Dcéra odmieta jedlo v MŠ
Ahojte, dcera nastupila do skolky v septembri ako 4 rocna a nic tam cely den neje, doma nema s jedlom problemy, vacsinu jedal papa. Nemate s tym skusenost? Davam ju na doobeda, lebo cely den by tam nevydrzala hladna. Do skolky nerada chodi, nasilu, casto rano s placom. Poradte mi ako na nu.... Na obed ked pridem v skolke je vesela, nechce sa jej ist ani domov...
Mate s tym skusenost maminky?
@gbgb to nemusi byt skolkou, ja som ju tiez neznasala a tu istu moj brat miloval, ucitelky zboznoval. Ja som neznasala organizovane cinnosti, najradsej som sa hrala sama, kolektiv som nepotrebovala. Moj brat reval, ked musel ist domov
moj brat toto robieval, ked bol maly skolkar. on maval take stavy, ze doma kazde rano vracal. zistilo sa, ze problem bol v tom, ze nemal rad jednu ucitelku a to az tak, ze mu to sposobovalo taketo stavy
@jasmina16 mám ten istý problém, akurát môj aj doma zje len niečo, resp on nové ani nechce ochutnať. V septembri som ho dala hneď na celý den, s tým že veď dav ho stiahne a v škôlke sa papať naučí. Prd makový! Po dvoch tyzdnoch mi učiteľka (kamoška) povedala, že keď som doma nech ho skúsim teda brat na obed domov. Lebo ja keď som pre neho o 15tej prišla, ledva sa mi domov vliekol, keď som ho uvidela v škôlke bol totálne vyčerpaný, vyflusnuty, ja som plakala večer do vankúša čo mi ho bolo tak strašne ľúto, proste totálne zničené decko. Ešte aj to že, keď doma spí, tak spí 2,5hodiny, a v škôlke nezaspi hned. Potom keď konečne zaspí, tak ich už budia, tak spí možno tak 45min. Takže o 15tej bol rozospaty, hladný, zničený. Tak ho bravam na obed, a je to spokojné dieťa, chodil by tam aj cez víkend. Teraz asi od apríla, si sem tam v škôlke da chlebík na desiatu, možno tak raz do týždňa. To je celé jeho jedenie v škôlke. Tá moja kamoška učiteľka s ním spravila dohodu, že bude aspoň ochutnávať, lebo aj učiteľky z neho boli v koncoch. Tak aspoň vždy ochutnal tak pol lyžice polievky, a jeden zemiak do ust. No už ani to nerobí. Ja mu stále hovorím že aká som pyšná na neho že spapal aspoň chlebík na desiatu, no ani to nepomáha. Už som mu aj povedala že mu nedám jesť keď príde domov, že nemám navarene že musí v škôlke jesť. Ani to nepomaha. Tiež neviem čo s ním už robiť, lebo mi už aj párkrát povedal keď sme išli zo škôlky na obed ze ho bruško boli. Tak tým že by tak bol do 15tej bez jedla, sa bojím, aby si nejaké problémy neprivodil.
@jasmina16 Nemyslím si že len vymýšľa. Podľa mňa neje lebo prežíva stres. Ak každé ráno plače lebo nechce ísť do škôlky a chodí tam nasilu, nieje všetko v poriadku. Veď sa skús vžiť do jej kože. Ako by ti bolo keby ťa každé ráno nasilu odviedli niekam kde nechceš byť a nemáš možnosť s tým nič urobiť. Netvrdím že do škôlky nemá chodiť, no treba nájsť spôsob ako ju tam dostať bez stresu. Prípadne zmeniť škôlku.
Pozri si jedálniček, každá škola, škôlka ho musí zverejňovať. Porovnaj si jedlo tam a jedlo, ktoré jedava doma. Ak väčšinu jedál doma nevarís, tak to v škôlke neje, lebi jej to nechuti, lebo to doma nepozná.... Vyskúšaj to robiť aj doma... Napr.v škôlke sa na desiatu dava cicerova natierka, hráškova, mrkvová... Učiteľka v škôlke mi hovorila, že väčšina detí ich nezje... Nechutia im. A v škôlke nemôžu urobiť tak, ze dajú čistý chlieb. Ked je raz v jedálničku chlieb s nátierkou, tak tu natierku na chlieb natrieť musia...
