Čo spraviť s peniazmi z predaja bytu?
Predajom bytu sme ziskali 55 tisic eur. Moja otazka znie co s nimi? Ja by som ich dala na ucet kde by sme na konci roka nieco este zarobili no moj partner by najradsej mal peniaze doma ale trezor nechce. Ja by som v tom problem nevidela ale uz ked sme kupovali byt mali sme problem peniaze vlozit na ucet lebo banku moc zaujimalo kde sme vzali taku sumu. Bojim sa aby sa nieco take zas nezopakovalo. Poradite nam kde by bolo najlepsie ich dat?
Ja by som investovala do nehnutelnosti. Mame dva byty takto a nie je nic lepsie👍
@juliet86 aky nelegalny prijem? Peniaze sme zarabali poctivo to ze nas zamestnavatel ojeb.... stat my nemozeme. Za to ze sme vsetku vyplatu odkladaly a nasetrili sme si na byt?nespravili sme nic zle. A ze sme peniaze drzali doma. Kebyze ich mame v banke zas by bol problem s prevodom. A ano byvali majitelia nam zatajili stav bytu ktory sme na vlastne naklady museli prerobit aby sa dalo v nom byvat bez problemov je druha vec. Takze jeho cena stupla a druha vec je,ze setrili sme nadalej takze momentalne mame nasetrenych viac jak 100 tisic a premyslame ci kupit byt alebo rovno stavat dom. Byt sme predali preto lebo je nam zbytocne uz platit 2 byty. Mozem si zaklopat,ze nastastie sme financne zabezpeceny tak ze nemusime vobec brat hypoteku co je pre naa priroritou. Ja ani partner bankam neverime
Podľa mňa rozumné riešenie, ja tiež nedôverujem bankám, pretože prečo majú vkuse žiť z mojich peňazí cudzí ľudia??? 👎😠🤦🏻♀️ Toto vám normálne závidím aj prajem že máte našetrné a môžte si kúpiť dom... Teda neviem aké ste ročníky ale napríklad my sme tridsiatnici a ledva prežívame a čo my by sme dali za taký dom 😪
normalny zamestnanec nebude robit ma cierno. na taketo pripady plati soi. sama vidis ze ti ten prijem narobil iba problemy. vies ten prijem zdokladovat ? nevies. je to iste ako nasi politici a doba kesu. dozorne organy iba vidia ze mas nezdokladovatelny prijem. ako harabin ktory z oficialneho platu neminul ani euro a kuoil si nehnutelnost za par stotisic. pre policiu hned vzrasta podozrenie ze mas tento prijem z nelegalnej cinnosti. drogy, prostitucia podvody kradeze. skor ci neskor si tie pohyby na ucte niekto vsimne.
J&T banka má asi najväčšie úroky vložila by som tam alebo kúpila stavebný pozemok a za 2 roky budete mať o pár tisíc eur viac.
Poda nestraca na hodnote, prave naopak. Kupte v nejakej obci pekny stavebny pozemok, kludne aj so starsim domom. Investicia neskor pre deti.
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...
Je pravda čo sa písalo vyššie. Platbou v hotovosti v takejto výške ste porušili zákon.
Doma ich nenechávajte,zhorite a nemáte nič. Prip. Vás vykradnu a ste na tom rovnako.
Časť uložte, časť nechať voľnú a časť investovať.
je to cierny prijem - nezdaneny, bez odvodov. ze ste pristupili na to - ste spolupachatelia, darmo sa vykrucas, nie su to poctivo zarobene peniaze. a este sa aj v banke urazate, ze sa pytaju na povod penazi ..... (inac - ved ste ich mohli do banky vkladat po castiach postupne. 100 litrov predsa moze davat pekne uroky, ked uz nechcete investovat do fondov a pod.
banke neverite, byt prenajimat nechcete, pozemok kupit nechcete .... ani trezor nechcete -nuz, komu nieť rady ...
