icon

Dávno sa matky nesťažovali

4. júl 2023

Čo hovoríte na príspevky takéhoto štýlu? A prečo sa to páči toľko ľuďom? Pravda alebo nie?

Dávno sa matky nesťažovali
mandzula
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
4. júl 2023

@sara07 presne, tie babky objednaju tortu alebo kupia.. lebo uz ani piect sa neoplati, xy babiek uz ani nevari, na co? :DDD

zuzuliennka1
4. júl 2023

@petamich suhlas. ked som ja bola vo veku mojho syna (5,5) uz som aktivne travila prazdniny u babky, ktora nemala este ani 60 a co si pamatam, bola uz na dochodku, nie ze prave nastupila, ale bola.
moji rodicia su teraz okolo 60 tiez a teda na dochodok a ze by sa naplno venovali vnucatam, nehrozi podla mna este aspon dalsich 10 rokov. teda moj syn bude mat zhruba 15, ked bude “mat” starych rodicov, asi teda. vek dochodku sa z roka na rok posuva vyssie a vyssie.
posuva sa aj vek matiek, pracovna doba, naroky na pracu, objem prace,..
tieto porovnania su absolutna hlupost.

sara07
4. júl 2023

@simca06022011 ano to veget tempo, mamča končila o tretej , leháro do škôlky piano tempo
a to že zakopavali o seba čista pravda, po 89 po audite ich okresali na 40%

frantisska
4. júl 2023

@amelia89 presne, alebo namočil cumel do cukru, nech neplače a sedí ticho v postieľke

simona92101
4. júl 2023

Nemam tieto zhadzovacky rada,lebo starsia generacia sa dusuje ako vsetko zvladali a ako bolo porobene a ze my nic nezvladame...
Pravda je vsak taka ze babky pomahali,dostavali sa novomanzelske pozicky,na druzstevne byty bol poradovnik,kupa bytu nestala 300 000 e.porobene sice bolo ale dieta cely den v behaku,v ohradkach, ziadne vylety,ziadne kruzky, matky na seba nemali ani minutu casu,... takto si to ja pamatam,opatrene sme boli,ale nonstop s babkou,ziadne vylety ziadne spomienky,nic...

mamamasama
4. júl 2023

A fakt sa niektora stazuje? Mam 2 roboticke vysavace, mycku, susicku, auto, pampersky, internet, cas na seba, na vzdelanie, na fitko. V pohode vychovavame 3 deti a nemusi mi s tym nikto pomahat. Skor tieto prispevky davaju zeny, ktore takto zili a je im luto, ze sa nenarodili v tejto dobe.

marianarem
4. júl 2023

@oli18 Ja som napriklad na kruzky chodila od prvej triedy na ZS, ale sama, nikto ma nevodil a domov som isla tiez sama.

elmivelmi
4. júl 2023

@alexandra383 ale coby nebolo,mojej mame nepomohla ziadna babka s detmi.Bola na ne sama plus dve roboty .

petamich
4. júl 2023

@zuzuliennka1 svata pravda! moja mamina napr. este aj tym, ze ma mala skoro a ja Miska relativne "neskoro" ma aktualne 53 a svoje dve deti 🤷‍♀️ no s tou teda velmi ratat nemozeme tak do maturity 😵‍💫 ale tak ono sa lahko vybera vec z kontextu, vobec sa netreba pozriet sirsie, obzvlast pri teme ako je tato

laurikalalinka
4. júl 2023

Veľa mamičiek,dnes riešia problémy bez toho aby si spomenuli ako to robili naše babky...tie pracovali na poli porodili a fungovali ďalej,na choroby používali to čo doma mali,žiadne moderné technológie a deťom dávali jesť hlavne to na čo mali a nie bio a kadejaké bludy..

aduskatt
4. júl 2023

No a kedysi sme bývali v jaskyni a jedli raz za dva týždne to, čo ulovil chlap..... a predsa sa tie ďalšie generácie vysťahovali z jaskýň a jedli denne, mali a prali plienky a podobne.....

