icon

Dôchodcovia dostali 13. dôchodok vo výške 600 eur

7. dec 2024

Dôchodcovia dostali 600€! 13 dôchodok .. 600€!!.. ja im doprajem vsak nech majú ale pre Boha 600€!!! Keď sa zvyšuje DPH,náklady na život idú hore, vraj sa majú ozdraviť verejné financie, zobrali peniaze deťom a dôchodcom dajú 600€ 🫣 ako aby sme sa zle nepochopili , ja im nezávidím, nech si ich užijú v zdraví ide o ten princíp. Berú pracujúcim ľuďom, podnikateľom sťažujú život a len tak rozhadzujú 600€ 🫣 akože sklamaná som veľmi z tejto vlady ale čo sa dalo čakať. Tu sa podporujú len starý ľudia a mladý utekajte preč. Nič dobré tu na vás nečaká. Stary ľudia dostali byty za babku, v podstate k nim prišli zadarmo, mladý teraz musia brať hypotéky na pol života také vysoké že odchod. Žiadna podpora mladých rodín .. mladých ľudí.

svetlonos
7. dec 2024

Prosím ta! Hovno vies ty o zivote dôchodcov ale posranych 600 e im budeš závidieť, áno?
Pozri, ja nemám anivs ani momentálne super job kde by som zarobila aspoň tych 3000 v cistom nech som skromná!
Ale vyhľadávať, ze babka ma 609 e 13 dôchodok, to je teda už len paráda.
Vies to eventuálne zmeniť- myslím vládu? Nie! Tak nebývam a zmen svoj zivot. To je väčšinou jedine, na čo máš dosah. Zmeniť seba, svoje postoj.
Zobrali malemu Jankovi ake dali jeho babke! No svine hnusne!
Tu to máš dobre, nájdeš tu isto kopec podpory, tak si pitukaj pi ramene za super nazor. Chces peniaze bez roboty? Bud odvážna, zbal kufre a chod do Nemecka - majuvtam Burgergeld. Figu robíš a ostane ti viac ako dvoma pracujúcim ľuďom!
Tam myslíš co maju ti pracujúci Nemci povedať ba takýto systém, hm? A to podporujuboi uplneczdravych jedincov v tomto - pečene holuby samé padajú do huby!
Možno by oni boli šťastní za podporu len dôchodcov.

stendys
7. dec 2024

@mircalla a co autorka myslela ako? Mam po 40 mam hypo pracujem a mam ja ako produktívny človek očakávať od štátu ze mi niečo prispeje? Nie žiaľ štát zvýšil od nového roka ešte aj DPH a to napríklad pre mňa ako pre podnikateľa znamená len a len viac peňazí do štátnej kase...sťazujem sa snáď niekde? Naši rodičia pracovali viac ako 40 rokov aby dostali tých 600 eur aj to nie každý, naozaj? Ved ako mamy sme dostali materské rodicovske kočíkove plus každý mesiac príspevok

mircalla
7. dec 2024

@stendys Ano, rozumiem. Nemyslim si, ze pris9evky rodinam su dake slabe...Ja sa na ne nespolieham a ani som sa nikdy nespoliehala. Mam 52 rokov, daco som si odrobila, 30 rokov plus VS

Mne vadi ine - x vyplacanych davok, predlzene rodicaky (dnes si to uz ziada snad kazda druha), vela ludi, co nikdy nepracovali a pracovat nebudu, dozivotna renta pre Fica a pozvysovanie si platov. Podla mna rodicak 3 roky zbytocny luxus, maximalne dva, skladanie sa ludom na hypo a teraz ten nezmysel s rodicakom, ak ti nezoberu dieta do spadovej skolky, A ano, 13. dochodok by som tiez zrusila.

De facto len rastie frustracia strednej triedy, ktora sa na toto vsetko sklada.

Takze hrniem to: obrovske vydavky a nehorazne plytvanie. Namiesto toho mali byt skolky a platy take, aby bola motivacia ist do prace....Tu sa vela ludom pracovat nechce ci neoplati.

pribinak
7. dec 2024

@mell27 moji rodičia nás vychovali estw o jedného viac, tiež mame všetci VS vzdelanie a rak ako vy ani u nás nikto nemá Ružomberok

Moji rodičia chodili aj do prace a naučili nás morálnym hodnotám

stendys
7. dec 2024

@mircalla v tomto súhlasím co sa týka materskej rodicakov atd...na to aký sme štát mame až príliš veľa, len žiaľ, sú ľudia, ktorý neprekročia hranice štátu a nevidia ako je to inde funguje...ja si neurobím dieta na to, aby sa mi on staral štát..ale tým dôchodcom ozaj pri tých dnešných cenám nezávidím...

knieza_pribina
7. dec 2024

1. SP nemá ani ja vyplatenie riadnych dôchodkov, nie to ešte na vyplatenie 13teho dôchodku. To nie je o závisti, to je o matematike. Za rok 2023 vyplatila dôchodky starobných dôchodcov 9.1 miliardy, pričom zisky na starobnom poistení mala 6 mld. Máme na to?
2. Keď to takto pôjde ďalej a napríklad naši rodičia teraz šesťdesiatnici sa dostanú na dôchodok, bude mať SP peniaze na vyplatenie ich dôchodkov? A o 10 rokov? A o 15? Budú predávať domy, aby vyžili, lebo teraz sme empatickí a doprajeme dôchodcom a radšej zavrieme oči pred tým, že je to kravina a cesta do pekla? Ako aj kopec iných rozhodnutí z diela ministerstva práce a ministerstva financií.
3. Keď to takto pôjde ešte ďalej, čo my vo veku 65-70-75 rokov? Investujete na dôchodok? Uvažujete o FIRE? Alebo dúfate, že budete za túto zaslepenosť a empatiu s dôchodcami a ich 600 eurami karmicky odmenené a tiež sa vám niečo ujde? Lebo neudje.

mircalla
7. dec 2024

@knieza_pribina Som rada, ze sa tu najde rozumna argumentacia namiesto reci o zavisti od totalnych analfabetov

Nejake napady ako konsolidovat namiesto transakcnej dane, navysovania Dph a pod

ibatanecnica
7. dec 2024

@mircalla ono by stacilo aby sa nevyplacali rozne davky - vieme vsetci amo sa tu s tym ''obchoduje''. Ista skupina ludi nepracuje vobec a dostanu viac ako dochodca a aby sa tu tolko nerozkradalo. A bolo by aj na dochodky ale.vsetci len nadavame a.dalej tolerujeme co sa tu deje.

knieza_pribina
7. dec 2024

@mircalla to nie je o závisti, ale o matematike. Keby sa nevyplácali 13te dôchodky, nemusela sa zvyšovať DPH na 23%, pretože by to úplne pokrylo predpokladaný príjem z DPH v konsolidačnom balíku. Takže mi to vychádza - a tu si dovolím vniesť trochu emócie - ako úplatok pre istú časť obyvateľstva, ktorá sa im za to odmení pri volebných urnách. Apropo - veľa sa tu hovorí o solidarite a zásluhovosti, kde je solidarita napríklad s jednorodičovskými domácnosťami, ktoré sú podľa štatistík omnoho viac ohrozené chudobou ako dochodcocia?

feketka17n
7. dec 2024

@stendys teba ako podnikateľa zvýšená DPH nebude stať viac. DPH na výstupe, ktorú odvediež, nezaplatiš totiž ty, ale spotrebitelia, koneční príjemcovia tovaru/služby. Ty, ako platiteľ DPH, len odvedieš tu zvýšenú DPH, ktorú ale platí spotrebiteľ.

mircalla
7. dec 2024

@knieza_pribina Vsak ja viem, tvoj prispevok je velmi rozumny. Cely cas hovorim, ze je to o mamematike, jednoducho na to nemame. Absolutne s tebou suhlasim

ysseba
7. dec 2024

@123profil321 ano rozumiem tomu. Ale oni aspon neodrb.vaju sami seba. Oni su uz pocas zivota zvyknuti na skromnejsi zivot a asi aj rataju s tym, ze ked cely zivot zarabaju minimalku, tak asi ani dochodok nebudu mat tisic rurovy. Ale hovorim o takych co zarabaju v skutocnosti povedzme 2 000 ale na vyplatnej paske maju minimalku. Takí sa potom budu najviac cudovat a vyskakovat, ze ako je to mozne, ze ZRAZU maju almuznu.

rozculena
7. dec 2024

@natalka13 čo má transakčná daň spoločné s dôchodcami?

mircalla
7. dec 2024

A vazne sa niektore trosku dovzdelajte

Sociálna poisťovňa sa za prvých šesť mesiacov tohto roka ocitla v obrovskej strate. Na pokrytie všetkých nákladov ani zďaleka nestačia peniaze vybrané prostredníctvom odvodov. Výdavky totiž dosiahli 6,85 miliardy eur, zatiaľ čo príjmy očistené o dotáciu zo štátneho rozpočtu iba 5,51 miliardy eur. Výsledkom je strata 1,34 miliardy. Pokračovanie v nastavenom tempe zvýši schodok do konca roka na 2,68 miliardy eur.

