icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

aurorastone
26. máj 2022

Keby len pri deťoch, pubertiaci bežne v kabínkach zjedia chipsy čokolády vypijú kolu a dovi dopo.. U nás chodila doktorka chlontit alkohol do tesca počas pracovnej doby... Vedela kde ju nebude vidno na kamere... Takze tak asi... A napríklad ja som raz cez leto bola doslova pred odpadnutim od tepla a smädu tak som vypila pri regále pol fľaše minerálky ale samozrejme som si ju zaplatila, nepotrebujem si robiť hanbu kvôli 60 centom

lilope
26. máj 2022

Poškodenie tovaru = priestupok proti majetku, rieši sa pokutou na mieste a za dva takéto činy za posledný rok ide už o trestný čin. Nerozumiem prečo obchody ľuďom tolerujú toto jedenie nezaplateného tovaru, ja by som to ako obchodník netolerovala a ľudí za to riešila. Potom by sa už naučili správať a nekradnúť tovar pred úhradou čím by sa predišlo aj rozjedaniu tovaru a jeho vracanie späť medzi regále. Neskutočné akí sú ľudia nevychovaní a drzí a ešte to pokladajú za normálne.

diewcatqoo
26. máj 2022

Kedysi davno pradavno som pocas studia na VS 3 roky brigadovala v potravinach. Kazdy den sa stavalo, ze sme nejaku mamicku museli napomenut, ci tu kapsicku/rohlik/hocico, co dieta drzi v ruke, uz zaplatila. Vyberanie nedojedenych veci z regalov bolo tiez takmer na dennom poriadku.
Najvacsie wtf pre mna ale bolo, ked sme raz objavili na takych chladenych cokoladovych pudingoch so slahackou, ze si niekto snad na 5 kusoch vyjedol slahacku a zvysok tam nechal. To som uz vazne nechapala, ako sa taketo nieco moze stat 😳

orangiiina
26. máj 2022

Ja sa priznam, že synovi dávam nejaké pečivo, pritom to nemám rada a nemala som v plane to učiť. Mám 2rocneho a on je strašne divý. Ak mu nič nedam, vrieska počas celého nákupu, nudi sa c kočíku a pýta sa potom von a zavadzia všade, robí bordel v regáloch, predavačky sú potom nervózne najmä v takých drogeriach. Popri nakupovaní mu jednoducho nestíham a beriem to ako menšie zlo.
Deti sú rôzne, ten kto povie, že majú dve deti a nikdy im nič nedali, v poriadku. Ale každé dieťa je iné. Moja sestra ma 3 deti, ale sama priznala, že ani zďaleka neboli take ako syn. Či to je povahou alebo niečo iné, uvidíme, keď dovŕši 3 roky. Neodsudzuje hneď všetky mamičky.

panelacikova
26. máj 2022

@aurorastone silná káva.... tá doktorka 😀

elementissa
26. máj 2022

Absolútne primitívne a drzé. Nikoho nezabije počkať 5-10 minút, kým sa tovar zaplatí. Je to sedlactvo. Môj syn s nami chodil do obchodu na nákupy od narodenia a RAZ niečo chytil a pchal si to do úst- pekne som ho uzemnila, že toto je v obchode absolútne nevhodné a robiť to nebude. Potom sme mu dávali držať veci, aby na nej dával pozor a vykladal na pokladničný pás. Keď sme aj niečo kúpili iba pre neho, tak si to mohol otvoriť až doma. Tak to máme nastavené, žiadne jedenie po ceste, v autobuse, v električke, po ceste zo škôlky, pred obchodom... Veď dieťa dostáva doma aj v škôlke normálnu stravu v pravidelných intervaloch, netrpí hladom ani smadom. Na nejakú mlsku si musí vedieť počkať. Pre môjho syna je úplne normálne, že mu poviem, že niečo dostane doma. Keď prídeme domov, vypýta si to. Ja svoje slovo dodržím. Keď mu sľúbim tyčinku doma, tak mu ju po umytí a prezlečení sa dám. Keď mu poviem, že dostane zajtra alebo cez víkend, tak to bude zajtra alebo cez víkend. Ale nikdy to nie je hneď a zaraz ako si zmyslí a už vonkoncom nie v obchode pred zaplatením. Na veci v živote treba čakať, nič nie je hneď a bez nejakého odriekania. A treba si aj vážiť. Deti, čo dostanú všetko a hneď si nevážia nič.

