Deti cestujúce bez sprievodu z Ukrajiny
Ahojte, v TV som zachytila, že na hranice prichádzajú aj deti bez sprievodu. Kam ich potom štát umiestni? Je možné pomôcť im a ubytovať nejaké samé dieťa u nás doma? Máte niekto skúsenosť? Dosť ma to chytilo za srdce, čo ak tie deti idú do detských domovov, to musí byť hrozné, myslím že miesto pre nejaké dieťa by sa u nás našlo..
Myslim, ze tu moznost maju momentalne len profesionalny rodicia pripadne cakatelia na adopciu s absolvovanou previerkou a kurzami, ale boh vie... viem, ze boli reportaze aj "beznych ludi", co tieto deti brali domov bez rodicov... momentalne je to cele taka seda zona, nikto nevie nic poriadne.
Ďakujem za odpovede, áno samozrejme napadlo ma, že ľudia sú rôzni, niekto by mohol tým deťom ublížiť, takže to asi nebude "len tak" . No po nejakej previerke z upsvar? Pohovore s nami? Len nad tým premýšľam, či to vôbec je reálne, viem ze ľudia ubytovavaju mamičky s deťmi, no na to nemáme priestor, a bol by to príliš veľký zásah do súkromia. Ale ak by sme mohli pomôcť dieťatku ktoré by inak bolo umiestnené v domove, prečo nie, myslím ze by im bolo lepšie v rodinách.. Ale jasne je tu otázka ako by štát kontroloval spoľahlivosť tých rodín..
@pribinak
@anjelicek26
@malykonik ono im je v domove lepsie, lebo je ich tam vacsinou viac, oni dohliadaju na to, aby tam mali potom aj ukrajinsku vychovavatelku, ucitelku, u nas kusok do hotela nastahovali komplet detsky domov snad 60 deti tam je + ich vychovavatelky...do rodin nepojdu, ostanu pekne spolu... uz vytrhnuty zo znameho prostredia je hodne na tak male deti, este ist k ludom, co ani rec nevedia este narocnejsie... skus zavolat na urady a popytat sa na moznosti.
@malykonik gesto je to velmi pekne, ale tak ako bolo spominane uz vyssie, idu do detskych domovov, k profesionalnym rodicom, podla mna k ludom ktori su uz nejakym sposobom overeni, ze su spolahlivi… neverim, ze daju dieta len tak hocikomu, kto sa zaregistruje na ktopomozeukrajine.sk… okrem toho, podla mna aj jazykova bariera je na zaciatok problem, predsa len deti nie su dospeli, aj pre nich je to sok a celkovo si myslim, ze tym cim si vsetkym presli… mozno je aj dobre, ze su zatial pokope, predsa len su jednej narodnosti jeden jazyk mozno vyrastali na tych istych rozpravkach hrach…
Kazdopadne myslienka je to velmi pekna a pokial ozaj chces pomoct, tak kludne sa chod poinformovat do takehoto centra ci im nieco nechyba coby si mohla priniest po pripade kupit 🙂
Podla mna tieto deti aj pouzite farbicky potesia 🙂
@lukina20 presne na toto, “ že tieto deti potešia aj použité farbičky “ upozorňovali minule v rádiu.
Ľudia to myslia dobre, ale v konečnom dôsledku je to pre tie deti strašne ponižujúce.
Organizátori nejakej organizovanej pomocí prosili ľudí, aby nenosili poškodené, zničené veci, ktoré im doma zavádzajú a nevedia čo s nimi, lebo veď tieto deti potešia aj “ pouzite farbičky “
Toto nie sú deti z nejakej zaostalej rozvojovej krajiny, radšej kúpim farbičky v tescu za 1.99 ale dám nove nepoužité. Lebo to už potom nie je ze darček, ale poníženie
Môj syn má 3 deti z Ukrajiny v triede, sú to normálne deti, áno, už nemajú domov, možno ani polovicu príbuzných, len 1 dievča tu má oboch rodičov, ale nie sú odkázané na pouzite farbičky
Neber to ako kritiku, skôr ako vysvetlenie
Poskodene urcite nie
Ale pouzite v dobrom stave podla mna mozu.
To je ako s oblecenim, niektori ludia si tieto zbierky pomylili s odpadkovym kosom. Ale ked mam doma napr rifle alebo sveter, ktore som mala par krat na sebe, je cisty bez flakov, neroztrhany tak preco by som ho neposunula dalej.
Nemyslim farbicky alebo hracky ktoru su na cimpr campr, ale veci v dobrom a hlavne slusnom stave. Ja som tiez zastanca nazoru, ze tito ludia zili a pracovali ako my, takisto splacali hypo leasingy a pod.
Minule v TV davali reportaz ako ludia doniesli roztrhane tenisky… hovorim tak ok, snaha sa ceni, asi si ich nikto nezoberie tak pojdu do kosa
Ale ked tam Tribula ci ako sa volal zacal rozpravat, ze niekto doniesol zavarane baranie rohy a dojcenske mlieko ktoremu zaruka skoncila pred rokom, tak to dovidenia…
To radsej 2 pastiky kupit
Hovorili o Tom v rádiu že deti vždy prídu z niekým aj keď to nemusí byť rodič ale vždy nejaký dospelý je s nimi a deti sa nedajú teraz adoptovať ale dá sa im len pomôcť tam kde ich prichýlila pretože keď skončí konflikt tak sa deti môžu opäť stretnúť s rodičmi ak budú môcť ale žiaľ toto je nadlho ešte

@malykonik zatiaľ idu do detských domovov (CDR), menšie sa umiestňujú do profi rodín. V CDR je výhoda, že sú spolu, rozumejú si navzájom, nie sú osamelé
To sa nedá len tak nejaké dieťa si zobrať k sebe, vieš, kde je záruka že tomu dieťaťu neublížiš, alebo že ho nezneuzijes?
Ja viem, že to myslíš v dobrom, ale ľudia sú všelijakí