icon

Depresia zo situácie na Slovensku

21. okt 2020

Dobrý deň, vopred sa osprsvedlňujem za anonymitu, no inak mi to nedá. Verím, že koronavírus existuje, je a aj bude, neprežívam to však tak, ako naši politici. No situácia, ktorá sa deje na Slovensku začína byť viac ako neúnosná. Všetko nasvedčuje tomu, že nás chtiac-nechtiac čaká lockdown. A tu to začína. S priateľom máme 2 byty, každý na hypotéku + úver. Jeden je neobývateľný keďže je v dianí kompletnej rekonštrukcie od základov, v druhom bývame. Ja som zamestnaná, priateľ pracuje sám na seba. Ak sa nevyhneme lockdownu, ja budem musieť zostať doma, priateľ vo svojom obore v podstate tiež, ani by nemal žiadne roboty. Momentálne nemám žiadne finančné rezervy keďže platíme 2 byty, resp. 2 hypotéky, uvery, nájmi. Pýtam sa, kto z kompetntných berie na nás ohľad??? Ako máme žiť??? Z čoho? Veľmi sa bojím čo ma, nás všetkých, čaka. Nejak som to doteraz neriešila ani neriešim, ale začína ma chytať depresia z toho, čo budem robiť, z čoho všetko platit, ako žiť. Áno, je nás milión, nie som sama, ale zaujíma to vôbec niekoho? Neviem čo tu hľadám, žiadne rady, možno len váš pohľad a názor.
PS: viem, že je tu veľa žien ktoré si neodpustia rýpanie typu nemala si si kupovať 2 byty a pod., ja s platením zatiaľ nemám žiadne problémy, ale situácia kam Slovensko speje ma núti k tomu uvažovať...
Ďakujem

Strana
z3
h2
21. okt 2020

@lubka73
@mpg Keď už doňho vrazili 10 000, tak neverím, že by sa v ňom nedalo bývať. Poznám kopec ľudí, ktorí prerábali za pochodu, som jedna z nich, dlhé mesiace sme žili na stavenisku, varila som v terajšej detskej izbe na dvojplatničke a riady som umývala v umývadle v kúpeľni (a teraz na to rada spomínam 😀 ). A dalo sa. Lebo nebola iná možnosť.

derdia
21. okt 2020

Pozri chcela si veľa.... A teraz musíš ubrať... Bud sa zbláznis alebo sa uskromnis....Máš vždy na výber.... A presne základné slovo ktoré chyba každému kto chce veľa vlastniť a mat je POKORA! Toto je čas, kedy sima každý vstúpiť do svedomia a uvedomit si, aký je malý a úbohý.... každý jeden z nás.

lubka73
21. okt 2020

@h2 tak neviem co tam robia , my sme cakali pokial sa neprestahujeme a az potom sme isli prerabat, nakolko sme burali celu priecku, vyrovnavala sa podlaha, znizoval sa strop , menila sa kompletne cela kupelna,elktrika, voda, proste vsetko sme museli vystahovat a ked to prerabaju stare cize beriem to tak ze robia tiez na komplet vsetko cena prerabky 15 000 eur a to bol len dvoj izbak a byvat sa tam urcite nedalo az ked to kompletne dokoncili , ale teda trvalo to cca mesiac a pol, a oni ked prerabaju od januara ? tak netusim

krisbar
21. okt 2020

Podla mna tu vobec nejde o byty, ale o to, ze by si mala prestat zit v strachu z "potencialnej buducnosti", ale mala zacat zit v pritomnosti a len si pripravit opatrenia a risk management v pripade lockdownu a straty zamestnania.
Cize, napr utiahnut vydavky (namiesto auta chodit mhd, nenakupovat hovadiny ako satstvo, drogeria, kozmentika, potraviny ktore nie su zakladne, viac varit doma ako sa stravovat v restauraciach a menucka). Tak sa aj ukludnis lebo sa ti vytvori aspon mala rezerva a zaroven pre pripad ze tu pracu stratite uvidite ake mate zakladne vydavky. Tiez mozes sa zacat obzeratbpo alternativnej praci. Zacne napor na supeemarkery tak mozes ist vykladat tovar alebo robit hocico len aby si mala par penazi.
Ale najma je to o to, ze netreba predikovat paralelne moznosti v buducnosti ale zit v pritomnosti.

autor
21. okt 2020

@lubka73 áno prerabame od januara a preto tak dlho pretoze v januari sa to zacalo... robime komplet rekonstrukciu tak ako si pisala, lenze v marci ked vypukla korona sa vsetko zatvorilo a nam byt stal materialovo... takze sa to predlzilo, rovnako okna a bytive dvere... vy ste asi neprerabali cez taketo podmienky, preto vam to trvalo mesiac. Priatel nakolko je samozivitel iba na zaklade toho ze ma firmu ho pustili do predsjne po material (v zaciatkoch)

autor
21. okt 2020

@h2 nechapem vas prispevok ja nemusim prerabat za pochodu pretoze mame druhe vlastne byvanie a ako som tu uz pisala viac krat, ja nemam problem s platenim len ma nuti uvazovat situacia ktora sa tu deje. Mne s peniazmi vsetko zatial vychadza, dokonca ako som tu uz tiez pisala podari sa mi aj coto usetrit aj ked nie horibilne sumy

