Do ktorej krajiny sa oplatí presťahovať?
Caute baby, tie co zijete v zahraničí alebo mate sirsi prehlad. Do ktorej krajiny sa oplati presťahovať? Kde sú dobre podmienky pre zivot?
@tilly o té vodě jsem psala zvlášť, tam dopad vidím. Přesto... Odpůrci Fica tvrdí, že ho volí nevzdelani chudáci. A ti bohatí, krásní, mladí inteligentní brečí kvůli 500 eur za rok? 😂 No tvl, to já si ani nevšimne, jestli zaplatím o tuhle částku ročně víc nebo miň.
Ze stěny EU je to prachsproste vydirani. Prostě budeš se chovat tak a tak, nebo nedostaneš dotace. Vždyť to EU zasahuje do vnitřních záležitosti zemi a někdy skrze dotace ovlivňuje i hlasování.
@laurita285 tak nějaké pseudo průzkumy neberu. A třeba zdravotnictví... Jako v Čechách jsme na tom líp. Ale zase v porovnání třeba s velkou Británii na tom vůbec špatně nejste.
A je otázkou, co všechno svádět na Fica.
@andromeda818 ty len tak a radosťou niekomu odovzdáš svojich zarobených 500 eur? To si tak zaslepena? Keby to k niečomu bolo, postavia dialnicu, nemocnicu, zlepší sa školstvo, ok, s radosťou, ale to pôjde niekomu do vačku. Ja poznám osobne niekoľko smerakov a nových hlasakov, tí dali z nuly na milióny behom pár mesiacov a to sú ľudia, o ktorých verejnosť ani nevie, koľko potom nakradli tí, čo sú naozaj pri moci? Títo moji známi a susedia brali omrvinky, čo zostali...
@annamarin v kazdej krajine zavisi, aky mas spolocensky status. Kazda krajina ma svoje problemy. Mam ziadane povolanie, 3 jazyky a z USA som sa vratila vychovat deti na SK. Pracovne vela cestujem, preto zdoraznujem, ze kazda krajina ma plusy a minusy. Svoj zivot si snazim zariadit tak, aby som nebola ovplyvnena politickymi rozhodnutiami, aj tak je to vsetko jedna banda - ci koalicia ci opozicia - politicky marketing je v dnesnej dobe tak prepracovany, ze clovek musi velmi sledovat a studovat dianie v politike.
Ja mam proste na to nazor, ze Slovaci, kedze volia tak ako volili, tak nechcu ziadnu zmenu. Obhajuju klamárov, zlodejov. Domyslaju, su neprajni a proste vidim, ze mentalita tu je taká, ktorá mne nevyhovuje. Ficovolici sa mozu zlostit, ale proste je to tak ze väčšina VŠ mladych odíde do zahraničia alebo sa to o 4 roky zmeni vdaka mladým ludom. Ale reálne neviem preco niektoré ste "aj tak nikam nepojdes" 😂 To si myslíte že Slovensko je taká výhra, ze to tu ľudí drží či čo? 😂😂 Realne staci vediet ang a pracu mam na dialku.
Osobne som v inych krajinach este nerobila research ako to je, ale na zaklade odporucani co tu zazneli tak si popozeram niektore a porozmyslam. Turecko, Amerika, Nemecko.. to moc nie je podla mojho gusta ale to Nórsko, Dánsko, Švajčiarsko, Rakúsko sa mi celkom páčilo. Ak mate niektoré info o tychto tak môžete dopísať. Ak tam zijete niektoré. 😇 O prácu mi velmj nejde skôr aké su tam podmienky pre život. Ceny bytov, prenajmov, podmienky pre deti a rodiny.
@tilly hele nám Fiala taky zvednul daně.
@annamarin Presne ako si napísala, problém nie je vláda, ale ľudia. Mám pocit, že na Slovensku sa už žiť nedá. V podstate by sme mali možnosť odísť, nič nás tu až tak nedrží. Skôr sa zamýšľam, či je vhodný čas. Deti nie sú, podľa mňa, pripravené. Prinajhoršom by som tu s manželom už nejako dožila, ale deťom chcem čo najviac otvoriť dvere do sveta. Teraz si uvedomujem, ako nikdy pred tým, že musíme investovať do ich vzdelania, cudzích jazykov a cestovania, aby si mohli vybrať, kde na svete sa budú cítiť doma.
@slatinka27 kolko rokov maju vase deti?
@annamarin radia ti tu ako keby si utekala pred robotou. Choď tam kde sú milí ľudia. Kde je dobré zdravotníctvo. Do krajiny kde netrpia predsudkami a nie sú konzervatívni. Švédsko sa mi najviac páčilo. Kanada je ďaleko. Česko bude vždy lepšie ako na Slovensku. No ale aj tam môžu napochodovať Rusáci. Na Nemecko si netrúfnu. Tam je super. Mam tam 4 kolegov byvalych odišli tam s rodinami ešte pred 15 rokmi nrvedia si vynachváliť. Zo Slovenska sú hrozne sklamaní. Zavahal som. Jedine čo je na Slovensku lepšie ako tam je to, že tu si doma. Tam budeš stále cudzinka. Ale tvoje deti už nie. Urob to kvôli deťom. Videl som raz dokument o jednej Bieloruske, ktorá odišla s rodinou do Prahy. V Bielorusku sa in darilo a ľudia ju od toho odhovárali, že čo jej tam chýba. Neskutočne je vďačna mužovi že ju prehovoril a že až tam vidi v akom marazme sa žije v Bielorusku. Vždy ked sa vráti domov tak je šťastná, že je už Češka.
