Darovanie tela po smrti
Asi si pomyslíte že nejakému trollovi znova šibe ale idem sa pýtať vážne.
Rozmýšľali ste nad tým, čo bude s vaším telom po smrti? Chcete klasický pohreb s klasickým programom, teda plač recitovanie básní a následnou hostinou, alebo kremáciu a urnu nech si doma rodina vystaví na polici, alebo niečo iné? Mne osobne sa celkom bridí predstava že budem hniť niekde na hromadnom cintoríne medzi všetkými ostatnými ani že moje telo zhorí do tla, preto sa už dlhšie pohrávam s myšlienkou darovať telo po smrti univerzite aby sa mladí nádejní lekári mohli ešte učiť. Predpokladám že takých dobrovoľníkov veľa nemajú, neviem. Krv zo zdravotných dôvodov darovať nemôžem, rovnako ani orgány, a niečím by som chcela byť spoločnosti prospešná.
Co vy na to? Urobili by ste to?
@matazirafa ja mam pocit, že tvoje telo môžu použiť na darovanie orgánov chorým, musíš asi napísať pred smrťou ak by si nesúhlasila.
@matazirafa co sa tyka darovania organov po smrti, tak ma Slovensku plati princip tzv. predpokladaneho suhlasu, cize sa tvoje organy mozu pouzit pre niekoho ineho, ak vyslovene pred smrtou nedeklarujes, ze si to nezelas.
@matazirafa ahoj zaujimava tema,uz som o niecom podobnom uvazovala,ale skor tym smerom,ze darovat organy po smrti. Tiez mam vsak trosku strach byt niekde na nejakej listine ako potencialny darca,asi by som sa bala,ze ma niekde klofne ktosi,aby niekto bohaty mal lepsiu pecen napr..😊v kazdom pripade,ja neznasam "nas"styl pohrebov..truchlenie nad otvorenou truhlou,celkovo vystavenie tela po smrti kazdemu,ako dieta ,ale aj ako dospelu ma to desi..chcem si pamatat toho mrtveho za ziva,nie ako mrtvolu..dalej sa mi nepaci celkovo krestansky sposob pochovavania,nech sa nikto neurazi,ale naozaj nepotrebujem,aby mi babky vyspevovali ruzence predtym a podobne.. vo vseobecnosti sa mi vzdy pacil pohreb,resp.kar takym sposobom,ze niekto urobi kolaz veselych fotiek,idealne aj s predhovorom o nejakom vtipnom zazitku,aby ludia mozno sice cez slzy,ale s usmevom spominali na mrtveho cloveka,aby to bola skor oslava zivota,kt.dany clovek prezil a nie rozlucka..kedysi sa mi pacil pohreb stvarneny vo filme PS I Love You a odvtedy by som chcela uz len nieco v tom style. Inak,mne je uplne jedno,co sa stane s mojim telom po smrti,beriem to tak,ze to je len telo,schranka..ale klasicky nas pohreb s otvorenou rakvou,pochodom na cintorin a spustanie do jamy by som fakt nechcela "zazit"..
@matazirafa keby si vedela ako zaobchadzaju s tymi telami pri studiu, aj by si si to rozmyslela. Sesterka studuje medinu a ked mi rozpravala ako skoliaci na pitevne chytil telo ufikol ruku, hodil na zem a pod...no nebolo mi vsetko jedno. Ja nemam chut byt predmetom studie, osobne mi vadia aj medici v nemocnici, ked sa mali ucit, brat krv, alebo prislo 30 na izbu a teraz ti tam vsetci mali pozerat medzi nohy. Niekomu to nevadi, mne hej. Vnimam to dehonestujuco, ked sa ku mne postavi zdravotnicky personal ako k veci a nie ako k choremu cloveku. Preto so sebou nikdy takto zaobchadzat nenecham. Ani medicku som nenechala nikdy brat mi krv. Resp skusala to raz a vyzerala som ako fetak, co si picha statne dlho do zil 🤣 uprimne obdivujem ludi, ktori sa vedia od toho odosobnit...ja nie 😕
@levica202 a čo iné tam robia? To predsa nemá s úctou nič spoločné, neviem prečo to tak prežívaš.
