icon

Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu

23. júl 2021

Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.

prispiet?

lienka.7
23. júl 2021

@natalienka12
@zuziiiii pokojne si tu este kvakajte 🐔🐔🤣🤣🤣🤣🤣

autor
23. júl 2021

@kkovacovak tazko dostal prvak na vs prispevok ked bol prvak na zs, ked ten prispevok bol schvaleny nedavno🙄

nika23t
23. júl 2021

Autorka strašne múdra, hlavne, keď píše anonymne. No v prvom rade, tie príspevky pre malé deti a to tehotenské je tak smiešna dávka, že sa Ti čudujem, že vôbec strácaš čas sťažovaním sa práve na toto... A druhá vec, máme tu skupinu ľudí, ktorí majú x detí, sú nezamestnaní, neprispôsobiví, nevzdelaní, a napriek tomu dostávajú od štátu kráľovské dávky. Na nich obráť svoj hnev, tam smeruj slová o nespravodlivosti.

kkovacovak
23. júl 2021

Tak budúci prvák na vš ktorý je dnes prvák na ZŠ dávku mať bude. To má teraz každá žena vyplakávať že v minulosti nedostala tehotenské? Proste sa veci schvaľujú postupne a niekde sa dáva a niekde uberá. Keby mal príspevok každý tak by nikto nerobil. Už teraz sú skupinky ľudí ktorí nič nerobia a spoliehajú sa len na takéto príspevky. Za mňa je to len podporovanie ľudí v lenivosto zarobiť si na vlastnú riť a vlastne deti

matabb73
23. júl 2021

@veronice asi nevieš ako funguje SZČO, inak by si toto nenapísala. Vždy som všetko poctivo odvádzala a bolo mi to na figu, lebo my máme vymeriavací základ polovicu z príjmov, ale to sa mi tu teraz nechce rozpisovať. Nič to nemení na tom, že som bola na rovnakej úrovni ako ženy, čo nikdy nerobili a to som pracovala medzi materskými šesť rokov. Vo veku 35 rokov som za sebou nemala jedinú PN ani OČR.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
matabb73
23. júl 2021

@evamarek77 neodvádzala som z minimálnej mzdy, to som nikde nepísala.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
matabb73
23. júl 2021

@evamarek77 vidím, ze si najmúdrejší, takže ďalšia diskusia je zbytočná. Ja viem ako to bolo na rozdiel od teba.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
fineta
23. júl 2021

@negymama bože, tiež nás všetko obchádzalo pri synoch a konstatvala rovnako. Teraz som už nič ani neočakávala..

matabb73
23. júl 2021

@evamarek77 ta Miklošova kľučka bola možná až neskôr, nie v tej dobe, kedy som ja išla na materskú. Vtedy sa platili odvody z reálneho príjmu. Uplatňovali som paušálne výdavky aj odpočítateľnú položku a platila také odvody ako vyšli z výpočtu. Viem, že neskôr si ženy zvyšovali materskú, lebo posledné mesiace platili vyššie odvody. Ja som takéto čachre nerobila. Mne toto príde ako podvod, ktorý bol umožnený štátom.

barla5
23. júl 2021

@nikyball 30 stredoškolákov neplatí na kúpalisku žiadne vstupné? To kde je také kúpalisko? V reále zaplatí 30 stredoškolákov vstupné ako 30 dospelých. Pretože deti sú deťmi len do 11,99 rokov.

autor
23. júl 2021

@kkovacovak tocis ako sa ti hodi

autor
24. júl 2021

@leuchtturm uz si trapna s tym zavidenim, dokola zavidenie, zavidenie, zavidenie... ta tehotna, mlada predtym ako otehotnie moze makat aj v troch pracach, je mlada, tiez z mojho pohladu prispevok nemusi potrebovat a na svoje tehotenske handry a tehotenske jedlo si moze zarobit.
Kdezto rodic teenagera, vystaveny z platieb roznych kruzkov, pomocok, atd., nech ma 4 roboty, zvladol bez debilnych prispevkov, zvladne aj teraz, ze?
Ty absolutne nechapes, ze ja NEZAVIDIM, len poukazujem na nespravodlivost. A nezabudni mi este raz napisat, ze zavidim🤦‍♀️...

ktochytavzite
24. júl 2021

a co ty mas deti z cukru ked maju problem si niest notebook?Boze ako fakt nehnevaj sa ,podla mna kebyze deti aj inak vychovavas na ten lahsi notebook si mohli samw zarobit.
My ako deti v 10r sme od fana do vecera kopoali zemiaky alebo museli nosit vedra s vodou pre dobytok a tu sme ani dako neolacem ze ako sme sa narobili,a tebe pride luto ze tvoje decko si vezie tazsi notebook v autobuse ci vlaku,fakt smiesne.Uc deti radsej nech si same zarobia,ked na to ty nemas.Potom sa nemusis spolieht na prispevky a ani ore tu tehotnu to nieje dako vela,ten novorodenec zasa dost spotrebuje tiez,

autor
24. júl 2021

@ktochytavzite evidentne sa na prispevky nespolieham, lebo som ziadne nedostala a deckam som vsetko kupila za vlastne. Este nieco?

ktochytavzite
24. júl 2021

no vidids,tak potom vsetko ok,ci?

