icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

Strana
z10
vero_29
2. jún 2022

@tara42 každé dieťa je iné..takže takéto zovšeobecnenie, že sa to dá aj malými deťmi pod 2 roky na základe tvrdenia, že to tvoje dieťa vie je veľmi zle štatistický podložené 😉 a neprispieva to vôbec na nálade mamičkám, ktoré dieťa ten obchod bez rožka proste nedá..

tara42
2. jún 2022

@vero_29 aj pani moni pisala, ze male deti to nechápu to je tiež zovseobecnovanie 😉 písala som to len na margo toho, ze niektoré chápu ako vidím aj príspevky vyššie.

marybery
2. jún 2022

Nikdy. Čo nie je zaplatené, nie je moje!
Deti mám živé a neposedné, určite by sa mi lepšie nakupovalo, keby im čosi do ruky strcim, hlavne keď boli maličkí, ale pokiaľ to nezaplatím, nedám. Deti si zvykli. Keď ideme na dlhý nákup, vodu si nesiem vlastnú z domu, ak ju nemám a sú fakt smädní, urýchlim nákup a najedia/napiju sa po zaplatení. Stalo sa mi aj to, že som zabudla peňaženku doma, bola to hanba, ale mať niečo zjedene a nezaplatené by bola mohol väčšia. No keby aj nezabudnem, príde mi to ako základ slušnosti najskôr zaplatiť, potom jesť, veď to nie je moje!
Ja som napríklad prekvapená aj z toho, že keď mi niečo zabudnú nablokovat a vrátim sa do obchodu upozorniť na to, tak sú predavačky veľmi prekvapené, že to sa im nestáva. Nuž ale ak mi nablokuju niečo, čo som si nekúpila, určite sa ozvem, prečo by som sa nemala ozvať, keď mi niečo zabudnú nablokovat?

vevesh
2. jún 2022

@marybery nieked, nie je dobre sa ozvat asi preto, ze ak prekrocis prah obchodu, je to klasifikovane uz ako kradez- to mi povedala predavacka, ked som zabudla nahlasit mlieko (mala som ho v kociari), ze nabuduce nahlasit len, ked sa este nachadzam v obchode a nevracat sa, ak uz som mimo...🤷‍♀️🤦‍♀️

dominikamacakova
2. jún 2022

Mám dve deti, jedna má 1r a druhá 2,5roka a dávam im rožok, alebo nejaké pečivo do kočíka

monitqua
4. jún 2022

@tara42 každé dieťa je iné a to že to tvoje nemalo ,neznamená,že to iné nechcú ...moja si povie že chce rožok už od 18 mesiacov a keď nedám ,tak spustí taký rev ,že ver žeby si to ani ty nevydržala a dala ...dieťa v tomto veku žiaľ nevie ovládať svoj hnev a každé má inú povahu a ako som písala vyššie ,u nás a vo svete sa dejú také zlé a smutné veci a niekto tu rieši také malichernosti ako konzumáciu pred zaplatením daného tovaru 🙆 smutné ...

marybery
5. jún 2022

@vevesh ja som napríklad na poslednú vec prišla už keď som bola doma, že nie je na bločku. A to mi ju ešte predavačka z pokladne podávala, že nech sa páči, toto si nezabudnite, nechápem, prečo to nebolo nablokovne. Bolo už veľa hodín, keď som domov dorazila, vec bola veľká, tak som to nafotila vrátane čiarového kódu a na druhý deň som zašla do obchodu zaplatiť. A boli vďační 🙂 predtým som zistila nenablokovanie nejakej potraviny, to ešte pri pokladni, pri prezeraní lístka, tak to sa ľahko hlásilo.

sisaka
5. jún 2022

@monitqua keď dieťaťu v obchode nikdy nedávaš jesť, tak nemá dôvod vyrevúvať, že niečo chce. Ak moje deti revali v obchode, že niečo chcú, tak to bolo niečo, čo chceli kúpiť, nie okamžite skonzumovať a ja som povedala nie. Rýchlo ale pochopili, že existuju pravidlá, nie je nie a revom si áno nevynutia.
Dieťa napodobňuje iných. Ako som už písala, u nás fakt nevidím ľudí vrátane malých deti vyjedať v obchode potraviny, takže moje dieťa ani len nenapadlo sa dožadovať jesť rožok, lebo v obchode nevidelo ľudí pobehovať so žemľou v ruke a upíjať si z fľaše Koly, vedelo, že čo nakúpime budeme jesť doma. Tak ako ja nechodím do obchodu robiť veľký nakup hladná, smädná, tak som ani deti hladné, smädné neťahala do obchodu. Nakupovanie mi nikdy netrvá dlhšie ako hodinu a tu hodinu bez jedla vydrží aj dojča, nie to batoľa, či predškolak. Dieťa sa môže o zem hádzať koľko chce, ak rodič nepovolí rýchlo pochopi, že tým nič nedosiahne.

slovakboy
5. jún 2022

Ja nie som úplne proti tomu ale s mierou. Včera dieťatko sedelo vo vozíku v Kauflande a v rúčke držalo žemličku a žmolilo ju v puse. To beriem ako normálnu vec, aj banán. Ale otvárať dvoje chrumky alebo výživu to mi príde už nie v poriadku. Mimochodom predpis hovorí že sa smie konzumovať tovar až po zaplatení. Keby každý toto robil aký by ti bol chaos. Ale dať maličkými dieťatku žemľa banán jahôdku ktoré sú už odvážené, to mi príde také milé.

ailiba
5. jún 2022

@monitqua ani ja s tebou nesuhlasim. Pravdaze ziadne dieta v tom veku nevie ovladat svoj hnev. Ale ked ti zacne trucovat a kričať tak povolis vo vsetkom? Su veci, kde proste nepovolim, ani keby cokolvek a ono sa nauci, dieta velmi dobre zisti, co si moze dovolit. Niekolkokrat potrucuje, ale raz prestane. Pravdaze nejde o 1 rohlik, ale o princip. Samozrejme, to je moj názor.
A to, ze je to hlupost nesuhlasim... Na detailoch sa zakladaju hlavne principy.

sharlotta
16. jún 2022

@monitqua myslit, ze moje deti vek 2 rokov preskocili? 🙂 Da sa to urcite. Nedovolim a hotovo.

Strana
z10