Do ktorej krajiny sa oplatí presťahovať?
Caute baby, tie co zijete v zahraničí alebo mate sirsi prehlad. Do ktorej krajiny sa oplati presťahovať? Kde sú dobre podmienky pre zivot?
@annamarin prepáč,trochu mimo otázka. Základ je...aký jazyk ovládate,vy dospelí. Silno pochybujem,že ste nastrocni a je vám fuk,že začnete od nuly. Ďalej vzdelanie, aj to dá svoje grády,vaše finančné možnosti. Predpokladám rovnako,že nie ste odidenci z Ukrajiny,že čaute,sme tu,starajte sa. Hmmm. Takže tak. Nečakajú nikde na ďalšie "hladné krky" s otvorenou náručou. Tomu ver.
Ja osobně jsem za výsledky voleb na Slovensku ráda, z druhé strany nemyslím, že se něco zásadního změní. Mě by fakt zajímalo, co si někteří představují, jaký že bude dopad na jejich každodenní životy.
Akoze som mlady clovek a zdielam skor ine nazory jak su dnes asi popularne podla volieb a pracu mam homeoffice cize preto sa pytam. Nemusite niektoré variť z nulových info co mam na mk
@annamarin keď sleduješ politickú situáciu sveta, tak budeš vidieť aké sú krajiny rozpoltene. Poslednú dobu tak ako na Slovensku to bubla vo všetkých krajinách. A teda neviem aká bude buducnost nie len Slovenska, ale celkovo sveta.
@annamarin tak si v prvom rade prever ci mozes robit na homeoffice zo zahranicia vo vasej firme (slovenske firmy to vacsinou neumoznuju)
a potom hranice su otvorene a je slobodny pohyb osob 😉
@annamarin napis tu co vieš, aké jazyky, tvoje skills, v čom si výnimočná? co presne robíš na HO?
A ako ti tu už napisali, ak si myslíš, ze v zahraničí padajú zlaté holuby priamo do huby, tak si vypni FB, IG a nesleduj to pozlatko, ale chod do tej krajiny na aspoň 2 týždne (nie na dovolenku samozrejme), a uvidíš, ako reálne tam žijú ľudia.
Len je to tak, že kto neovláda jazyk a nie je odborník v práci, tak aj v zahraničí nebude žiť ktovieako, ešte skôr sa mu dá vypracovať na Slovensku, bez ohľadu na to, kto bude prezidentom.
Išla by som do krajiny, ktorej jazyk ovládam aspoň na úrovni B2 a kde by som mohla pracovať v mojej pozícii. Podľa tohoto by som sa riadila.
Švajčiarske hotely hľadajú aktuálne upratovačky, až ovládaš nemčinu. Tam ženy z iných krajín pracujú ako upratovačky, predavačky, čašníčky, pomocné sily. Otvor fb nájdi skupinu pre krajinu kam chceš ísť a pozeraj inzeráty. Rozbieha sa sezóna. Máš šancu.
Ale až si myslíš, že niekde v zahraničí budeš sedieť doma na HO a zarábat ťažké tisíce, tak radšej ostaň doma.
V podstate ked si pozrieš hocijaké štatistiky tak slovensko je na poslednom mieste a ak je náhodou na prvom tak to tiež len v negatívnom svetle :D čiže všade sa oplatí presťahovať, je jedno či juh, sever, západ všade to je lepšie
Ono je to tazko. Rozumiem tvojej otazke, citam medzi riadkami. Zo Svk sa nozaj stava cierna diera Europy. Moja profesia je ziaduca u nas a cim dalej na zapad, tym viac. Jazyk nie je problem. Clovek tu ma ale rodinu, ma male deti, tak zvazuje vsetky pre a proti. Som dospela, ja si viem informacie overovat, ale aby mojim detom v skolach a v TV zacal niekto vymyvat mozgy statnou propagandou a inym bulshitom po vzore z vychodu, tak to nie. Ani skolstvo a zdravitnictvo sa urcite neskvalitni, to uz prestanme dufat. Hlupi ludia tejto vlade vyhovuju a chorym-mrtvym uz zdravotnu pomoc netreba, vsakze. Vyckame nejaky cas, posetrime peniaze a uvidime. Zatial je urcite dolezite nebat sa povedat svoj nazor, hoci zastrasovania bude v tejto prehnitej krajine len pribudat.
Ja mam 43 r. a uz som tu na SK cudzinka. No, mam skills (IT odbornik), vlastnim aj nehnutelnosti v Bratislave a mimo SK.
Moj manzel je Slovak, ma 42 r., aj ked je aj on ing, nema take skills ake mam ja, a neviem ci by sa vedel zase presadit v zahranici. Keby on bol schopnejsi, hned by sme odisli.
Ale detom hovorim ze v tejto krajine nemaju zostat. Ked sa im nechce ucit, poviem im ze potom zostanu vo Ficostane a hned su motivovane 🙂
Mladsi syn je ako ja - podla mna bude schopny na vela toho, starsi je po manzelovi - tak uvidime ci chudak bude musiet tu zostat.