autor
24. júl 2021

@ktochytavzite fakt tu niektore nedokazete citat s porozumenim. Niekto porovna fakty a uz ostatne ako osy: ona zavidi, ona zavidi, ona zavidi... Ste tu poniektore normalne? 🤦‍♀️

leuchtturm
24. júl 2021

Ked si zo svojho platu dokazala pokupit deckam vsetko potrebne za vlastne, tak ziadne prispevky ani nepotrebujes 😉

autor
24. júl 2021

@leuchtturm za to ty potrebujes doucit citat s porozumenim... ty stale nechapes podstatu tejto diskusie, vazne stale nic? Dokazes sa vobec zamysliet nad niecim? Ty stale nechapes, ze sa netrasiem nad prispevkom, ale poukazujem na nespravodlive vnimanie potrieb dietata?
Ved tehotne a male deti doteraz bez tych prispevkov fungovali tiez, je to zalezitost nedavnych zmien.

kristiii
24. júl 2021

Autorka ja ti úplne rozumiem, čo si príspevkom sledovala a súhlasím s tebou. Napríklad ten vyšší daňový bonus do 6 rokov je úplne mimo, každý normálny človek vie, že čím staršie deti, tým väčšie výdavky. Lenze logika politikov je založená na niečom inom a to na tom, že deti do 6 rokov je menej ako tých starších, preto dali radšej im. To isté s tým príspevkom pre prvakov. Keď už to nie je pre každé dieťa, malo by to byť aspoň povedzme pre prvakov, piatakov a potom pri nástupe na strednu, to už by sa povedzme dalo pochopiť. Ja to neriešim, syn má všetko čo potrebuje aj bez príspevkov od štátu (tiež nás skoro všetko obišlo), ale chápem ako to myslíš a máš pravdu. Keď už, tak by to malo byť nastavené rozumnejšie

autor
24. júl 2021

@leuchtturm ste sa sem prisli urobit mudre? Posli decko na brigadu, nech kope krumple, co mas decko z cukru? Chod do druhej roboty, nelamentuj, nezavid🙄
Vy ste fakt matky, neviete o druhej strane nic a mudrujes.

autor
24. júl 2021

@kristiii dakujem za pochopenie. Ved som len poukazala na nespravodlive delenie a uz tu niektore vyskakuju ako obvykle.
Tiez uz by sa ma ziadny prisvevok netykal, aj keby ich zaviedli, takze ja sa tu netrasiem za nicim.

marca12
24. júl 2021

@hettinka viem ako je to v Rakusku,ale pokial si tam nezila a nezazila financovat zivot tam,tak nepis take nepravdy. Maju prispevky,ale maju aj nakladny zivot

hettinka
24. júl 2021

@marca12 nenapisala som žiadne nepravdy. Len som napísala, že v niektorých krajinach sa rodinne prídavky zvyšujú s vekom dieťaťa, to je fakt. Nevyjadrovala som sa k výške príspevku, ktorý je v prípade AT v základe 4,5x vyšší ako ten slovensky. A nie, nemyslim si, že naklady na život dieťaťa sú v AT 4,5x vyššie. Mlieko, plienky, neskôr jedlo a oblečenie stoja cca rovnako (ak nie menej v AT) a skolne sa v štátnych školách neplatí. Podobná situácia je v DE, tam sa prídavky nezvyšujú s vekom, ale s počtom deti.

hettinka
24. júl 2021

V Polsku rodičia dostávajú mesačne okolo 115€, aby sme teda porovnávali porovnateľné 😉
V Čechách sa tiež zvyšujú s vekom, zamestnani majú vyššie (obdoba nášho daňového bonusu, ale riešené lepšie, keďže sa neviaže len na príjem zo zamestnania)

diewcatqoo
24. júl 2021

Zijem v zahranici a nedostala som ziaden tehotensky prispevok, ziadne kocikovne, ziadny prispevok po narodeni dietata, nedostavam pridavok na dieta, ziadne pridavky od statu. Jedine, co dostavam, je danovy bonus, resp. pri rocnom zuctovani dane mi vratia nejaku smiesnu sumu kvoli tomu, ze mam vyzivovane dieta. Nic ine.

Vsetky tieto prispevky budu vzdy pre niekoho diskriminacne. Je to len politicky tah, ktory aj tak niekomu uberie z vrecka. Namiesto toho, aby sa pridavali rozne prispevky kdekomu, sa tieto peniaze mohli investovat do zdravotnictva a skolstva, pretoze tieto oblasti su na slovensku tak zanedbane, ze vzdy, ked sa vraciam na Sk, desim sa toho, ze sa nieco stane a budem musiet ja alebo moje dieta navstivit slovensku nemocnicu.

Mohli sa za to vybudovat skolky, ktorych je na sk nedostatok, podporit mlade rodiny stylom napr. vybudovanim materskych centier, kde si mamicky, chystajuce sa do prace po rodicaku, mozu urobit nejaky kurz, zatial co sa im budu v centre starat o dieta. Mohli by zamestnavatelov motivovat k tomu, aby matkam po rodicaku umoznili skratenu pracovnu dobu. Tych moznosti, ako investovat peniaze, je nespocet, pretoze toho, co na sk nefunguje, je ovela viac, nez toho, co funguje.

A nech sa na mna nikto nehneva, ale ten tehotensky prispevok, tak toto je jednym z najviac wtf, co sa tyka prispevkov. Ved tehotna zena nema nejake zvysene vydavky na seba. A vacsina tehotnych pracuje, kym moze, takze dostava aj plat. Takze naozaj nerozumiem, co sa tymto prispevkom akoze malo docielit...

nikyball
24. júl 2021

@barla5 keď sa naučíš čítat s porozumením určite na to prídeš kde to kúpalisko je. Je to tam zakódované 🤣

autor
24. júl 2021

@diewcatqoo vyborne zhrnute... na predchadzajucich stranach niekto vysvetloval, ze ved tehotna si chce zazmluvnit porodnika a potrebuje nove handry. Tak pre tu, ktora rodila bez zazmluvnenia porodnika a vystacila si s jednymi tehotenskymi nohavicami, toto tazko zoberie ako argument.