Čo vedie ľudí k tomu, že chodia chorí do práce a školy?
Stále neviem nájsť odpoveď na túto otázku: akỳ dôvod má niekto, kto je viditeľne i počuteľne chorý, že nezostane doma, ale ide medzi ľudí? Jednoducho to neviem pochopiť, podľa mňa je to bezohľadnosť, egoizmus. A keď už teda si myslí, že je nenahraditeľnỳ, prečo si nedá rúško?
Ahoj, v predošlom zamestnaní si nikto nedovolil zobrať PN, OČR. O dovolenku sme sa báli žiadať. Bola nám schválená s výčitkami a následnou niekoľko týždňovou ignoráciou zo strany šéfky. Keď som jej oznámila, že mám covid, spýtala sa či jej tým chcem povedať, že neprídem do práce, že ona mala covid a do práce chodila. Našťastie je to už bývalé zamestnanie.
Áno, rozumiem vašim dôvodom, ale stále nemám odpoveď na druhù časť otázky: prečo si nedá chorý rúško alebo respirátor? Osobne by som sa cítila nepríjemne pred kolegami, keby som tam kašľala a soplila.
Sebeckosť, ľahostajnosť? 🤷🏻♀️
Co je pre teba viditeľné a pocutelne chorý? Ty vieš rozlíšiť alergicky kašeľ, sopeľ od infekčného?
Napíšem za seba. Mne pomáha nosiť rúško v MHD, obchode, ak kašlem, škrabe ma hrdlo som v praci scruskom a respiratorom lebo som ohľaduplná, S teplotou, hnackami či vracaním ostávam doma.
Som zaočkovaná proti chrípke už druhý rok a na jeseň kura imunorom. Ja som omnoho menej chorá ako roky pred kovidom.
Dieťa pokiaľ je čulé, bez teploty, dusivého kašľa, môže voľné dýchať ide do školy. Lebo miesto 125 hodín za polrok by malo vymeskanych omnoho viac.
A mam ešte jedno dieťa, dosť cestuje, chodí na viac krúžkov, po obchodoch bez rúška a zdravé, chytí virozu zriedka.
A poznám aj silných alergikov, astmatikov, keď kašlú to rúško by im priťažilo a nikoho neochranilo lebo taký kašeľ nie je infekčný.
Nič ale nebráni Tebe nosiť respirátor počas napr. chrípkovej sezóny v uzavretých priestoroch, kde sa premelie viac ľudí.
@janage ved ja nosim, ja s tym problem nemam, len sa zamyslam nad tym, preco nosia zdravi rusko a nie chori.
Lebo to nepovažujú za potrebné a majú svoj názor, ktorý ty nezmeníš.
@janage ver mi, toto nebola astma ani alergia. Keď som videla kolegu, bolo hneď jasné, že nie je ok, ani rozprávať chudàk nevedel. Ale tak škodí aj sám sebe.
Ako predavačka som si to nemohla dovoliť, lebo vedúca predajne to neznášala a ta keď bola urazená tak sa správala hnusne. Nikto nechodil. Ani s horúčkou a ani keď som stratila hlas (to sa mi stalo viacx). 3 týždne som tam hnackovala, potom som šla na PN a super kolektív ma ohováral, ze som šla s kakom ku doktorke. Kedysi tam bol naozaj dobrý kolektív 😂
Takže tak
Ale ty mu môžeš maximálne povedať svoj názor či radu ak ju popýta. Je dospelý, svojprávny. Zamýšľať sa síce môžeš, ale na nič to nebude😉
@zuzinka888 preliečovala som sa zo začiatku, to mi ver. Mala som za sebou liečbu kortikoidmi, imunitu rozbitú a tak som naozaj všetko poctivo preliečovala. Ostala som PN , lekárka mi vždy predpísala ATB a dostala som sa tak do začarovaného kruhu. Až po čase mi jedna osvietená dr. povedala, že to takto ďalej nejde a že dôsledné preliečenie neznamená len branie ATB. Ale to som odbočila. Pri detoch to isté, aj ked som ich vzdy nechala doma už pri prvých náznakoch a do školky išli úplne "čistí", rovnako ochoreli o týždeň dva znova. Takže podľa mojich skúseností je to blbosť, že keď preliečiš máš na pol roka pokoj.