@lentilka4691 mame obaja do 40. Dlhe roky sme setrili odopierali si a nerozhadzujeme peniaze kade tade dost sme sa uskromnili da sa to. Asi to vlozime do stavania domu bude to najistejsie dom odkazeme synovcovi
Pri vklade na účet stačí keď v banke povieš že sú zo súkromných zdrojov.
Mne sa to stalo ked som vyberala a vkladala medzi podnikateľským a súkromným účtom.
Povieš že súkromné zdroje a nič viac.
A odporúčam tie peniaze dať na účet, doma to je riziko
veď predsa ste mali kúpno predajnú zmluvu - tak neviem aký problém by mal byť
no podľa mňa vymyslená téma. V dnešnej dobe ( a teda dlhé roky) sa nesmie dávať hotovosť nad 5 000 eur. Inak je to daňový podvod.
Za druhé, suseda keby mala dlh 800 eur na elektrine, tak ju dávno vypnú. Okrem toho, čo s tým majú nájomcovia, že šľahnutá majiteľka neplatí energie? Veď to je jej sprostosť.
Ale nechajte si tie peniaze doma, a ešte napíš adresu, kde bývate. rozum sa mi zastavuje nad niektorými.
A samozrejme, že sa banka pýta, keďže nad 5 000 eur musíš mať doklad
V 2019 sme vkladali do Prima banky 15 000 € v hotovosti, nik sa nás nepýtal na pôvod peňazí.
a tí, čo kupovali váš byt, mali našetrené či brali úver?
@blunka my sme v 2017 davali na ucet cez 40 tisic nevedeli sme ze sa to neda naraz. Isli sme do inej banky a tam nam to pekne po 10 dali a nebol problem. Nevyznam sa do toho pretoze my s muzom pokial sa da bankam sa vyhybame oblukom no kedze naposledy bol taky problem tak chceme sa vyhnut takemu stresu bola to nasa prva kupa bytu.
Veď jasné, ja som to tiež nevedela, ja to tu prvý raz čítam teraz.
a byt ste vlastnili dlhšie ako 5 rokov?
Smiem sa spýtať, kde žijete a pracujete, že je tam taká vysoká životná úroveň, aby ste si mohli (predpokladám obaja - aj s partnerom) odkladať VŠETKU výplatu? A kde sa tak dobre zarába, že ste si za pár rokov našetrili 100 tisíc? Nikoho sa nechcem dotknúť, ale príde mi to dosť nepravdepodobné. A najmä v spojitosti s finančnou gramotnosťou niekoho, kto predá nehnuteľnosť v hotovosti, a potom sa na verejnom fóre pýta, či má dať prachy do banky alebo pod vankúš (jedna investícia "lepšia" než druhá). Ospravedlňujem sa, ak sa mýlim, ale odhadla by som to tak, že si buď robíš psychologickú štúdiu a sleduješ reakcie ľudí na kopu voľných prachov v hotovosti, alebo sa potrebuješ pochváliť momentálnym (krátkodobým a prechodným) statusom osoby disponujúcej s vyšším obnosom peňazí, alebo si robíš srandu (už len samotnou tou otázkou). Prepáč mi tú otvorenosť, nechcem v žiadnom prípade na nikoho útočiť ani rýpať, ale neviem čo si mám myslieť o obsahu tvojho príspevku i tvojich následných komentároch.
@janne318 muz ma kamosa, co takto so zenou zgrlia. bezdovoleniek, byvaju u rodicov, nekupuju nabytok, beru fusky a brigady, aby nasetrili na dom, lebo hypo brat nebudu ...ono tak, ako za 20rokov splatis hypo, tak za 20 rokov aj nasetris, ale je to prastene, naozaj ... neist na dovolenku/veceru/do kina, len aby som odlozila 1000/30/10 eur ... osrat taky zivot.
a este - prave ludia, co nie su financne gramotni, preferuju cash doma v ponozke.
@ukulela toto sa cudujem, ze si schopna napisat, ze su spolupáchatelia a ze nezarobili poctivo. Zavidis, ci co?

Ahoj banka sa bude informovať, dones spolu s peniazmi kúpno-predajnú zmluvu. Oni si ju odfotia alebo do nej len nahliadnuť a to je vsetko