Deti a migračná kríza
Dobrý deň. Na Slovensku sa blíži začiatok nového školského roka 🙂 Rada by som zistila, či a ako vplýva migračná kríza a celková politická situácia v Európe a vo svete na myslenie detí a tínedžerov na Slovensku, poprípade v iných krajinách. Či máte skúsenosti, ako informácie z médií ovplyvňujú vzťah a správanie sa "bielych" detí k deťom inej farby pleti alebo iného vierovyznania v škole a mimo nej... a ako sa to prejavuje. Ďakujem za vaše názory, poznatky. Snáď táto téma trošku pomôže k zamysleniu sa, že migrácia sa týka nielen samotných migrantov a ich detí ale aj nás a našich detí. Ďakujem za každý príspevok. Prosím, aby aj ostré názory boli písané bez vulgarizmov, resp. osobných urážok, narážok. Vopred sa ospravedlňujem za to, že v téme nebudem nostop, ale budem ju priebežne sledovať a reagovať.
@eva8 ale ja som ta pochopila... ale ty asi nie kompetencie v statnych organoch....chapes evi,o co ide? starosta ma inu ulohu vratnejs prve,ako presetrovat ,ci sa stal tr.cin... k poziaru spravne by si valala poziarnikov. ale uz k podzreniu,ze bol spachany tr.cin starostu
ja ale nechapüem,ake staznosti ty muss pocuvat.. ci myslsi tu hysteriu v mediach? . tak to ano.,. to sa stazuju ako male deti...
a ak ma spodzrernie,ze niekto sa dotkol tvojich prav,/tvojich ,nie prav ineho/ tak ano, musis to riesit civilnym sudnym podanim...
mne uz tej hon a carodejnic eje az smiesny. ale ako s azda, ,systemovym stranam a poltikom to nepomaha.. preto treba ludi postrasit protiter.zakonom ..
pretoze im id eo to,aby ludia nevolili tie pravicove nesystemove strny.. ale nejde im o obcanov.ale o seba a svoju moc.. boja sa jej straty...
ale ak si pozries prefewrencie, tak takej kotlebovej stupa.a sns ide dole .aj ficova...
myslys, ,ze vsetci ti volici,co volia tie ine strany a pribuda ich su extremisti?
@f333 presťahujme sa do inej témy. Priznala som, že keďže som neznalá kompetencií orgánov, obrátila by som sa na starostu, aby ma usmernil.ohľadom sťažností - myslím hystíriu na modrom koníkovi.
Ten link čo som dala samozrejme nebol o moderátorke ale korektná diskusia. Bol ukážkou toho, čo si predstavujem pod diskusiou. Teda nie politické školenie. Presťahujme sa do politickej témy prosím, alebo do ip.
@f333 možem sa dotázať, čo si myslíš o hospodárovi, ktorý znižuje dlhy kraja a sučastne odpredáva majetok kraja? takže v konečnom dosledku je v mínuse. zatial čo všetky ostatne kraje aj znižuju zadlženie aj zvyšuju majetok? dufam,že ťa tým neobťažujem. 🙏
@adsumus až teraz som videla tvoj link o 15.04
"projev sympatií k existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům třetí říše německého národa nebo nacistického Německa"
Vždy existovali skupiny ako kukluxklan, skínhedi a pod. Teraz je asi "moderný" návrat k tretej ríši. Áno, na toto treba dávať pozor, lebo sa to môže rozšíriť a v "rozšafnosti" dať aj fyzicky pocítiť nevinným "farebným".
No a prečo sa to rozširuje? Priamy dôsledok z odmietania, aby sa podobné situácie ako v západných krajinách nevyskytli aj u nás. Ja som napr. tiež presvedčená, že pri rovnakom návale utečencov k nám, by bola situácia podobná - bezpečnosť v krajinách skoro najvyššieho stupňa. A prví by si to odniesli už dlhobývajúci "farební" cudzinci u nás.
%Ciže preto, keby som na vlastné oči videla niečo nekalé - vyhrážanie a pod., ozvala by som sa. A nepovažovala by som to za udávanie, či špehovanie, ale za konanie si svojej povinnosti.
