Dávate deťom v obchode tovar pred platením?
Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.
Mozno by som rozok dala malemu babu, mozno. Vacsinou som ale dokazala to nejak uhrat a rozpravat sa s nim, dat mu napit vodicku a hned od malicka vysvetlujem, ze musime najskor tete zaplatit a potom mozeme papat. S tymi starsimi v obchodoch fakt nemam problem, pfuuu...
Fuuha,tak toto by ma vytočilo.Nechapem,ja učím decká jesť a piť doma,neverím,že dieťa nezvládne pol hodinu nejesť a nepiť,to ako obchod je jedáleň?Jesť a piť dávam deťom na výlete keď tak.Nie v potravinách kks.Za ďalšie je to mega nehygienické.
Nedávam a ani by ma to nenapadlo. Moja ma 2 roky a nikdy nevresti, ze niečo chce. Este to aj neotvorene drží a je tichučko. Najprv zaplatiť za tovar až potom otvoriť, tak to ma byť správne.
Keď bola malá v kočíku,tak rožok do ruky,niekedy teraz dám kapsiku,ak sme už v obchode dlho,ale vždy som zaplatila. Aj ten 1 rožok som vždy nadiktovala. Ale nie vždy je toto pravidlo,zväčša už vydrží. Ale tá žena s tou výživou v skle,no hrôza. Niektoré matky sa necítia.
Nikdy. A to mám dve dosť divoké deti, ale nikdy im nedávam tovar jesť pred zaplatením. Keď aj mali také pokusy, vysvetlila som im, že ten tovar bude náš až keď ho zaplatíme, inak by to bola krádež. A je to tak. Nebudem ho učiť, že si môže vziať čo nie je jeho len preto, aby bol pokoj. Vysvetlila som párkrát a už to v obchode vôbec nemusím riešiť.
Nie, nedavam a tiez ma to vytaca. Otvorim a zjem tovar, ktory som predtym zaplatila, nie naopak.
nevychovana matka, rovnako tak deti.. boze chran predavacov a obchodnikov o 10-15rokov, to bude katastrofa... strasna nevychovanost.. ok tak ked je dieta urevane v kociku, mael, strcila som rozok, aj to mozno 2x za cele detstvo (mohla mat tak rok-rok a pol) a zaplatila ale ziadne otvaranie nicoho. Mne sa raz stalo, ze uz som skoro isla odpadnut od smadu v tescu (no ako celodenny beh, nepila som nic, hodina v tescu...) tak som otvorila vodu a napila sa, ale fakt som cakala ze mi niekto zaklope na plece... podla mna sa konzumuje v obchode jedine v krajnej nudzi, urcite nie "standardne". A uhradza sa vsetko.
Ja otváram potraviny deťom v obchode ešte pred zaplatením, ale všetko poctivo zaplatím.
autorka na co je dobre zakladat temu, ked kazdy nazor co je iny ako tvoj zhejtujes, chcela si len pritakavat alebo ako?
ja suhlasim s prispevkom, ktory tu bol vyssie, ze je to jej vec 🤷♀️ dat dietatu nezaplateny tovar budiz (ak mi tam ma 10 min. v rade rycat, vsetci sa len potesia, nemal by to byt standard ale v ojedinelych pripadoch), tiez sa mi to stalo, ked som bola tehotna a cakala v rade na pokladnu a prislo mi tak zle, ze som tu tycinku skratka zjedla, no peklo ma nezhltlo, jedine v com s tebou suhlasim su tie otvorene chrumky a ze by ich strcila naspat do regalu, to ok nie je
mimochodom to, ze ty dietatu nedas z teba matku roka ani matku terezu nerobi, su aj horsie chyby vo vychove napr. neakceptovat nazor druheho, starat sa do veci, do ktorych nas nic a tak 🤪
nikdy nic nedam pred platenim, ani ked bol male babo som nedavala. mne to prave pride ako vhodna vychovna situacia - ucim ho, ze treba pockat. nikdy s tym nebol problem 🙂
Odlomim max. zo sucheho rohliku, aj to len mladsiemu kusu. Starsi chape a vie vydrzat.
My davame, lebo sa s nim neda nakupovat, vyskakuje, vrieska, reve, ze to chce, ale pri pokladni zaplatime, ale tak davame len pecivo a lizatko. Neotvarame chrumky, cokolady a take.
