icon

Čo skolabuje skôr? Naše zdravotníctvo alebo ekonomika?

lenkakravcova
23. mar 2020

Ahojte, čo si myslíte, má zmysel dlhodobá karanténa voči koronavirusu?
Ako sa na to pozerám, tak Čína po troch mesiacoch úplnej karantény síce znižuje počty nakazenych, ale stále sa tam nejaké vyskytujú - a stačí jeden nezachyteny zo zahraničia po zrušení karantény a nebude to tam opäť ako predtým? 🤔
Neznici nám dlhodoba karanténa skôr ekonomiku, položí na kolená podnikateľov, jasle, kadernícky, kozmetický, gastro služby, skoly..? 😕😉 Nevymrie nam takýmto štýlom karantény, ak bude trvať štyri - šesť mesiacov skôr zvyšná populácia od hladu v snahe ochrániť tých ktorí sú teraz najviac ohrození (starí, chori) ? 😶
Myslíte si že to má zmysel, pripadne ako dlho je táto karanténa udržateľný?

ladyelsa87
23. mar 2020

@tslobik presne! A hneď všade titulky, ze prvá obeť vírusu, pritom zase len dezinformacia a u ľudí zase len stúpa strach a panika.

olivnik
23. mar 2020

tazko povedat co bude.. ale ako tu poniektore sledujem tak doslova tragicky vnimaju to ze tento rok nepojdu na dovolenku a nevedia si predlzit vlasy, ci riasy ci nechty... takze ano. Obmedzenia tu budu.. ludia zrazu musia vydrzat so svojimi detmi , ktore poriadne nepoznaju co su cele dni v praci a oni v skolach, nemozu ist do fitka, nakupovat - katastrofa, a co je najhorsie - musia vydrzat aj sami zo sebou lebo v telke neni poriadne co pozerat :D ano, aje to vazne. Ale krizy tu boli rozne, a vzdy sa z nich ludia dostali , ako sa to bude vyvijat naozaj nik nevie

ladyelsa87
23. mar 2020

@meluela nikde netvrdim, ze to máme nechať voľne šíriť. Práveže súhlasím s tymito 14 dňami, aby bola karanténa. Ale viac nie. Seniori by sa mali chrániť a zostavat doma. A robia to? Ohrozujú vedome samých seba. Btw koľko ľudí u nás zomrelo na koronu? Nikde sa neuvádza, koľkým stačí iba domáca liečba. Ja viem, aký je u nás stav zdravotníctva, ale zas nezenme hneď všetko do extremu.

katulienkax
23. mar 2020

@lenkakravcova co som sa s jednou rozprávala da sa aj pozastaviť Podnikateľská činnosť . Ich firma tak spravila ona musí na urad prace na niekolko mesiacov a potom ked sa prevádza otvorí tak moze nastúpiť ale je jasne ze dopyt taký ako predtym uz asi nebude ale aspon nieco. Ale kadernícky si myslim budú mat pracu sak strihať treba stále a čínska týka reštaurácii aspon porušia tie na nic a tie dobre co stali za nieco sa otvoria opäť. A po case ľudia budú zas chodit pit do barov sak alkohol je metla ľudstva na to ľudia nezabudnú 🙂 A fitka co maju klientelu sa ľudia vrátia ja tiez plánujem potom pokračovať v cviceni

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@ladyelsa87 No, i u nás na sídlisku sa pred bytovkou zgrupuju babky bez rusok,, to isté ti dôchodcovia na omši nedávno. 🤔

renatka100
23. mar 2020

@ladyelsa87 chodim vonku bez rusky - ludia su tak desat metrov odo mna a zazeraju preco ju nemam☹️. Akoze uz vonku to nosit nebudem...v obchode ano ved tych starych ktori tam chodia na vylety ohrozit nechcem, ale toto co je vonku a ako sa kto predhana akoze v chraneni je uu skutocne privela. Kazdy sa boji kazdeho, ale aj tak ten virus musi kazdy z nas dostat...skor ci neskor. A kapacity nebudu ani teraz uz nie su ked je iba par v kritickom stave...co bude ked budeme mat 1000 nakazenych a 10 000?

meluela
23. mar 2020

@ladyelsa87 u nas sa korona este len rozbieha. aj taliansko bolo svojho casu tam, kde sme teraz my. nastastie sme opatrenia urobili o nieco skor, takze mame sancu ze to nedojde az do takych smutnych extremov, ze nestacia mrazaky v pohrebnych sluzbach a pozostali maju aj cele dni mrtvych vo svojich bytoch

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@katulienkax Pozastaviť sa dá - na šesť mesiacov (nemôžeš si zsco obnoviť medzitým) + kto bude zatiaľ platiť najmy za firmne priestory z ničoho, ak by to malo trvať napr štyri mesiace? 😶 Asi budu musieť opäť otvoriť, inak to nevidím pre nich priaznivo. Vláda im tiež štyri mesiace nemôže príkazovat mat zavreté.. OČR, dôchodky, Pnky sa platia zo sociálneho poistenia - ak ho zamestnanci viac mesiacov nebudú platiť ale iba brat, ani to nevydrží funkčné (viac peňazí z rozpočtu odíde než príde). Budu veľké finančné výpadky. Všade. 😕