Pri takýchto problémoch, a to ako učiteľka v mš som kadečo zažila a verím, že je to na nervy, si poviem - co by robili tie deti co nemajú doma teplé jedlo? Africké, vychudnute deti?? Vadili by im hluk, výpary z kuchyne, iné "problémy"? Neviem ako vo vašej ms, v našej varia výborne, vyvážené a myslím, že za tu smiešnu cenu, ktorá sa platí na stravu sa naozaj snažia zdravo. Bežne jedla, ktoré majú deti aj doma. Mala som aj také dievčatko, ktoré nejedli nic a maminka ho bravala domov na obed. Napakovalo sa po škôlke a myslím si, že pre malé dieťa je to extrémna záťaž na organizmus jest takto, časovo nevyvazene. Každé dieťa je iné, ale ja by som skúsila jej bud doma nedávať hneď jest, aby si uvedomila, že jest sa ma vtedy keď je jedlo na stole alebo najlepšie na celý deň do škôlky a keď príde domov nepchať jej ako prvé, jedlo do ruky... A prestať to riešiť pred ňou,myslim nútiť ju, pýtať sa jej na to..
@jasmina16 preco ju tam davas? Ma doma maleho surodenca?
A zeny, co su to za sproste rady, ano sproste. 4 rocne dieta donutit jest v skolke, ked tam bude cely den🤦. Ano, zacne jest, lebo sa zlomi. Citate s poroxumenim? Dieta rano place, do skolky nechce. Otazka je preco
Mam 5 rocnu, a moja dcera stale tazko berie skolku, ale musim chodit do prace
@stanislavicenka prečítala som s porozumením, že na obed je veselá a nechce ísť domov ..takže stresom zo škôlky to asi nebude
Ani v jednom príspevku nebolo, že ju majú nútiť ...majú ju motivovať a to je obrovský rozdiel.
Štvorročné dieťa jednoznačne patrí do škôlky, či je matka doma alebo v práci.
Ak jej rodičia budú stále ustupovať v puberte im bude skákať po hlave ...ranný plač a nejedenie v škôlke...atď, je len začiatok, skúša koľko môže s rodičmi "cvičiť"
@stanislavicenka ja som plakala preto, lebo som chcela byť doma, to je celé. Nie každé dieťa je celé happy z detského kolektívu, doteraz nemám rada stádovité akcie, okrem koncertov, som vlk samotár a taká som bola aj v detstve. Mňa nikto jesť nenútil, jedla som ako vrabec, ale nejedenie je aj formou protestu. Čo má robiť osamelá matka, aj dieťa ráno pred odchodom do škôlky plače? Zostať doma a ísť sa s dieťaťom pásť? Nie, dieťa si postupne zvykne, že nie vždy sa bude vesmír točiť smerom, ktorý mu udá ono.
@mytoyou co je to za nazor, ze 4rocne dieta ma byt v skolke za kazdych okolnosti? Preco? V com je to lepsie ako bytdoma so surodencom? A kecy,ze kolektiv, a bla bla su davno passe, ved nikto nezije v jaskyni 🤦.
A ano, moze to but aj manipulative dieta, ale snad v 4 rokoch to asi nebudu manipulacie dospeleho 🤦, a skakanie po hlave kvoli skolke. Chce jedine, byt s mamou. Nie je to manipulacia
@vandica tak aspon v tom nie som sama... Dcere som vsetko slubovala, nove hracky, vylet, kupalisko atd. Len aby ochutnala a vobec, raz neodolala jahodam, tie jedla, inak sa nedotkne jedla ani dukatove buchtucky, buchty na pare vobec neochutna... Ked sa pytam preco, povie,ze je tam nechuti jest. Na obed je hladna ako vlk, zje doma aj duplu. Neviem ako na nu, je velmi tvrdohlava, nema tam v skolke velmi kamaratky, lebo sme sa len vlani nastahovali do mesta. Som so synom na materskej doma, tak ju musim klamat rano,ze ideme k lekarovi, ze nik nie je doma, ze musi ist... Proste nechce tam chodit
@stanislavicenka nie som tu dlho, ale ako tak čítam, tak tu rodičmi manipulujú aj omnoho menšie deti
Keby chcela byť tak veľmi s mamou, tak hneď ako ju uvidí uteká domov, to by autorka nepísala, že nechce na obed domov.
Dieťa škôlku potrebuje, presne preto, aby si zvyklo, že nie všade je mama za chrbtom, že musí poslúchať aj iných ako rodičov / ak ich vôbec poslúcha /
Matka nech je akákoľvek vzdelaná - čo je niekedy až na škodu, inteligentná a venuje sa dieťaťu, škôlku jednoducho nenahradí. O kolektíve písať nebudem ...len o tom, že je rozdiel či je dieťa v kolektíve ak je rodič na blízku alebo ak nie je.
Zvyšok času po škôlkde strávi predsa doma s rodinou, ako všetky ostatné deti
@stanislavicenka ja nie som toho názoru, že 4 ročné dieťa má byť v škôlke. Niektoré áno, niektoré nie. Niektoré sa cíti v kolektíve detí ako ryba vo vode oveľa skôr, už ako dvojročné, je tam šťastné, na mamu si ani nespomenie. Iné je šťastné práve pri tej mame ešte v piatich. Len je žiadúce, ak teda dieťa pôjde do bežnej školy, aby do nej nevhuplo od tej matky, ktorá má v drvivej väčšine prípadov tendenciu dieťa chrániť, pomáhať mu aj v tom, čo by zvládlo samé a robiť kopu vecí zaň. Prechod do základnej školy je preň potom ťažký. Režim, mama za chrbtom nie je, takže drobné spory si musí vyriešiť samé, často ej nesamostatné. Moja známa učí na prvom stupni a keď má prvákov, vždy po pár dňoch zistí, ktoré deti do škôlky nechodili.
Ja by som sa porozprávala s dcérkou aj s učiteľkami v škôlke. Ak jej nechutí, tak nasilu nech neje. Ani učiteľky nech ju nenútia. Dohodla by som sa aby aspoň ochutnala a sama sa rozhodne. Ak je dieťa hladné tak sa isto naje. Čo je skutočnou príčinou vie len tvoja dcérka a ty to zistíš. Dievčatá na MK ani len netušia a niekedy necitlivo mudrujú.
@jasmina16 ak nechce ani ochutnať, tak je to v hlave. Necíti sa tam dobre. Môj mal problém s kakaním. Každý deň čakal kým som prišla a pred odchodom sme ešte museli ísť na wc aby sa vykakal. Sám nebol schopný to urobiť. Stretávali sme sa so skvelou psychologičkou, potom to prestalo. Ona mi hovorila že bežne sa stres v škôlke prejavuje tak že dieťa nekaká alebo nepapá, nepije celý deň.
Ked mala nastupila cca.prvy tyzden ani nepila postupne pomalicky raz si dala cajik raz mlieko jest zacala hadam az okolo vianoc aj to len polievku a prilohu uz sa mi vyhrazali ze ju budem musiet dat na pol dna lebo ju tam nemozu nechat hladnu cely den chleby jej odmietli davat suche proste bud zje alebo necha tak.chytila sa sama.doteraz chlebiky nejedava len nutelovy a topenicku ale mlieko cajik vypije polievku zje a z druheho bud cistu prilohu alebo aj masko.netlacili sme ale ani neustupili tak isto doma dostane co je navarene ked nechce nemusi ale nic ine..za hodinu skusam zase a to si uz vacsinou da.sladkosti az po obede zasadne!ziadne keksiky a podobne blbiny pred obedom a ide to.dceru nechaj v skolke na cely den zbytocne bude zblbnuta ze teraz chodi domov pred spanim a potom jedneho dna ked ju tam uz budes musiet nechat na cely to nebude chapat.od hladu neumre neboj sa dotlaci sa potom doma ale trvala by som na varenom ziadna cukraren po ceste ziadna zmrzlina.ked spapa obed v skolke mozte ist na zmrzku..musi si zvyknut.raz uvaria nieco co lubi a chyti sa.
@stanislavicenka Keď tu čítam niektoré komentáre tak pánboh zaplať, že jej ms od 5 r povinná už aj na Slovensku. Niektoré matky by za svoje deti aj dýchal. Ja som si prešla toľkými deťmi, plačom a protestom, ale len raz v živote (zatiaľ) som mala dieťa, ktoré proste chcelo byť samé, bez kolektívu. Žiaľ, ukázalo sa aj, ze malo psychicky problém - co tým nechcem hádzať všetky nekolektivne deti /ľudí do toho vreca. Človek je spoločenský tvor, áno, dieťa potrebuje matku najmä v prvých rokoch života, ale rozhodne mu neublíži škôlka ak si tam aj samotarske dieťa napr na 4h pobudne. Zial, su aj také deti ktoré sú v škôlke dlhšie ako my učiteľky v práci (mame 7,5h pracovny čas+ obed, nemyslite si, že 6h). A keď je dieťa 8 - 10h v mš to už považujem za škodlivé pre psychiku dieťaťa, najmä takéto deti aj cez prázdninovu činnosť ostávajú najdlhšie a sú väčšinou vždy zapísané. A co sa týka kolektívu - áno je pravda ze malým deťom stačí "kolektív" rodiny teda mama otec a starí rodičia atď.. Ale mame systém inštitúcií a minimálne od 5rokov sa dieťa má prispôsobiť institucionalizovat, mať nejaký režim. Keďže začne chodiť do zš, ťažko sa tomu vyhne.