@matazirafa jedna zákaznícka moja ma u seba papier, overený u notára , ze daruje svoje telo na vyskum. Ze nechce pochovať!! Nosi ho pri kartičke poistenca a obcianskom. Jej dcera sa s nou dosť dlho preto nerozprávala. Aj ja to tak chcem. Neznasam cervokov, nech to po mne nelozi. A pri mojom ochorení budú nadšení ma skúmať 😉😉. Pomnik mat človek môže aj bez hmotného tela
1 112 ono ono p0
@matazirafa Ja mám celkom presnú predstavu, hovorím o tom aj s mojimi deťmi. Chcem kremáciu a buď malý urnový hrob, alebo len takú tabuľku s menom, alebo nech ma aj vysypú. To si možno ešte premyslím a poviem ak stihnem. Do zeme nechcem. Na pohrebe chcem nejakú peknú hudbu, žiadne preslovy, decká vedia akú. Som proti otvoreným truhlám. Je to neúcta k mŕtvym, obzerať, veď málokto je pekný, hlavne starí ľudia,
@drakvak no to fotenie mi tiez prisli morbidne..a to moj svokor vybavil mm pre kamarata aby isiel fotit na lohreb svojej manzelky ato bomo asi tak 5 r.dozadu..ja nechapem na co su dobre tie fotky..moji svokorvci tiez maju fotky z pohrebu svojho prveho syna(maly mal 6mes.ked zomrel)a neviem z akeho dovodu mi tie fotky aj ukazali...nic prijemne ..uz nikdy viac ich nechcem vidiet
@tinaa64 tie fotky ci svokrovcov? 🙃
necitala som diskusiu len prispevok autorky - ja som 300% rozhodnuta, bud nech pouziju vsetky organy, tkore mozu, alebo presne ako pise autorka, aspon na "medicinske ucely pre medikov" nakolko mam v rodine cloveka, ktory potreboval urgentne transplantaciu srdca a viem ake je to hrozne, cakat na nieco taketo... urcite som ZA, aby pouzili vsetko co bude pouzitelne, ludia si to neuvedomuju, pokial sami (alebo blizki) nemaju vazny problem
@matazirafa fotky uz nechcem vidiet..horny pohlad na mrtve polrocne dieta...blbo som to napisala..ani som si to neuvedomila
@tinaa64 tak keď majú fotku "na pamiatku" budiš ale ukazovať ju ostatným, to je už na hlavu 🙆♀️
Kamaratka studuje medicinu. Je malo tych, ktory sa daruju na tieto ucely. Oni to chceli spravit hromadne cela skupina medikov. Po prvom rocniku ich ale chut presla. Tela "spravuju" ludia namoceny v alkohole... A doslova sa "rozdavaju na suciastky". Chces lebku donesies flasu a mas ju doma na policke...atď. bolo to kruté. Nik z ročníka to nepodpísal...
@tinaa64 Divné, fotky z pohrebu.....
Diskusia na zamyslenie... Ja by som tiež chcela " pomôcť" po smrti. Orgánmi ci telom na výskum... Je tam ale vela názorov pre a proti! Neviem či ste niekto boli pozrieť na výstavu Human Body- pre mna to bolo nenormálne zazivne, naucne ale na druhej strane aj "nechutné" , že telo ani po smrti nema klud. Skôr by som brala taky výskum u medikov... ale kto zabezpečí to, že ma niekde nevystavia a ja tam budem okukovana rôznymi ludmi 😣 to mi uz nie je moc po chuti. Nikde sa však dopredu neregistrujem, keď to príde muz vie čo chcem a mne to už asi bude uplne jedno 😃 tiez sa mi nepacia klasicke kresťanské pohreby plne revu a ciernej farby! Nechcem ani žiadne basavely... len spomienku a rozlúčku tých, čo chcú...
A nemali by sme pomáhať za života?
@saslavka73 ako dost dovne..aj bsbks ma doma fotky z pohrebu svojej svokry..este cierno biele
@tinaa64 Tak tomuto fakt nerozumiem.
@danusskaaa jas om bola na Human Body 2x a sla by som znova, podla mna je super, ze nejaky taky projekt existuje a uprimne? vobec som sa nezamyslala nad tym, ze su tam vystaveni ludia alebo tak, proste cista veda
@zdenka67 Aj ja by som tam chcela ísť. Ešte som sa nedostala.
Na SR môžeš svoje telo darovať po smrti na vedecké účely. Funguje to tak, že si na stránke fakulty stiahneš tlačivá, vyplníš a pošleš. Po smrti tam tvoja rodina len zavolá a oni si prídu po telo.
@marusia12 Výborné ak nemám na pohreb.🙂
@matazirafa to hej..a to sme vtedy smm este len chodili a hadam ani rok sme este spolu neboli..neviem pochopit ich pohnutky ukazovat mifotky z pohrebu ich syna...asi mali vtedy taku potrebu..teraz by mal nieco pre 50-tkou
@tinaa64 Možno sa im to tak lepšie spracovávalo. ☹
@zdenka67 ja som to tiež brala najprv cisto len z vedeckého hľadiska! Ale potom ked som videla tie protesty proti výstave a citala rozne články tak som na to hľadala aj z druhej strany...
@simculllka
Ja som bola teraz na celkom peknom pohrebe starkého 90 ročného.
Na obrazovku premietali kopec fotiek z mladosti, výletov, z vnúćatami , zo svadieb- bolo to veľmi pekné.
Bol aj veľmi pekný príhovor, prierez jeho života od mladosti, dozvedela som sa veci, ktoré som nevedela a bolo tam kopec veselých historiek. V niektorých momentoch sme sa viac smiali ako plakali, takže som nemala ani pocit, že som na pohrebe a odchádzala som s dobrým pocitom a nie depresiou.
Inak neviem, či starkého namakeupovali, ale vyzeral lepšie ako keď žil- vyzeral veľmi spokojný, akoby mu bolo veľmi dobre a už sa netrápil...

@drakvak, auhlasims tebou, ked mi zomrela babicka z maminnkinej strany, mala som 6 rokov, plakala som strasne pri jej truhle, a pozerala na nu. A ked mi zomrela druha babka z otcovej strany, tiez som ju bola pozriet, to som mala asi 22 rokov a dokonca som ju pohladila na ruku na rozlucku. Ale ja by som osobne hcela byt spopolnena, ale mozno si to este premyslim. A ako som precitala nahlas nadpis tejto temy, uz mi muz posiela dokument, ze mozem odmietnut pitvu a ostatne nalezitosti, kt. treba vyplnit, kym este zijeme. Ale mozno by bude vsetko jedno, ja som sa nad tym extra nezamyslala este.