icon

Čo vedie ľudí k tomu, že chodia chorí do práce a školy?

15. feb 2023

Stále neviem nájsť odpoveď na túto otázku: akỳ dôvod má niekto, kto je viditeľne i počuteľne chorý, že nezostane doma, ale ide medzi ľudí? Jednoducho to neviem pochopiť, podľa mňa je to bezohľadnosť, egoizmus. A keď už teda si myslí, že je nenahraditeľnỳ, prečo si nedá rúško?

babalenka
16. feb 2023

Tak keď máš nádchu a upchatý nos a ledva dychas a dáš si na to rúško tak ako sa ti bude dýchať? A áno chodili sme chorý do roboty,lebo nemá kto zastupovať na mojej smene som sama z druhej smenu je tiež sama a nepotiahne tú moju smenu.A zatvoriť kvôli PN nemôžem,.Spravila by som to raz a do roboty už nemusím vôbec prísť.Liecim sa keď mám voľno keď prídem z roboty tak ležím a oddychujem kým zas nejdem do roboty.Ano už keď je to vážne ako zapal.pluc tak ostávam doma ale musím najskôr obvolat iné prevádzky z iného mesta kedy prídu čo tiež je skombinovať ťažké .Lebo nik zo svojho osobného voľna do roboty nechce prísť lebo vznikne nadcas a ten nemá kedy následne vybrať .U nas je problém zobrať aj dovolenky nie to ešte péenku

mircalla
16. feb 2023

Tu nejde len o peniaze, uz to pochop. Zato, ze mas praci, kde mozes byt mimo kolko chces to neznamena, ze kazdy. Deti asi nemas tiez, len mudrujes z gauca

zooeynka
16. feb 2023

Autorka vyzaduje ohladuplnost od inych, ale sama ju nema. Na 100% este nema deti, lebo by sa taku kravinu nepytala. Uz jej tu bolo vysvetlene(a velmi logicky)preco chodia nachcipani ludia do prace/skoly/skolky, jasnejsie jej to uz vysvetlit nejde. Precenovanie rusok ako ochrany pred nakazou bolo uz tiez povedane. A o.i.ako si autorka chces budovat imunitu ak nie v kontakte s chorymi?;) Kym neprides do styku s chorymi ani netusis aku dobru/zlu imunitu vlastne mas.

autor
16. feb 2023

@uprimnazienka ďakujem všetkým za odpovede, čiže, ak budem chorá, idem do práce, nech nakazím aj ostatnỳch a ich rodinu, hlavne, že zarobím. A v žiadnom prípade si nedám respirátor, veď ako by to vyzeralo. Žiadne taƙé, že ísť na PN.

autor
16. feb 2023

@zooeynka ďakujem pani doktorka za vysvetlenie

autor
16. feb 2023

@zooeynka a kde dám dieťa, keď sa odo mňa nakazí? Pôjdem na OČR. Takže je to nekonečnỳ kolobeh

gabika128
16. feb 2023

Môžeš sa na to pozrieť aj z pohľadu, že nakaziť ťa môže aj kolega čo má iba mierny soplik alebo ho len škriabe v hrdle a ty pritom skončíš s teplotou . 🤷‍♀️ pri covide to bolo pekne vidno, niekto ani nevedel, že ho má a pritom nakazil ľudí ktorí mali zlý priebeh. Nemôžeš nikomu nákazať aby ostal doma, to môže len zamestnávateľ, nadriadený.

danielinaa
16. feb 2023

Financie plus pocit nenahraditelnosti. Len akosi zabudli ze zdravie je len jedno. A každá nevylezana choroba, aj keď v ich očiach bezvýznamná si vyberie svoju daň. Prečo si myslíš ze dnes zomiera toľko ľudí v 40 tke a malo ludi sa sa dožíva vysieho veku.

simca06022011
16. feb 2023

@danielinaa to z kade takáto štatistika??

