Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu
Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.
prispiet?
@sara07 ja osobne nemam v okoli dochodcov, ktori by boli nudzni. Napriklad obe moje babky nikdy nepracovali, boli zeny v domacnosti a dochodok mali dostacujuci, dokonca pravnucatam stale pchali peniaze, az to prijemne nebolo. Ale boli to skromne zeny, zvyknute na setrenie, takze ziadne vylety nehrozili, ony po tom netuzili, nic im to nehovorilo. Ale bola by som rada, keby babka obcas vybehla na vylet, ja by som im dopriala.
Vieš, čo, radšej to nebudem čítať, ale poviem ti, že to nie je náhoda, že to tvrdí MUDR. Muž.
@nikyball ty čitaš s porozumením
ja len píšem že sa nemajú zle že nie su chudobne chudatka nič viac
mne to nevadí ale vadí ked z nich robíte neschopných čo su tak chudobnučky bez prispevkov bez ničoho
najskôr čitaj a ak tak všetko nie len konce diskusii
tak ked nevyžiju z dôchodku asi sotva budu chodit na vylety a platit 3 izbovy byt
ja dôchodcom doprajem ani im nič nezvadiím , píšem to niekde nie ale nerobte z nich socky zase nikdy sa nemali lepšie nikdy
nerobte z nich najchudobnejšiu vrstvu ako to hlavne smer a spop prezentuju pretože potrebuju hlasy
ja tiež ako v okoli nepoznám nikoho čo sa tyka dôchodcov že by sa mali zle a viem že beru krásne dôchodky a netaja sa tým čo by som bola radšej keby boli pre svoju bezpečnost aj opatrnejší
@bluka2 je to samozrejme tvoja volba, aj ked ja by som ho osobne ako muza-lekara kvoli pohlaviu nediskriminovala.
@sara07 myslím, že stačilo, lebo je trápne ako opisuies ľudí, ktorí sú starí, makali a tych co majú 7:00 eur dôchodok je ako šafranu. Moja babka bola lekárka a dedko dekanom a teda neviem o tom, žeby si žili na starobu na vysokej nohe a co potom predavačky, pásová výroba, družstvá, no každopádne dúfam, že o teba bude postarane na starobu a bude ti dopriate toľko koľko si zaslúžiš.
To je celá tá kombinácia mama a ja, nejaký mužský lekár o ktorom som nikdy nepočula a jeho názor, či je to tam aj podložené nejakými štúdiami? Že napríklad zistili, ze deti z jaslí majú viac psychickych chorôb alebo častejšie vyhľadajú psychiatra a pod ? Proste niečo, čo znie, že má zmysel to čítať? Nič v zlom, proste mňa internete je toho veľa a treba už základný screening toho, čo si človek prečíta (napr. na konšpiračné stránky nechodím, bravo by som tiež nečítala, rovnako som z tejto stránky ešte nečítala nejaký informatívny, podložený článok, že by som si spomenula, že mi niečo dal...bude prvý?)
@sara07 moja babka nikdy nepracovala a dochodok mala taky, ze ho nezvladala minut. Ona si uz nic nove nekupovala na oblecenie, neinvestovala do bytu, nechodila na vylety. V kazdej kategorii su rozne financne urovne. Niekto ma dost, niekto menej, niekto akurat. Ale urcite nie su vsetci ani chudatka.
Dôchodok mali dostačujúci keď v živote nepracovali... Aha, dobreeee, daj ďalej.... Píšeme o dôchodku a nie o dobre zarabajucom pradedkovi, hej? 😂😂😂Myslím, že toto tu je jasná vzorka MK a nie je potrebné ďalej diskutovať. Kokos zere to tu ženské, že nedostanú 100 eur na decko na strednej a dôchodcovia sa valaju v baliku😂😂😂😂👏👏všetko dobre. A ďakujem, že žijem mimo sk, lebo toto je neuveriteľné
@bluka2 vobec ten clanok nemusis citat, mne je to v podstate jedno. Pisali sme o povedomi na Slovensku ohladom rodicovskej dovolenky do 3 rokov. Tak jeho nazory su odrazom toho, co maju slovenski rodicia v hlavach. Ja som to citala niekedy pred rokom, vsetko si nepamatam a tiez to nejdem citat. Iba som rozvinula debatu. Ale nemusime v tejto tematike pokracovat, aj tak je to mimo temy.
@maciatkolulu moja babka mala po dedkovi ako vdova vysluhovy dochodok od vojenskej spravy. Moji rodicia su tiez na dochodku a este sa nestazovali, ze by im chybalo. Ale nechodia po lekaroch, neriesia lieky ani doplatky za ne.
Ja s tebou suhlasim, ze je to takto v podvedomi a tento typ clankov tym padom určite existuje. Žiadny ohník nehorí večne, treba sem tam pridávať vzduch (či olej)
@bluka2 ano, suhlasim.
@1katus1 miesto v jasliach/skolkach najdes vo vacsich mestach bez problemu. V mensich to moze byt tasie a na dedinach je moznosti velmi malo. Je to takztiez velmi drahe a vela zien radsej ostane doma lebo sa to neoplati ked zarabaju menej. My platime 2900 chf mesacne. Moze tam byt od rana od pol 8 do vecera do pol 7. Nas tam byva ale len od 9 do 4. Mne osobne ale tento system vyhovuje. Stoji to nieco ale ta starostlivost je uzasna. V grupe je 10 deti o ktore sa staraju 4 dospeli.
