Dochádza benzín?
Neviem, že čo je na tom pravdy, ale dneska sa na pumpe dvaja muži rozprávali o tom, že dochádza benzín. To, že je stále drahší a drahší som si bohužiaľ všimla, ale nemyslela som si, že kvôli tomuto... Čo sa stane, keď dôjde? Tým pádom nebudeme vedieť jazdiť do roboty, do školy a bude to celé veľmi zlé... Dúfam, že som to len zle pochopila 😶 Neukamenujte ma...chcem len vedieť, že či je to naozaj tak, lebo mám z toho dosť strach... Dve benzínky tu už u nás vraj aj zatvorili...
@laila22 no neviem, čo ste boli za rodinu.
V našej rodine sa zase rozpráva, koľko bol pradedko zavretý, lebo nechcel odovzdať kravu do družstva.
Koľko ukradli dedkovi rolí, na ktoré bol zarobiť jeho otec v Amerike.
Nikto, skutočne nikto byt nedostal a nikto nechodil zdarma na Pionierske tábory.
Ale v práci, kde teraz pracujem veľmi farbisto opisujú, ako im komunistické manželky nosili krémy z tej hnusnej Západnej Európy a oni im podľa toho zdarma miešali napodobeniny.
Nie pre všetkých, nie pre ľud, pre papalášske paničky.
@stanulienkat pozri ja sa nezastavam komunistov, viem že robili pekne svinstvá... Nemôžme porovnávať hrušky s jablkami.. Dnes je tiež správny iba jeden názor, ten správny.. 🙂 To je také tiež ehm komunistické, alebo demokratické? 🤷 Ja idem pokračovať v budovaní kapitalizmu... Pekný deň.
@zuzliq ubezpečim Ta, že moji rodičia boli robotníci. Nepôsobili v žiadnej KSČ... Ja som nenapísala, že byty a Pionierske tábory boli zadarmo. Ale na financovaní sa podieľal podnik. U nás nikto nevlastnil role.. Možno pradedko. Neviem. Moji starý rodičia boli tiež robotníci a nepôsobili v žiadnej strane.... Pracujúca trieda.. 😉
@laila22 nie, dnes nie je iba jeden nazor. Praveze za sociku mohol byt iba 1 nazor. Inak si musel drzat hubu. Starym rodicom zobrali kravy ( ved vsetci maju mat rovnako,nie?) A mnohym (zrejme ako ty) sa to pacilo. A ano, nie vsetko bolo zle za sociku. Stavalo sa. Tiez si myslim, ze infrastrukrure, mostom, sidliskam sa viac venovalo za sociku. Kruzky,tabory.....Ale za aku cenu? Dnes este stale ludia nevedia pochopit, ze sloboda je viac ako žvanec chleba. Proste za tych 40 rokov sa nutnost diktatu prejavila v mysliach mnohych ludi. Mnoho ludi nevie existovat bez diktatu a bez nasilneho usmernovania. Vid dnesnych rusov. Skapinaju od hladu a tvaria sa, ze to tak ma byt. Ze im ma vladnut jeden diktator a ten ma riadit ich zivoty. Oni by sa zblaznili, keby tam mali zrazu slobodu. Nevedeli by, co s nou.
@laila22 tak sa pozri kde su staty kde nebol komunizmu a kde su staty kde ten komunizmus bol? V Anglicku a USA vsetci totalne napred v zdravotnictve, vzdelani, architekture a mediach - ale u nas sa zatvarali ludia, lebo miesto A povedali B? Vladol tu tvrdy rezim a to, ze tvoja rodina zo systemu tazila neznamena, ze to bolo v poriadku. Keby tu bol komunizmus tak si myslis, ze by si si tu vypisovala na konovi, mala internet, lietala si na dovolenky a mala v byte mraky blbosti? Sa chodi pozriet do Ruska na mesiac niekde to maleho mesta ako sa tam zije. Ta to rychlo prejde. Problem Slovenska je, ze ludia sa malo zaujimaju o politiku a treba poriesit transparentnost. Ale rozhodne nam tu komunizmus netreba - si sa zosalela.
@stanulienkat
@kittykat22 určite moja rodina ťažila z komunistického režimu a mne sa to páčilo... 😂😂😂 Dajte si studený obklad na čielka. Každý kto šiel do tábora, šiel preto, že to organizoval podnik kde rodičia pracovali. A ak si ty bola niekedy v tábore za socíku, potom aj ty si ťažila z režimu a páčilo sa Ti to. Ja vidím čo máme v politike a kam to speje. Sa pozri akým štýlom píšeš v tebe je zloby ešte aj za Tvoju prababku. Útočiť, domýšľať, súdiť a urážať to je tvoj štýl... Už ma neoznacuj.
@majla87 A kde píšem, že si to myslím? Však tu mám aj komentár, že asi jediné riešenie budú busy 👍
Len si treba uvedomiť,že keď zdražie benzín a nafta,tak súmerné bude zdražovať aj cestovné. Takže stále to bude zhruba tak rentabilne ako aj teraz.
@nepic Cestovné nemusí dražieť až tak výrazne, lebo náklady na palivo sú len menšou časťou celkových nákladov a rozpočítavajú sa na viac cestujúcich (a keď bude celkovo cestujúcich viac, tak to môže teoreticky rast cien pokryť aj úplne). Pri individuálnej doprave si človek neráta plat vodiča, ktorý ale vo verejnej doprave je veľmi podstatný.