andreatytler
21. okt 2020

Moj pohlad na vec je taky ze sme v tom vsetci nevinne a rovnako. Aj ti bezni ludia aj politici. A uz vobec to nie je problem Slovenska. Mame zatial neriesitelny problem a jedinne ako tak fungujuce riesenie je ta izolacia a lockdown. Co maju ti politici akoze robit? Naco je to dobre na nich nadavat a frflat? Cely svet je v jednom obrovskom srabe, ktory bude este horsi. Treba prepnut myslenie na nudzovy rezim a zhodnotit svoju situaciu realne. A ta realita je taka ze ty aj prietel ste mladi, zdravi a teda ak aj ochoriete na Covid19, prekonate ho pravdepodobne bez problemov, nemate deti a mate obrovsku financnu rezervu v druhom byte. Vasa pritomost je velmi dobra a vasa buducnost ma tiez dobre vyhliadky.

h2
21. okt 2020

No ale v tom prípade nechápem ani ja Tvoj pôvodný príspevok. Máš peniaze, máš 2 byty, zvládaš všetko platiť. Tak čo Ťa vlastne trápi? Zamýšľať sa nad tým, čo by bolo, keby...asi nemá veľmi zmysel, keď nikto nevie, čo bude. Skúšala som Ti radiť najlepšie, ako som vedela. Tak, ako by som sa zachovala ja v tej situácii. Už Ti môžem iba zaželať, aby si žiadne rady nepotrebovala, lebo všetko dobre dopadne.

majkeel
22. okt 2020

Za virus a lockdown v prvom rade nemozu politici. Za recesiu uz ano, prifukovanim bubliny a kradnutim.
Pripomenulo mi to scenu z filmu The big short, ked v roku 2008 sa pytali jednej kadernicky, ci ma hypoteku na dom a odpovedala, ze ona ma 4 hypoteky, lebo sa to oplati. Nizke uroky, burzy od padu v r.2000 iba nahor, ceny domov doteraz vzdy stupali = isty ziskovy biznis a potom sa realitny trh v roku 2008 zrutil.
Riesenim by bolo hotovy byt hned prenajat, byt nacas v provizoriu v nedokoncenom byte, alebo hotovy/mensi byt predat. Ked ide obchod dlhodobo proti, treba z neho vystupit a ked sa situacia zlepsi, moze clovek don znova vstupit.
Ceny bytov neklesaju a zatial nebudu klesat, kvoli tlaceniu penazi. Akurat niektori ludia, co zobrali hypoteku na "krv" na konci ekonomickeho cyklu a neratali s horsou situaciou, budu nuteni predavat. Nastastie aspon neutrpite stratu, nakolko ceny bytov sa drzia stale hore.

loginexistuje
22. okt 2020

@h2 ani ja nechapem jej povodny prispevok a pride mi ako vysmech voci tym co prisli o pracu maju deti alebo su na prekazkach v praci
tu pani ma dva byty pracu financne jej to vychadza co teda riesi ? ci chce pridat cislo uctu aby sme jej pomohli vytvorit rezervu?
trochu pokory by to chcelo dnes nikto nevie z nas ci neskonci v nemocnici s covidom alebo manzel a pod

cecilia29
22. okt 2020

V prvom rade musi byt financna rezerva ideal ma 3-6 mesiacov. Z okoliaa ludia plaacu ze ako , ze je nemozne mat v tejto dobe rezervu - no doma maju 3 auta...Takze tak.. Rezerva ma byt to prve co si zabezpecis....nie auto, nie novy plot, nie rekonstrukcia... A ak schvalia lockdown tak opravnene, lebo nase zdravotnictvo nezvladne ten napor..to uz pandemicka komisia musi vediet kedy dost...

vulka
22. okt 2020

AUTORKA: Ver mi, ušetriť sa dá. Aj tu na fóre bola kedysi skupina, kde sme si radili ako a na čom ušetriť. Boli tam neuveriteľné nápady a rady(ako žiť skromne a ešte aj niečo odložiť). Musíš sa samozrejme takej situácii prispôsobiť, prikresať svoje požiadavky, znížiť Tvoj životný štandard.

amienne
Autor odpoveď zmazal
susedka
22. okt 2020

Necitala som vsetky komentare len ma mrzí ako poniektore sa ohanaju financnou gramotnostou a ze rezerva proste musi byt ... tak damy priklad z mojho zivota , mali sme s manzelom peknu rezervu prisla do zivota udalosť c 1. Zobralo sa z rezervy, o par mesiacov prisla udalost c.2. Opat sa zobralo z rezervy, potom prisla prva vlna manzel prisiel o robotu, chvala bohu si nasiel novu ale predstavte si ze nemam z coho doplnit rezervu. Nechodím na manikuru,, pedikuru, ani ku kadernicke - farbim sa sama doma, nepijem, nefajcim, nechodim s kamoskami ani na kavicky ani na drinky a aj tak je nasa rezerva mala a momentalne nie je mozne ju ,,doplnit" ....tak budte poniektore take ohladuplne a odpustite si tie reci typu ze tym com nemaju rezervu chyba financna gramotnosť .....

Strana
z3