icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

jana_eyre_2
30. máj 2022

@nurielka vidíš a ja by som sa zase obávala toho že niekto bude mať pocit že tie chrumky, či kúsok rožka čo dáš z domu bolo z obchodu a bude to vyzerat akoby si to nezaplatila a ešte to tam budem musieť dokazovať..

yanni
30. máj 2022

@vevesh vies co ma na tejto diskusii zaraza? Nie to, ze vsetci zaplatia. Skor, ze vsetky ake dokonale matky. Ja nikdy, to je vychova, JA decka vychovavam, toto si nedovolia, vedia atd. Ostatne decka budu z jedneho rozka v dvoch rokoch (zaplateneho) kriminalnici. My mame aj male aj takmer dospele deti. VSETCi mali v obchode obcas praclik v ruke (ved poznas), alebo dokonca (veeeelmi zriedka) aj vodu sme otvorili. A ani jeden nie je kriminalnik. 3 rocna este dostane ten praclik, ak si pyta, 6 rocnej a ani 12 ci 16 rocnemu to uz ani na um nepride. Umriem z tejto diskusie. To ze niekto "zozerie" a nezaplati, to uz svedci o inom. Ale v normale, aj male dieta vie, ze ked zjem, tak pri pokladni poviem. Vie to aj moja trojrocna. A ano, minuky piatok mala tiez pracliv v ruke a pri pokladni hned vytrcala ruku a vravela, ze mam este tento. Sme aj spolu ratali, kolko sme dali do sacku a pekne povedala, kolko ich bolo. Keby som aj klamat chcela, tak neoklamem😂

jana_eyre_2
30. máj 2022

Po znova prečítaní diskusie má len napadlo, že ja som taká rada že takéto veci riešiť nemusím.. mám už veľké deti čo samozrejme chápu a akceptuju že v obchode sa neje.. ale pri malých babatkach nevidím ako problém ak im dá mama kúsok rožka (len rožka, nie výživu či iny tovar v obale) čo potom zaplatí s ostatným tovarom.. a napriek tomu že za život možno 3x každé moje dieťa kúsok rožka dostalo do ruky počas nákupu z nich vyrástli normálni jedinci čo vedia čo sa patrí a čo nie a nejedia v obchode.. a to aj napriek tomu že do obchodu chodili malo..

yanni
30. máj 2022

@lunademonica nie predavacka to nezaplati. To sa dava do odpisov. Tak isto amo vesto co je napr po zaruke, co sa rozbije, znici atd. A jedno ci je to zákazník alebo sam predavac. Jedine za co je predavacka zodpovedna ja vlastna pokladna. Tam ked ma manko, tak ho musi vyrovnat.

nurielka
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
30. máj 2022

@nurielka 🤣🤣 príde naka

najjulinka
30. máj 2022

Ja prckovi rožok dam. Aj to vacsinou len odlomim kusok, aby som ani omylom nezabudla zapltiť. Ked tam predavačka vidí kus rožka, tak nablokuje celý. Pitie som raz dcere otvorila,a le to fakt som už mala obavy, že to neda a bol drhý rad pri pokladni, tak v tom rade som už otvorila. Sebe tiež raz som pitie v rade otvorila. Inak pri velkom 5ročnom decku nevidim dovod na to aby to bola bežná prax jesť nezaplatené. V takom veku odložiť potrebu by dieťa malo vedieť.
V podstate +/- po kočikovy vek je ok dať decku rožok alebo čosi do ruky, neskor už velmi nie. školkari už svoju potrebu musia vedieť tolko odložiť (výnimka je asi voda v horučavach, ak je dlhý rad pri pokladni)

tetaandulkova
30. máj 2022

Tiež to ide mimo môjho pochopenia, nikdy nebudem svoje dieťa na toto učiť, kľudne nech sa mi aj na zem hádže 😊najlepšie keď príde zákazník a hodí na pokladňu šupku z banána, že nablokuj. Ja neviem, človek sa poučí asi až vtedy, keď sa mu za ten zjedený tovar nepodarí zaplatiť, nepôjde terminál, vypadne prúd, všimne si, že stratil peňaženku, nefungujúca karta, žiadna hotovosť, topka je prísť len so stravným lístkom bez jediného centu... no možností je kopec, neraz sa stalo že zákazníci museli odísť bez nákupu z hocijakého dôvodu.