Realita však bude o dosť horšia. Politici sa rozhodli v závere roka minúť na vyplatenie trinástych dôchodkov 830 miliónov eur. Sociálna poisťovňa preto tento rok s veľkou pravdepodobnosťou vytvorí stratu okolo 3,5 miliardy eur

Socialna poistovna ma stratu jak svina, takze som zvedava ako ma byt toto udrzatelne.
Trinásty dôchodok dostane podľa inštitútu aj 108-tisíc dôchodcov s dôchodkom nad 1000 eur. No skladať sa na tieto dôchodky bude aj 870-tisíc pracujúcich, ktorí zarábajú čistú mzdu pod úrovňou 1000 eur.

jamimo
7. dec 2024

@knieza_pribina presne tak, téma je oveľa komplexnejšia ako "len" prvoplánové obvinenie ževraj závisti a neprajnosti 🤔 Alebo krátkozraká reakcia mnohých= Noa? Však nech dajú!!! Ale, že už neostáva na iné nevadííí...
https://www.tyzden.sk/ekonomika/109313/data-bez...

mircalla
7. dec 2024

@jamimo Tato diskusia len ukazuje zufalu nevzdelanost tohto fora...vdaka za rozum, ale aspon to bolo cca 50/50

zalka
7. dec 2024

@mircalla trošku sa aj ty zamysli.
Rodičovský dôchodok je v ústave, vláda Hegera mala ústavnú väčšinu a na podnet Sme Rodina tento dôchodok dala do ústavy, úplne zrušiť bez ústavnej väčšiny sa nedá.
Za ďalšie položme si otázku, prečo je SP v takej strate?
Nie je to náhodou pre zmenu zákona o odchode do dôchodku po odpracovaní 40 rokov, a o tom, že týmto predčasným dôchodcom sa krátil dôchodok o 0,3% za každých 30 dní, u iných predčasných dôchodcoch to bolo 0,5%. Tento zákon bol iniciovaný Sme Rodinou v minulom volebnom období. A veľmi dobre si pamätám, neviem či ty nie, čo to spôsobilo za chaos koncom minulého roka. Kedy mrte ľudí, využili práve tento zákon o predčasnom dôchodku z dielne Sme Rodina a požiadali o predčasný dôchodok. A samozrejme v súbehu s obrovskou infláciou, ktorá zapríčinila, že v roku 2023 sa dôchodok dvíhal 2x v januári o 11,8% a v júli o 10,6% .. pričom predčasným dôchodcom po vyrátaní dôchodku predčasného sa dvihol dôchodok razom o 22,4%. Preto v takom množstve čo mohli ľudia odchádzali v roku 2023 do predčasného dôchodku . A preto zrejme to ovplyvnilo výber poistného do dôchodkového fondu SP ( predčasný dôchodca nemôže pracovať, resp. nemôže byť dôchodkovo poistený) a obrovskú stratu SP v roku 2024. Systém nepočítal s takým návalom predčasných dôchodcov.

aandrea9
7. dec 2024

@knieza_pribina no to sú mi veci....zisky na starobnom poistení. Vieš ty vôbec o com tocis?

knieza_pribina
7. dec 2024

@aandrea9 rada si nechám vysvetliť.

mircalla
7. dec 2024

@zalka Nehadam sa, ze nie. Co urobil Smer? Dal volebne sluby na dalsiu miliardu, ktoru stat nema, aby vyhral. A ani netvrdim, ze predosla vlada nebola zufala. Bola totalne zufala, najma Matovic a Sme rodina a tam sa porobilo x blbosti tiez

zuzka1117
7. dec 2024

Dievčatá je úplne jedno či im to doprajeme alebo nie, faktom je, že štát na to reálne nemá peniaze a zadlzi nás to úplne všetkých.

zalka
7. dec 2024

@mircalla hej všetci dali dáke sluby.
A tiež si dobre pamätám ako opozicia, hlavne bolo počuť bývalé OLANO po volbách vykrikovala, že má koalícia plniť sluby a dať dôchodcom 13ty dôchodok. Včul ako som písala v prvom príspevku, min. rok dostali všetci dôchodci 600e tento rok len starobný a predčasný starobný. Ostatní majú dôchodky nižšie.