Ja žasnem nad komentármi nestaraj sa, jej deti jej výchova. To vážne je v poriadku zobrať niečo a nezaplatit, však čo?
Lebo ak niekto niečo skonzumuje bez úhrady je to nákup bez zaplatenia.
Potom keď niekto tej super matke tukne auto a zdrhne, šlohne v buse penazenku, či sa jej prihodí iná ujma, potom budú litánie akí sú ľudia nevsimavi a doba hrozná.
Presne v duchu ostatní nech sú slušní, ja nemusím ja mám svoj dôvod a nikoho do toho nič.
nečítam diskusiu, pridám len svoj osobný názor a skúsenosť.
1. pokiaľ kamarátka všetko, čo otvorí, aj zaplatí pri pokladni, OK.
2. moja dcéra bola tak čudné dieťa, že veľmi málo jedávala a takmer vôbec nepila... až do cca 6.roku života. to bol večný boj. a tak sa stalo raz za čas, že sme nakupovali a zrazu dostala chuť na rožok. alebo na džús či vodu. tak ja celá nadšená som jej to rovno z regálu poskytla. vždy som jej povedala, že ale dáme pri pokladni tete, aby to započítala do nákupu. nebol problém. alebo keď bol veľmi dlhý rad pri pokladni a v ruke mala nanuk, tak som jej dokonca sama povedala, nech si ho otvorí a začne jesť, lebo sa jej začne rozpúšťať. samozrejme s tým, že obal mi dala do ruky a zaplatili sme ho. čiže závisí od situácie. ale nikdy som jej sama od seba nepchala potraviny do ruky či úst len tak, ako tvoja kamoška....
Pecivo dam a vodu podla pocasia,ak je velmi horuco tak otvorim a napijeme sa. Vzdy vsetko zaplatim. Raz sa mi stalo,ze som zabudla predavacke povedat ,ze jeden rozok zjedla dcera. Na druhy den som sla k pokladni a povedala nech nablokuje,ostala zarazena,ze to sa stalo prvykrat. A vcera som zas blokla viac nez som mala. Brala som 8rozkov a tukla 10 a samoobsluzna pokladna nic 😄
@deedol čo ja viem, vhodná, nevhodná..... dnes má dcéra 12 (pozri môj príspevok vyššie) a nemá problém absolútne vydržať. v pohode. ale u mňa bola teda iná situácia, než u tej "kamošky". ale ešte aj dnes, ak vidím, že v potravinách je to na 15 minút pri pokladni a fakt že máme nanuky, tak si obe otvoríme a začneme lízať. a čakáme v rade na zaplatenie 🙂
A este ako byvala predavacka napisem,ze casto sme nasli na predajni otvoreny tovar kt niekto ochutnal. Najcastejsie voda z ktorej sa napiju a vratia na regal. Potom rozne cokoladky,jogurt ci tvaroh pootvoria a strcia prst a potom hodia na koniec na regal. A bolo by toho viac
Jeden krát v živote,asi mesiac dozadu, som si otvorila vodu, lebo ma tak krútilo na odpadnutie, a predomnou ešte polovica zoznamu z nákupu. Hanbila som sa ako pes, len som si cucla,no tie pohľady ľudí 🙈 samozrejme fľaša putovala späť do košíka,inak to nikdy nerobíme a nikdy som sa s tým,okrem môjho prípadu,nestretla. Dcéra od malička vie, že najskôr treba zaplatiť.
Môjmu dávam kúsok rožka, lebo keď vidí pečivo sa ide za ním zblázniť,ale teda len keď si ho všimne 😃 v takom tescu je to v pohode, tam pečivo kupujeme medzi poslednými, ale v takej bille, kde je hneď na začiatku 🤷♀️ Ale teda vzdy všetko platíme 😃 ale postupne ako rastie sa mu to snažím obmedzovať.
