Dá sa na Slovensku ignorovať veľkonočné zvyklosti?
My si s deťmi len oblepime okno veľkonočnými obrázkami ,potom tulipány na stôl ,upečiem babovku q hotovo .radšej ideme na prechádzku 😉
@angel993 čítam to tu o osobnom priestore atď,, no ja som taka rozumiem si s každým atď zabavim sa, ale neznesiem ani ja ak ma odrazu niekto z ničoho nič objíme a ide ma stiskanim udusit 😆 okrem môjho muža a detí neviem prečo od druhých to nemusím nejak
My už roky chodíme na Veľkonočný pondelok niekam na výlet, od Zeleného štvrtku každý deň do kostola, a takto nám to vyhovuje.
Áno, dá sa to. My nie sme veriaci, takže tento aspekt u nás nehrá rolu. A čo sa týka "tradícií", tie sú v súčasnosti už tak pretvorené, že mi ani nenapadne sa im prispôsobovať. Chodíme na výlety alebo sa stretávame s rodinou, posledný rok sme skoro celé sviatky strávili prácou na rozostavanej záhrade.
Mne sa vyslovene hnusí predstava toho, že ja ako žena mám čakať doma vo vyupratovanom dome s úsmevom na tvári a pohostením, pod ktorým sa prehýba stôl, na chlapov z bližšej i širšej rodiny so značným obsahom alkoholu v krvi. A ešte im poďakovať za to, že musím zotierať podlahu a budem smrdieť horšie ako kabaretná tanečnica. Všetci hovoria o tradíciách, ale vo väčšine prípadov nejde o nič iné, len o to, že chlapi sa dobre najedia a napijú (popritom si pod rúškom Veľkej noci mnohí vybijú svoju zlosť na ženách) a malí chlapci si zarobia peniaze.
Velmi výstižne napísané. Neni čo dodať.
@angel993 tak ako výraz "udrieť" je v tejto súvislosti fakt prehnaný a od veci. Chcel ťa šibnúť korbáčom malý chlapec na Veľkú noc, no je tam toho. Sú to zvyky, ktoré sa tradujú roky rokúce a postupne vymiznú kvôli takým fajnovkám ako ty. Tiež neschvaľujem, keď tlupa podnapitých mladíkov šibe hlava nehlava, ale keď niekto slušne príde do domu, tobôž dieťa, nebudem sa hrať na fajnovku a ešte to nesprávne interpretovať vlastným deťom. "Udrieť" znamená niečo celkom iné.
@zlatovlaska123 úplne presne, "no boze, je tam toho" ... Mne sa nepáči celý ten "message" velkpnocneho pondelka. Raz do roka trochu s korbáčom, čo tým učime tie deti už od mala? Chlapcov - že v primeranej miere môže udrieť a tá dievčina to musí strpieť, veď tradície a nič sa nedeje.
A dievčatá - no tak si trochu dostala, raz do roka vydržis, nebuď fajnová.
Žiadne udretie nie je v poriadku, tu niektoré by odobrali deti za zapnutie po zadku, ale na veľkú noc môžu chlapci udrieť (áno udrieť) rad radom a dievčatá a ženy môžu tak akurát držať hubu, lebo inak sú fajnove.
@zlatovlaska123 a potom chce chlap len tak trochu streliť žene zaucho, deti sa len tak trošku v škôlke bijú. Dievčatká to trošku musia vydržať, týraná žena to trošku nasilia tiez má vydržať? Násilie vždy bude násilie aj keď ho zaobališ do folie s názvom tradícia. A naozaj dievčatá nebudú ani zdravé ani pekné z toho že im niekto ubližuje.
@zlatovlaska123 chodíš aj morenu páliť? alebo si fajnovka a tento zvyk sa vytratí kvôli tebe? Tiež sa to roky tradovalo.
Mam dceru a syna. A prave rozmyslam, ci mi je viac na vracanie z predstavy ucit dceru cakat na nejakeho chlapca s korbacom alebo syna chodit mlatit dievcata... Proste u nas sa nic podobne praktizovat nebude. Ani symbolicky ani tradicne a ani nijako inak. Sibacku a polievacku ignorujem uspesne uz 25 rokov a nemienim na tom nic menit.
Pridám moju zlú skúsenosť. Ja som z rodiny kde len symobicky sa trošku poprskalo vodou, žiaden šibák.
Mám jedného švagra, ktorý je fakt na hlavu. Prišli k nám so synom a hneď vo dverách nechutný preplach uší veľkou striekačkou. Okamžite som odišla, šibák som mu ani nedovolila použiť. Potom mi rodinná známa povedala, že ju ten istý "malý" tak vyšibal, že mala modriny na nohách a otec ho povzbudzoval "poriadne, poriadne" . Ona bola z toho v šoku. Odvtedy doslova nenávidím túto akože tradíciu. Ja viem, že takto to inde nie je. Iba švagriná si vzala takého blbca. Už nechodí, lebo ako sa on sám na tom rehotal: sťažovali sa na neho viacerí. Aj ten jeho syn sa teraz po rokoch cíti trápne, nechodí už vôbec po návštevách.
Tiež to beriem ako niečo čo netreba rešpektovať, ani symbolické šibanie neuznávam. U nás naozaj šibák sa nepoužíval.
Teraz už nikto nechodí, iba svokor príde na kávu. Už ani voňavku nepožíva, vie že mi vadí keď mám kopu voňaviek na sebe, takže mňa roky nikto nevoňavkuje ani nešibe. Neželám si to.
Muž veľakrát robí, takže nemôžeme odísť, jedine žeby som išla sama s deťmi preč. Ale radšej som vysvetlila čo si neželám a na návštevu môžu prísť.