@nepic Benzin moze stat aj 10€ na liter a je to sumafuk pri rozratani cestovneho na 50 ludi - hlavne ked teraz sa to musi rozratat na 5 ci 10 ludi lebo vsetci idu autami. Okrem toho hromadna doprava ma X inych vydavkov a naklady na palivo su len malo cast z nich. Ako citam napriklad SAD Lucenec: celkove naklady 29 mil € - z toho su napriklad na mzdy 10 mil a len 4 mil na palivo = 13% z celkovych nakladov dopravneho podniku.
@hiro
A to sa odkedy tak ráta - výška cestovného podľa toho koľko sa vezie ľudí?!či u vás to tak funguje? U nás teda nie,brata mám vo vedení jednej SAD a už teraz sa plánuje zvyšovanie cestovného. SADky majú peniaze z VUC,VUC je vraj povinné túto službu občanom zabezpečiť a tie im pokryjú veškeré náklady na prevádzku autobusov a cestovné nejde na prevádzku ale čisto na zisk dopravcu. A prečo by si neprilepšil keď môže. Ale šak nechajme sa prekvapiť.
@nepic Nerata sa. Ale ked sa zvezie viac ludi tak VUC ci kto dotuje cestovne aby nemali stratu - tak bude moct dotovat menej.
Ta SAD Lucenec co som pisal dostava dotaciu cca 15 milionov na tych 29 mil nakladov (takze dotacia je cca polovica nakladov). Prijem z listkov maju dalsich 10 mil. A zvysok prijmov je nejaky predaj tovarov + ine. Zisk maju cca 900 tisic.
@hiro
Keď bude VUC dotovať menej,tak im SAD automaticky vypovie zmluvu. Áno,SAD ostanú stať autobusy,ale VUC ich tiež nemá len tak do rezervy,aby od polnoci začali fungovať len tak keby náhodou. Ako sa to teraz stalo napr v TN s MHD. Keď im nevyhoveli,tak skončili. Ono by mohli dotovať menej,len by si museli zohnať aj takého dopravcu ktorý to bude ochotný za to robiť.
A preto to asi majú aj SAD tak zakotvené v zmluve,že sa nedotuje s ohľadom na počet cestujúcu,ale na počet prejdených kilometrov. Keď sa aj stalo,že znížili platbu,tak sa nestalo že by to SAD doplácala,ale sa jednoducho zrušil spoj a bolo ušetrené.
@nepic "VUC ich tiež nemá len tak do rezervy,aby od polnoci začali fungovať len tak keby náhodou" - lebo su to neschopaci. Maju ponuknut a vypracovat zmluvu rok dopredu. Nepaci sa? Ponuknut druhemu a ak ani tomu sa nebude pacit tak maju rok na to kupit autobusy, preplatit soferov od tej SAD a hotovo.
@hiro
No len čo funguje takto v tomto štáte..
Teraz tu MHD dostal nejaký zahraničný investor. No len sú všetci zvedavý ako bude fungovať,lebo vraj navrhol takú sumu VUC, čo sa teraz dávala iba na PHM. A kde nechal výplaty,nákup autobusov a ostatné výdavky nikto nevie. A ďalšia vec,nemá zastávky,parkovacie plochy a veľa ďalšieho,čo sa tiež nedá vybudovať za dva dni. Ale šoférom z SAD sľúbil ešte vyššie platy ako mali doteraz,aby ku nemu prešli. Tak sám som na to zvedavý.
kym sa minie ropa je to na dalsich 40 rokov. takze v roku 2060 uz bude koniec. a to ta ropa nepojde len na benzin, ale z nej sa budu vyrabat dalsie nepotrebne chujoviny ako aj teraz. takze za 30 rokov bude pekny problem. preto sa vsetko zacina nam srat a sypat na hlavu. a preco? lebo ludia. to ako zaobchadzame so zemou, to ze vidime len to co chceme vidiet. raz sa nam to vsetko vrati. my sa uz nemusime strachovat, ale deti nasich deti budu mat urcite problem zit normalne zivoty. ak vobec.
Moze byt vselijak. Ale kedysi boli praludia, zili v jaskyniach, lovili zver, hriali sa pri ohni a prezili. Tak zase ked budeme nuteni nakupovat nie v meste, ale v mieste nasho bydliska, lebo bude drahy benzin, myslim, ze to nebude az take hrozne. Kym bude co jest... Uvidime, mame strasne konzumny sposob zivota a naveky to takto nevydrzi. Mozno my to este budeme mat fajn, mozno az nase deti ci vnucata budu mat vacsie problemy a budu nutene zmenit zivotny styl. A budu si klopat na celo, preco sme my bez rozmyslania zili tak konzumne a vsetky nerastne zdroje minuli a zili taky nervozny zivot a podobne.
Nemyslim si, ze by jej bolo malo. Ak by to tak bolo, myslim si, ze uz by sme to vedeli, kedze by to bola poriadna katastrofa pre cely svet
@katym77 Jo, tak to vyzera pocas tazby. Ale:
Čo je rekultivácia ropných pieskov? Rekultivácia pôdy na báze ropných pieskov je definovaná ako „proces pokusu vrátiť pôdu používanú na ťažbu ropných pieskov späť do pôvodného, prirodzeného stavu“. Vláda Alberty vyžaduje, aby prevádzkovatelia získali späť 100 percent pôdy po vyťažení ropných pieskov.
https://www.canadaaction.ca/canadian-oil-sands-...

@kittykat22 no.. len to vsetko jej bez auta bude nanic 🥲