maciatkolulu
16. feb 2023

Mne d astmou by rusko ešte viac ublížili, tak ako teda? Nehovoriac, že keď mám svoje speci rusko, cez ktoré sa dá ako tak dýchať aj mne, tak nič nevidím, lebo okuliare. Prosím ta, zase netreba preháňať, to nikam nechodíš, ani obchody, ani Kino, divadlo, nič? Vi všade majú ísť ľudia v top zdravotnom stave, bez náznaku soplika? No dobre

danielinaa
16. feb 2023

@simca06022011 dávnejšie som počúvala vyjadrenie doktora ohľadom tohto, ze tie caste infartky a mrtvice u mladych ludi su z nevylezanych chorob, ked sa to zbiera a zarezonovalo to so mnou. Ja chodenie chorych ľudí do roboty neuznavam a nebudem uznávať.

maciatkolulu
16. feb 2023

@danielinaa neviem, skus prezradiť, keď teraz umiera toľko ľudí, kvôli nevylezanemu sopli v 40tke,ako to robili v minulosti, keď ženské sa nevalali doma tehotné 9 mesiacov, ale makali na poli, porodili, makali ďalej, pochybujem, že by ležali so soplom doma všetci a dozivali sa viac ako 40. Minimálne generácia mojej babky. Teraz je to naopak móda, s každým soplom a decká sú VKUSE choré, naopak, deti, čo bežne idú aj s tým smrtiaci soplom sú ôk, aspoň v at.

ropucha6
16. feb 2023

Nepises blizsie. Ok, kolega bol chory, mate moznost HO? Ak ano, hned by som ho poslala kadelahsie. U nas v open space nastastie ak je niekto chory, ostava automaticky doma, ved by ho vsetci udupali v robote. Kde sa to neda, to je trochu problem, to uz treba so sefstvom riesit, ci si necha ochoriet aj zbytok personalu.

maciatkolulu
16. feb 2023

@danielinaa nie je to skôr z tých stresov, čo v dnešnej dobe sú, financie, tlak v práci, všetko dohromady? Podľa mňa skôr. Keď ma. Niekto teplotu, je slabý, Malatíny, ôk, ale so soplom, bežným, normálnym, plus to, že kašeľ sa fakt lieči dlhšie. Byt dia zakaždým 2 týždne, ideál aj s ATB na vírus, to je ten dôvod podľa. Stres, naochavanie sa ATB len tak a hystéria, pardon, to je vlastne stres. Behanie po pohotovostiach v lepšom prípade, lebo ma pichá v hrdle a mam 38, v hrsom aj sanitku treba volať, lebo...

siska53
16. feb 2023

Tiez som chodila prechladnuta do prace, doma som bola, len ked som vedela, ze nevladzem robit. Teraz to riesim homofficom, aj seba, aj deti.. kvoli prschom je fajn, ze vtedy viem robim, ak teda pri svojej chorobe vladzem, aj z domu a aj porpi detoch, aj ked to je zahul, zvlast, ak su obe chore naraz.
A rusko? Ako paedon, ak mam totalne pkny nos, ze ledva dycham a este si na seba nacapim nieco, co mi znizuje privod vzduchu.. a plus kazdu chvilu si ho aj tak davam dole, lebo sa musim vysmrkat.. tak to je dovod, prevo jo ludia vtedy velmi nechcu nosit. A plus aj to, co s nami stvarali za tie dva roky, ked sme to museli mat aj zdravi na sebe... Mam uz k tomu odpor ja osobne aj z tohto dovodu.