K rusku len tolko, ze ak niekto sopli a potrebuje smrkat kazdu chvilu tak je rusko uplne nanic, ajtak ho casto dava dole. Celkovo je pri virusoch rusko nanic, raz to priznaju aj odbornici. (Pochopim respirator pri prasnom prostredi, smogu ale na virusy je zbytocny a o obyc.rusku ani nehovorim)
A k prvej casti otazky len doplnim ze matka s 3 detmi by mohla celorocne trcat doma s chorymi detmi a nasledne so sebou a o 2 tyzdne opat od zaciatku - hadaj kolko jej to bude zamestnavatel tolerovat? Radsej posle soplave dieta do skolky/skoly a sama soplava ide do roboty.
U nas chory robia homeoffice. Ak niekto pride do officu chory, tak je hned vypoklonkovany.
Nie som ochotná pri nádche alebo miernom kašli zostávať doma z práce a nie je to teda vôbec otázka financií. A toto isté som praktizovala aj pri dcére v škole. Žiadne zbytočné návštevy lekára, ATB a tak. Mňa naopak iritujú zamestnanci, ktorí vytiahnu dva krát za deň vreckovku, raz si odkašlú (ideálne, keď ich pri tom všetci okolo vidia) a už je dôvod zostať doma.
Napr.u nas v práci sa pri zvyšovaní platov berie do úvahy kto koľko marodoval a kto vela chýbal, má krátené percento zvysovania platu. Čiže ono sa veľmi ľahko mudruje, že máš ostať doma. Ale nie v každej práci to zamestnávateľ uvíta. Ú nás sa celkovo bojuje proti PN-kovaní, presne proti takým ľuďom ktorí s každým soplom sedia doma, mame ešte aj mesačný príplatok, len aby sme nechýbali. Co viem, tak okolité firmy to isté. Autorka: kde pracuješ, keď sa u vás dá hocikedy chýbať? Ma ta kto zastupovať? Nevadí to druhým?
@autorka k tomu, čo si napísala, že prečo nevyužijeme niečo nové. Rúška nie sú nič nové, žiadna novinka. Existovali vždy, v preplnených mestských častiach ázijských krajín ich bežne nosili počas chrípkových sezón. U nás sa v rovnakom období nenosili vôbec a pritom si ho mohol ktokoľvek kúpiť v lekárni, no vtedy by ťa to ani nenapadlo.
Pripájam sa k názoru, že ľudia chodia chorí do práce prioritne kvôli peniazom. Keby dostali 100% platu počas PN/OČR, myslíš, že by sa viditeľne chorí, keď je im fyzicky zle, trepali dobrovoľne do práce?
pretoze nie kazdemu zamestnavatelovi sa paci,ked niekto je laudy mesiac tyzden alebo ak viacej doma kvoli chorobe seba ,ci deti.Ved skus ty tak v praci vynechavat,alebo ty by si takeho cloveka tamestnala co je kaudy mesiac na ocr alebo pn?
inak bud 8 hodin,chora,soplava a este rusko ,to sa clovek pomaly zadusi ked je zdravy a nie chory.Co tak nech si ruska navlecu ti,co sa boja kasla?
@lilope na Sk su rúška niečo nové, pred pandémiou ich, predpokladám, nik nenosil. Ani dávno pred pandémiou som chorá nikam nechodila, kašľať na peniaze, nič iné ako moje zdravie a zdravie mojich blízkych ma nezaujíma.
ale predstav si ze ja som 3 roky pred koronou sla do cakarne pediatra s ruskom,takze ako kto,dokonca pred koronou sme mali doma aj zasobu dezinfekcie na ruky.
@ivana11155 ako som písala, pre mňa je prvoradé zdravie. Prácu si nájdem vždy, zdravie mám len jedno. Mám nárok na PN, tak neriešim. Ak má s tỳmto problém zamestnávateľ, jeho problém.
@elmivelmi tak ako chorá, asi by som veľmi vỳkonnà v práci nebola.
Predsa peňáze 😁
Pretoze mentalne atletky personalistky na koni priznali, ze mamicka po RD je prašivá, do prace by ju nevzali, lebo bude určite vymeškávať.
Dievča zlaté, kde žiješ? Určite nie na Slovensku. Osobná skúsenosť, bola som chorá, potrebovala som zostať doma, vyležať. Odpoveď šéfa? Už nemusíte chodiť. To snáď hovorí za všetko.
@valeria_h dievča zlaté, tak takto by už dávno nebol môj šéf🙃

@abbey1 a na plavaren, ved to vyplavi aj sopel... :D