icon

Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu

23. júl 2021

Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.

prispiet?

matabb73
24. júl 2021

@chrumka120 môj syn chodil na strednú školu so zameraním na IT, kde by si bez notebooku neporadil. Jasné, že sme ho kupovali my a dosť veľkú časť si syn nešetril. To len na margo toho prečo sú zvýšené výdavky pri nástupe na strednú školu. Tašku tiež treba meniť, nevydrží jedna od prvej triedy na základnej. My sme vždy kupovali novu na druhý stupeň a novú na strednú. Takže spravodlivé by bolo keby ten príspevok je aj pre tieto deti.

ktochytavzite
24. júl 2021

ved a co?Budme radi ze aspon dake prispevky /su,Zasa nieje to ani povinost a mozno sa raz aj ty dozijes prispevkov.Mozno n dochodku budes dake poberat a potom si povies,juj ako dobre.
Ale tak tu treba najksor adi pozviechat zdravotnictvo,zlepsit skolstvo a x inyc veci kt su zle a potom rieist prispevky.

autor
24. júl 2021

@ktochytavzite na dochodku prispevky? Nebud smiesna. Ako pisem, keby sa nieco zmenilo, mna a mojich deti sa to uz tykat nebude.

mirage
24. júl 2021

@stanulienkat nechcrm noc zadarmo. Nic. Rozumiem tomu, ze vlaky ci obedy zadarmo zaplatim na konci ja. Iba sa pozastavujeme mad tym, preco prvak na ZS dostava prispevky a preco prvak na SS nie.. Aj citas, co piseme?

autor
24. júl 2021

@stanulienkat kto komu co zavidi a kto natahuje paprce? Svoje deti som si vychovala za moje a muzove peniaze, ziadne prispevky som necakala, lebo mi ani nenapadlo, ze nejake prispevky mozu byt. Ak sa nieco v buducnosti zmeni, neboj, mojich deti sa to tykat uz nebude, ale mozno tych tvojich ano...

simca06022011
24. júl 2021

Systém sa mení a toto sa deje stále... Vôbec nič sa. Stým nedá robiť. Stačí si zobrat postupne veci... Materská otcov, daňový bonus dvojnásobný pri malých deťoch, vyššie dovolenky.. To sú veci co pribúdajú... Rodičia starších detí, ktoré to obišli bohužiaľ z toho nič nemajú. Je to motivácia na zvýšenie pôrodnosti a podla mna dosť slabá, lebo mňa by veru nepresvedčili..

autor
24. júl 2021

@simca06022011 to mas pravdu, aj otcovia na rodicovskych dovolenkach, tiez sa mozu citit ukrateni, ze im to umoznene nebolo a mnohi by radi vyuzili...

malva123
24. júl 2021

A co ja? Bola som 2x 6 mesiacov na materskej a odvtedy len robit a robit a dlhsie robit....o je fer?

autor
24. júl 2021

@malva123 nie, nie je to fer. Niektore rocniky obisli niektore veci. Ale zas sa chodilo skor do dochodku. Moja mama isla okolo 57 roku zivota, predtym patdesiatnicky uz dochodkyne, my pojdeme cca o 6 rokov neskor.

maciatkolulu
24. júl 2021

@hettinka no tak píšeš, že v AT sú školy zadarmo, rovnako na sk, s jedným veľkým rozdielom v zahraničí nesedia matky do 3 rokov na platenom rodičaku, pripadne dotyčná krajina nemá ešte k tomu aj toľko vážne chorých detí, ktorých stav neumožňuje deťom do škôlok chodiť a preto tam chodia na celý den😂😂😂bez obmedzení a ešte to stať platí. Ono tie peniaze na rôzne dávky nerastú za humnom v poli. Keď niekto chce deti, má sa snáď vedieť o ne postarať a nie kukať vkuse, kto aké dávky kde vysomril. Véd to je už trápne. A najmä dokola a dokola vysokoškolák si vie privyrobiť aj popri medicíne a farmácii a iných odboroch a áno aj stredoškolák. Netreba naozaj poskulovat co ma henten a tamten a skúsiť sa postarať o svoje deti. Podľa mňa dosť logické. Chceš dráhu školu, fajn, plat, chceš dráhy krúžok detto. Inak nerozumiem, naozaj tomuto slovenskému kto ma a kto nie a prečo ma batoľa toľko co prvák a stredoškolák nič. Neuveriteľné. Ale na pokazené nálady, ani v AT dostávame každý september o 100 eur viac na deti a teraz pozor, čítaj pozorne do 15 rokov. Zvláštne je, že som nepočula ešte rodinu žiadnu na to frflat. Čím to bude

