Dochádza benzín?
Neviem, že čo je na tom pravdy, ale dneska sa na pumpe dvaja muži rozprávali o tom, že dochádza benzín. To, že je stále drahší a drahší som si bohužiaľ všimla, ale nemyslela som si, že kvôli tomuto... Čo sa stane, keď dôjde? Tým pádom nebudeme vedieť jazdiť do roboty, do školy a bude to celé veľmi zlé... Dúfam, že som to len zle pochopila 😶 Neukamenujte ma...chcem len vedieť, že či je to naozaj tak, lebo mám z toho dosť strach... Dve benzínky tu už u nás vraj aj zatvorili...
heh len ked nebude benzin, tak ani autobusy nebudu mat na com jazdit, takze je to take no ale tak dufajme, ze sa to az do takychto extremov teda nedostane, lebo tiez si to nejak neviem dobre predstavit
Prepana, kym nezijes niekde na opustenej farme kde ani bus nechodi, tak este chapem tvoje obavy, ale to mate hadam aspon nejaky dobytok, kone co by ta dopravili 😀 inak nechapem ako moze byt niekto takto zavisly na aute, ze si mysli, ze kvoli tomu ze nemaju auto, umru hladom alebo sa nebudu mat ako dostat do prace 🤷♀️
Joj, jak nenávidím tieto poplašné správy 🙂
Benzín je drahý, lebo:
1) počas pandémie sa necestovalo, nebol dopyt, ceny padli.
2) nebol dopyt, spomalila sa alebo úplne zastavila produkcia. Nie len v benzíne, ale vo všetkom. Preto bol problém aj s vecami ako napr. drevo a iný stavebný materiál.
4) je tam aj istá miera zneužívania situácie a korupcia. A "nadhánanie straty po covide". Väčšina veľkých firiem sa chvály rekordnými tržbami ;)
3) vojna. Obrovský producent je právom sankciovaný a market predpokladá že viacero spoločností prestane kupovať od rusov, takže sa ceny podľa toho upravujú. Zatiaľ nás to trocha bolí, ale aspoň sa zrýchlilo odpútanie sa od fosílnych palív a prechod a zelenšie energie. Bohužiaľ, zmena je pre obyčajného človeka ťažká.
Bol to skrátka obrovský skok v dopyte a jeden z výrobcov robí scény. Absolútne to neni o tom že by "dochádzal benzín". Nehovorím že ho máme nekonečno, alebo že globálne otepľovanie nie je masívny problém, ale.... aktuálne teraz to neni dôvod cien. Ešte nejakú chvíľu to mi nepocítime. A prvé budú určite trpieť krajiny tretieho sveta 🙂 Kruté, ale je to pravda.
A pánom na benzínke by som hneď packa palicou cez hlavu za šírenie neopodstatnených poplašných správ. Nejaký vôl povie nejakú hovadinu a človek sa ani nenazdá a zrazu každý kupuje toaletný papier na palety, boh vie načo. Kľud, ešte nejakú dobu si budeme užívať náš nenažraný, konzumerský, privilegióvaný život.
@majla87 Bohužiaľ prácu z domu nemám a mesto, kde chodím do roboty je asi 20km od nás a tam aj obchody. My tu v dedine máme jedine starý obchod, čo ešte funguje tak, že ukazujete predávačke, čo chcete kúpiť a všetko je oveľa drahšie, ako napríklad v Kauflande...
Vsetko ma svoje limity. Ak cena stupne na istu psychologicku hranicu, ludia obmedzia spotrebu (tu ktoru vedia, nie elementarnu), aj tym, ze napr presedlaju na verejnu dopravu (ok, aj tu sa da diskutovat o rentabilite). So snizenym globalnym dopytom, klesne cena. Nehovoriac aj o tom, ze aj firmy zacnu optimalizovat spotrebu. Kazdy trochu obmedzi a v globalnom meritku sa to ukaze.
Tak to mi je luto, v takom pripade uz fakt jedine kupit kona, inak je vasa rodina odsudena 😞 mat v dedine len jeden obchod, kde nie je vyber, je nonsens a takisto nemat pracu z domu… to je v tejto dobe velmi krute 😞
@anita1978 Samozrejme. Ale hovorím že to neni dôvod prečo je benzín zrovna teraz taký drahý. Ďalšia otázka je či nás to bude trápiť, keď na to príde. Doba sa rýchlo mení, v 1800 ľudia plakali že akým olejom budú doma svietiť, keď sa vylovia všetky veľryby. A hľa, absolútne ma nedostatok veľrybieho oleja netrápi. Je dosť možné že kým sa minie, tak už pre nás nebude ani tak relevantná, lebo budeme fungovať na niečom inom. Možnože zajtra buchne tá mega sopka v Yellowstone a potom nás už fakt nebude nič zaujímať :D Ani ropa, ani nič. Horekovať nad tým čo bude v dobe nedohľadnej je úplne zbytočné.
Teraz je problém v post-pandemickej situácii a vojna tomu moc tiež nepomohla. človek by mohol argumentovať že vysokou cenou / nedostatkom benzínu sa znižuje uhlíková stopa jednotlivca (či už tým že necestuje, alebo že nemá peniaze na prehnané nákupy) a vlastne sa tak zachraňuje planéta XD Život neni ľahký, vždy budú nejaké problémy. Je jedno v akom období človek žije... Za komáčov nebolo ničoho, teraz zase sa nedá kúpiť byt. V 1790 stál zase peceň chleba celodennú mzdu.
