icon

Dá sa na Slovensku ignorovať veľkonočné zvyklosti?

5. feb 2023
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marisoul17
5. feb 2023

"milujem" argument že tradície... Nie, znamená nie aj na veľkú noc. Kdesi som čítala veľmi dobre prirovnanie, že šibačka je ako sex, ak s tým jedna zo strán nesúhlasí, potom je to násilie.

simonettasimonova
5. feb 2023

Nie ked si kresťan je to jeden z najväčších sviatkov

katica06
5. feb 2023

@janinah pre tých bez inteligencie neexistuje inteligentná oblievačka/šibačka. Mám na veľkú noc vždy navarené, napečené poupratované, aj do kostola zájdeme. Na veľkonočný pondelok ak manžel nepracuje vždy sa vyparíme niekam na výlet.

zobaka
5. feb 2023

kazdy rok ich uspesne ignorujem

bloger
5. feb 2023

@elizabet173 Však to aj robím. Vždy sa zasmejeme a tešíme sa ako rodina. Len ma mrzí, že sa to vytráca. A naozaj to má svoje čaro. Kedysi boli ľudia tak viac otvorenejší. Teraz už len sa niekde zabarikádujú. Každý chce mať ten svoj pokoj. Najlepšie aby sa na mňa ani nikto nepozrel. Také smutné je to.

bessie12
5. feb 2023

ignorujem ich uspesne uz niekolko rokov. Tu nejde o lenivost, ako bolo spomenute na prvej strane, ale o tie otrasne zvyky na velkonocny pondelok. Varenie a pecenie je moje hobby, takze s tym nie je najmensi problem. Ale pondelok je vzdy ignorovany. Pohostit ludi, ktory by k nam prisli na navstevu by taktiez nebol problem, ale opat bez sibacky a oblievacky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dejka77
5. feb 2023

@bloger Ono to uz zdaleka nie je ako byvalo. Ak sa nemylim, kedysi sa oblievali len dievcata suce na vydaj. A ludia z toho casom vytvorili oblievacku a sibacku pre vsetky zeny. Urobit to symbolicky by podla mna zenam nevadilo, ale dobre vieme ako niektori oblievaju, hlavne zo suborov. Pridu aj s niekolkymi vedrami na jedno dievca. Dalej to davanie penazi (v dnesnej dobe dost velke obnosy podla mna) a chlastanie je dalsia vec, ktora sa mi protivi. Toto maju byt tradicie? A potom citame v spravach ako opity chlapec osprchoval dievca horucou vodou a pod.
Nehovorim, ze takto to robia vsetci, ale takyto exoti tomu robia velmi zle meno.
A este sa vyjadrim k tomu, ze je to krest. sviatok. Ako dieta som neznasala tvrdnut v kostole 5 dni za sebou a z toho 1 den totalne dhocizna omsa.

bloger
5. feb 2023

@elizabet173 Ja nemyslím konkrétne teba. Ale celkovo aj podľa komentárov tu. Je proste škoda, že význam tej Veľkej noci sa akosi stratil. Už to tak ľudia nechápu. Aj ten komentár, že šibačka je ako sex. Normálne mám dosť. Však tú ženu nikto neumláti na smrť. Ono človek sa bojí na niekoho aj usmiať. Aby to ten dotyčný nepovažoval, že pácha na ňom násilie. Ale beriem každého názor. Neber si to nijako osobne. Vážim si ťa a aj tvoj názor. Pekný večer.