@olivnik ja nezdielam nazor povinnej predskoly ako skvely, a ani nie dobry. A je dany zakonom hlavne kvoli detom, ktore by sa inak nemali ako zaclenit do systems. Vsetci vieme, o akzych detoch je rec. A nie som Matka, co za dieta aj dycha, a ochranuje ho. A dieta nie je len v spolocnosti rodiny, ved nezijeme v jaskyniach.
@jasmina16 z toho co píšeš mne vychádza, že dcéra Ti dáva takto najavo, že tam nechce byť, nevie Ti to inak povedať, tak preto neje, lebo to je záruka, že pre ňu prídeš. Možno jej chyba Tvoja spoločnosť a takto sa jej dostane.
Deti s nami nesutazia, takže tu nemá kto byť víťaz a kto porazený. Toto zmýšľanie je mi cudzie.
@jasmina16 rozumiem tomu, že keby tam nechodí vôbec, tak by jej detičky chýbali, ale naozaj tam nemusí chcieť byť celý deň. Ja mam 3,5 ročného a tiež mu stačí, keď je tam len dopoludnia, potom už chce byť so mnou, ísť domov.
Netlač na to, ak to nie je nevyhnutné a radšej si užite ten čas, kedy môžete byť spolu, všetci aj s bábätkom.
@jasmina16 podobne sme to mali u nás. Tiež som bola na materskej a syna som tam nechala. S
Našťastie chodí do súkromnej škôlky a tá sa dohodla s psychologičkou že bude sledovať ako to tam prebieha a potom dá spätnú väzbu učiteľkám aby vedeli ako majú s ktorým dieťaťom pracovať. Rovnako radila aj rodičom a veľmi to pomohlo. Učiteľky boli našťastie ochotné urobiť zmeny a vyplatilo sa. Neviem aká je tvoja škôlka, to len na zamyslenie či je to správne prostredie pre dcérku.
@jasmina16 ty si na materskej??? Myslím si, že toto je sakra podstatný DETAIL. Dieťa vie, že si s druhým dieťaťom doma, nechápe prečo je ona bez mamy a druhe babo s mamou... Môže to byt forma istého protestu alebo stresu z tejto situácie. Ono je to veľmi ťažko keď je žena doma s druhým babom lebo tie maličke skolkarske deti chcú aj tak na prvom mieste - mamu. A žiadne vysvetlenia nepomôžu. Súrodenec je doma, tak chcem aj ja.. Najmä ak má dieťa 3-4roky to je ešte skoro, aby pochopilo, že mama sa musí viac venovať menšiemu bábätku.
@jasmina16 preco si myslis, ze ju potrebuje? Ja tomuto nerozumiem. Ja som si dceru nechala doma, ked sa nam narodil syn. Ona mala 2,5 led sa narodil, a mala ist za par mesiacov do skolky. Nedala som ju. Nechcela som, aby sa citila, ze musi byt prec, a mama ma doma babatko. Isla do skolky az o rok neskor, ked mal syn vyse roka. Takto si na seba zvykli, travili sme spolu vsetok cas. A potom nastupila do skolky na 3 hodiny.
@stanislavicenka aj ja si myslím že 4r dieťaťu škôlka prispieva (ak je to škôlka ktorá mu sadne). Deti sa potrebujú naučiť fungovať v kolektíve, vytvárať si vzťahy s rovesníkmi. Je to iné ako na ihrisku kde sú stále iné deti a mama za chrbtom. A mama potrebuje čas osamote aj s bábätkom. Ideálne je keď dieťa nastúpi do škôlky predtým než sa bábätko narodí, no nie vždy sa to tak dá naplánovať. Inak ja synovi hovorí že pracujem keď je v škôlke i keď som na materskej. Pre mňa je starostlivosť o dieťa tiež práca za ktorú ma ako tak platí úrad práce. 🙂 Viac sa nepýta.
@stanislavicenka tiez som dala dceru do skolky az ked mala 3,5 roka nastupila, to mal syn pol roka, kvoli covidu bola vacsinou doma, takze odchodila asi 3 mesiace za cely skolsky rok... Skor ju nezobrali do skolky, ako sa mi syn narodil
@jamatkaroka dakujem za radu, skusim aj ja dcere povedat, ze pracujem, chodi do skolky na 4 h tak to nie je take zle si myslim 🙂 na obed je vzdy vesela, tesi sa,ze je pri detocj

@gbgb nemyslim si,ze by to pomohlo.Deti su rozne.Niektore si nezvyknu vobec.Alebo su to skor taki cecknkovia.Aj predskolacka nam kazdy den ide s revom,akoby sme ju bili.Mama zatvori dvere a je po kriku