Jediné, čo môže človek urobiť je nepočúvať čo povie nejakých starý chmulo na pumpe. Alebo aspoň si to preklepnúť skôr, ako to začnem šíriť.
@refly Ja to nešírim, lebo sama neviem, že či je to naozaj tak. Ja som sa pekne pýtala, že či je to pravda. Keby som to len tak napísala, že dochádza benzín je to tak, tak dobre, ale ja som sa na to len spýtala... 🙃
@stanulienkat za socicku nemalo auto pár vyvolených, auta mali aj obyčajní robotníci... každý občan mal prácu, bezúročné pozicky, každý mal bývanie, byty prideľovali podniky a za odrobenie 10_15 rokov Ti odpustili splátky... Pionierske tábory trojtýždňové za pár korún, firemné rekreácie, výlety.. áno nebol tu luxus ako na západe, ale kto chcel vedel si postaviť dom, bez toho aby sa zadlzil do dôchodku. Hnusni komunisti vybudovali podniky, byty, mosty, nemocnice, zdravotníctvo bolo zadarmo.... všetko to na čom sa demokratické vlády nabalili...Slovensko bolo sebestačná krajina. Teraz nielenže nebude benzín, plyn, ale nebudeme si mať za čo kúpiť ani v potravinách jesť. Tak je tu skvele. Akurát sme sa dnes s kolegyňou bavili, že zrejme vytiahneme bicykle...
Politici po prevrate sľubovali, že pár rokov si bedač utiahne opasky a bude tu druhé Švajčiarsko😂😂.. Po 30 rokoch už nie je čo uťahovať... 🙂
@laila22 Ale sme druhé Švajčiarsko. Že? ŽE??
@acrobaleno ... tak urcitéééé... V cenách určitééé...
@majla87 prečo trepes do vetra? Bez auta sa žiť da? A na čom ti dovezú potraviny do obchodov? Na chrbte asi ťažko. :D Nebude palivo, nebude ani zásobovanie fungovať.
@laila22 :D "Hnusni komunisti vybudovali podniky, byty, mosty, nemocnice, zdravotníctvo bolo zadarmo" :D
Tak tomu nerozumiem. Ak vsetko vybudovali ti komunisti a boli taki perfektni, ako to ze kapitalisti v rozbombardovanom Nemecku a inych zapadnych krajinach nas o tolko predbehli? Nuz pravda je taka ze komunisti nasu zem iba brzdili v rozvoji. Boli by sme na urovni zapadu keby sme ich tu nemali. Teraz to je tazko dobiehat. Ak raz ide pred tebou auto 40 rokov stovkou a ty 50 tak je uz daleko a aj ked teraz zrychlis na 100 tak aj o dalsich 40 rokov bude rovnako daleko. Jedine ze zrychlis na 150. Ale ak aj on zrychluje a pojde 150 tak ho uz nikdy nedobehnes.
@danielinaa Presne
@laila22 A môj dedko za reptanie na súdruhov na rodičovskom združení dostal v 60-tych rokoch pol roka basy. Nehovoriac už o tom, že mu ako sedliakovi v 50-tych rokoch ulúpili celé hospodárstvo.
To sa potom štátu hospodárilo, keď všetko zhabali od súkromníkov. A napriek tomu, v 80-tych rokoch bolo zaostávanie priemyslu totálne zjavné.
K tomu už len starý vtip:
- Odkedy budeme mať v ČSSR 32-bitové procesory?
-- Až priletí prvý Pershing...
Alebo ešte iný vtip, ďalší z nominácií na Zlatú mrežu:
- Aký je rozdiel medzi americkým a československým robotníkom?
-- Americký sadne ráno do svojho Forda a ide sa nechať vykorisťovať. Československý sadne na bicykel/autobus a ide vládnuť.
@laila22 .....muzi mali vacsich vtakov a viac vydrzali, trava bola zelensia, nebo blankytnejsie.....
Apropo, nam zobralu rodinny dom, babke detto. Prednejsia bola vystavba ako pravo obcana.
@danielinaa a ty co trepes do vetra? 😀 Tu niekto hovori o uplnom nedostatku benzinu na celej planete uz hned buduci tyzden? 😀 tu sa riesi ze je nedostatok a jeho cena. Tak snad bude prednejsie zasobovanie ako vyvaznie na vylety.. To vy s autorkou si fakt vazne myslite ze od pondelka nebude vobec benzin?
tak ked tazko vychadzas s peniazmi tak predaj auto a zacni jazdit MHD 🤷🏻♀️ Pokial mas dost penazi na auto aj na benzin tak urcite fin. problemy nemate.
@kittykat22 autorka uz odbocila od svojej temy. Uz si mysli, ze ani autobusy nebudu chodit.
@majla87 🙄 stavim sa ze ma v spajzke 30kg muky, sviecky a zapalky a drevo z najblizsej hory do roku 2025

Jediné riešenie bude asi ten bus... Vlaky tu nemáme a bicyklom by to bolo ďaleko