matabb73
24. júl 2021

Moja mama išla do dôchodku ako 54 ročná, mne zatiaľ vychádza 64. To je 10 rokov rozdiel a to sa ešte môže zmeniť, ale určite nie na nižšiu hranicu.

hettinka
24. júl 2021

@maciatkolulu v mnohom sa zhodneme. Len konštatujem stále dokola, a TO JE PODSTATA PROBLÉMU, systém dávok sa na SK príliš často mení, je v tom nespravodlivý, že niekto dostane kopu peňazí a iný nič. To je cele.
A vôbec nejde o mna, ja už mám jedno decko dospelé, druhé veľké, obe sme dokázali uživiť ak financovať k spokojnosti všetkých zúčastnených. A keď som nemala, šla som do roboty (pri oboch skôr ako v 3 rokoch), alebo mala obcas aj 2-3 roboty naraz.

chrumka120
24. júl 2021

@blbaautorka Sama si decko a nie, každá matka nemá hneď po rodičovskej prácu

chrumka120
24. júl 2021

@blbaautorkaanonym vidíš, keby si nebola taká sprostá, využiješ príspevky ktoré sú, zarobíš si a nepistiš, že ti štát neprispieva pre tvoje skoro dospelé decko na pomôcky

mareszka
Autor odpoveď zmazal
autor
24. júl 2021

@chrumka120 tak si ma kazda matka po rodicovskej pracu hladat, prace je dost. Treba makat, lebo peniaze bude na stredoskolakov potrebovat, zivit male deti je pohodicka, decka rastu, naroky sa zvysuju. Tak ako ma zena uzivit sama stredoskolakov, tak si ma pekne krasne uzivit aj skolkarov a prvakov a nesediet doma.

autor
24. júl 2021

@chrumka120 ziadne prispevky moja zlata neboli, tak nebolo co vyuzivat. Pekne sme si vsetko odfinancovali za vlastne. Tak si ber priklad a nelutuj chudatka mamicenky po rodicovskej, co nemaju roboticku. Nech makaju tak isto ako tie, co si robotu nasli. A sprostou nazyvaj niekoho ineho, ok?

chrumka120
24. júl 2021

@blbaautorka tak makaj makaj a nepišti

autor
24. júl 2021

@chrumka120 napodobne...

domka222
24. júl 2021

Keď píšeš, že tehotné si dokážu zarobiť na handry, tak isto môžeš napísať, že zdravý stredoškolák si dokáže v lete zarobiť na NB a nejaké školské pomôcky. Keby si teraz otehotnela, dávku by si teda nechcela, lebo by si si dokázala na všetko zarobiť, ako tvrdíš. Myslím, že deti si si robila s tým, že ich budeš vedieť zabezpečiť, či budú malé, alebo väčšie, bez toho, aby si čakala nejakú pomoc od štátu na ktorú sa spoliehať nemôžeš.

