icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

medeaa
30. máj 2022

@lucia3296 To by ma velmi zaujimalo, aky je teda oficialny kodex, respektive kam sa mozem ist stazovat, ked nahodou kupim takyto "ochutnany" tovar. Lebo raz sa mi to uz stalo a nadsena som nebola, ze niekto ochutnaval a ja som zaplatila.

evicaopica
30. máj 2022

Tiež sa priznám, že som dávala pečivo do ruky väčšinou žemľu sám si ju vždy vypýtal, ale postupne ju prestal pýtať takže už také nerobíme, už mu vždy poviem, že treba zaplatiť.

adel1410
30. máj 2022

Občas sa stalo, keď bol syn mladší, že som mu ulomila z rožku, ale poctivo som vždy všetko zaplatila a jemu sa snažila vysvetliť, že tovar treba najprv zaplatiť. Dnes má 3 roky a nikdy si v obchode nič neotvára. Vždy povie, že až doma.

eva233
30. máj 2022

Ešte doplním, že podľa mňa normálny rozumný človek pochopí situácie keď je človeku zle, keď je dieťa neposedné a dáte mu zjesť jednu vec a takýto človek si vie ustrážiť hranice a aj vždy všetko zaplatí .... Taký, ktorý tie hranice nemá bude hádzať otvorené jedlo medzi regále, mrazené jedlo medzi sladkosti, nezaplatí, pripadne bude dávať banány dieťaťu v obchode (to už potom nemá ako zaplatiť, keďže je to na váhu) a fakt si z toho robiť reštauráciu... Lenže to už je potom o všeobecnej inteligencii a nie o tom či je okej dat dieťaťu pol rožka alebo nie

misinka0611
30. máj 2022

Nie nedávam. Ak niečo chce už brat otvárať tak poviem, že musime to zaplatiť najprv. Vodu mám vždy si sebou tak keď je smädný napije sa zo svojej fľašky. Pre deti vždy mám piť.

zafir01
30. máj 2022

Keď som šla do obchodu s deťmi 8r, 2r syn a 2r neter... Tak pri pokladniach dlhé rady a neter so synom už vymýšľali, tak som im dala do ruky každému makovku. Samozrejme pri pokladni nahlásená. Lebo chodím na nákup raz za týždeň. A je to veľký a dlhší nákup.
A stalo sa, v čase keď som bola tehotná, najmä v lete, že mi bývalo nevoľno, a vtedy som si tiež pri čakaní v rade vedela odpit z vody, potom ju zas zavrieť. Radšej, ako keby tam mam dopadnúť teda....

No nejaké vyzieranie keksikov z roztopase, a ešte nebodaj vrátenie otvoreného tovaru do regálu je neprípustné.

etelkatelka
30. máj 2022

Napríklad mne to nepríde o. k ale prečo by som sa ja mala starať do jej výchovy a do jej nákupu. Však ja si hľadím svojho. Vôbec by ma toto nevytočilo a mala by som to na saláme. Však je tam SBS a kamery a predavačky. To riešiš každú takúto vec?

ivankalaco
30. máj 2022

Som matka 4 detí a nikdy som im nedala v obchode ani len rožok, aj keď by boli neviem akí hladní, kým som nákup nezaplatila, nič sa nekonzumovalo, ono v podstate konzumácia tovaru pred zaplatením sa považuje v prevádzkach ako krádež a môžu byť voči rodičom vyvodené dôsledky.

btus
30. máj 2022

nie. A ani ma to nikdy nenapadlo.

llnnaa123
30. máj 2022

Ahoj, ja bezne pri nakupe som davala malinkym do ruky rohlik a normalne ho zaplatim. Sak krici len co zbada ze beriem rozky ze aj ona chce. Uz tym starsim co chapu ze najprv zaplatime to vysvetlim a vybavene. A ked byvala kilometrova rada na kasu a som zomierala od hladu zjedla som aj ja a zaplatila som obal, sem tam sa stane. Predavacka sa normalne spyta ci prazdne chcem alebo vyhodi😊 To uz v case covidu ale nebolo treba asi nikdy...ale zeby som cielene ucila deti ze si mozu hocico zjest v obchode to ani nahodou, ale zase ja sa vyhybam nakupovaniu s detmi kolko sa len da. A vymenit v regali ze odjem si a dam naspat to dakujem pekne, co su doma v spajzi...aby kazdy potom kontroloval ci si dava do kosika komplet balenie neotvorene

enusamt
30. máj 2022

Nedavam, obe deti /5r a 2r/ su naucene vydrzat do zaplatenia.. jedine co dovolim, tak vody sa napit, ak su moc smadni..
U nas sa skor stava situacia, ze sem tam dovolim, nech si vyberu co chcu.. no ak zacne starsi spekulovat, ze este chce nieco, tak mu dam na vyber bud prve alebo druhe..

