Dá sa na Slovensku ignorovať veľkonočné zvyklosti?
@modrava presne, to lebo sa to patrí. Minulý rok mi svokra povedala, že moji chlapci proste musia chodiť šibať, lebo všetci spolužiaci budu chodiť. Starší mal vtedy 2,5 roka a mladší 6 mesiacov 🤷 takže ja už teraz rozmýšľam ako jej vysvetliť že my k tomu deti nebudeme viesť tak aby pochopila aj cez to svoje "tu sa to tak robí". To radšej pôjdeme k mojím rodičom 😁
@bloger pri takom zásahu ako je udretie alebo obliatie si snáď pýtam dovolenie, nie? A áno aj pusa alebo objatie od cudzieho človeka môže byť pre ženu nepríjemná. Treba mať na pamäti že každý človek je iný, rovnako každy o svojom tele rozhoduje sám za seba. Neviem prečo si vy muži myslíte, že všetko čo robíte musí byť pre ženu príjemné.
@elizabet173 idem asi zháňať ich spolužiakov, nech tento rok pôjdu spolu 🤣
@jabadabadu Napis, ze minuly rok. Teraz vo februari to vyznie uplne v pohode 😂.
určite dá...každoročne prcháme do teplých krajín😉
@jabadabadu Ako tu čítam to aby som sa stal mníchom. A na ženu sa ani nepozrel.
@bloger vysvetlím ti to ináč. Každý človek má svoj osobný priestor do ktorého sa nevstupuje. A tým je jeho telo a bezprostredne okolie. To o čom ty píšeš je slušnosť, sú to 2 dosť rozdielne veci.
Predstav si na mieste tej ženy svoju dcéru, sestru, manželku alebo priateľku, či mamu. Ako by si sa cítil, ak by ju nejaký muž obťažoval? Pravdepodobne by si mu dal rýchlo najavo kde sú hranice. Alebo by si presviedčal ženy, že je to v poriadku ?
@bloger čítaj s porozumením. Píšem o situácii, ktorá je danej žene nepríjemná, nie o bežnom stretnutí priateľov.
"A nie je to škoda? Však to je také krásne." toto bol tvoj prvý komentár, aj keď ženy písali že im to je nepríjemné. Pokiaľ to je pre teba krásne, kľudne si to vyskúšaj na sebe, ale nerob to čo si iní neprajú ani ich nepresviedčaj o opaku.
Takže v prvom rade sa ukľudni ty. Do veľkej noci to snáď pochopíš.
tieto divne zvyky tak este 2 generacie vydrzia a budu zrusene, mozno na dedinach ich este udrzia
Ja ignorujem aj Vianoce 😂 a som tu, žijem, dýcham...nikto ma ešte "neukrižoval"
Na margo tych tradicii a symbolickeho obliatia ci vysibania... ono symbolicke asi nikdy moc nebolo. Moja starka (nar. zaciatko minuleho storocia) vzdy spominala, ako za jej mladosti dievcata na Velku noc pochoreli a aj to, ze sa stalo, niektora aj zomreli na zapal pluc. Vdaka tradicii a symbolickej oblievacke. Uz jej mama bola v tomto rebelka, lebo niekolko krat nedovolila sibacom vstupit do domu. V tej dobe to asi bolo nieco neuveritelne drze, lebo cela dedina z toho padala na zadok a dalsi rok vzdy mama povolila. A potom zas nie, ked jej niektora z dievcat skoncila v posteli.Moja starka bola z rodiny samych dievcat). A ked v TV vidim tie obleivacky dievcat zo subor podavane ako "tradicie", vrie mi krv. Ano, tradicia nasilia.
A to prirovnanie @marisoul17 je uplne trefne. ved oblievacka a sibacka je symbolom pohlavneho styku a plodnosti. Vysibem "korbacom" a oblejem . Len slepy to nevidi.
Co sa tyka gastra ignorujem plosne, ani na Vianoce nevypekam ako zmyslov zbavena a ani na Velku noc, doma sme 2 dospeli a jedno dieta a jest 5 dni to iste nie je nasim konickom.
Co sa tyka sibacky tak to nefrcalo ani ked som bola mala, koncom 90. rokov, byvali sme v mensom meste a teda moji spoluziaci uz vtedy nechodili a nesibali. Tych par krat co boli, bez vydania hladku na vytrieskali, poliali vonavkou z plastoveho obalu, pockali si na vajicko a peniaze a sli a ja som mohla byt zvsok casu blazena, ze som dostala vyprask, ktory na krasu ani na zdravie velmi neucinkoval.
Keď niekto píše aký je to dôležitý kresťanský sviatok a tradícia. K tomu len toľkoto. Syn keď príde po prázdninách do školy a spolužiaci mu hovoria, ako si vyšibali 200-300€ (niektorí dokonca 400€), tak priam z toho cítiť to duchovno 🤦. Takto sa vychováva k duchovnu a tradíciám? No ja si nepamätám, že by šibači kedysi zarábali takéto "ťažké" peniaze. Skôr to boli ručne maľované vajíčka. No kvôli tomu by už sotva nejakí chlapci chodili.
@bloger prečo máš potrebu sa tu každému ospravedlniť? Napísal si svoj názor.ja tiež a nik mi ho nezmení.Samozrejme nikomu nestojím pri hlave s revolverom.ze musíš robiť ako ja vravím Tiež nebudem každému donekonečna odpovedať a vysvetľovať prečo píšem čo píšem.Nikoho som tým neuraziala.ty tiež nie.Ak nemám v téme čo viac napísať.co tu už nemám.tak idem ďalej.Pekny deň.
Ano, dá, je to dokonca veľmi jednoduché 🙃 my napríklad chodíme vždy na výlet, turistika, príroda 🙂

@modrava a zaujimalo by ma co z toho maju zeny ?? Okrem toho, ze su zbite a mokre od hlavy az po paty 🤔tieto zvyky som nikdy nechapala, nechapem a ani nikdy nepochopim. Ide to uplne mimo mna a mojej rodiny.
@elizabet173 no to uz hned teraz vsetko pomaly zacnem pripravovat, aby som to do tej Velkej noci stihla 😂 Tento rok nevarim. Max upeciem nejake veterniky alebo kremes, pretoze budeme mat na "holandsky" sposob obed / veceru s jeho rodinou. Takzvany gurmet. 😀