icon
Strana
z2
annm81
20. mar 2023

@mb2021 Génová terapia je tenký ľad a už teraz zamestnáva bioetické komisie po celom svete. Ja nie som vyslovene proti, najmä ak to má skvalitniť ľudský život. Pri zriedkavých ochoreniach to ale vždy budú obrovské financie, ktoré si nebudeme môcť dovoliť. V istom okamihu poisťovne stopnú všetky úhrady génových terapií, ktoré sa nebudú týkať pomerne bežných chorôb, napr. rakoviny. Lebo teraz sa na Slovensku rieši SMA, kde sa hovorilo o cca dvoch deťoch ročne (?), teda asi 4 milióny. Keď pribudne liečba ďalších deviatich podobných chorôb, nebudeme môcť platiť 40 miliónov len na pár jednotlivcov.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
mimka1402
28. mar 2023

Toto je jedna z tém, kedy stojím za poisťovňou. Odsúhlasiť liek v takej vysokej hodnote niekomu u koho to s prepáčením nemá žiadny extra prínos je sebecké a ignorantske voči ostatným ľuďom, ktorým by tieto financie mohli pomôcť skutočne sa dostať z iných druhov diagnóz. Príde mi to šialené, hlavne ak ten liek vôbec nie je určený na jej typ diagnózy. Chápem rodinu a ten hype, ktorý to vyvolalo, ale nerozumiem súdu, že to schválilo. Namiesto kvázi pomoci jednému dieťaťu u ktorého je vysoká pravdepodobnosť neúčinku mohlo žiť niekoľko stoviek ľudí, ktorým sa pomoc nedostane. U nej to výsledok mať nebude, len zbytočne hodene peniaze do vzduchu.

Strana
z2