Generally, the left wing is characterized by an emphasis on "ideas such as freedom, equality, fraternity, rights, progress, reform and internationalism" while the right wing is characterized by an emphasis on "notions such as authority, hierarchy, order, duty, tradition, reaction and nationalism" ...
@andromeda818 a sme doma 😀 neverme štúdiam len dojmom 😀 ako sa žije v takom svete?
@laurita285 no, my jsme v rámci studia třeba brali průzkumy veřejného mínění, takže vím jak strašně jsou manipulovatelne. Například cíleným výběrem respondentů nebo manipulativne položeným dotazy.
@annamarin kokso ja žasnem, aké sedliacke názory sa tu zišli. Úplne s tebou súhlasím, že problém Slovenska nie sú len alebo hlavne politici, tí sú len odrazom spoločnosti - aj tej, ktorá sa odprezentovala v tejto diskusii. Že aj tak nikde neodides, lebo nikto neodchádza... Fakt neodchádzajú? No comment.
Druhá vec - nie kazdy, kto chce odísť zo Slovenska, tam to robí kvôli väčšiemu zárobku a s náročnou predstavou, že inde padajú pečené holuby do úst. Predstavte si, milí diskutujúci, že existujú aj iné hodnoty a motivácie 🙂 Mentalita, kultúra, príroda, možnosti vzdelania pre deti, a mnoho ďalšieho 🙂 Ja napríklad viem veľmi dobre len taliansky (anglicky sa dohovorim a dobre čítam, francúzsky nemecky len úplný základ, ale vedela by som rozvinúť). Som hudobníčka. Taliansko milujem. Veľmi rada by som tam žila (časť som tam študovala a nejaký čas robila dobrovoľníčku v Ríme v skvelej komunite s ľuďmi s mentálnym postihnutím). Kľudne by som mohla učiť, ale nemala by som problém hľadať aj niečo nekvalifikované, len aby som tam mohla s rodinou byť - vôbec by nám nešlo o väčší zarobok než tu, stačilo by mať z čoho žiť - išlo by o tie neskutočné kultúrno prírodno vzdelávaco komunitno dobrovoľnícke moznosti, ktoré tá krajina ponúka. Nie je to zrovna krajina, kam by som ti odporučila ísť ak chces viac zarobiť. Aktuálne politiku vôbec neviem, ako sú po Berlusconim tam, už som 12 rokov preč. Zdravotníctvo tiež neviem na akej je úrovni a dostupnosti pre bežného človeka, ale myslím horšie ako u nás to nebude. Manžel má len základy taliančiny a ruštiny, ale je stolár, veľmi šikovný, nemal by problém zamestnať sa v nejakej firme a vypracovať sa. A doručiť sa jazyk. Ale nejdeme. Aj preto, že sme radi blízko našej rodiny. A hlavne - ja som z Bratislavy, manžel z Brezna. Milujem veľké mestá. Prisťahovala som sa sem z Ríma. Des, kultúrny šok. V Bratislave máme byt, vyše 10 rokov prenajímany jednej slobodnej profi mame bez centu zisku (píšem preto, aby bolo jasné, že sme reálne mohli byť v Bratislave). Rozhodli sme sa byť v Brezne, neujst odtiaľto ako mnohí iní, hoci v Bratislave by sme mali všetci, vrátane našich detí, viac možností. Snažíme sa, robíme s deťmi, mládežou, otvorili sme komunitný priestor vedený dobrovoľníkmi, kde je všetko za dobrovoľný príspevok - snažíme sa budovať kultúru vzájomnej starostlivosti, úcty, zodpovednosti. Lebo presne si myslíme, že voľby sú odrazom spoločnosti a my chceme aspoň trošku okolo nás meniť spoločnosť k lepšiemu. Ale... Ako to píšem :D prvýkrát za 9 rokov manželstva som začala rozmýšľať, či do toho Talianska nejdeme :D normálne to znie lákavo. Inak kúpili sme si z druhej ruky obytný príves, a keď sa blížili voľby, tak nám už aj napadlo, že proste ak to bude prúser, ak sem dotiahnu Rusov a podobne, to už by bolo moc, tak zbalíme pár vecí, a smer v prívese Čechy a neskôr Taliansko.
Takže za mňa Taliansko z dôvodov, ktoré som napísala 🙂 Škoda, že ti sem nenapísali ženy, čo viem aj na koňovi že sú v rôznych krajinách, že reálne čo ich na tej ich krajine oslovilo, prilákalo - lebo myslím, že to je presne čo ťa zaujímalo, nie kydanie o tom, že všade budeš musieť robiť (medzi riadkami písali sed doma ty lenivec zo SNV 😂🤣🙈🙈🙈).
@sheila121 to sú také vyrývačské otázky. Pretože ak niekto niečo ovláda a chce ísť von, každý väčšinou vie, kde sa uplatní v tej svojej profesii a zisťuje si záležitosti ohľadne práce, bývania, odvodov a nie že kam sa oplatí, 10 ľudí povie napr. Norsko, tak idem tam. A mám raj na zemi

@catlyn Turecko je najlepsia krajina na dovolenku.
No na zivot - momentalne nie. Erdogan je o nieco lepsi ako Fico, ale aj tak…
Peniaze nie su vsetko, my na Slovensku pekne zarabame ale tu nie sme stastni. Pred tym sme zili v inej krajine s menej peniazy a boli stastnejsi.
Ak uz nevyspela krajina - treba hladat dobrych ludi, a ak vyspela krajina - tak uplne vyspela a bohata. Slovensko nema nic z toho. Moj nazor.