@marisoul17 ja neviem, u vás sa šibe tak, že má žena z toho modriny??? Lebo u nás sa šibe symbolicky, ešte nikdy som z toho klobásy na zadku nemala. A navyše, s korbáčom chodia len deti. Chlapi chodia len s voňavkou.
@angel993 si dosť mimo, keď prirovnávaš oblievačku k týraniu žien. Škoda slov.
Pamätám si, keď sme boli ešte dievčatá, len tak sme čakali koľko kupačov k nám príde. Ak nejaký neprišiel, ešte sme sa urazili 😅 V škole sme sa medzi babami chválili, ktorá mala viac a ktorá sa koľkokrát prezliekala. Nikto za tým nič zlé nevidel a čuduj sa svete, žiadny tyrani z tých chalanov nevyrástli. Dnes už z toho moderné mamičky spravili brutalitu a tyraniu na svojich dcérach...
@zlatovlaska123 ako dieťa som si modriny po tom symbolickom vyšibani mohla spočitat, lebo dieťa v záchvate "srandy a zábavy" nevie odhadnúť silu. O súťažiach, ktorý (chlapci vo veku 10-13) udrie lepšie a viac ani nehovorím. Potom v škole sme si so spolužiačkami, ktoré teda neostali doma choré, mohli porovnať, ktorá má kde akú modrinu. Toľko k nevinnému symbolickému vyšibaniu.
@angel993 Nemam rada Velku Noc,ale toto uz prehanas. Mame dost chlapcov v rodine a kazdy jeden vie,ze je to len symbolicke ved sa ti ani poriadne nedotknu. To skor za nasich cias boli brutalni a slahali nas o dusu. Teraz je to uz take umiernenejsie. Aj dospeli chlapi,symbolicky frknu vonavku,zazelaju zdravie a mame prijemne posedenie. To zalezi asi od kraja. Ja by som nezniesla tie zvyky,kde chodia z vedrami alebo ich slahnu do potoka a dievcata cele stastne. Lebo vsak pre niektore zeny je to pocta byt poriadne vykupana.
@zlatovlaska123 ak byt moderná matka v tomto ponímaní znamená postaviť sa za svoje dcéry a nedovoliť zasahovať do ich osobnej a telesnej integrity keď sa im to nepáči, tak budem taká moderná, že z toho zástancov tejto kultúry vykoti.
Nie znamená Nie aj na veľkú noc. Tradícia netradicia.
Pánečku, budem riadna výnimka... ja mám na Veľkú noc tie najkrajšie spomienky. Na kúpačov som sa tešila a čím som bola staršia, o to viac, keď prišiel nejaký, čo sa mi páčil. Nikdy som nebola chorá po oblievačke a už vobec aby som mala nejaké traumy z oblievania. Aj teraz ma manžel s chlapcami decentne obleje a neprekáža mi to vobec.
nechapem ako mozete kvoli vasim “decentnym” sibacom a oblievacom-vonavkarom obhajovat zvyk, ktory v extremne vela pripadoch sposobuje modriny a vedra ladovej vody na tele. aj keby bol na slovensku len jeden jediny sibac co je jemny a nezny, tak ta “neskodna” tradicia, dava moznost x chrapunom to zneuzit.
tak preco to podporovat?
Najsprostejší slovenský zvyk. Biť a olievať ženy a ešte za to chlapi majú dostať odmenu. Ak keď symbolicky tak to jednoznačne symbolizuje násilie na ženách a “tradičnú slovenskú rodinu” - chlapi ožratí a ženy otrokyne. Takže v našej rodine NIE, vajíčka maľujeme atď , ale takéto sprostosti nepodporujeme
Ano da, my toto doma nijako nepraktizujeme. Ziadna sibacka/oblievacka (pride mi to ako uplne primitivny zvyk). Veriaci tiez nie sme, takze ani post a kostol. Rovnako ani ziadne speci jedlo nevarime, ani nepecieme baranceky atd. Jediny co, tak s malou si asi nejake vajicka namalujeme.
@zlatovlaska123 ak si to ženy neprajú tak čo je to podľa teba?
@marca12 ak sa to niektorým ženám a dievčatám páči nech si kľudne praktizujú šibačku aj každý mesiac. Nikomu v tom nebránim ani nepresviedčam.
Ja píšem o tých ženách ktoré to nechcú a je im to nepríjemné. Nie znamená nie. Takéto tradície nech si udržiavaju tie ženy ktorým je to príjemné. Každý človek má právo rozhodovať o sebe vo všetkom. A každý, slušne vychovaný človek to bude rešpektovať.
@janinah vôbec to nie je o lenivosti ženy. Je to len jeden stupídny a primitívny Pohanský zvyk, ktorý krestanska cirkev prebrala. A aké tradície odovzdáme deťom? Čo sú to vlastne tradície? A načo sú nám? Je to úplná zbytočnosť vytvorená ľuďmi, ktorí voľakedy nemali televízor a urobili si program. Takisto ako všetky ostatné zvyky. Sú to zbytočné blbosti, ktoré k ničomu nepotrebujeme.
Myslíš si, že keď nedám niekomu zožrať štyri kilá tlačenky, údeniny a klobásy a nikto ma nepoleje vodou a nezbičuje, že bude zo mňa horší človek ako z teba? Alebo mi bude naopak-lepšie? Alebo aký benefit mám z tej tradície a zvyku? Žiaden. Viem sa zabaviť aj lepšie, aj kultúrnejšie a aj osožnejšie.

@bloger isté.aj ja sa ospravedlním.ak mám dôvod.v tvojom prípade ten dôvod nevidím.tak trochu asertivity....máj sa.si sympatický 👍