thoughtfulweirdo
4. júl 2023

@laurikalalinka Tak moje babičky ani jedna na poli nerodili. Jedna je z dediny a áno, v detstve na tom poli makala a úlohy do školy si písala len v noci, lebo by ju za to otec zmastil, že je lenivá, ale vyštudovala vysokú školu a celý dospelý život robila učiteľku. Akurát sa od každého dieťaťa musela vrátiť po pár mesiacoch do práce a deti nechať u susedy dôchodkyne, od 5 rokov doma samé počas choroby. Nie raz mi rozprávala, ako chodila do práce s plačom a z práce každý deň bežala, tak strašne sa bála, čo doma nájde. Už má svoj vek, ale stále mi opakuje, aby som len bola s deťmi doma, kým môžem, hrala sa s nimi, lebo to je to najviac v živote a ak niečo ľutuje, tak je čas, ktorý s tými svojimi ona nebola. Domácnosť počká, práca počká (ak si to môžeme dovoliť), ale deti nie. Druhá babička narodená v meste v lepšej rodine, tá žila "normálnym" životom, žiadna makačka, pracovala v banke, aj s deťmi bola nejaký čas doma.

nikpa
4. júl 2023

Mame málo času a nestíhame lebo musíme prispieť aj k tomu aby každý mesiac mala z čoho odíst hypotéka z účtu a tak to bude nasledujúcich 20+ rokov. Ja ani nikto v mojom veku sme nedostali byt zadarmo od štátu ako moji rodičia ani nenávratnu mladomanželsku pôžičku, vdaka Bohu za to, rodičia to vtedy vďaka tomu mali oveľa ľahšie. Ale dnes už nikto nič nerozdava. Dnešné ženy musia zabezpečiť chod domácnosti, zaniesť a vybrať deti do a zo školy, obehat krúžky, nakúpiť, navariť, učiť sa s deťmi a popritom samozrejme 8,5hod pracovná doba. A kde je muž? Ten maka 12hodinovky lebo šak z niečoho aj treba žiť, aj na výlet chcú deti ísť, obliekat sa, mobil mať...
Takže nie, NIE SME LENIVÉ ani POHODLNÉ ženy a máme toho na pleciach viaz než dosť, reči ako na tom obrázku sú hlúpe a ktorej žene sa páčia, neváži si samu seba ani svoje dcéry, či vnučky.

lumatri
4. júl 2023

Dnes su mlade rodiny zahypotekovane na 30 rokov, zijeme vo financnej neistote, rodiny s detmi mozu skoncit na ulici, pokial na najom/ hypoteku nemaju, druzstevne byty nikto neziska. Nasi rodicia kupovali byty za symbolicke ceny a takmer zadarmo, ked to porovmame s trhom nehnutelnosti dnes. Zeny si uz rozmyslia, ci mozu naozaj ostat roky na materskej, mnohym na ich postoch utecie vlak, pokial ostanu prilis dlho. Dnes je katastrofalny problem so skolkami, nedostanu sa ani 3rocne deti, casto ani 4rocne. Rodiny musia platit 400-500€ za sukromnu skolku na jedno dieta, v pripade viacerych deti su to nenormalne vydavky. Dnes mlade rodiny ziju v permanentnej neistote s pracou, byvanim, obrovskymi nakladmi na tieto akoze vymozenosti. Ale na to vsetko si treba zarobit a nasetrit. A z coho, ked vacsina Slovenska zaraba okolo 800€? O tazkostiach tejto doby pre slobodne mamicky radsej pomlcim.

oli18
4. júl 2023

@nikpa ved to, co pises, som robila aj ja, aj moja mama, robia sj moje dcery. Nase uvery sa niekedy volali stavebne pozicky, tiez boli na 20-30 rokov. Mladomanzelska bola s urokom 1%. Kto chcel, ostal v byte, kto staval, bral pozicky. Moj otec chodil na turnusy, moj muz maval po robote brigady. V robote sme pichali prichod a odchod. Nikdy som o 14tej doma nebola, robila som kazdy den 8,5 hod. Na materskej pol roka, potom cca rok neplatena. Deti isli do jasli, ked nemali este 2 roky. Miesto nam zamestnavatel nedrzal, vzdy som isla na inu funkciu a nahradila kolegynu, ktora isla po mne na MD. Niektore sa nemali kde vratit, ak neprisli po materskej a museli odist uplne. Vozila a vyberala som deti a robila presne to, co pises. Az take diametralne rozdiely vo fungovani rodin nevidim, az na rodicak.
.

nikpa
4. júl 2023

@oli18 kde bola v tej dobe taká inflácia ako dnes, taká neistota, drahota, nepomer príjmov a výdavkov?? Veď ľudia pracovali na jednom mieste 30 rokov, od školy až po dôchodok. Nehovorím, že ľudia nežili aj ako ty ale to bolo mizivé percento. Chcela by som vidieť, či vtedy nevzali 3 ročne dieťa do škôlky, čo je dnes bežne a rodiny musia platiť 400€ za súkromnu škôlku alebo za jasle. Koľko si platila za jasle ty? Bola to polovica tvojho vtedajšieho príjmu? Asi nie, že?! Takže este mi povedz, že ste to mali ťažšie, tak možno s tým praním, s ničím iným.
Keď prídem k jednej či druhej babke, obe hovoria to isté... my sme v takejto dobe nežili, bolo ťažko ale to čo je teraz, sa s tým nedá porovnať. O opaku ma nepresvedčis, máš svoju pravdu, ja to beriem ale realita je iná. Stačí keď si prečítas komenty v tejto diskusii.

lumatri
4. júl 2023

@oli18 vtedajsie a dnesne uverove podmienky su neporovnatelne. Pomer hodnoty nehnutelnosti ku priemernej mzde vtedy a dnes su uplne inde. Trh prace, stres, tlak na vykon na pracovisku detto. Pracu mali vsetci, platy velmi podobne. Dnes v mnohych mestach nie je sanca umiestnit 3rocne dieta v skolke, toboz nie mladsie.
Ja si myslim, ze aj vtedy a aj dnes sa mamy snazili a snazia maximalne, robia co mozu. Kazda doba ma svoje za a proti. Ale su neporovnatelne, teda porovnavacky ako na obrazku v uvode su primitivne. Moja mamka vsetko zvladla s prehladom a nikdy sa k akemukolvek vysmesnemu porovmavaniu neuchylila. Mamy dceram dopraju.

tiezjedna
4. júl 2023

@nikpa babky zďaleka nemali také možnosti aké máme my. Takže rozhodujúci je hlavne uhol pohľadu, schopnosti a výber partnera pre život 😉 o plienkach a sušičke to fakt nie je...

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
oli18
4. júl 2023

@nikpa Aby si zacala chvalit komunistov, ako vedeli stabilne ukocirovar stat 🤣
@nikpa

nikpa
4. júl 2023

@oli18 no to zase nie, k tomu sa vyjadroval nejdem 😄

nikpa
4. júl 2023

@tiezjedna tá fotka je presne o plienkach a sušičke 😅 Nie, nemali možnosti ake máme my v určitých smeroch ale dobre sa vydať mohla žena aj vtedy, s tým doba nič nemá. Tieto ženy som ale nerozoberala, písala som o živote väčšiny na Slovensku. Vo všeobecnosti som len chcela povedať, že dnes je veľmi uponáhľana a neistá doba. Nechcela som zachdzat do detailov. Ja sa sťažovať nemôžem ale vidím ako ťažko sa tu niektorým žije, napriek tomu, že sa snažia a je mi z toho smutno.