@samo_blaho
ako si oni poradili s integráciou istej skupiny obyvateľov na západe? Budem ako politici 🙂 protiotázka
@eva8 my nemáme žiadnych utečencov a aj tak ludia dávaju svoje hlasy obdivovatelom hitlera, ludom, ktorí iných nazývaju parazitmi, uchylmi, slubuju ekonomicky raj, to nemá s utečeneckou krízou nič, ja viním standardných politikov nie utečencov, že vládnu tak ako vládnu, hádaju sa medzi sebou ako psy a robia teatro na entu, že sa na to v telke nedá pozerať, uplne bahno. ludia toho maju dosť, plus nestandardne strany priživuju rozne strachy, že nás islam prečísli, pohltí a tak podobne ale k tomuto fearmongeringu sa znižuju aj standard, tak by sa nemali čudovať. Ja reálne počítam s tým, že budeme čeliť diktature o pár rokov.
@eva8 pozti tento link z jedneho de gymnazia. tohoto s atreba sakor obavat kvoli detom ,aby nezazili..
https://www.pi-news.net/2017/03/wuppertal-schul...
vjednom gymnaziu vo vuppertale vedenie skoly oznamuje ziakom,ze sa zistilo,ze tam moslimske deti prevadzaju na toaletach moslimske ritualy .. co maju robit,ak sa s tym ziaci stretnu...
pretoze toto sa nesmie stavat...
takze nie utoky sk deti,ale utoky moslimskych deti aich chovanie nevhodne , rytualy mozu skor poskodzovat aj tvoje deti .. deti.ak dopustime,aby taketo moslimske deti na sk boli....
@adsumus ľudia im dávajú hlasy nie kvôli utečencom, ale ako si písala, štandardní politici vládnu tak ako vládnu a ľudia toho majú dosť. Aspoň tak to vidím ja.
A osobnosť sa formuje už v škole. Preto keď deti začínajú "šteklivými" poznámkami týkajúcimi sa pôvodu daného dieťaťa, tak to treba hneď podchytiť a prekonzultovať, Nemusí to byť nič, len nevinná vtipná poznámka, No ak je to začínajúca póza a snaha o zviditenenie a upútanie pozornosti na seba týmto smerom, môže to v budúcnosti viesť aj ďalej, ak je dotyčný problémový už z akéhokoľvek hľadiska či z akéhokoľvek dôvodu. Nový druh šikany naozaj môže prerásť do rasovej nenávisti. A obojstrannej, ako k tomu príde "farebný" šikanovaný žiak? Však deti už na za začínajú fajčiť, bola som prekvapená, že už vraj aj zš skúšajú drogy, aby sa zviditeľnili, niekedy to je aj výkrik o pomoc - ten sa môže prejaviť rôznym spôsobom.. Samozrejme aj zvedavosť či hra na dospeláka. Problémoví jedinci, problémové skupinky boli vždy. No a teraz je nová téma - utečenci, kt. na Slovensku ešte ani nie sú až na výnimky, tak prečo to nevyužiť? A rodičia vôbec nemusia byť rasisti.
@f333 Nemôžme porovnávať nemecké a slovenské školy. Alebo má toto kolovať medzi deťmi na slovenských zš, aby preventívne "biele" deti odsudzovali, každého spolužiaka "inej farby", aj keď predtým boli kamaráti? A každého nového hneď začali upodozrievať?
Samozrejme to v Nemecku prerástlo cez hlavu, je hrozné čo sa deje. Preto sa Slovensko bránilo povinným kvôtam. Poznám trošku ich kultúru, preto som presvedčená, že do európy nepatrí. Kým je tých detí málo a skutočne sa snažia začleňovať (niektoré deti si naozaj prežili svoje kvôli vojne) a v škole sú v pohode, načo provokovať? Treba si všímať a keď niečo spozorujeme, treba to podchytiť v počiatku. Z každej strany
@eva8 ty si nepochopila pointu? co se platies farbu pleti? amimochodom, ja nemoztem za to,ze prave tie farebne robia problemy.... videla si vela bielych moslimov? a este neprisposbivych nasim podmienkam a kuture
.ze ci by to malo kolovat n a sk? no ano.. preco nie? asi by to pomohlo este sk zabranit tomu,comu musi celit zapadna europa,ked si do svojich krajin takychto ludi vpustila. trba sa poucit z chyb inych...
tebe sa vidi mormalne,co tie decka robia vkole? co su mesite? ty by si si priala ,aby tvoje deti toto museli vidiet a nebodaj trpiet?
vies si predstavit,co by urobili krestanskym detoom aak by toto robili vmoslimskej krjine v skole verejnej?
a my nesmieme na toto ani upozornit,pretoze niekto hned ma pocit,ze chudata farebne deti? co to ma spolocne s farbou?
zatial sk skoly toto nemusia riesit .. ale mozno uz zajtra ano... tak tohoto sa treba na sk vyvarovat v skolach.
ano, prevencia je najlepsia. avies aka je najlepsia prevencia? nedopustit,aby na sk dostali pobyt ...
@eva8 aj v nemecku to tak bolo v čase ked sa moci chápali nacionalisti, kamaráti ktorí spolu vyrastali sa odrazu stali nepriatelmi, lebo ten jeden bol žid a židia boli osočení, že chcu ublížiť bielym kresťanom v nemecku, že su za všetkým zlom, biedou a ludia uverili, je to šialené, davová psychoza. najprv si "poradili" s tými, ktorí s nimi nesuhlasili, tí išli do koncentrákov, to boli komunisti, demokrati, politickí oponenti a ked videli, že sa nič nedeje tak sa pustili aj do židov, potom slovanske národy, ale to už šliapli pekne vedla. historia je matkou mudrosti, ale asi oslovuje len málo ludí, inak by sme si nemuseli tieto lekcie opakovať. je vela kníh k teme, ja by som to dala na každu stredné ako povinne čítanie, miesto hamleta, to som nechápala ani nechápem, byť či nebyť, nezmysly.
aku paseku moze narobit realna info z nemeckej skoly ? aku paseku moze pravda napachat? ci ty si za zatajovanie informacii ,ked su negativne o istej skupine ludi,? pretoze co? coho sa tak obavas? ak by to videli slovenski rodicia aj ich deti, preco nie? cio sa stane ne slovenskym detoima rodicom ,ak to uvidia? radsej treba zatajovavat a ututlavat realitu?
no toto hadam len nemysIS vazne . to ti nemozem ani uverit....
prepac,ale tvoj postoj ako slovenskeho europskeho rodica nechapem. nestretla som sa s podobnym postojom ako u teba u inych europskych rodicov
a co nechapem predovsetkym je prave tvoje vnimanie celeho problemu. ake kolovanie medzi detmi? tu je dana ista info riaditelstva jednej nemeckej skoly gymnazia o nepripustnosti chovania istych skupiny deti.
chd d zalovat nemcku skolu, ze to verejne uverejnila v pristorach skoly a ktokolvbek si to moze precitat a aj uverejnit verejne, na nete...
prosism ta,trosku menej emocii a viac realizmu v pristupe k danej veci maj.
@eva8
@f333
Akú paseku na ZŠ? Vysmievanie sa bielych nemoslimských detí farebným moslimským deťom a náslexdné nezhody. Beseda o holokauste je podľa teba zavádzajúca, propagácia skutočnosti z jednej nemeckej školy je v poriadku. Môžu za to tie deti? Kto za to môže? Ved je v Nemecku sloboda vierovyznania. Škola nepredpokladala, že sa deti budú v nej modliť, teraz sa to na danej škole deje (vari na každej?) , zdá sa jej to nemorálne, tak robí poriadky. Čo s tým majú moslimské a nemoslimské deti na slovenských školách spoločné?
Noč, ibaže sa upozorní, že sú iné a "nemajú sa mať radi". A čo s tým majú nemoslimské farebné deti spoločné? Tiež nič, ibaže podľa farby budú tiež nepriatešom bielych, lebo ich budú považovať za moslimov, ktoré sa modlia v nemecku.
Pochopili sme sa vôbec? Nie som za zatajovanie informácií, prečo by som mala ísť žalovať nemeckú školu? Len si nemyslím, aby sa tento článok mal brať ako výstraha pre deti na slovenských školách a propagovať ho medzi žiakmi a ich rodičmi..
