už teraz som nešťastná z toho, že v lete som mala plán na dovču samozrejme úplne veget aj s diskotékami a to mi teraz padne. Ale nebudem sa ohrozovať. Na terase si kávu, pivo dám, posedieť do podniku asi ťažko pôjdem.
Ja som vdačná politikom a ich rozhodnutiam, že spomalili a temer zastavili život na svk, a to som szčo, mne nikto nedá dovolenku, mne nikto nezaplatí náhradu mzdy ak nepracujem, ale práca neni zajac neutečie, počká.
@lenkakravcova myslím si, že jediné čo skolabuje je zdravotníctvo ale ostatné služby budú tak ako predtým, dokonca tie ktoré si ty vymenovala kaderníčky, kozmeticky,gastro sa nezastavia .dokonca už teraz ak by im dovolili otvoriť tak karantena, nekarantena ľudia by boli u nich nonstop
@nikyball Myslíš ze za pol roka karantény nezbankrotuju? 😕
V skupine podnikateľov veľmi veľa ľudí píše ze po dvoch troch mesiacoch bez príjmu to bude pre nich devastacne a budú musieť ísť do likvidácie.
@zalka Deti do 9r cca nemajú bielkovinu v pľúcach na ktorú sa koronavirus viaže, preto na to nezomieraju a ani nebudú. Sú jediná skupina ktorá môže byť v kľude (vďaka Bohu aspoň za to). 🙂 To včera vysvetľoval nejaký vedec.
A tiež si myslím ze tie služby nebudú môcť byť zatvorené počas celej karantény, keby trvala dlho. Asi by ich to položilo finančne. Podnikateľov je na SR okolo 800.000, čo je dosť keby aj len polovica kvôli tomu skrachovala.
@lenkakravcova Nechápem ťa. Tebe je jedno či Tvoji starí rodičia umrú teraz alebo neskôr? Možno nie o pol roka, možno budú ešte žiť roky? Keby vedeli čo si o nich myslíš, neboli by nadšení.
@mojito3 Nie je mi to jedno. Len premýšľam ako to pôjde ďalej. Ci je to takto udržateľné a ak áno, AKO DLHO.
Som rada ze teraz máme karanténu, lebo to spomalilo šírenie vírusu, a mame čas sa naň pripraviť. Len ako dlho to Slovensko takto utiahne? 😕
@lenkakravcova To by mala riešiť vláda. V Rakúsku vyčlenili niekoľko miliárd pre podnikateľov, aby neskrachovali. Musia aj naši niečo vymyslieť.
@lenkakravcova Napríklad včera Matovič povedal, že možno tento rok nebudú 13. dôchodky, čo boli nedávno schválené.
@mojito3 Bude to ťažký rok. 😕 Asi sa dosť veci zmení. Snáď to vláda nejako vykryje.
@lenkakravcova to sa dalo čakať, ze hneď na teba začnú útočiť, či nemáš starych rodicov a si bezcitna 😀 lebo ľudia absolútne nerozmyslaju...nevedia si zrátať 2+2.
Ten virus sa už nezastaví, aj keby sme sa na hlavu postavili. Švagor robí vo výskumnom ústave v Nemecku, kde aj testuju vzorky na koronu. Celá rodina chodí bez ruska, povedal, ze skôr či neskôr to aj tak môže dostať úplne každý. Skôr mi príde nezmyselné zastaviť a položiť celu ekonomiku. A keď čítam tie statusy ako sme tento vírus potrebovali, je mi na vracanie. Kazdy sa bude snažiť dohnať zameškané, každý sa bude hnať za peniazmi, lebo nežijeme z lasky ani zo vzduchu a straty sú už teraz obrovské! A mám aj ja babku, a svokrovci tiež majú už po 70ke a nie je mi jedno ich zdravie a životy ale treba aj trošku racio zapojiť. Fascinuje ma, ako si ľudia myslia, ze na SVK je tak málo nakazenych 😀 možno ste to už aj prekonali, ani o tom neviete. Každého imunita sa s tým vyrovna inak. Zbytočne sa všade šíri strach a panika +kopa dezinformacii, ľudia nevedia selektovať. Tlačia nám do hláv strach a obavy.
A teraz do mňa 😀🙈 len nezabúdajte, ze aj tie dezinfekcie, toaletaky a kvasnice, čo skupujte na kilá a na litre musí niekto vyrabat 😀
@lenkakravcova myslim si ze si nemozeme dovolit nechat naraz zomriet 30 000+ seniorov a ohrozenych ludi, to je politicky aj moralne nepriechodne. ako do dopadne s ekonomikou, to netusi momentalne nikto. je dost mozne ze casom sa pravidla kvoli ekonomickej nevyhnutnosti zmierna. v kazdom pripade bude treba uplne nanovo premysliet fungovanie ekonomickeho systemu
@lenkakravcova za polroka áno ale za 2 týždne myslím si, že nie. A nikto ešte nehovoril že karantena by mala trvať pol roka
@ladyelsa87 ide o to spomalit to .. ked budu (tazko) chori pribudat pomalsie tak vacsinu z nich zachranime. Ked ochoreju vsetci naraz, ako by tomu bolo pri nulovych opatreniach tak pokapu ako muchy a mozme ich nasypat do hromadnych hrobov a zasypat vapnom jak v stredoveku
@nikyball V Číne je karanténa už tri mesiace. Ani to Slováci neutiahnu, nie to šesť mesiacov. Čína má úplne iný systém a inú techniku ako my. 😶
@ladyelsa87 ďakujem, že si to tak pekne vystihla. To je tak, keď nevidia veci v súvislostiach.
@lenkakravcova Nevidíš čo sa deje v Taliansku? Chceš, by to bolo aj na Slovensku?
@meluela ja netvrdím že ich máme nechať zomierať. Btw keď si starý a máš oslabenu imunitu, stačí chrípka, či zápal pľúc a bohužiaľ máš to spocitane. To ti povie každý jeden lekár.
@ladyelsa87 Mna by zaujímalo či všetkých zomretých pitvali, že na 1000% vedia, že zomreli práve na koronu. Tak ako u nás tá babka s vírusom a umrela na infarkt.
vseobecne to ide ruka v ruke, ale zdravotnictvo bolo na pokraji kolapsu este pred prichodom cinskeho virusu, takze skor zrejme padne zdravotnictvo.. dalsi dovod je aj ten, ze pocet nakazenych stupa exponencialne a firmy maju (dufam) nejake rezervy. tazke do "ciela" dobehne urcite zdravotnictvo ako prve
@ladyelsa87 extremne pretazeny zdravotny system = umrtia, ktorym by za inych okolnosti bolo mozne zabratnit
V Taliansku uz ani zachranka nepride pre seniora, uz mozu zachranovat len "perspektivnejsich" lebo nie je miesto/pristroje/lieky/ludia
Ak to nechame volne sirit, tak tym realne zabijeme ludi, ktori mohli zit.

skor nasa psychika