erika237
16. feb 2023

Pamatam si, ze raz ked som bola na zakladke, niekedy v 90. rokoch tak som bola chora, fakt som mala horucku a mama ma poslala do skoly napisat nejaku pisomku, potom ma vzala domov. Mama je zdravotna sestra, byvali sme so starkymi, takze nemusela ani mama ostavat doma a ano vdaka tej napisanej pisomke som to dotiahla neskutocne daleko 🙄

simca06022011
16. feb 2023

Inak zaujímavé že bezne sopeľ pokasliavanie na firme vidím a v živote sme neriešili ze viac ludi ochorelo. Dokonca ani kovid sme nemali na firme nik :D to bude zvláštny jaav. Plus my pracujeme, nehráme sa ako deti na kopke. Cize ked idem s boľavý. Hrdlom pracovat, v kľude môžem. Zavriem sa v kancelárii. Co s týka PN, OCR.. áno je to právo. Neviem, či v mojom prípade by sa ti to právo páčilo. Hodím sa on, potom OCR.. xkrat do roka a ako zamestnankyňa odo mňa ( ak vobec, ved zamestnanec na PN nemusí komunikovať) dostaneš miesto výplaty správu, že sorry, chorá som, mzdy vyratam keď budem zdravá, dane klientom tiež tak... :D to nieje pocit nenahraditelnosti. Sú práce, kde nezaskocic, nebahradis. Ja zaskocim skladník, aj predavačku, atď, ale mňa ani jeden z nich. Práca ma počká. Cize si rozmyslím ci so soplom ( co vela ludi by bolo doma každý mesiac) ostanem doma alebo budem pracovat. Ak vidím na niekom že je fakt chorý, posielam ho domov spať. Kľudne ak ti to tolerujú že ťa zastavuje niekto, bud doma.

@danielinaa je to hlúposť. Nase mamy, babky tiež nelezali doma so soplom. Infarkty a mrtvice sú zo stresov. Zlej stravy, nadváhy, nedostatku pohybu, vysoky cholesterol ( uz aj v detstve teraz).. nie od sopla. Na mňa pozerali ako na zázrak, že čo som s dcérou stále doma keď bývalá ako krpec soplava "D

simca06022011
16. feb 2023

@erika237 tiež sme tak chodili. Písomky do školy a potom domov. Ubudlo z teba, lebo si tam išla? 🙂 len tak pre zaujímavosť

zooeynka
16. feb 2023

Autorka co by si chcela citat? Ak ma niekto sopel tak s nim nezostava doma cerpat pn/ocr ale ide do roboty/skoly. Ak je niekto malatny, teplota, neda sa mu existovat tak je jasne ze zostane doma, nikto v horuckach sa netrepe do kolektivu aby tam zalahol na stol. Ale s kazdym zasmrkanim zostat doma je smiesne. Jasne, tiez mi vadi chrchlajuce decko v satni v skolke, tiez chcem jeho mame vrazit ze preco ho dava do skolky, ale asi ma na to dovod. Aj sama som uz soplave dieta odovzdala v skolke(ajtak sa nakazilo tam)a isla som do roboty. Choroby medzi deckami sa tocia a je zbytocne dieta nechavat doma ked normalne funguje. Co ho necham 3 dni doma preliecit, potom pojde do skolky a zas sopel....nech si buduju imunitu.

nila31
16. feb 2023

Neviem ale mozno preto, ze ked je niekto doma, tak je za .... preto ze za neho iny musia robit. Myslim teraz s nadchou ked je doma nie s vaznou diagnozou. Poviem teraz svoju krasnu skusenost. Bolo to v case pred koronou. Mala som vysoke teploty, potila som sa ako kon a ked som prosila ze chcem odist domov, ze je mi zle, bolo mi povedane, ze aj ini robili v horuckach, ale teda, ze mozem ist, ale robotu si beriem zo sebou domov, takze na projekte som pokracovala doma...no a este jedna perlicka.. pracovala som vo firme cca mesiac, dva..mali sme obrovske tempo, nesplnitelne terminy, proste chaos, stresy..2 dni som si musela brat volno pred vikendom lebo som vracala, wc, zas vracanie, nevedela som ani vodu udrzat, lezala som uz v kupelni na zemi od vycerpania a sef mi v pondelok vycistil zaludok, ze ak som si chcela urobit volno, tak inokedy a nie teraz ked je vela prace, a nevymyslat si, ze som chora... od soku som sa nezmohla na nic, bola som tam nova, ale lutujem ze som mu nepovedala svoje 😬
Kazdy normalny clovek pochopi ked je niekto chory, ze to ma doma vylezat a pre tych, ktori to nepochopia..pre takych je pripravena prax, zaziju to raz na vlastnej kozi.

