Depresia zo situácie na Slovensku
Dobrý deň, vopred sa osprsvedlňujem za anonymitu, no inak mi to nedá. Verím, že koronavírus existuje, je a aj bude, neprežívam to však tak, ako naši politici. No situácia, ktorá sa deje na Slovensku začína byť viac ako neúnosná. Všetko nasvedčuje tomu, že nás chtiac-nechtiac čaká lockdown. A tu to začína. S priateľom máme 2 byty, každý na hypotéku + úver. Jeden je neobývateľný keďže je v dianí kompletnej rekonštrukcie od základov, v druhom bývame. Ja som zamestnaná, priateľ pracuje sám na seba. Ak sa nevyhneme lockdownu, ja budem musieť zostať doma, priateľ vo svojom obore v podstate tiež, ani by nemal žiadne roboty. Momentálne nemám žiadne finančné rezervy keďže platíme 2 byty, resp. 2 hypotéky, uvery, nájmi. Pýtam sa, kto z kompetntných berie na nás ohľad??? Ako máme žiť??? Z čoho? Veľmi sa bojím čo ma, nás všetkých, čaka. Nejak som to doteraz neriešila ani neriešim, ale začína ma chytať depresia z toho, čo budem robiť, z čoho všetko platit, ako žiť. Áno, je nás milión, nie som sama, ale zaujíma to vôbec niekoho? Neviem čo tu hľadám, žiadne rady, možno len váš pohľad a názor.
PS: viem, že je tu veľa žien ktoré si neodpustia rýpanie typu nemala si si kupovať 2 byty a pod., ja s platením zatiaľ nemám žiadne problémy, ale situácia kam Slovensko speje ma núti k tomu uvažovať...
Ďakujem
len v povodnom prispevku si nepisala ze si rezervu minula na prerabku
Momentálne nemám žiadne finančné rezervy keďže platíme 2 byty, resp. 2 hypotéky, uvery, nájmi.
cize asi preto tie komenty, inak ta uplne chapem
ale aj tak by som si neminula vsetku rezervu na prerabku, to som ja 😉
ale ako vraveli teraz na TA3 chodit do prace sa bude, tak snad to nejako vsetci v skromnosti zvladneme
Opäť hovorím, zo železnej nedotknuteľnej rezervy by som neprerábala, vždy treba myslieť na to že čo aj ostanem na vozíčku na druhý deň a pod. Toto by mal každý človek mat, aj keby neviem čo
...vsetky co odporucate mat zeleznu rezervu na ktoru sa nema za ziadnych okolnosti siahat. Kolko ma byt tato rezerva? Ved z rezervy sa neda zit vecne. Nik nevie predvidat co bude a kolko to bude trvat ale nik nevie napr. predvidat ani kedy hodnota penazi tak klesne ze si za ne kupite velke nic. Odporuca sa mat v zalohe cca sumu 3-6 mesacneho platu pre kazdy pripad. Ale co ako bude clovek dopredu zial predvidat nevie. A nedajboze riesit ze ostanem na vozicku zo dna na den a co? na to treba mat nasetrene dopredu, aby som pocas zvysku zivota mala z coho zit? Totalna blbost. Treba mat spravenu vhodnu poistku pre taketo pripady. Autorka spravila spravne, na co zbytocne poziciavat a zadlzovat sa ked zvladne prerabku spravit za hotove. Nepochybujem ani o tom ze par mesiacov s obmedzenym prijmom zvladne aj ona a aj velka vacsina z nas.
@matapo to je ta železná rezerva, na obdobie 3 až 6 mesiacov, ak ju autorka má, je to ok, ak ju minula na prerabku tak to nebolo rozumné
A prečo teda tú rekonštrukciu rýchlo nedokončíte a pôvodný byt neprenajmete? Keď si už do prerábky vrazila 10 tisíc, tak už Vám nemôže chýbať veľa peňazí. Z prenájmu by si to raz-dva splatila. Takto sa nič nedeje a byt Vám nezarába. Ak je len trochu obývateľný, presťahovala by som sa tam a dokončila rekonštrukciu počas bývania. Ak nebudete mať robotu, veľa vecí si aj sami viete spraviť a čas mať budete. Zatiaľ Vám už jednoizbák môže prinášať príjmy z prenájmu.