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@meluela Práveže sa to k tomu dostane. Len neskôr. Ak to rastie exponencialne, všade, v každom state, bude to rásť aj u nás. Len o pár týždňov neskôr ako inde. 😕

tslobik
23. mar 2020

@ladyelsa87 Ja myslím, že média a soc. siete a pod. sú tiež dobrý vírus

vulka
23. mar 2020

@tslobik Tak, tak. Máš pravdu. Tie bombastické reči o vyčlenených sanitkách, ktoré Ti prídu urobiť odber domov. Hovadina. Žiadne také v praxi neexistujú. Alebo kecy o zabezpečovaní zdravotníctva ochrannými prostriedkami. Firmy si pre svojich zamestnancov vedeli zadovážiť jednorázové rúška. A záchranka na severe Slovenska nemá respirátory, ochranné štíty a rúška sú na pár dní. Doktori si sami za strašné prachy zháňajú respirátory, kde sa dá a chystajú lyžiarske okuliare z domu, aby mali aspoň niečo.

le4
23. mar 2020

Moj nazor: Ekonomika uz kolabuje. Zdravotnictvo je na tom zle uz dost dlho. Bude to blbe. Mnohych podnikatelov to polozi. Budeme utahovat opasky. Na druhej strane si nemyslim, ze bude uplna bieda. Niektori dokonca zbohatnu. Dufam, ze vlada vycleni pomoc pre malych a strednych podnikatelov. Karantena zrejme zmysel ma, ked uz aj UK zmenilo postoj..., najskor to chceli nechat tak, nech si obyvatelstvo vybuduje kolektivnu imunitu. Umrtnost vo vekovej skupine 20-29 a 30-29 je az 0,2%. Niekomu to pride malo, a teda aj to je relativne malo, no je to 1 z 500 ludi. Tolko mladych ludi na chripku nezomiera. A nejde len o umrtnost, ide aj o trvale nasledky choroby. Myslim si, ze vdaka obmedzeniu kontaktu s druhymi ludmi si casom vybudujeme kolektivnu imunitu, kedze to obmedzenie nie je 100% a tym padom virus preziva ale nie v takej kvantite, aby sposobil epidemiu este vacsieho rozsahu. Covid19 este zrejme pride vo vlnach, no ludia uz budu opatrnejsi, snad sa nosenie rusok minimalne pri nachladnuti a kasli stane normou.

meluela
23. mar 2020

@lenkakravcova Praveze sa jednotlive staty medzi sebou lisia Ro - teda prudkostou tej krivky, rychlostou rastu. Mozme si vybrat ci chceme Mount Everest krivku bum bac po par tyzdnoch hrba mrtvol a plne cintoriny a hotovo alebo krivku Male Karpaty, podstatne menej mrtvych zato mesiace obmedzeni ktore su danou za to, ze nechceme scenar c.1.

sunny8
23. mar 2020

Leni nepodliehaj panike 🙂 všetko sa upraví len to chce čas. Myslím si že táto karanténa zmysel nemá .. LEBO - ľudia zamlčujú že boli v styku s nakazenými alebo že boli s niekým kto prišiel zo zahraničia. Nenosia rúška ani žiadnu ochranu (dnes som toho bola živým svedkom ako sa pani hádala pred drogériou s predavačkou že prečo ju nechcú pustiť dnu .. pritom bolo jasne napísané na dverách že vstup len s rúškom .. samozrejme pani si išla svoje a nakoniec zdurdená odišla.. ) .. riešenie vychádza z každého človeka osobitne. Ak má niekto na saláme tak nepomôže že každý dookola má rúško. Dnes som sa presvedčila že okrem rúška budem nosiť aj rukavice a aj šatku cez hlavu lebo jeden o dve hlavy vyšší pán sa mi doslova "vykašľal a vykýchal" na hlavu - samozrejme bez rúška bez vreckovky a ešte aj neotočil hlavu. Túto pohromu si robíme my sami našou nezodpovednosťou. Takže za mňa karanténa nie je nejaké extra riešenie. A ešte sú aj ľudia ktorí sú nakazení majú príznaky zamlcia to a dostanú maximálne pokutu. Takže tak .. ľudia nemajú mať pred čím rešpekt.

ladyelsa87
23. mar 2020

@renatka100 mne to už príde, ako by sa to sirilo vzduchom a do 5 minút je po tebe keď vidím čo niektorí robia 😀 akože fakt nechcem zlahcovat situáciu, ale snažím sa zachovať si zdravý a sedliacky rozum.
@meluela je mi ich ľúto, ale ako som už písala vyššie, nepáči sa mi, ako sa všetko zenie totálne do extrému a pritom tí najviac ohrození nemajú dosť rozumu aby chránili samých seba.

mogaa
23. mar 2020

@lenkakravcova podľa toho čo píšeš si veľmi "empatická".....tak račej necháme pomrieť tisíce ľudí a budeme fungovať ako do teraz....Inak pozri si informácie z Francúzka a Španielska, vôbec to nie je len o starých a chorých ľuďoch.....a aj keby zomierali len "rizikové skupiny" tak rodičov zrejme už nemáš....či by si ich nechala s kľudným svedomím zomrieť len pre dobrú ekonomiku?