vero_29
30. máj 2022

@markus1 tomuto postupu rozumiem, že pri pokladni si všetko zaplatím..ale to že ako ste spomenula, že tie rožky hodí naspäť do regálu 😳 že toto som ešte nikdy nevidela, žeby to niekto v obchode robil..ale tak možno iný kraj iný mrav 😉

janage
30. máj 2022

Zaujímavé, že počas kovidu, nikto od smädu a hladu sa v potravinách nezrútil a dokonca si mnohí dlhé nákupy dokázali zariadiť bez detí 😉

vevesh
30. máj 2022

@tetaandulkova stava sa, (u nas v nemecku) normalne clovek necha zalohu na pokladni (doklady, telefon, kluce od bytu ci auta a pod.) a za par minut peniaze donesie.

@yanni ja nepoznam v nemecku dieta, co nejedlo v obchode praclik ci ine pecivo a nie je cele nemecko kriminalne, praveze je niekde inde ako na sk, takze to o niecom svedci (a nie je to ozuzlanym rohlikom). Vsetky moje deti, ked boli v kociari, normalne podostavali aj banany a ine ovocie v potravinach zadarmo na okamzite jedenie🙈🙉🙊 ze su take zlate vychovane, takze tie pracliky na nich nemali vplyv.....🤪🤪

vero_29
30. máj 2022

@janage áno ale bolo to veľmi stresujúce pre nás rodičov, keď sme nemohli ísť s deťmi do obchodu a stalo sa, že sme aj obchod nestihli, napr. Hodiny pre seniorov. Alebo večer už aj zavreli.

tetaandulkova
30. máj 2022

@vevesh noa jasné veď stane sa aj tu, nákup sa uloží, počká sa kým sa zákazník vráti s hotovosťou a vyplatí sa. Ale je to mizivé %, kopec ľudí už nepríde alebo nie je ochotných merať cestu 2x. Sú ľudia takí aj onakí.

cassie2323
30. máj 2022

Keď bol syn menší a nevedel vydržať v obchode tak sme mu dali do ruky rožok alebo chrumku ale teraz si už pekne nechá vysvetliť že najprv musíme zaplatiť. Jasné niekedy sa stane že je smädný pýta si vodu už v obchode tak mu otvorím..vždy sme ale všetko zaplatili a nikdy by ma nenapadlo otvorené vymieňať.

markus1
Odpoveď bola odstránená
napetra
30. máj 2022

@markus1 Nielen Popradcania, vsade na Slovensku sa tak spravaju zakaznici. Ja ked vidim napr. vLidli, ze pecivo v igelitovom sacku hodia medzi oblecenie, alebo maso medzi mineralky, tak obcas mi to neda a vraciam tovar na miesto, kam patri. Denne je tovar poroznasany po celej predajni. Ja sa cudujem zamestnancom predajne, ze toleruju, ked ludia porozbaluju vyrobky, roztrhaju obaly, z krabic povypadavaju casti vyrobku, nechaju to pohodene. Raz som videla jedneho pana, ktory vyberal z krabic baterie, ktore boli k vyrobku prilozene. Kultura a uroven slovenskych zakaznikov je velmi nizka a je to smutne.

deedol
30. máj 2022

@napetra uplne chapem a aj ja obcas dam nieco na miesto, ale nie take veci, co sa uz mohli medzicasom pokazit (napr. maso, syr, jogurt a pod.). aby si to nahodou niekto nekupil 🙂

tahomi
30. máj 2022

Obchod nie je restauracia. Ja z mojich brigadnikych cias si pamatam skor opak, ze sme museli pripominat zjedeny tovar, akosi sa “zabudalo” pri plateni.