@adsumus nemám rada islam, nechcem ho do európy, nie je to podľa mňa vhodné náboženstvo v nemoslimských štátoch. . Je už tu, až teraz sa prebral západ a ukazuje čo sa deje?
Ale rozhodne nesúhlasím s robením zbytočných rozbrojov tam, kde nemusia byť. Je ich málo? Fajn, dajme im pokoj, kým nevystrkujú rožky, Treba sa brániť väčšiemu prijímaniu, lebo si naozaj myslím, že s poštom rastie chuť a prevalcujú nás. Ale robiť propagandu na základných školách, je tročku moc. Rozhovory podľa veku dieťaťa, prečo nie? Besedy so staršími žiakmi, prečo nie? Ale ukázanie článku s odkazom aha, aké sú moslimské deti nemorálne, sa mi nezdá vhodné, Keď sa na to pozriem z druhej strany, oni vlastne slobodne vyznávajú svoje náboženstvo - modlili sas, nenapádali ostatných., Mali byť poučení ich rodičia, že to je neprípustné toto prevádzkovať na škole. A nie teraz na Slovenskej škole čeliť moslimské deti posmechu ostatných detí. Slovenské deti nie sú tak korektne vychované ako nemecké deti, viac prehjavukú svoje emócie
@eva8 prečítaj si tuto utlu knižočku, plne sa stotožnujem.
http://www.navrat.cz/islam-jako-vyzva-pro-krest...
@adsumus ja osbne mám rada výzvy (síce vekom už uprednostňujem radšej menj výziev), ale islam za výzvu nepovažujem. Neviem ako to mám vysvetliť. Asi preto, že už svoj dosť vyhranený postoj k nemu mám. Aj v riešení, lenže môj pacifický postoj do súčasnej doby nezapadá a hlavne k islamu sa "pacificky" nedá stavať, lebo to zneužije.
Asi naozaj nikoho nebudem vyzývať o prejsťahovanie sa do inej témy, prakticky všetko so všetkým súvisí....
@eva8 v prvom rade, vvo verejnej skole nie je prispustne takeho prevadzanie ritualov.... takze sa neohanaj nabozenskou slobodou v tejto veci
a neplat vsad eholokaust. co to ma splocne stym,ze decka porusili zakon askolky poriadok?
a ci za to mozu? ale mozu.to uz nie su 3 rocne deti. ale mladstvi gymnazisti... a ti maju avedia velmi dobre, co muzu v skole aco nie.a sni mi su spoluzodpovedni ioch rosdicia, ked ich zle vychovali.
pretoze oni ziju v de . nie nekd ev afrike ci arabii.narodili sa mnohi v de. takze samaju sprvat tak,ako veurope je zvykoma pravidlom aj v skole.
a argumet,ze to nie je kazd askola,je smiesny. pri poruseni rpvidiel ci zakona nezalezi na tom, na akom uzemi je pachany.ale ci je spachany
ako vies, kolko takych skol je vde, co toto tie deti praktizuju? ale keby to aj bola jedina /zatial/ skola,tak jje to uz menemto,ktor esi nesmieme nevsima taupozornovat na ne.
a to,ze ludia nemaju radi potom tie deti ? nio akto je za to vinny? hadam len nie nemci? ale tie deti ai ch rodicia, co ich zle vychovali... presne si teraz popisala prblem,co mame my v de aj vzape.europe.na zaklade takcto zlych skusenosti nemecki rodicia nechu ,aby ich deti chodili do skoly s tymi moslimskymi orientalnymi. ani s asnimi kamaratili...
to je uiz tak raz na svete... tak ako som pisala,ze meci boli ocajchovani kolektivne po vojne, tak to je aj u tych orientalcov..
ked sa rube les, trisay lietaju...
nepoznam jedineho rodica na sk ci v de, krtory by si zelal mat v triede svojho dietata moslimske a orientalne dieta
tak to uz chodi na svete... sdami si su ti orientalci za to vinni.... svojim chovanim za storcia aposledne desatrocia vzape.europe
apoviem ti,ze co viem,ani ejdna europska matka by nezniesla taketo pomery v skole svojho dietata a hned by povedfali,ze deti beru zo skoly na inu...
