Dajte si pozor pri kúpe šteniatka
Len upozorním na tzv. množiarne. Je ich plný bazoš. Jedným zo znakov je to, že Vám oznámia, že psíka si musíte začipovať samy, na vlastné náklady. Porušujú tým samozrejme zákon, pretože ZA ČIPOVANIE ZODPOVEDÁ PODĽA ZÁKONA CHOVATEĽ! Rozhodne neodporúčam od týchto ľudí šteniatka brať. Psíkov držia väčšinou v zlých podmienkach a na nekvalitnej lacnej strave a šteniatka dávajú od matky pred 8. týždňom (väčšinou o veku šteniatka klamú). Následkom toho môže byť napríklad aj zlý zdravotný stav psíka (a pre Vás dodatočné náklady na jeho liečbu). Známej teraz jedno takého šteniatko zomrelo len po niekoľkých dňoch. Takéto prípady vidia veterinári na dennom poriadku. Problémom je bohužiaľ nevedomosť, ľudia tieto informácie nemajú. Prosím nepodporujte ich a radšej si zoberte psíka z útulku (alebo aspoň od serióznych chovateľov). ♥
Ak môžte, zdieľajte prosím, nech sa informovanosť ľudí zvýši. Ďakujem.

@lintu áno, aj u nás máme také problémy s útulkom. Oni argumentujú tým, že po rokoch skúseností, kedy sa im psíkovia vracali už ich to prestalo baviť a preto kritériá sprísnili. Samej sa mi to zdá niekedy prehnané, ale nejdem ich až tak súdiť, keď v ich koži nie som a nezažila som také situácie, ako oni. Známa preto našla iný útulok na východe a psíka zobrala od nich aj im pomáhajú sem tam. A nášmu mestskému sa vyhýba. Takže hej, chápem. Ja osobne keby som jednému útulku nevyhovovala ako kandidát, tak by som išla do iného jednoducho 🙂 Mne nezáleží na rase či farbe a nechce sa mi podporovať množenie , keď sú tisícky psíkov v útulkoch, ktorí túžia po rodine. Ale každý to vidí inak samozrejme a nebudem súdiť ľudí, ktorý uprednostňujú určité plemeno. Len by bolo fajn dať si pozor na to, odkiaľ ho berú. Len o to mi ide.