lilope
26. máj 2022

@petamich ty opisuješ krajný prípad kedy ti bolo zle a musela si si niečo dať alebo tá tehotná, ktorá sa musela napiť, lebo jej prišlo zle. Ale to je úplne opačný prípad ako to, čo opisuje autorka. Jej kamarátka príde do obchodu a automaticky deťom rozbaľuje hocičo čo chcú a kŕmia sa na chvíľkovom nákupe, ako keby by počas toho nákupu mali umrieť od hladu. Toto učenie na otváranie nezaplateného tovaru je jednoducho priestupok proti majetku a hotovo. Toto konanie obhajuješ len z dôvodu, že to isté robíš aj ty sama a môžeš nesúhlasiť s jej názorom, pretože je rozdielny a považovať ho za netolerantný, ale bohužiaľ, autorka má pravdu a ty nie. Toleranciu nemôžeš používať podľa toho ako ti pasuje. Keď je raz krádež v spoločnosti netolerovaná a zakázaná, tak ju nemôžeš obhajovať ako iný názor, lebo ja ju akceptujem a ty nie, tak ty si netolerantná? 🤔

betulinka1
26. máj 2022

Ked mal maly v kočíku a potrebovala som aby vydrzal sediet, tak dostal v obchode rohlik. Ten som ale vzdy poctivo zaplatila. Nakolko teda ani by som to neutajila, kedze bol cely od toho 🤣🤣. Ked uz sedel v košíku, tak nie. Tie košíky su take nehygienicke podla mna. Ja som tiez raz otvorila pri pokladni pitie, pred zaplatením, lebo mi doslo nevoľno. Zazerali na mna ale bol dlhy rad a bala som sa, ze odpadnem. Osobne Neriesim, ze si niekto v obchode nieco otvori a je alebo pije, moze mat na to dovod. Nesudim ich za to. Pokial to zaplati, nevidim na tom nic zle. Ked to nezaplati maju tam kamery a maju si to sledovat.

oliolijanka
26. máj 2022

"Z takychto deti potom vyrastaju ti, ktori otvoria, ochutnaju a nechaju tak." @andrea_82
Presne toto sa nazyva kriminalizovat niekoho🤷‍♀️🙈

somtunovaa
26. máj 2022

Keď si to zaplatia nie je na tom nič zle a nemyslím si že to ma niečo spoločne so zlou výchovou. Koľko deti sa v obchode nenaje ale za to v iných situáciách sa nevedia spratať do kože.

akbara77
26. máj 2022

@bajka16 nie je to každého vec, je to krádež. A mala by ju na to upozorniť, kamoška- nekamoska. Keď je tupá treba jej to povedat, nie zatvárať oci.

ruzovakrava
26. máj 2022

Toto som nikdy nespravila. Deti vedia že treba najskôr dať peniaze a až potom môžu otvárať obaly a papať. S tou výživou to je topka, ako toto môže vôbec niekomu napadnúť? A ako tu tak čítam komentáre asi to nie je tak ojedinelé 😅 napadá mi hláška nášho starého 75r pediatra, keď mi pochválil dcéru že je vidieť, že má móres. Iné matere (citujem) mali radšej porodiť vrece zemiakov. Z toho by bol aspoň osoh.
🤣

akbara77
26. máj 2022

@ruzovakrava nemôžu mať deti móres, keď ich matere móres nemajú. Deti sú kópia svojich rodičov.

lavender273
26. máj 2022

Ja som dcere ked bola mensia pocas nakupu davala smoothie a chrumky, tak bola ticho a ja som mohla kludne nakupit. U nas v obchode taktiez detom davaju zadarmo ovocie (jablko, banan).
Tu je to uplne normalne, viem ze ten tovar zaplatim. Na Slovensku by som to ale neurobila 🙊 by ma zlyncovali 🤭
Teraz je dcera uz vacsia, takze uz jej nedavam nic pocas nakupu, stale najprv zaplatime.

aurorastone
26. máj 2022

@petulda333 ja raz skrachujem pri tých samoobslužnych, kukám ze za 2 hlávky cesnaku 5 eur, sa mi to zdalo kus veľa a ja som mala ešte mobil aj kľúče okrem cesnaku položené na váhe 🤣

deedol
26. máj 2022

@panelacikova pisala som, ze mne to pride ako vhodna situacia - samozrejme, keby moje dieta reagovalo nejako hrozne, mozno by mi taka vhodna neprisla 🙂

mariska1989
26. máj 2022

Tak prvom rade je rozdiel malé dieťa cca do 3 rokov a dieťa ktoré musí pochopiť že si počká kým sa zaplatí .mám 2 ročnú a buchtu jej dám a aj zaplatím aj keď ju zje celú a nevidieť nič aj tak zaplatím ,nedalo by mi že by som si za to nezaplatila

aurorastone
26. máj 2022

@panelacikova ono je to verejne tajomstvo ze pije, aj počas pracovnej doby, ze je pod vplyvom, a ordinuje stále, teda skôr tam ordinuje sestrička, a doktorka je tam zamknutá na vyšetrovani, a ma pustenu infuzku

bajka16
26. máj 2022

@akbara77 krádež? Ja som sa nikde nedocitala že by tie veci nezaplatila.