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@mogaa Ty si aká empaticka k tým tisícom živnostníkov ktorí možno aj s deťmi skončia na ulici? 🙄
Nehovorím o imaginarnej ekonomike ale o dopade na tisíce konkrétnych ľudí. Takých istých konkrétnych ako sú tí dôchodcovia.

mogaa
23. mar 2020

@lenkakravcova ďalšia vec, sama pripúšťaš že to začne rásť aj u nás ale za pár týždňov ...ale pár týždňov znamená aj nádej že teplom bude menej nakazených a tým pádom aj menej úmrtí, rovnako na lieku pracuje viac firiem, napr.len oficiálne výsledky na Remdevisir majú byť v priebehu apríla....

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@sunny8 No tak to je sila co píšeš. Máš pravdu.

mogaa
23. mar 2020

@lenkakravcova miluj blížneho svojho ako seba samého....ale to zrejme Korán nepozná

meluela
23. mar 2020

@ladyelsa87 zial, ine nez extremne riesenia nam v tejto situacii nepomozu
https://medium.com/@bozavlado/potrebujeme-väčši...

sunny8
23. mar 2020

@lenkakravcova bolo mi z toho hnusne. Čo z toho že všetko je zavreté každý je doma keď vyjdes na pár minút vonku a zakasle nad tebou jediný človek ktorý je vonku 🙄 ale prejde to verím tomu 🙂 teplo by mohlo pomôcť aby sa vírus vyhubil. A samozrejme snáď dostanú ľudia rozum. Čítala som jednu múdru vetu že najhorší vírus je strach 😊

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@mogaa Preco by nepoznal? Prosím ťa, neoperuj tu s vierou keď ti je úplne jedno ci a ako skončia tisíce podnikateľov a ich deti na Slovensku.
Ja som nikde nenapísala že mne tých dôchodcov nie je ľúto. Iba pmuvazujem nad tým aká Sofii a voľba pred nami stojí = ani jedno riešenie nebude dokonale a ani jedno nevyrieši všetko. Raz sa pred vládu dostane otázka ci obetujú tých ktorých sa už zachrániť nedá alebo mladú generáciu. Raz k tejto voľbe príde. Tak ako k nej prichádza i v Taliansku. Ci skôr či neskôr. Potom neviem ci budeš hrať na city keď si budeš mat vybrať ci dat na intenzívnu starostlivosť svoje dieťa alebo svoju babku..

lenkakravcova
autor
23. mar 2020

@sunny8 Fuj no.. 😅 Si mala riadne "šťastie".

Tak tak, panika ničomu nepomôže. Ja to nejako ani neriešim (snáď dúfam) panicky. Skôr som len uvažovala ako to celé skončí a aké to bude mať následky. Časom ale asi sami uvidíme.

le4
23. mar 2020

@lenkakravcova vcelku s tebou suhlasim, politici uz robia tazke rozhodnutia. Myslim si, ze im je vsetkym jasne, ake velke ujmy sposobia a sposobuju opatrenia kvoli koronavirusu. Asi su fakt nutne ked su schopni tolko obetovat. A tiez si myslim ze v nasich krajinach zavazi aj spolupatricnost voci starsim, hoci je to len jeden z rozhodujucich faktorov

zalka
23. mar 2020

@sunny8 nakašlal na teba jeden človek - mala si ho okríknuť, upozorniť, že ťa ohrozil... či by sa jemu to páčilo.... , a si vezmi že další deviati ak by nebola karanténa by nakašlali na teba tiež ... tá karanténe je fajn, ak sme mi ludia takí sebecký arogantní, že nepomôže nič len prísne opatrenie tak áno som za za zatvorenie obchodov, prevádzok, ... keby sme mali trošku súdnosti, tak sa nemuselo stať že by boli zavreté komplet obchody kaviarne

A @lenkakravcova prečo k takýmto krokom, reštrikciám dochádza aj v krajinách, kt. ešte pred 2t sa smiali, z toho čo robia naši politický predstavitelia? Prečo, ešte nedávno v británii, holandsku riešili, že - kolektívna imunita? Prečo teraz začínajú aj oni zatvárať školy, prečo sú tam obchody prázdne, prečo ludia začínajú sedieť doma na riti.
Prečo Merkelová, sa už nesmeje a sedí doma v domácej karanténe a robí si testy lebo ju ošetroval lekár nakazený koronavírusom.

mogaa
23. mar 2020

@lenkakravcova rovnako môže prísť k situácii že tvoje dieťa nebude mať kto ošetriť, keďže 60-70%našich lekárov je v rizikovom veku.....

leuchtturm
23. mar 2020

zvolili ste si novu vladu plnu odbornikov, nech pridu s kreativnymi ekonomickymi rieseniami 😉

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená