Dá sa na Slovensku ignorovať veľkonočné zvyklosti?
"milujem" argument že tradície... Nie, znamená nie aj na veľkú noc. Kdesi som čítala veľmi dobre prirovnanie, že šibačka je ako sex, ak s tým jedna zo strán nesúhlasí, potom je to násilie.
Nie ked si kresťan je to jeden z najväčších sviatkov
kazdy rok ich uspesne ignorujem
@elizabet173 Však to aj robím. Vždy sa zasmejeme a tešíme sa ako rodina. Len ma mrzí, že sa to vytráca. A naozaj to má svoje čaro. Kedysi boli ľudia tak viac otvorenejší. Teraz už len sa niekde zabarikádujú. Každý chce mať ten svoj pokoj. Najlepšie aby sa na mňa ani nikto nepozrel. Také smutné je to.
ignorujem ich uspesne uz niekolko rokov. Tu nejde o lenivost, ako bolo spomenute na prvej strane, ale o tie otrasne zvyky na velkonocny pondelok. Varenie a pecenie je moje hobby, takze s tym nie je najmensi problem. Ale pondelok je vzdy ignorovany. Pohostit ludi, ktory by k nam prisli na navstevu by taktiez nebol problem, ale opat bez sibacky a oblievacky.
@bloger Ono to uz zdaleka nie je ako byvalo. Ak sa nemylim, kedysi sa oblievali len dievcata suce na vydaj. A ludia z toho casom vytvorili oblievacku a sibacku pre vsetky zeny. Urobit to symbolicky by podla mna zenam nevadilo, ale dobre vieme ako niektori oblievaju, hlavne zo suborov. Pridu aj s niekolkymi vedrami na jedno dievca. Dalej to davanie penazi (v dnesnej dobe dost velke obnosy podla mna) a chlastanie je dalsia vec, ktora sa mi protivi. Toto maju byt tradicie? A potom citame v spravach ako opity chlapec osprchoval dievca horucou vodou a pod.
Nehovorim, ze takto to robia vsetci, ale takyto exoti tomu robia velmi zle meno.
A este sa vyjadrim k tomu, ze je to krest. sviatok. Ako dieta som neznasala tvrdnut v kostole 5 dni za sebou a z toho 1 den totalne dhocizna omsa.
@elizabet173 Ja nemyslím konkrétne teba. Ale celkovo aj podľa komentárov tu. Je proste škoda, že význam tej Veľkej noci sa akosi stratil. Už to tak ľudia nechápu. Aj ten komentár, že šibačka je ako sex. Normálne mám dosť. Však tú ženu nikto neumláti na smrť. Ono človek sa bojí na niekoho aj usmiať. Aby to ten dotyčný nepovažoval, že pácha na ňom násilie. Ale beriem každého názor. Neber si to nijako osobne. Vážim si ťa a aj tvoj názor. Pekný večer.
@janinah duchovne sa da prezit velka noc aj mimo domova a pre mna ovela intenzivnejsie a pokojnejsie, ako ked je to prekryte klobasami, sunkami, vajciami na 100 sposobov a porovnavanim vysivky na obrusoch pri svateni kosikov s jedlom pred kostolom. Od detstva mi prislo velmi nespravodlive, ze chlapci za polievanie dostali sladkosti, peniaze a ja som bola mokra a musela som za nimi este aj podlahu utierat. Tiez blizka rodina od seba nezijeme tisice kilometrov, stretavame sa pocas roka... Ano, nemam rada pripravovat pohostenie pre vsetkych, ktori idu okolo.. Nenazvala by som to lenivostou, ale nehrotenim niecoho, lebo co povedia ludia... Dlho som naberala odvahu "vzopriet sa" tymto zvykom, podarilo sa mi to pomerne neskoro, ale od vtedy viem, ze aj ked mi tieto velkonocne "tradicie" odovzdali moji predkovia, ja sa ich rada vzdam a necitim sa preto vinna, ani menej prezivajuca duchovny vyznam tohto sviatku... prave naopak!
@dejka77 Chápem každý to vníma inak. Ja som od mala v kostole bol rád. Mama o mne celú hodinu ani nevedela. Pre mňa je to veľmi dôležité. To čo píšeš o tom osprchovaní horúcou vodou ma mrzí. To je neozaj cez čiaru. Ale zas niektoré by určite ocenili letnú vodu. Možno už to tak nebude. Voda išla hore. Radšej nejakú voňavku použijú.
@elizabet173 Ako som písal nemám s tým problém. Už aj chápem, že prečo k tomu majú takýto postoj. Súhlasím nech si každý v tom nájde niečo pekné. A strávi ten deň po svojom. Pokoj a mier a dakujem.
My ignorujeme