icon

Ďalší škandál katolíckej cirkvi

31. jan 2022

Ahojte, dufam ze nezakladam duplicitnu temu, ale rada by som pocula vase nazory na momentalne dianie v katolickej cirkvi.

Pre tych ktorym chyba kontext:
https://www.aktuality.sk/clanok/csv1wjm/emeritn...

Hlavne by ma zaujimalo, ci toto bude podla vas viest k reforme cirkvi (objavuju sa aj take hlasy) a ci tento a podobne skandaly menia a ovplyvnuju vas pohlad na cirkev ako instituciu.

Prosim bez urazok a osobnych invektiv, asi sa vsetci zhodneme na tom ze je to hrozna a odsudeniahodna situacia, ale takisto aj na tom, ze existuje vela knazov, ktori maju srdce a ruky ciste…

Strana
z2
mb2021
Odpoveď bola odstránená
janai1
Odpoveď bola odstránená
zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
anaj_janka
31. jan 2022

Vôbec sa nečudujem, veď Boh hovorí,že každý človek je hriešny!!! Každý! preto je len jedna istá cesta k Pravde-"Ja som cesta,pravda i život".
Ak ťa to pohoršuje, veru nie je to dobré ovocie z tohto stromu, ale je napísané  "Prestaňteže čakať pomoc od človeka, ktorého dych je v jeho nozdre, lebo veď za čo má byť povážený?!". Kristus na neho sa môžeš slohahnut,lebo on klamať nemôže, veď za pravdu zomrel i vstal z mŕtvych, je čestný,pravdivý a okrem toho On je ten pravý kňaz na veky, (pozri zid.7/24  ale on - Kristus preto, že trvá na veky, má na iného neprechodné kňazstvo, večné), kto.jediny má právo a moc dať ti večne odpustenie hriechov uz tu na zemi,ak riešiš záchranu svojej duše. Zid. 11:6  "A bez viery nie je možné ľúbiť sa Bohu. Lebo ten, kto prichádza k Bohu, musí veriť, že je, a že tým, ktorí ho snažne hľadajú, je odplatiteľom." Ver Bohu, nie organizácii ani človeku.

nique
31. jan 2022

Pohlad katolicky: Nie je to skandal. Je to absolutne zlyhanie. Ludske neospravednitelne zlyhanie, ktore znicilo zivoty mnohym detom. Sudit ich musi zakon a sudit ich bude Boh.
A mne osobne je jedno, ci bude cirkev oddelena od statu. To su pre mna len pravne otazky. S Bohom nemaju nic spolocne. Ak to ludom prinesie pokoj na dusi, nech sa to stane co najskor. Len ma mrzi, ze na svete je nespocetne mnozstvo knazov a reholnikov, ktori detom a dospelym pomahaju. V tieni tych zlych si ich pracu uz ani nevsimneme. Nieto este, ze by sme si ju vazili.

panelacikova
31. jan 2022

@anaj_janka vieš to aj preložiť?

lenkasarka
31. jan 2022

@nique Tu skôr ide o to že vodu kážu, víno pijú.. pomáhajú aj ľudia bez sutany,žiadnu záštitu k tomu nepotrebujú.

nique
31. jan 2022

@lenkasarka Ano, pomahaju aj ludia, ktori nie su knazmi. Ale rovnako je vela nasilnikov a pedofillov mimo knazov. Odsudzujem kazdeho, kto ublizuje inym a vazim si kazdeho, kto pomaha. Povolanie je irelevantne.
Nemam potrebu Cirkev obhajovat. Ale ani neprehliadam tie dobre veci.

anaj_janka
31. jan 2022

@panelacikova že ak túžiš poznať zmysel života,pravdu a o čom to celé je,máš hľadať odpovede v Kristovi,lebo On prišiel na zem,miluje človeka a berie jeho problémy vážne. Úlohou človeka, je hľadať ho z celého srdca v písme sv,cez kt.ho spoznas - osobné,vznikne vzťah, je napísané,že nám dá Ducha sv a On ťa bude učiť,viesť, vystríhať. byť šťastný, slobodný od rôznych veci v Ježišovi už dnes.
" Preto ak je niekto v Kristovi, je novým stvorením. Staré veci pominuli, nastali nové."
On bude tvoj Pan a správca duše. On dá nové srdce i myseľ.
Toto ti žiadny človek ani organizácia nedá. Lepšie?

number19
31. jan 2022

@zahrajzlato No, tie utorky...

lenkasarka
31. jan 2022

@nique to máš pravdu a plne súhlasím. No som názoru,že za kňazov sa vždy postaví cirkev a nie sú ani potrestaní ani odsúdení tí ľudia. Cirkev ich bráni zubami nechtami.

panelacikova
31. jan 2022

@anaj_janka ľutujem. nechápem súvislosti. ako to súvisí s tým, že nejaký poondiety pápež zrejme zahmlieval pravdu?

bloger
31. jan 2022

Tie veci sa stali. Treba to vyšetriť a potrestať. Cirkev nie je dokonalá. Presne ako niekto napísal vyššie. Každý človek je hriešny.

oktoberka
Autor odpoveď zmazal
mima1
31. jan 2022

@zahrajzlato uz zajtraaaa ☝️☝️☝️😂🙈

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
number19
31. jan 2022

@zahrajzlato Teraz ma nejak napadlo, Marticka je to Marta myslim.