vies,tneto priklad je len jkeden zmiloonov prikladov na de skolach,de orientalne deti si vysluzili zlu povedt.. su nasilne k spoluziakom /navzajom k svojim orientalnym aj blelym/ nosia noze, alebo rpevadztaju taketo prktiky.pretoze doma ich tak vychovali
darmo de ma zakony,skoly ,kd echodi.ked dma je orientacia ina.a ta je v ovlyvnovani ich vyvoja rozhodujuca...
potom nemusi ani jedna matka vyplakavat,ze jej dieta je nepritjate spolocnostou. pretoze kazdy je brany tak,ako sa prezentuje..ano,na tomto co ja deje v de skolach maju zasluhu aj nasi politici.pretoze ty tych orientalcov sem pristahovali adovolili im zostat. auz tretia generacia je taka,ze si s
nimi nemozu dat rady.ziadna integracia nepomaha....
takze ask sa bud pouci z chyb zape.europy,alebo dopadne rovnako.. integracia tych ludi je totiz nemozna.. aj pre ich mentalitu je to obtiazne.ak by sa aj integrovat chceli...
an zaver ti poviem,ze vbby si nemal lamentovat na s moslmskymi detmi ,ze budu na posmech.. ale ako slvenska matka by si mala mat strach, ze tie tvoje slovenske dojdu kuhone od tych moslimskych.ako na tom gymnaziu a na mohych skolach v de.
ja mam prepac taky pocit, ze akoby si ani slovenska aeurospka matka nebola.. o to,co s astane smoslimskymi detmi nechs a staraju ich rodicia,co ich zle vychovali... pr eeuropskjy svet. ty by si mal asi skor sa starat o svoje europske deti,.aby im islamske deti neprkazali v normalnej cinnosit v skole,ako s ato deje na tej spominanej ainych skolach vde..
ked by museli zakopavat o tie moslimske, na toalete,,. toaleta nesluzi na modlenieani ziadne ritualy,.anema co robit v skole verejnej takato cinnosat....a europske deti sa mozu a citia dotknute tymto obmedzovanim.
ty sa akoby na to nepozeras z uhla pohladu europanky a europskej matky..ale moslimskej...
ten dojem som nadobudla...
sa mi len zdá alebo je to fakt, že aicka má zrozumitelnejšie príspevky, menej preklepov a lepší syntax?
@f333
nevedela som, že zákony na nemckých školách nedovoľujú sa modliť. Teda škola mala plné právo sa ohradiť.
Teraz poďme na našu školu. Ke%dže moslimovia v nemecku nosia nože, tak ich rozdám moslimským deťom na našej škole - berte si príklad z nemeckých moslimov, aby mali dôvod slovenské mamičky nesúhlasiť s tým, že ste v jednej triede s ich detičkami.
Na našej škole som sa nestretla s rodičom, ktorý by mal problém s tým, že jeho dieťa je v triede s moslimami. Možno na slovenských školách tvojich známych slovenských mamičiek je to inak.
Ja som brala príklad nie holokaust vs. modlenie, ale privncíp - beseda (ako šírenie ideológie) vs. predostrenie faktu bez diskusie
oprava "šírenie ideológie" - v uvodzovkách
@eva8 aha, , ty si nevedela, ze verejne skoly aich toalety nie su ziadne mesity.
no attie noze nemecke deti nemaju ani im ich roz davat rodicia nebudu, pretoze na rozdielod orientalcov to nie je bonton ako voriente ani kulturny zvyk v nemecku a myslim,ze ani na sk ,aby deti do skoly nosili zbrane.aj noz je zbran..
no,verim,ze v o vasej skole nemaju sk rodicia prblem s moslimami.akolkoze ich je v tej vasej skole tych moslimov?
vde nemaju nemcki rodicia smoslmskymi spolutziakmi deti problem tiez . v pripade,ze sa v tej skole nenachadzaju tie moslimske deti a hlavne nie v pocte dvaj ci viac..
takze to by sme mali vysvetlene.
inak, myslim,ze sme debatu o tomto vycerpali... co povies. kazda sme povedali svoj nazor...😉

@samo_blaho typicke pre danych istych politikov.. tema holokaust vsade, aj kde o tom ziadna debata nie je....a uplne ina tema sa rozobera....