mapa
5. feb 2023

@janinah duchovne sa da prezit velka noc aj mimo domova a pre mna ovela intenzivnejsie a pokojnejsie, ako ked je to prekryte klobasami, sunkami, vajciami na 100 sposobov a porovnavanim vysivky na obrusoch pri svateni kosikov s jedlom pred kostolom. Od detstva mi prislo velmi nespravodlive, ze chlapci za polievanie dostali sladkosti, peniaze a ja som bola mokra a musela som za nimi este aj podlahu utierat. Tiez blizka rodina od seba nezijeme tisice kilometrov, stretavame sa pocas roka... Ano, nemam rada pripravovat pohostenie pre vsetkych, ktori idu okolo.. Nenazvala by som to lenivostou, ale nehrotenim niecoho, lebo co povedia ludia... Dlho som naberala odvahu "vzopriet sa" tymto zvykom, podarilo sa mi to pomerne neskoro, ale od vtedy viem, ze aj ked mi tieto velkonocne "tradicie" odovzdali moji predkovia, ja sa ich rada vzdam a necitim sa preto vinna, ani menej prezivajuca duchovny vyznam tohto sviatku... prave naopak!

bloger
5. feb 2023

@dejka77 Chápem každý to vníma inak. Ja som od mala v kostole bol rád. Mama o mne celú hodinu ani nevedela. Pre mňa je to veľmi dôležité. To čo píšeš o tom osprchovaní horúcou vodou ma mrzí. To je neozaj cez čiaru. Ale zas niektoré by určite ocenili letnú vodu. Možno už to tak nebude. Voda išla hore. Radšej nejakú voňavku použijú.

modrava
5. feb 2023

@bloger kolkokrat si bol “omylom” zmlateny? ano, ked ostanu modriny, povazujem to za zmlatenie. partia kamosov, kazdy si do zeny “zlahka” slahne.. ved nic strasne, ze? akurat ze zopar ich neodhadne silu a v zapale “zabavy” ujde ruka.. este stale je to zabava?

bloger
5. feb 2023

@modrava Ja píšem o normálnej zábave. Nie o ubližovaní ženám. Mrzí ma ak máš takú skúsenosť.

modrava
5. feb 2023

@bloger mrzi ma, ze nechapes, ze okolo 10-11 hodiny doobeda vo velkonocny pondelok je vyskyt pripitych a opitych po celom slovensku velmi vysoky. to nie je len o mojej skusenosti..
a akekolvek dvihanie ruky na mna a moju dceru nepovazujem za zabavu. ani symboliku. ani tradiciu.

bessie12
5. feb 2023

@modrava keby mne toto urobili, tak ten korbac na nich zlomim ako nic..

bloger
5. feb 2023

@modrava Chápem ale nie všade sa to deje. Možno niekde na východe. Kde je s tým alkoholom problém. Nechcel som sa ťa nejako dotknúť. Prepáč.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
modrava
5. feb 2023

@bloger .. zapad.. pije sa vsade.
a nedotkol si sa, v pohode. len ta beriem ako teoretika, ktory nikdy nebol objektom 🙂

bloger
5. feb 2023

@elizabet173 Ako som písal nemám s tým problém. Už aj chápem, že prečo k tomu majú takýto postoj. Súhlasím nech si každý v tom nájde niečo pekné. A strávi ten deň po svojom. Pokoj a mier a dakujem.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
5. feb 2023

@bloger nepotrebuje mat kazdy pokoj, len si dovoli nemat rad niektore cudne zvyky. Nemusi sa kazdemu vsetko pacit, kedysi ludia v tomto isli s davom, lebo sa to patrilo. Teraz si dovoli mat clovek svoj nazor.

bloger
5. feb 2023

@modrava Tak bolo by divné aby šibali mňa. Nemôžem mať takúto skúsenosť. A nikdy som sa ani nepobil. Už či mi veríš alebo nie. Násilie odsudzujem. Ako dieťa som ho zažil dosť. Vyhýbam sa konfliktom.

bloger
5. feb 2023

@0silvia0 V pohode ja ho nikomu neberiem.

modrava
5. feb 2023

@0silvia0 vies co? aj teraz asi idu vacsina s davom, lebo sa to patri.. neverim, ze im to robi dobre 😀… teda zenam.
chlapi sa zabavia, nachlascu, mali chlapci zarobia eura a sladkosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lavinis
5. feb 2023

My ignorujeme

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená