Dávno sa matky nesťažovali
Čo hovoríte na príspevky takéhoto štýlu? A prečo sa to páči toľko ľuďom? Pravda alebo nie?

@bylinka25 pozor učebnice sú stále zadarmo komplet, platia sa len pracovné zošity nesprávne označované ako pracovné učebnice, a tie sme nemali rozhodne v takom množstve že na každý jeden predmet okrem učebnice je pracovný zošit od biologie, fyziku, občiansku proste na každučky jeden predmet v každom ročníku sú pracovné zošity a to je na učitelovi či ich chce alebo nie nie sú povinné , jedine čo ma vytača že učitel ich vyžaduje a potom sa 80% nevypracuje
a ano zošity sme dostávali ale platilo sa zrpš v prepočte k platom dosť vysoké a to bohate pokrylo náklady na tie zošity ,takže to bolo tiež akože zadarmo
mám 3 deti a ani pri jednom som nemusela kupovať jednu jedinu učebnicu ani cudzie jazyky , na pracovné zošity aj knihy sú stále prispevky ale to záleží od školy kolko na ne pustí to viem podla kamošiek že je to rozdielne
ja som ročník 94 a mamina používala len látkové plienky. Tie jednorazove len vtedy, keď isla niekde k lekárovi alebo do mesta a pod. Nemohla si dovoliť kupovať jednorazové plienky. Materskú mala veľmi nízku ( 300,- sk ). Pracovala aj na poli, na záhrade, domáce práce a všetko okolo toho. Ale nikdy sa nesťažovala.
@bylinka25 tu mechanickú metlu si pamätám. Vysávač som nemala rada, lebo to strašne hučalo, tak som používala tu metlu 😅
@nikpa pozor nie každá rodina dostala byt zadarmo, dostávali len určité funkcie nazvyme to
drivivá väčšina riešila bytovú otázku ako dnes záloha za družstevný byt, čakať a potom platit celý život nájom kde bola aj splátka družstvu , moji rodičia ju splatili 6 rokov po 89
takže určita forma hypotek bola aj za komančov len to bolo centralizované na pevno
a vklad na začiatok bol 20 0000 a plat mala stredoškolsky vzdelaná 750 československých korun
takže nebrala by som ako to mali naši rodičia lahké čo sa týka financii, a tá nenavratná pôžička bola hlavne preto lebo potrebovali zamestnat ludi a to je najlepšie detmi aby sa to neburilo
a ano jasle škôlky boli ale kolkokrát na druhej strane mesta, čiže vstávat o 5.00 aby stihla zaniest v behu a na 7 príst do prace
Ročník 1975...rodičia mali nenávratné mladomanželske pôžičky, dostali od štátu byt, sesternice vychovala babka a tety, ja som v 10mesiacoch bola v jasliach, a to zďaleka som tam nebola najmladšia... Tam nás učili chodiť, chodiť na nočník, jesť.... Potom pionierske tábory počas jarných prázdnin, počas letných prázdnin sa chodilo na tri týždne...od otca, tri od mamy, keď nie, tak k 50rocnej babke na mesiac.. . Zo športu na sústredenia, prakticky zadara..... Tým nechcem povedať, že bolo lepšie, ani ľahšie.... Ale tej pomoci či s bývaním či s deťmi bolo trochu viac
Lenze zabudli, ze vacsina zien bola Hausfrau, cize pracovali malo a ked aj, tak bolo lahke zabezpecit starostlivost o deti. Vsade xy tetiek, sama si pamatam ako tie tety boli v 50tke uz doma, cerstve vdovy, brali deti od vela susedov, rodiny, to bol iny svet. Dnes vsetci pracuju, do 70tky v kancli, nemaju cas, su daleko 400km, to neni, ze tetka Mara vzala 7 deti k druhej na zahradu, mamky spravili, co bolo treba, deti boli kdesi okolo. Vzdy sa to integrovalo. Teraz je to opacne. A ludia si pomahali, teraz uz to neni, ze by susedy pomohli a napr prali spolu koberce, potom sa isla hus sklbat. Toto je svet kde mate vsetko automaticke, len vztahy nemate automaticke.
@yukki ked si bola dobrá alebo si bola nádej tak si mala komplet sustredenia zadarmo, ak nie tak sa platili alebo tam bol len smiešny prispevok, to isté čo bolo ohladne nazvyme to veci niekto si kupoval tenisky na beh komplet a niekto ich dostal
vyt som vysvetlila hore nemal ho každy žial zadarmo a špinavost bola že si nechali poprepisovat rôzne viac bytov na seba a kolkokrát bol aj prázdny ale mali dva tri pät bytov ,
ja som šla ako 6 mesačná do jasli, šerbel otlačený ešte aj večer na zadku a neviem si to predstavit ani jedno dat také maličké do škôlky ale museli
a prastará mama tá musela od 3 mesačného do prace inak by o nu prišla tak stryko chuda na ryžovom odvare ostával aj
@bessie12 tiež som ročník 1994 a tiež mama používala látkové plienky a Pampers iba keď sme niekam šli. Nepamätám si to, len z rozprávania 😁😁😁
@janulik2008 tiez len rozprávania to viem. Ale niektorí tvrdia, že si dokonca pamätajú aj svoj vlastný pôrod 😂😂
@terry658 ked sa ti narodilo dieta dostala si premiu mama vravela 1500 alebo 2000 nevedela už presne , nič sa im neznižovalo mali družstevny byt
záloha, čakáš, nevyberáš si kde , dostatneš pridelený , kde si ho dostala pridelený tam si ho mala ak sa ti nepáčilo smola, také že vyberieš si vchod alebo poschodie ano ale za uplatok nie maličky .....alebo top známosti mať ktorej si to potom vedela vrátit, ................... bez chodnikov, bez lámp , blato dosky napodávané aby sa s kočiarom vôbec do bytu dostala , nejak dva roky trvalo kym to dali do podoby aká má byť , a potom platit a že veru to bolo dosť
mangel a pračovna tiež nebola hned že to bol opruz , v podstate na stavenisko sa stahovali lebo dole ešte stavali, potom ked sa to dostavalo tak stromy, park preliezačky ako treba ...
dostala novomanželsku pôžičku ktoru splácala ale tam bolo len 1% nejak urok ale musela, roh známky bolo väčšie vypalnictvo lebo to šlo od výšky vyplaty a potom si mala akože roh tabor alebo hory dovolenku zdarma
nič sa im neznižovalo , jednorazovo dostali pri narodení dietata , však to dostávaš aj teraz tzv kočikovné
ja čo beriem okolie max 3 deti, nik nemal viac ako tri v okolí panelákov široko daleko ale tu boli zmiešané mala si panelák štátne policajný tzv, štátny uradnicky , štátny vojensky uradnicky ,inak doteraz sa im inak ani nepovie a to sú velikanske panelaky ,
výhoda štátnych bola že mali menšie platby za plyn a vodu a elektrinu, neviem prečo ale mali vraj tak
kto pracoval v štátne správe - policia , vojsko, atd ... mal sa ano dobre, dostal byt zadarmo ano , aj sa mal lepšie
@amelia89 ta chrbtica normálne kuknem fotky ci som tam patrila aj ja 😪 tiež mam chrbticu jak 60 ročná
@katka700 ked tak rozmýšlam však mali sme vysavač normálne, v takej taške hnedej , a látkové užasné vrecko prašit bolo mega super ale boli velké predsa ......................... aj tak sa hlavne tou žtlou hnusnou metlou behalo hore dole hore dole , rozmyšlam že prečo sa proste nevysavalo viac ma napadlo
akože teraz vysavam denne , nikdy by som nesiahla po tej metle ani náhodou , a aj roboticky vysavač pustím ale aj tak to je také že to povysavam to nie-10x sa zasekne

Az na drobny detail...kedysi...sa zilo komunitnym sposobom zivota a ludia si pomahali, navstevovali sa a rozpravali...fyzicky. dnes su mnohe matky na vsetko same, stari rodicia maju svoje zaujmy, nepomahaju, zeny s detmi zavrete v bytoch, domoch, bez muza co lopoti v praci a vidi ho vecer. Kvoli kovidu pokrachovali centra volneho casu, ci komunitne materske centra.
Dalsim stresovym fenomenom okrem osamelosti, su peniaze, hypoteky, znizenie standardu rodin, inflacia, prechod na internety, svietiace deti a rodicia ako zhypnotizovani pred obrazovkami.
Samozrejme v neposlednom rade lenivost a schopnost ci chut to zmenit.