Predaj jeden byt
@zuzanka.zuzu 1izbak sa predá hneď.
tu už aby človek nič nenapísal... pekný deň, ženy a nech máme všetci prácu
@tanapeta teraz možno ešte áno, v novembri/decembri už nie. a dovtedy nestihne prerobiť ten 3izb
Vela ludi teraz preziva tazke chvile, kazdeho to nejako zasiahne, niekoho viac a niekoho menej. Niekto pride o blizkych, niekto o pracu co je priame existencne ohrozenie, nikomu ubudne z hmotnych statkov, co je psychikou tiez istym sposobom vnimane ako strata. Zelam kazdemu vela sil na zvladnutie nastavajucich mesiacov a snad raz zasa bude lepsie. Najlepsie v sucasnej situacii je asi akceptovat realitu. Je to takto. Nezmenim to. Mozem zmenit len to, ako na to zareagujem a nakolko ma to poznaci.
Ahoj, ja len toľko, že treba sa zamyslieť aj nad tým, ako dlho tá rezerva vydrží..pretože to, čo nás čaká, nie je záležitosť pár mesiacov, ale rokov. (Klobúk dole pred ľuďmi, ktorí majú rezervu na tak dlhé obdobie). A bude horšie. Nie som pesimista, ale uvažujem reálne a myslím si, že táto situácia povedie k veľkým nepokojom. Jedna vec je situácia, kedy sa ešte dá uskromniť, ale druhá vec je fakt, keď ľudia doslova nebudú mať za čo nakúpiť základné potraviny. Tak to vidím ja. Bohužiaľ, sme, kde sme. Je mi z toho veľmi ťažko.
Druhý byt máte predpokladám na možnosť prenájmu, nie?
@altaya ak tie základne potraviny budú k dispozícii.
Akože akurát som diskutovala s jedným známym, veľa nemocníc posúvali operácie a zákroky počas Covidu ale už sa to posúvať nedá pretože je to nevyhnutne. A čo teraz keď prichádza nová vlna? To vážne bude treba rozhodovat medzi lôžkami Covid a operáciami ktoré sa posunúť nedajú ? Neviem a ani nechcem si to predstaviť. A úprimne nechcela by som byt na mieste tých, ktorí majú prijímať rozhodnutia. Pretože vždy niekto o niečo príde.
Ja by som predala jednoizbový byt, išla na 2-3 mesiace do podnájmu. Zatiaľ prerobila väčší byt a presťahovala sa do neho.
To neni len o SVK. Pozri sa na Čechy. Proste ten lockdown príde. Skôr či neskôr. Buď kvôli tomu že bude tisíce ľudí nakazených alebo preto aby sa tomu predišlo. Cely svet je na tom zle. Neni sme jediná krajina kde môže alebo príde k lockdawnu. Hold nie si sama kto má takto problémy. A samozrejme že ľudia sa budú furt sťažovať. Ale ruku na srdce. Kto 100% dodržiaval odporučené opatrenia sa vírus nesiril? Za to aká je situácia si môžu ľudia sami. To že vláda nevie komunikovať a skáču od jedného k druhému je iná vec. Ale nech by tam bol ktokoľvek mal by to ťažké. Pretože im to celé padá na hlavu. V lete sme potrebovali cestovať, zurovat, svadbovat a dnes sa nám nepáči kde sme. A trpia aj ľudia ktorí to dodržiavali a boli opatrní. Ľudia prežili aj horsie veci aj iné epidémie a vojny. Takze musíme prežiť. Tak ako prežili naši predkovia.

Mne vôbec nepríde, že @tanapeta rýpe. Len ti napísala svoj pohľad a názor, tak ako si chcela v úvodnom príspevku.
Na druhej strane, ak nemáš momentálne problém, tak to je fajn, treba sa zariadiť dopredu a pripraviť na všetky možnosti 🙂 Ty máš prinajhoršom aspoň čo predať a žiť relatívne dobre ďalej 🙂
Život sa nedá naplánovať. Veľa ľudí zažívalo svoj vlastný "lockdown" dávno pred koronou. Častokrát nie vlastnou vinou. Vieš koľko ľudí žije napríklad dlhodobo v chudobe, a to nie len na SR? Stačí málo.... autonehoda, predčasný pôrod, zhubný nádor....a všetko sa môže úplne zmeniť...Matky čo nemajú dať jesť svojim deťom, rodičia čo nemajú peniaze na lieky. Koho myslíš, že to trápi? Politikov? To určite.
Tým ti chcem len povedať, že buď vďačná zato čo máš....zdravé ruky a nohy, strechu nad hlavou, jedlo, priateľov, žiješ v pokojnej krajine... to nemá väčšina ľudí na svete...
Vo "vyspelom" svete ľuďom často chýba pokora a vďačnosť. To je je môj názor, určite nechcem rýpať 🙂 Len ukázať ti iný uhol pohľadu.