simca06022011
16. feb 2023

@nila31 áno, to je hrozne, a stále urážky a odsudzovanie :( ale takto sa aj na HO ludi pozera svet, mne vola mama: si doma alebo pracuješ? No som doma a pracujem :D tak nič a už tamtamy šíri, ze sedí doma cely deň:D staré stereotypy, že pracuješ len keď dochádzas niekam, to ze tam nič nespravíš nevadí. Ale prišla si. Detto ze umieras doma s chorobou ale predstavujú si ako beháš po shoppingoch (inak to reálne na základe pár skúsenosti, pretože fakt sa to stava)

mircalla
16. feb 2023

@autor Podla mna vymyslena tema s cielom provokovat. Ty sa inak od kazdeho s kym prides do styku okamzite nakazis? To mas potom dost v prdeli imunitu. Bud si v zivote nepracovala alebo sa nudis. Ja som si dovolila byt PN, uz mi vyvolavali z prace, kedy pridem....Pripadne mas pracu, kde robis nieco totalne nepodstatne a nikomu nechybas, nemusia za teba tahat kolegovia a sefovi je jedno, ci si tam

erika237
16. feb 2023

@simca06022011 neubudlo, ale ani nespasilo. Neviem podla mna sa dala vybavit aj nahradna pisomka.

sisina4144
16. feb 2023

Tiež mám takúto bezohľadnú a nenahraditeľnú kolegyňu, ktorá chodila 2 týždne s horúčkou do práce, lebo : "kto bude za ňu robiť", hoci sme ju posielali na PN. Skončila na infekčnom diagnóza - hepatitída typu A😡 Ten kolotoč, navštevy lekárov, odberov, vypočúvania z hygieny a nakoniec zháňania vakcíny po vlastnej osi, pretože patrí medzi nedostatkový tovar., neprajem nikomu. A ešte 50 dní ako na ihlách-inkubačná doba. Chorý človek na pracovisko určite nepatrí.

gabika128
16. feb 2023

@maciatkolulu porovnávať dnešnú dobu a dobu našich babiek čo robili na poli sa nedá. Dnes sa stretáva veľké množstvo ľudí v práci, obchodoch, nákupných centrách, ľudia cestujú, miešajú sa. Žije sa úplne inak a v iných podmienkach. A koľko ľudí a detí v tej dobe pomrelo lebo nebola dobrá zdravotná starostlivosť, ani sa nedožívali takého vysokého veku.

autor
16. feb 2023

@ropucha6 ano, to je to nepochopiteľné, máme HO hybridných meetingov, ale on príde do práce, kde si odsedí ma meetingu 4 hod, ani do diskusie sa nezapojí.

ropucha6
16. feb 2023

A preco ste ho kolegovia neotocili domov?

autor
16. feb 2023

@ropucha6 vraj sa cíti fajn. Asi tak fajn ako všetci tí kolegovia, ktorí sa cítili fajn a na druhỳ deň poslali mail, že majù kovid. To už stihli nakaziť viacerých. Nerada spomínam. Ale takisto to môže byť chrípka a pod.

ropucha6
16. feb 2023

Tak neviem ako to mate u vas nastavene, ale u nas by takato odpoved nepresla. Minimalne by som ho poslala domov ja ako manager.

jaroe
16. feb 2023

@danielinaa a mne zas jeden kardiológ povedal, že sa nedá NIJAKO ovplyvniť to, či nejaký vírus sadne na srdce alebo len na mandle...