@bluka2 suhlasim, byt vela rokov mimo nie je podla mna pre zenu dobre. Ja by som kludne mohla ostat aj par rokov doma po tom ako mi skoncila moja 14 tyzdnova materska. Penazi mame nasetrenych a aj z jedneho platu by sme absolutne nemali problem zit. Ja som ale nechcela prist o pracu a hlavne o vyhody ktore mi zamestnavatel prinasa. Viem ze by som 3,5 ci 7 rokov take podmienky uz nikde nedostala. Tiez si myslim ze je to zdravsie. Ja sa na domacnost, dieta ci muza nikdy nestazujem a vsetci sme spokojny. Za to kamosky co su z detmi full time doma su take nijake, stale sa stazuju, nic sa im nechce. Vidim, ze im to ide na mozog starat sa len o dieta a domacnost.
@ledgerka s mladším som chcela začať pracovať tak v 1 - 1,5 roku. Dala som výpoveď na starom mieste vo februári 2020, lebo som našla niečo omnoho lepšie. Ale to čo som našla mi akurát kvôli korone padlo aj napriek ponuke po pár mesiacoch čakania, lebo nikto nevedel čo bude a zmluvu som nakoniec nedostala. Začala som pracovať v tak 2r 3 m a fakt musím povedať, že to bolo pre nás dobré. Aj ostať chvíľu dlhšie ako som chcela, ale o rok dlhšie, to už bolo proste len veľa. Človek sa takto v práci viac teší zo spoločného času a jeho kvalita stúpa (nie že by to predtým bolo nejako úplne zle...neviem to popísať, ty si to vystihla presne)
@nikyball mám sa normálne pretože rozmyšlam ako kde čo finanacie ale nič na tom nemení že by sme všetci mohli mať vyššie mzdy , a reálne si ich aj zaslužime
alebo potom čo je podla man schodnejšia cesta
znižit dane a odvody a dph aby nám viac ostalo pretože ich máme neumerne vysoké k tym odrobinkam čo reálne dostaneme
ale vedela by som sa mat lepšie ale šlo by to na ukor detí časovo
položme inak otázku čo sa urobilo pre pracujucich aby sa mali lepšie a čo sa urobilo pre žijuce deti ? niečo čo funguje a reálne to aj pocitia
ale to nič nemení na tom že dôchodcovia sa nikdy nemali lepšie , však viem kolko krát bola moje prababky v kupeloch alebo vyletoch a kolko bolo moje okolie , vzhladom k tomu že nosím im kufre k taxiku mám slušny prehlad😖 - pre vyryvačov vedia že im pomôžem a ked ma niekto s klbami chrbatom nemal by sa trepat s kufrom a taxikar do bytu nechodi aspon u nás po batožinu
nasa generacia ma blbu poziciu. Platime dochodky starych ludi - nielen nasich rodicov ale aj starych rodicov, do toho platime vlastne deti a na nas nic nezostane. Stat hovori aby sme si platili extra peniaze na ucet lebo na dochodky nebude. Sme v neskutocne zlej pozicii. Rodicia ktori maju 3 deti a viac namiesto toho aby ich stat ocenil - pretoze rodiny ktore vychovavaju deti sa samozrejme nemozu venovat naplno kariere. Tak tieto mamicky dostanu minimalny dochodok. Zeny ktore sa starali len o svoju karieru dostanu najviac. Som zvedava na nasu starobu. Zatial to pre nas vypada uber biedne.
@kittykat22 vidis a moja mama vzdy hovorievala, ze ich generacia mala blbu poziciu. Ich mamy boli v domacnosti a mohli sa postarat o deti aj svojich dozivajucich rodicov. Generacia mojej mamy uz davala deti skoro do jasli a robili do cca 55-57 rokov a vraj si neuzili vlastne deti, ani sa nemohli postarat o svojich rodicov. Dnesna generacia ma moznost si svoje deti uzit (ti, ktori vyuziju rodicovsku dovolenku do 3 rokov dietata), ale vdaka vysokemu veku odchodu do dochodku sa veru o svojich rodicov veru nepostaraju...
Kazda generacia ma to svoje.
neviem ako tvoja mama ale ta moja mala byt od statu ktoru odkupila za par korun, mala jasle+skolku hradenu statom a statnu podporu. My si musime vsetko platit. Mame ine vyhody - najst si pracu a slobodnu volbu. Ale o nasich rodicov bolo kralovsky postarane. Ked bolo dieta chore tak sup mama domov a zaplatena ocerka.
@kittykat22 no ved ano, tak isto mali byty takmer zadarmo. Len ona sa porovnavala s predchadzajucou generaciou. Presne tak, tiez som jej minule hovorila, ze oni ani nevedeli, ake vysetrenia mame ako deti za sebou. Skolski zubari ordinovali v skolach, moji rodicia ani nevedeli, ze som bola u zubara. Strojcek som mala zadarmo. Mojim detom som ho musela obom zacvakat.
Ved to, ze kazda generacia ma uplne ine podmienky. Aj vyhody, aj nevyhody.
ako my sa mame fajn. Ale desim sa staroby. V amerike kde je tvrdy kapitalizmus je bezdomovcov vo velkych mestach, ze ich musis (doslovne) prekracovat na uliciach. Uvazujem ci to u nas bude rovnako.
Drahe damy, moj vykrik do vesmiru bol vyslysany. Konecne dostanu prispevok aj stredoskolaci-prvaci. Sice moje deti obisli vsetky prispevky, ale konecne sa mysli aj na starsie deti.
https://zive.aktuality.sk/clanok/DDx3zqv/kazdy-...

@sara07 Tak ešte aj dôchodcovia nám budú vadiť a ich vylety? Oni si už svoje dôchodky odrobili. Niektoré ste fakt už moc 🤦🏼♀️