1katus1
24. júl 2021

Skôr mi to príde že sa snažia finančne podporiť malé deti lebo od malého dieťaťa mama nemôže ísť do práce a nechať ho samé doma veľa krát musia maminy robiť na skrátené úväzky prípadne za minimálku lebo to časovo inak nevychádza a pri stredoškolákov to zrejme berú tak že môže.chodit na smeny a nechať aj občas dieťa doma samé

littlebubble
24. júl 2021

@maciatkolulu Vyjadrim sa len k tomu, ze mame brigadnicku studujucu farmaciu a brigadovat moze len cez leto 🙂 Inak ma skolu cely den.

littlebubble
24. júl 2021

Inak autorka k tomu notebooku.Tvoje deti nemusia mat stary.Ja som nemala ziaden na strednej a po 18 som si na neho zarobila sama.

A nie nemusela by som :D.Ocko zarabal nadpriemerne.Tiez som necakala na stat.

Ak chce dnes niekto dieta tak sa nemoze spoliehat na stat.Velmi dobre vsetci vieme ake su tu podmienky a nehovor mi, ze dvaja rodicia nevedia detom nasetrit na notebook.Na taky bezny.

Ja sa tiez nespolieham na to, ze mi v buducnosti niekto nieco da.Aj ked mi je jasne, ze ma stat obera o vela penazi ked vidim svoju mzdu brutto, ale plackanie na MK to nezmeni 🤷.

autor
24. júl 2021

@domka222 🤦‍♀️🤦‍♀️o tych tehotenskych handrach pisal niekto iny, draha moja. Nejdem ti to tu vsetko vysvetlovat, ked necitas diskusiu. Citaj sama...

autor
24. júl 2021

@littlebubble dalsia mudra. Ty si nestudovala pocas distancneho studia a nestudovala si asi odbor, kde ten notebook je nutnostou od prveho rocnika. Ked ty o takych odboroch nevies, ja za to nemozem. Ja necakam na ziadny stat, kolko krat to mam este napisat preboha? Moje decka maju stredne skoly takmer odstudovane, takze ja uz by som mala z nejakych davok velke 💩, mojich deti by sa uz netykali. Aj toto som tu pisala hadam 5x!!!! Bud citajte celu diskusiu alebo sa venujte niecomu inemu, nebavi ma odpisovat dokolecka to iste🤷‍♀️

domka222
24. júl 2021

Nemusíš mi nič vysvetľovať. Nečakaj na príspevok od štátu a zapriahni cez leto stredoškoláka, keď chce teda lepší NB. Nie tu plakať kto má aký príspevok. Keď tvrdíš, že výchova malého dieťaťa toľko nestojí, mala si si teda financie čo boli naviac odkladať, keď bude dieťa staršie.

maciatkolulu
24. júl 2021

@littlebubble aj soboty a nedele od rána do večera, ale no taaak, keď to vedia v zahraničí a na iných prestížnych školách, snáď to zvládnu slovenské decká. Ci?

autor
24. júl 2021

@domka222 doprdele, fakt si meles svoje. 🤦‍♀️
Este raz: KTO CAKA PRISPEVOK OD STATU????
Poukazujem na nespravodlivost, o mojho stredoskolaka sa ty neboj. Setri si na toho svojho a makaj, teraz vies co ta caka. Bud citaj diskusiu alebo mi tu nepis somariny, dik.

autor
24. júl 2021

@littlebubble
@domka222 ked raz vasim stredoskolakom ten blby prispevok schvalia, tak si spomente na tuto diskusiu, ako ste si tu perie nadhadzovali. Lebo opakujem, mojich stredoskolakov sa to tykat urcite nebude a neplacem ani nelamentujem, ani nebazim po prispevkoch. Len POUKAZUJEM. Snad ste to na 10x pochopili.

domka222
24. júl 2021

Ty sa tu sťažuješ na nespravodlivosť, čiže keby ti dali príspevok pre stredoškoláka, všetky ostatné by ti už boli menším tŕňom v oku. Ešte raz ti opakujem. Deti si si robila s tým, že sa o ne budeš vedieť postarať, či je už štát spravodlivý, alebo nie. To, že niekto má schválený príspevok a iný nie, s tým asi ťažko niečo spravíš. To, že máš už deti veľké a nič z predchádzajúcich príspevkov si nemala, už tiež nezmeníš.