A taku situaciu, co si zazila by som jednoducho riesila nech si vstupi do svedomia.. lebo raz budete spolu a nacapu ju pri tom, tak problem budete mat obe

medeaa
30. máj 2022

@etelkatelka mne sa napriklad stalo, ze som si domov priniesla karicku, kde chybali 2 trojuholniky syra a podobne. Cize neriesit je ako suhlasit s tym a nechat to tak sa nevyplaca, ked si ludia zvyknu, ze im to prechadza, moze sa to kludne stat aj tebe, ze si odnesies domov nieco nacate. A moze mi niekto vraviet, ze som si mala tovar skontrolovat, ale kto pozna situacie, ze rychlo nakupuje, lebo mu babo place v kociku, tak ten chape.

rakahaka
30. máj 2022

Na velky nakup ked sme museli s malym drobcom dostal vzdy rozok, ale ked nahodou zjedol cely za ten cas, strasne som sa bala aby si niekto nemyslel ze som ho nezaplatila. Hned som ako prve hlasila jeden rozok pri pokladni. A este otvaram vodu v pripade ze mi dojde vazne zle a mam slabost z nenapitia sa. Otvaram pri regali, napijem a bezim platit bez dalsieho nakupovania.
Inak nehrozi nic ine.

nurielka
Autor odpoveď zmazal
adoska717
30. máj 2022

Rozok som asi 5x tak dala chrumat ale to bol maly alebo napit sa vody.. Samozrejme sme to zaplatili.. Maly vie ze najprv zaplatit a tak moze nuz budis stalo sa ze bol velmi smadny tak dala som napit... Potom dostal korunku a si to sam zaplatil... Ale zeby som otvorila vyzivu a zacala krmit dieta ale bo len tak otvorila chrumky a davala.. Toto nie to je uz moc

vuvu163
30. máj 2022

@cyberk no, sedliaci... Takto by som to neskupinkovala... Na veľké počudovanie možno pre teba, robia to poväčšine "paničky" a vyššie postavení ľudia. Ale áno, stane sa aj, že po tvojom "sedliaci"... robím vedúcu velkej predajne dlho, robila som aj v iných predajniach a cudovala by si sa....napr lekári, a právnici atď, áno občas aj sedliaci.....sa chodia s deťmi do predajne pohrat... Výberu im čokoľvek z pultov, kočiare, kufte ťahajú po celej predajni, kolieska zničené, všetko je všade, ale dieťa sa pohralo, oni majú pokoj, ty sa ani ne ozvi... Ešte keď si v predajni začnú hádzať a kopať lopty a čakáš co všetko rozbiju 👌👌👌👌 a vidíš, že dieťa ani nenapadne tie veci brat a robiť to, no rodič mu to ukáže..... A často sa oteckovia chcú pohrať, tak navádzaju deti.... Je to divne.... A všetko nechajú po celej predajni kade tade bez hanby a ešte povedia,.... už si sa pohral, ideme... Jedno dieťa tak raz mame povedalo, že to čo mala v ruke len tak hodila, že to tam nebolo, aby sa vrátili a dali to na miesto..... Ta matka na to dieťa spustila taky rev.... Ze som to dieťa ľutovala... Dieťa malo viac rozumu ako matka... Takže, je výchova a výchova.... A potom sa čuduju, že si nevedia poradiť s deťmi.... A ver, že neide len o "sedliakov"...

owecka
30. máj 2022

Ja to tiez nechapem. Dietatu by ma ani nenapadlo otvarat v obchode tovar. Chape od mala, moze si vziat a zaplatime. Spapa mimo obchod. Ale raz sa mi stalo, ze mi prislo zle a nemala som pri sebe svoju vodu, tak som si otvorila flasku ale zaplatila som.

makinja
30. máj 2022

Jasne že deti treba viesť k výchove a kultúry a že toto sa nepatrí. Hoci ja uznam že ked som neskutočne smädna tak sa v tom obchode napijem a idem zaplatiť. Ale to je fakt výnimočná situácia.