viestta
Odpoveď bola odstránená
bloger
31. jan 2022

@viestta Toto by som si nedovolil tvrdiť. Nehovorím, že sa nič zlé nestalo. Písal som, že by to malo byť potrestané. Kramara povedal, že je to stigma cirkvi. Stali sa tieto veci. Nikto to nepopiera ani ja. Je tu ale aj veľa skvelých kňazov. To máš vo všetkom. Polícia predsa tiež už veľa krát pochybila. Napriek tomu ju potrebujeme.

number19
31. jan 2022

@viestta Ano min. a je to take cele zelene...neda sa nevsimnut...a vzdy sa modlim, ze teda 3x stacilo...ako sa teda modlit samozrejme 🙂

oktoberka
31. jan 2022

Zlo je potrebné odsúdiť.
Bohužiaľ,stalo sa kadečo. Ale urobili to jedinci,nie všetci.
Neznamená,že celé spoločenstvo je automaticky zle.
Bohužiaľ,vždy sa tak ako všade,aj v cirkvách našli ľudia,kto.videli svoj prospech a urobili im zle meno.

viestta
Odpoveď bola odstránená
hefo
31. jan 2022

No neviem, toto je taká búrka v šerbli, ohromná bombová správa, zistilo sa, že niekedy pred 40 rokmi niekde bol, aj keď tvrdil, že nebol. Ja by som si po toľkých rokoch figu borovú pamätal.

Je smutné, že sa také veci diali, ale vyšetrovanie po 40 rokoch je také pofidérne, však po toľkých rokoch by bola obvykle premlčaná aj vražda. A svedecké výpovede o tej dobe budú viac o tom, ako sa kto cíti, než čo sa naozaj stalo. Taký austrálsky kardinál Pell si posedel vo väzbe, všetci naňho pľuli a nakoniec ho odvolací súd predsa oslobodil.

alenamihal
31. jan 2022

Cirkev je najlepsi/najvacsi biznis na svete !!!! A robia sa najchudobnejsimi bleee!!! a popritom sa maju ako prasce v chlieve ... vodu kazu,vino piju- banda je to u mna !!!

bloger
31. jan 2022

@viestta Ty si vždy konala alebo konáš v súlade s písmom? Ruku na srdce aj ty si určite pochybila. Tak ako aj ja a podobne. Napriek tomu ťa Boh má rád. Vždy sa môžeš polepšiť a nahradiť škody.

portret7
31. jan 2022

Verim v Boha, ale nie knazovi/cirkvi… nech ich uz konecne odlucia od statu ako v CZ…a nech sa konecne zacnu knazi zenit, je mi jedno, ci si vezmu zenu alebo muza, ale ohladom zneuzivania uzrie svetlo sveta len minimum informacii, tutlaju to roky a vsade, deje sa to stale, nicia zivoty inym🤮

anaj_janka
31. jan 2022

@panelacikova
ťažko sa mi píše,lebo neviem či si čítala písmo,alebo vobec,nakoľko si doma v týchto veciach -
Prioritou je poznať pravdu a klam -
Boh nás volá,aby sme rozmýšľali nad záchranou svojej duše, z toho pohľadu sa k tomu vyjadrujem, čiže máme rozmyslat čo je dobré a čo nie, komu dôverovať a komu nie, čiže ak ťa niekto klame - nemôže to s tebou myslieť dobre hoc ma aj rúcho ani ťa nemá v úcte,myslí na svoj vlastný prospech
napr. Boh hovorí - aby sme strom (život človeka) posudzovali po ovocí ( skutky). Pan Ježiš hovorí,že NEMOZE dobrý strom niesť zle ovocie (pedofílie,klamstvo,necistota,lakomstvo,prílišné mamonarcenie,závisti,hnevu,žiarenia atď) nemáme im veriť ani ich nasledovat. To je to keď ti niekto hovorí o Kristovi a sám miluje peniaze,slávu a moc a pritom vidis takýto charakter, čiže bacha taky ťa do neba nedostane,minies svoj cieľ zivot, taký Kristus nebol.

Ale je dobrý strom s dobrým ovocím (spravodlivost,čestnost,dibrotivost,cistota, trpezlivosť,pravda, úcta, pokora, ludomilnost, pomoc,láska) a to je ten dobrý strom,taký bol a je Kristus,jemu môžeš dôverovať, on to s tebou mysli dobre,On je živou duchovnou bytosťou.

Bohu ide o záchranu našej duše - čiže aby sme neminuli cieľ svojho života,nešli do večného trápenia, ale získali večnosť s Ním v jeho dobrote a svetle."
Čo je pár rokov oproti večnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=tRmRZ3NZM6o
panelacikova
31. jan 2022

@number19 aká Marticka? 🙂

number19
31. jan 2022

@ bloger
Ja nekonam v sulade s pismom. Ja konam v sulade s vlastnym svedomim. Podstata uvedomenia si hodnoty vlastneho svedomia sa uci a z generacie na generaciu dedi ako zvazok istych hodnot. Kde a ako tento zvazok vseobecnych europskych hodnot (mongamne vztahy, rodina, starostlivost o deti...) vznikol je jasne.
Ja ale nikomu nic nekazem, lebo keby som si dovolila kazat, tak by som sa snazila byt prikladom. Ak sa stane chyba treba ratat s tym, ze ako priklad som zlyhala a tym stracam prirodzene pravo kazat (lebo stracam doveru).
A to sa teraz deje v tejto institucii.

V istom zmysle je mi to luto, lebo tato institucia je aj predstavitelom europskej kultury, vzdelania, hodnot, mentality...a vzdy budem radsej podporovat ju ako ine invazivne religiozne systemy, tore sa sem navazaju...

Strana
z2