tiezjedna
4. júl 2023

@nikpa kto píše o dobrom vydaji? Tie možnosti, ktoré máme sa chlapov vôbec netýkajú... teda pokiaľ nie je žena úplne nepoužiteľná mimo sporáku

katka700
4. júl 2023

Príspevky tohoto typu, myslím tým obrázok na začiatku diskusie sú čistá pitchovina.
Dievčatá ešte ste zabudli, že od tej pani vesajucej plienky nikto nečakal že bude vyzerať ako Pamela za mladi, nemusela riešiť či má strie, celulitídu, jahodové nohy, nikto ju neobvinil z nedostatku hygieny za to že nie je dokonale oholena ani z lenivosti ak by mala 5kg nadváhy.

vkatush
5. júl 2023

@aduskatt toto stále vravím mojej babke, keď má blbé reči o dnešnej dobe, o tom, ako sme leniví, nezvládame ako oni, o dnešných vzťahoch, Práci , bývaní a bla bla bla😂

Že niekedy muž trepol ženu po hlave palicou, odvliekol si ju do jaskyne a potom si zbierali čučoriedky 😂

monika15
5. júl 2023

Pravda !!!!!! Teraz je to na smiech a tie vymyslene hlupe zivotne styly 🙄🙄🙄az na zaplakanie sorry .

nikpa
5. júl 2023

@tiezjedna podľa tvojich slov ,,výber partnera pre život,, je čo? Ja som to pochopila ako dobre sa vydať ale asi každá píšeme o inom.

tiezjedna
5. júl 2023

@nikpa správne, každá píšeme o inom. Výber partnera o život je z môjho uhla pohladu žiť s človekom, ktorý ma berie ako rovnocenného partnera, ktorý ma podporí, podrží, keď bude treba a to iste bude očakávať odo mna. Nie, ktorý ma bude financovať…

bylinka25
5. júl 2023

Každá doba mala to svoje pre aj proti.
Ťažké to mali naši prarodičia, starí rodičia, aj rodičia.
Som ročník 1975, zažila som socializmus, plienky boli len látkové, na zametanie sa používala mechanická metla, či prášenie kobercov každú sobotu, práčku značky Romo, buď bola zvlášť, k nej sa dokupovala žmýkačka, alebo to bolo spojené. Prípadne ešte prvé automatické práčky Tatramat.
Z rozprávania prastarého otca i babky viem, aké ťažké to zase mali oni. Práce na poli, pomáhali i deti, žili skromne, často aj 10 v jednej miestnosti, do toho dve svetové vojny, veľká hospodárska kríza. Máloktorá žena rodila v nemocnici, porodili priamo na poli, aj môj nebohý otec sa tak narodil. Babka išla kopať zemiaky, z poľa si v plachietke doniesla syna.
Za našich čias to bolo zase iné, tej staršej generácii to prišlo vtedy také, že naši rodičia to mali omnoho ľahšie, než oni. Predsa tie technológie už boli vyspelejšie. V čase môjho detstva už existovali také veci, ako práčky, vysávače, žmýkačky, mixéry.
Ale jedno nemôžem zaprieť, vždy boli miesta pre deti v jasliach, škôlkach, školách.
Aj učebnice sme mali zadarmo. Jediné, čo mám rodičia kupovali bola školská taška, ktorá vydržala celé roky. Dnes? V jednej diskusii jedna mamička písala, že dala za učebnice 40€, to za našich čias nebolo, preto hovorím, že dnešné mladé rodiny to majú oveľa ťažšie, než naši rodičia.
Tu koľkokrát čítam, že to dieťa, hento dieťa nezobrali do škôlky.
Táto doba je dosť náročná, náročná na pracovný čas, veď len pozrime, do koľkej robíte, milé mamičky a ockovia, naši rodičia končili o druhej, výnimočne bolo do štvrtej.
Uznávam, táto doba je ťažká, zvlášť v tom, že dnešní ľudia, ak chcú slušne bývať, musia sa zadĺžiť v banke.
Takto to vnímam ja, prešla som už mnohým a viem porovnať obe doby.