ckatka
30. máj 2022

Nie. Učím deti, že veci smie zjesť až po zaplatení. Max to môže držať v ruke neotvorene (kapsička napr). Ale keď viem, že decko je hladné nervózne, tak idem, kúpim mu rýchlo jest, dám mu to a nakupovať idem potom s najedenym. A treba byť konzisteny. Nie ze dnes mu pred pokladňou rohlik dám a zajtra nie. Aj moje mladšie 17mesacne už pochopilo ze rohlik je v sáčku v košíku a dostane ho.za pokladňou, ideálne až vonku. Starší to vedel odkedy chodil.

vevesh
30. máj 2022

@ivankalaco tak to zase nie je pravda, ze ked clovek nacne jedlo pred zaplatenim, je to kradez. Kupujuci ma pravo otvorit sacok ci ochutnat jedlo, ale ochutnanie/otvorenie produktu ho automaticky zavazuje ku kupe. A s tym druhym krokom je problem, kedze nie vsetci su poctivi, ako vidime na tejto diskusii.

Len ma zaujima, ze vsetci v tejto diskusii poctivo zaplatia.....tak ti nepoctivi ochutnavaci su vsetci ti, co na mk nechodia...🙈🙈🙈ale chapem, ze nikto sa tu k takym cinom neprizna, len dufam, ze si niektori vstupia do svedomia, ked toto citaju🙃🙃

jaruss931
30. máj 2022

my vacsinou ideme na dlhsi nakup vtedy mu dam donutku ak je hladny, a zaplatim si to vzdy pri pokladni, vzdy to oznamim predavacke. chrumky nedavam, max tu donutku alebo nejaky roztek, ale vzdy zaplatim, nevidim na tom nic zle ked je dieta hladne na dlhsom nakupe a zaplati sa to. ale vymienat pretoze to nechuti to nie

ambamamba
30. máj 2022

Ahoj, tiez to povazujem za nevhodne. Este ked mala moja mala cca do dvoch rokov a parkrat na dlhsom nakupe bola velmi nervozna, dala som jej nieco hygienicke napr kapsicku ale vzdy som do kosika dala druhu rovnaku a upozornila predavacku na pokladni nech nablokuje dvakrat.

etelkatelka
30. máj 2022

@medeaa
Pozri ja nemám právo čo riešiť, že ona dala deťom v obchode chrumky. Veď tam sú na to ľudia SBS a predavačky. To ako ja budem sledovať všetky moje kamarátky v obchode, či niečo dali deťom? Veď kamarátka je dospelá žena, sama musí vedieť, že čo robí... Mne by to bolo úplne jedno... Možno by som jej povedala, že toto by si nemala robiť aby si sa nedostala do problému, ale je dospelá, nech si robí čo chce.... Veď ju keď chytia, ju budú stíhať nie mňa....

cyberk
30. máj 2022

@vuvu163 mne je uplne ukradnute ci to je lekar ci to je skladnik, pokial toto robia v obchode nie su to nic ine len sedliaci pre mna 🙂

lunademonica
30. máj 2022

@bajka16 neni to len jej problem, za ten nezaplateny tovar na konci dna zaplati sama predavacka zo svojho ubohehu platu! Ak tam cez den prejde viac takycho arogantnych rodiniek, sa tie skody nazbieraju. Napokon s tymi nevychovanymi detmi moze raz v zivote prist do kontaktu kazdy z nas. Toto nie je osobna vec vychovy, toto uz sa dotyka trestneho zakona

markus1
Odpoveď bola odstránená
vero_29
30. máj 2022

U nás len rohlík, alebo žemličky..ostatné veci čo sa musia rozbaliť ako chrumky, tyčinky a tak najskôr sa musia zaplatiť. Ale napr. Teraz za nám už decká zaobídu bez toho aby mali rohlík. Záleží ako sú staré deti..my sme dávali ten rohlík aby nám deti vydržali a mohli sme si ako tak nakúpiť bez kriku a vreskotu..

vero_29
30. máj 2022

@markus1 woow ale tak to snáď nikto nebude dávať späť 😳😳 toto som ešte nevidela

markus1
Odpoveď bola odstránená
medeaa
30. máj 2022

@etelkatelka a myslis si ze predajne maju kapacitu na to, aby sledovali krok kazdeho jedneho zakaznika, ci niekto nekradne? Ale asi by to tak malo byt, kazdemu kamera do ksichtu alebo SBS poslat dychat na krk.