Chcem povedat - ak neodidem ja, budem sa urcite snazit ze moje deti odidu, a to daleko - Kanada, USA a podobne.
@laurita285 napriklad take Portugalsko nie boh vie aka bohata krajina, ale aspon tam ziju mili ludia, je tam ocean a su daleko od Ruska. Takze, naozaj takmer kazdy EU stat okrem Bulharska, Madarska a Ceska je lepsi ako Slovensko.
Voľby sú raz za pár rokov v každej krajine. Takže asi je zbytočné kvôli vláde, či prezidentovi sa sťahovať. Ale skús . .ja poradiť neviem, ale z anglická sa dosť mojich známych vrátilo s depresiou či inou poruchou .
@laurita285 dej příklad těch statistik. Další otázkou je, zda za to může Fico.
Mne sa na život ľúbi Švédsko, Fínsko.. Možno Kanada. Ale Taliansko. Tam sú enormne milí, respektujuci ľudia a na juhu v mini dedinkach aj lacné nehnuteľnosti.
@michbel jo, dcera jednoho známého si vzala Portugalce. Ten známý si pochvaloval jak to je super, že tam noha Ruska nevkrocila. Ubehly asi dva roky a šup a už jsou oba tady 😂
@panda21 hm a proč myslíš, že jsou ty nemovitosti levné? 🤔😁
@andromeda818 dopad na naše životy to už má. 5 mesiacov vládnu a už stihli zmeniť trestný zákon, zúžiť druhý pilier, dať DPH na vodu, čiže pôjde o 20% hore, znova zavedú daňové licencie, kvôli nim nám stopnú dotácie z EU, je to málo???
A teraz im prejde už úplne všetko. A chystajú niečo veľké, niečo, čo už dopredu vedeli, že by im pri opozičnom prezidentovi neprešlo. Boli príliš nervózni. Nemôžem napísať viac, ale nič dobré nás nečaká, za to oni si výrazne polepšia
@mamina7070 Trumpa si v USA znovu nezvolia. Majú viac rozumu než my.
@annamarin Do hocijakej demokratickej krajiny, kde nevládnu fašistickí darebáci a smradľaví zlodeji typu Fico, Pellegrini, Danko, Blaha, Šukaj Colštok atď. A kde nežije chamraď, ktorá je schopná túto špinavú bandu voliť.
No podla toho aký jazyk ovládaš. Ale všade je niečo.
Kočky, mohli by ste bez odbočiek odpovedať na položenú otázku? Mňa tiež celkom zaujíma, ako sa dá zariadiť.
Možnosti, ktoré zvažujem sú
Rakúsko Alpy, miesta, ktoré poznáme. Muž je stavar, elektrikár, nemá problém sa uchytiť kdekoľvek, ja budem trošku problém, keďže mám vš špecifickú pre Slovensko, ale kľudne by som išla robiť za pokladňu do penny, alebo upratovať airbnb.
Ďalšia možnosť, Rakúsko tu pohraničie s tým, že muž by pracoval v rakusku, ja by som robila v Bratislave, jedno dieťa bude čoskoro maturovať, čiže to pôjde aj tak do zahraničia a druhé bude ďalej chodiť do školy do ba.
Ďalšia možnosť Holandsko, tam máme aspoň nejakých známych, keďže syn tam dva roky fungoval. Zas muž by nemal problém, ale ja neviem čo...
Ďalšia možnosť Španielsko, máme tam byt aj pár známych. A zas ja by som mohla robiť v realitách a k tomu prenajimat apartmány, kedze v nasom okolí je kopec cechov a slovakov, čo tam majú byty, môj muž by vedel robiť čokoľvek...
Otázka je, čo deti... jeden je viacmenej mimo starostí, ten si ide svoje a dúfa, že skončí v Holandsku, ale menší je ôsmak, čo s ním?
My zvažujeme odchod už asi tri roky, stále sa nevieme rozhodnúť a rozhýbať. Určite neodídeme v priebehu dvoch rokov, ale ak bude treba, vieme zdrhať aj zo dňa na deň 🤣🤣
@tilly Je veľa Američanov, čo sú na strane Trumpa. Ale je aj veľa tých, ktorí ho nenávidia. Hoci veľa ľudí, čo volili Bidena, s ním nie sú spokojní, najmä preto, že podporuje Izrael. Ale aj tak si som istá, že ho budú voliť znova. Biden je, aký je, no budú voliť jeho, aby nevyhral Trump.

Odstahovat sa mozes kam chces Anca povie Nemecko, Mara Spanielsko a Duro USA … odstahuj sa do krajiny, kt jazyk vies a najlepsie, kde mas po prichode hned pracu a byvanie…. Nikde Ti nikto nic neda zadarmo, kazda krajina ma svoje +/- osobne preferujem krajinu, kde sa mi paci pocasie, ludia a celkovy pocit ako € na vyplatnej paske