A ešte ti napíšem, dôchodcovia sa dostali do nevýhody. Vianočný príspevok to čo bolo do min. roka, nepodliehalo exekúcii, nerátalo sa to do príjmu. Ak starobný dôchodca pracoval, a mal nízky dôchodok, tak si vedel uplatniť ešte aspon časť nezdaniteľnej časti dane. Teraz týchto 606,30e sa mu zaráta do príjmu. Ciže zvýši mu to dane.
Teraz, predpokladám, že mnohým dôchodcom čo majú exekúcie tento dôchodok zhltne exekútor.

lienka.7
7. dec 2024

@zalka SP je v strate už dlhodobo. Staci si pozrieť jej hospodárske výsledky. Ten schválený paskvil od SME RODINA spôsobil to, ze SP ustedril takú "ránu z milosti", ze sa z nej už v živote nespamata.

mircalla
7. dec 2024

@zalka Ty si smeracka, ze?

mofa
7. dec 2024

Velmi, velmi zle adresovana pomoc. 13 dochodky dostali ludia, ktori napriklad pracuju, ludia, ktori maju dochodky vyssie ako 1000eur. Takze 108000 dochodcom s takymto dochodkom sa poskladalo na takuto srandu 870000 pracujucich, ktori nezarobia ani 1000 eur v cistom. Takto sa tu mame a takto sa tu mat budeme navzdy….

knieza_pribina
7. dec 2024

@mofa to, že sa tu takto "budeme mať navždy' je prehnane optimistické, lebo tento systém ak neprejde racionálnou a nepopulárnou reformou, tak padne na hubu.

zalka
7. dec 2024

@lienka.7 áno súhlasím, dôchodky sa dotovali aj z iných fondov SP, z nemocenského, úrazového, invalidného ...

lenže také rany do rozpočtu
: boli aj i helikopterové peniaze cez covid, nezmyselná súťaž ( o áno vyhrala som 100e prišli na účet v piatok a utorok boli preč, lebo som lapila covida, a isoprinosine čosi stálo a vitamíny a doplnky a všetko )
: detto zvýšenie danového bonusu z dákych 25e na 140e
: tehotenské to je tiež vlajková lod minulej vlády

všetko so všetkým súvisí, ani by som nepísala nebyť tej tabulky od @mircalla čo zverejnila, som sa pousmiala, zrušiť rodičovské dôchodky zamyslela som sa, ked s tým príde koalícia ( sns nebude súhlasiť ) a opozicia nepodporí lebo s tým prišla koalícia, ked s tým príde opozícia tak apriori koalácia nepodporí možno pár poslancov smeru a hlasu ..
teraz sa znížil danový bonus a koľkým sa to nepáči nadávajú - hlavne tí čo sa ich to týka, odporúčanie tabulky je skrátiť rodinné prídavky viete si predstaviť tú vlnu odporu a nesúhlasu rodičov detí
skrátit rodičovský ježiš maria, to by bola katastrofa ..
zrušiť 13 dôchodok, tiež by sa to mnohým nepáčilo, hlavne tým čo sa ich to týka a tak môžem ísť bod po bode ...
ale rodičovský dôchodok na ten treba ústavnú väčšinu myslíte, že by sa našla ked ledva normálnu väčšinu má táto vláda.
A nie @mircalla nevolila som smer, volila som hlas a nie nie som zo všetkým spokojná, čo prechádza na vláde. A myslím si, že kvôli sns a tomu čo vystrájajú, by boli vhodné aj predčasné voľby. Ale z nikým sa nestavím, lebo poslednú stávku, že vláda hegera dovládne do normálnych volieb som prehrala. Spokojná?

earlgrey
7. dec 2024

@zalka Smer a hlas sú jedna banda nie? 😉 čiže v podstate si volila smer...to len na margo tej otázky a tvojej odpovede 😉

zalka
7. dec 2024

@earlgrey tvoj názor, že ty to tak vnímaš ja za to nemôžem. Tiež môžem označiť sas a olano za jednu bandu.

earlgrey
7. dec 2024

@zalka Veď mne je to jedno kto koho volil, len som napísala svoj názor, s ktorým nemusí nikto súhlasiť 😉 veď ja som ich volila tiež 🤣