vero_29
31. máj 2022

@markus1 aha jasne rozumiem..ako sem tam aj u nás nájdem roztrhnutý jogurt v regále ale nič extra..ale ty keď robíš v obchode tak to vidíš inak ako ja zákazník... Možno by rozprávali tak isto aj predavaci od nás 😉 ľudia teda vedia byť riadne prasiatka..asi sa riadia heslom čo nemám doma tak ma to netrápi, resp. Iba sused má zelensiu a krajšiu trávu, ale to je na inú tému 🤣

krystofkal
31. máj 2022

Nie a ako mne je to proste nepríjemné, keď takto vidím či už detí, no dokonca som už videla aj ľudí čo to si ujedať z nákupu priamo v obchode

sonetta
31. máj 2022

Mam ročnú dcéru a keď beriem pečivo, tak radšej vždy otočím celý kocar, aby nevidela, ze nakladám do sacika rozky.lebo to chodím do samoobslužnej pokladne a obávam sa aby to sedelo vahovo. Neviem presne, aký systém tam je.
Keď ideme aj s manželom na väčší nákup a sedí v košíku, vtedy jej dáme pol rožka, aby vydržala. Ale vždy je ta druha polovica v sáčku, aby aj na pokladni videli.

majkalenpalinkova
31. máj 2022

@ailiba áno je to o výchove my vo veľkom obchode neexistuje niečo otvoriť alebo vypiť u nás v malom obchode si otvoria deti vodu alebo nanuk cez leto a aj tie už má odpipnute v pokladni

rybka16
31. máj 2022

Ja toto tiež nechápem a príde mi to ako nesmierna neokrôchanosť. My keď niečo malému, teraz trojročnému kúpime, tak si to môže otvoriť za pokladňou. Môže si to držať v ruke, obzerať, "čítať" obal, ale zje/vypije si to, keď to bude zaplatené, nie skôr. Aj mu to takto vysvetľujeme, že to ešte zaplatené nie je, tak to nie je naše. Teraz sa už na to vlastne ani nepýta, berie to ako hotovú vec, lebo toto platí od jeho narodenia. Ja neznášam aj také to, že strčím dieťaťu v obchode do ruky rožok, nech si ho žužle. Toto robili ľudia, aj keď som bola malá ja, takže to ani nebude inou generáciou, a vždy mi to prišlo absurdné. Neberiem to ani u fakt maličkých detí, že jój, nevydržia. Je to o nejakej výchove predsa, aj maličké dieťa nejako vychovávam. Výnimku by som spravila možno pri akútnom smäde, že sme na dlhšom nákupe a zabudla som zobrať dieťaťu vodu, ale to je asi tak všetko.

irusa
31. máj 2022

Jednoznačne až po zaplatení....

15mimka55
31. máj 2022

Keď sme v tescu a malý vidí že kupujem rožky vždy si vypýta čistý rožtek tak mu zo sačka polku odlomim pripadne ak je smädný tak mu piť otvorím a pekne sedí v košíku ale nikdy to nevypije celé napije sa zatvorí a dá mi to späť vie, že to treba zaplatiť v živote som mu ale neotvorila pred platením nejaké keksy alebo chrumky vie že si to môže dať doma a už vôbec že ochutnať a otvorene vrátiť by som sa hambila deti majú v rodičoch príklad ak to ona takto robí tak nechcem si predstaviť čo budú jej deti robiť až budu väčšie a pôjdu do obchodu samé 🙏

janette2021
1. jún 2022

To, čo som nezaplatila, ešte nie je moje. Takže nie, pred zaplatením tovar nejeme. Stalo sa len veľmi málokrát, že som bola na veľkom nákupe s malým dieťaťom a bolo veľmi nervózne od smädu alebo hladu. Vtedy som mu dala niečo ako kúsok rožka alebo croissant, čo môže predavačka jasne vidieť že treba zaplatit. Žiadne chrumky a sladkosti.

lejla3
1. jún 2022

Áno, dávam synovi pol rožka(2 roky), kým urobíme nákup, aby v pohode vydržal v košíku. Vždy kus necháme, aby sme nezabudli. Nikto s tým zatiaľ nemal problém. Veľké nákupy v hypermarketoch nie sú pre malé deti, takto vydrží sedieť a nikomu tým neubližuje.

sharlotta
2. jún 2022

Nikdy to nerobim. Detom som vysvetlila,ze kym to nie je zaplatene, nie je to tvoje a je to kradez. Deti to chapu.

monitqua
2. jún 2022

@sharlotta mojej 2rocnej by to nikto nevysvetlil,menšie deti to ešte nechápu...

tara42
2. jún 2022

@monitqua moja 2rocna nikdy pečivo a iné veci v obchode pred zaplatením nemala takže sa to dá aj s takými malými deťmi.