Ale minule, čo sme zažili v deichmane….manžel si šiel kupovať topánky, našiel si krabicu so správnou veľkosťou, otvori, a tam úplne iné asi 100rocne topánky vychodené 🤦♀️Takze niekto prišiel do obchodu, vyskúšal si 70€ riekerky, vymenil za tie, v ktorých prišiel a bez hanby odišiel
@janka_266 u nas v deichmane maju v krabici len po 1 topanke a ak chces skusit obe,tak ti predavacka donesie druhu
@petulda333 to je jasné. otvoriť, odpiť si a odložiť nazad, to je svinstvo prvého stupňa, tiež som kedysi dávno pracovala v potravinách a tiež nás to pravidelne nasieralo. ale pokiaľ otvoríš, lebo fakt máš smäd či vlčí hlad, lebo proste nevydalo, ale s tým, že to uhradíš, dáš do košíka, tak problém nevidím. ale tá "kamoška" autorky bude zrejme z tej skupiny svíň 😀
Nikdy v zivote som synovi v obchode nedala nic, co nebolo zaplatene. Ani rozok, ani keksik, ani vodicku. Bez problemov sa dieta dalo naucit, ze pocas nakupu si moze vybrat jednu vec, tu zaplatime a vonku otvorime. Nikdy mi v obchode nerobil sceny. A to nepisem preto, aby som sa chvalila, aka som dokonala matka. Proste to povazujem za neprijatelne. Tiez sme mali male potraviny a ak by to robili zakaznici, vadilo by mi to. Z takychto deti potom vyrastaju ti, ktori otvoria, ochutnaju a nechaju tak. Minule som tiez kupovala vodu a az samoobsluzna pokladna ma upozornila, ze nesedi vaha. Vtedy som si vsimla, ze som si skoro kupila otvorenu a odpitu mineralku.
@panelacikova tak to ano. To je total sproste. A este co nepochopim je,ze si ludia mrazeny tovar a ked ho nechcu tak hodia len tak na regal
@petulda333 u nás to tak tiež bolo ešte nedávno, ale teraz tam mali pekne obe topánky 🤷♀️
Ak to potom rodič zaplatí, nevidím v tom nič hrozné. Ja som tak dcére občas dala polku nejakého pečiva, keď som chcela urobiť v kľude väčší nákup. Teraz má 4 a vôbec z toho nie je rozmaznaná, už jej ani nepadne pýtať, ani v obchode nikdy neurobila scénu (a to ich robí(la) veľa a často 😛), takže som ju tým nijak nepoznacila 😄
Ale otvoriť tovar a vrátiť do regálu je úplne iná situácia, to je prejav duševne pomalších ľudí 🤷🏻♀️ to normálny človek nespraví.
Nerobim to, ked jej nieco kupim, drzi si to v ruke, poda na pokladni predavacke, ta to nablokuje a potom si to moze otvorit....jediny raz som jej otvorila vodu pred zaplatenim, lebo som zabudla vodu doma a uz v aute pistala, ze je smadna....
@petulda333 ja som tak kúpila minule chladené mäso. šla som ho aj vrátiť. zrejme niekde dlhodobo ležalo v regáli, pretože som ten konkrétny druh kupovala pred touto príhodou asi 5x a vždy super, v pohode... potom som kúpila tento balík a doma otvorím a zápach... vyumývam, zápach. tak som šla vrátiť. vrátili peniažky bez problémov. ale presne toto mi napadlo, že asi si ho niekto z košíka len tak hodil kdesi medzi regály a bohvie, ako dlho tam ležalo... ja ak sa také niečo stane, že z akéhokoľvek dôvodu si rozmyslím nákup, tak buď vrátim tam, kde patrí, alebo priamo pri pokladni požiadam predavačku, že toto nie, lebo.... minule som mala tiež nejaký mrazený tovar a až na pokladni-páse som si uvedomila, že dočerta, veď idem do mesta a budem tam zo 2 hodiny.... (autom). tak som jej to slušne vysvetlila, že tento balíček nechcem, lebo som zabudla, že idem mimo domu a žeby sa mi to v aute znehodnotilo. no... stáva sa. ale áno, v regáloch som už našla kadečo pri nákupe. tiež toto nikdy nepochopím.

Ako kamaratka je riadna laznicka, vies preco toto robia mamicky? Potrebuju dietatu zapchat usta aby dokazalo sediet v klude v kosiku, alebo aby vsetko naokolo nechcelo, za mna chore, dieta si ma rodic naucit ja uz ked vidim ako dieta co i len rozok ma chytam nervy, po prve najskor dieta vyutiera kosik co za den chytilo 300 ludi, a potom si tymi fajnymi vyutieranymi bacilmi spapka rozok, moje deti som od malicka naucila, ze v obchode je zakazane papat, a ked videli dake dieta jest normalne som im povedala, ze aki su drzi ostatni, ze jedia a nevedia, ze sa to nesmie a ucinok milion percentny nikdy sa uz nepytali