petamich
26. máj 2022

@lilope kradez by to bola ak by som to nezaplatila alebo ona nezaplatila ak ten polozjedeny rozok zaplatim, nemozeme predsa hovorit o kradezi a s tym, ze niekto vrati do regalu otvorene chrumky s tym nesuhlasim a to som aj napisala ale naozaj sa nepodme tvarit, ze tato spolocnost ide ku dnu, lebo matka da do ruky batolatu rozok, nech moze v klude nakupit, co som uz ja osobne niekolkokrat spravila a nemyslim si, ze z mojho 10-mesacneho dietata bude pre to v dospelosti delikvent 🤷‍♀️

marzuz89
26. máj 2022

@x_mery_x vies, ono to je o tom, ako @deedol trefne poznamenala - je to vhodna vychovna situacia. Rozumiem, ze je jednoduchsie zapchat dietatu usta lizatkom (nerozumiem, ale rozumieme sa), ako sa mu opakovane venovat a vysvetlovat, ale potom samozrejme, ze nikdy sa nebude vediet vhodne spravat.. Taketo spravanie by som synovi netolerovala a uz vobec mu nepchala do ust nezaplatene lizatko, len aby bol pokoj. Vychova je sakra narocna, ale o co viac zanedbana v rannom veku, o to horsie neskor 🤔

bajka16
26. máj 2022

Ježiš ženy strašne ste sa precítili 🤦🏻‍♀️ žena sa chrumky deťom aby čušali a vy ste sa tu dostali až k tomu že to budú kriminalnici ...z Komára somára ste tu spravili 🤦🏻‍♀️

akbara77
26. máj 2022

@bajka16 pouziva ich pred platením? Áno....tak pre mňa je to krádež.

sisaka
26. máj 2022

@oliolijanka aj ja žijem v zahraničí a veru sa nestretávam s tým, aby zákazníci alebo ich deti chodili po obchode a vyjedali. To, že ta ponúkajú nejakými výrobkami je úplne niečo iné, alebo že dieťaťu dajú zadarmo nejaký koláčik, sladkosť a neviem čo, ale fakt tu nevidím deti v kočíkoch, čo by vyjedali pečivo, kapsičky, džúsy a neviem čo ešte.

Nepoviem, keď príde niekomu zle a okamžite sa musí napiť, ale dieťaťu keď dáme pred odchodom do obchodu jesť a piť tu hodinu tam vydrží bez toho, aby niečo omieľalo v ústach. Ak ho treba zabaviť, treba zobrať hračku a nie brať z regálov jedlo. Jedlo ma aj tak slúžiť na zasytenie a nie na odháňanie nudy, zbytočne sa vytvárajú nesprávne stravovacie návyky.

bajka16
26. máj 2022

@akbara77 niekedy dávno to bolo normálne čo si pamätám, keď som bola malá veľa detí v obchode niečo papalo alebo pilo. Dnes je natom čo iné? Ja teda nepoznám takú situáciu, lebo môj syn vie že keksik a dzusik musíme dať do kosicka a pri pokladni dať tete korunky, ktoré jej sám dá.. ale viem si predstaviť, že môj syn sa začne chovať v obchode tak ako sa chová doma. Čistá katastrofa. A vtedy áno, dala by som mu niečo do ruky len aby som si urobila nákup. Netreba odsudzovať tieto mamičky, niesme na ich mieste.

viera77
26. máj 2022

@bajka16 Tak ja osobne si nepamätám, že by toto bolo niekedy dávno normálne....to skôr teraz je to pre niektorých už úplne normálne. A žiadna z nás tu nie je "precítená"...až tak zase to neprežívaj ty. Tu ide len o princíp a určitú úroveň slušnosti...aby sme sa rozumeli.

oliolijanka
27. máj 2022

@sisaka
Znova. Rob, ako ty uznas za vhodne. Ak nechces, aby tvoje dieta v obchode jedlo, tak mu nedavaj. Ked chces odsudzovat ludi, pohrdat nimi za ich styl vychovy, tak odsudzuj, pohrdaj. Rob naozaj ako ty chces. Ak chces kriminalizovat slusnych, ohladuplnych, dobrych ludi za to, ze daju dietatu rozok v obchode, tak kriminalizuj.

Moj prispevok smeroval opacnym smerom. Smeroval k slusnym zenam, ktore nic nechcu ukradnut, ktore nechcu nacnut tovar a nechat ho v obchode, ale z roznych dovodov uziju ony, alebo ich deti, tovar este pred zaplatenim, hoci aj pravidelne.
Tym som odkazala, aby sa nenechali kriminalizovat, obvinit z niecoho, lebo nic zle nepachaju.
Ak dam dietatu rozok (z akehokolvek dovodu) a obchod si to nezela, tak pride zamestnanec obchodu a povie, ze to robit nemozem a ja v klude bez urazky zaplatim, odchadzam a viac sa tam uz neukazem.
Kym nikto z obchodu nepride, tak mozne ofucane pohlady inych zakaznikov nehovoria o tom, ze ja som zlocinec, ale ze ti ludia maju zlu naladu alebo povahu, ze si na niekom potrebuju vybit zlost, ze su netolerantni. Ak sa im v tom obchode nepaci, tak dovidenia, mozu ist do druheho. Ak odidu vsetci a ostanem iba ja, tak obchod bude musiet zmenit strategiu a vyzenu mna.

Predstav si seba, keby si bola zalubena a videla by si dieta, ktoremu mamka dava rozok v obchode. Usmejes sa na nich, este to dieta poskrabkas po bruchu, ze ňuňuňu.
A predstav si seba, keby mas svoje dni, si nachladena, v praci ta sikanuje veduca, doma ofrflany muz, ty +10kg vahy mimo tvojej komfrontrej zony a vidis ako nejaka stihla pekna zenska dava urevanemu decku pecivo v obchode.

Hadam uz rozumies.

andreatytler
27. máj 2022

Ha ha ha. Pamatam si ako som prvy krat videla v americkych filmoch ze ludia si v obchode otvorili keks a zjedli a potom zaplatili za prazdny obal a bola som sokovana a zhrozena. Ja som vyrastala v socializme kedy predavacka bola najvacsia autorita a na VSETKO boli pravidla. Podla niektorych prispevkov sa zda ze to na Slovnsku este stale trva.
Potom som isla zit do zahranicia a ked som prvy krat otvorila keks pre dieta pred zaplatenim, citila som sa ako kriminalnik. Ale velmi rychlo ma to preslo a moje svedomie je cite ako cerstvo napadnuty sneh a nikto na mna nezazera. Je to uplne normalne.
Zeny, nerieste. Trochu sa uvolnite. Netreba mat na vsetko pravidla.

terezka1947
27. máj 2022

Ja som predprevratovy ročník a pamätám si ešte zo škôlky pesničku,kde bolo:...v obchode nepapame,na peniažky čakáme....
Čiže,plne súhlasím,je to o rodičoch a slušnosti.

panelacikova
27. máj 2022

@oliolijanka výstižné 😀 😀 😀 úplne súhlasím. tieto nenávistné a odsudzujúce reči na adresu matiek, ktoré dajú dieťaťu rožok, ktorý dodatočne poslušne zaplatia, majú niekde svoje korene. 👍
a mimochodom, ešte pridám jednu príhodu, na ktorú som si spomenula. raz sme boli v kauflande s dcérou a fakt ju chytil hlad. šli sme z nejakej prechádzky, no a nemala som nič, len pitie. mala už možno 8-9 rokov. tak, či si môže kúpiť twister - pečivo. dobre, dali sme do košíka a ideme ďalej. a ona že je fakt veľmi hladná, či si môže odhryznúť. tak si odhryzni, OK. než sme prišli dopredu, ona ho zjedla 😀 platíme.... ja som naň úplne zabudla a dcéra hovorí: mami, povedz ešte ten twister... takže nie. tým, že som dcére ako 3-ročnej otvorila pitie alebo dala nejaké pečivko, pričom som ju hneď učila, že toto musíme zaplatiť, tým som ju určite nevychovala k zlodejstvu. toto bolo jedinýkrát, kedy sa niečo také stalo, aj to preto, že ja som mala plnú hlavu starostí, ale ona sa hneď ohlásila, že už to dojedla a musíme to zaplatiť. 🙂