icon

Dodržiavanie kresťanských pravidiel

18. dec 2022

Veriaci dodrziavate vsetky nariadenia cirkvi alebo si vyberate len niektore? Ak nedodrziavate vsetko, nerozmyslate o vystupeni z cirkvi?

anjelicek26
18. dec 2022

Ja neviem, co je na tom take zlozite - meranie bazalnej teploty, ovulacne testy, sledovanie hlienu, ovulacny mikroskop, sledovanie krcka maternice a ano, u drvivej vacsiny zien staci nemat sex 5 dni pred ovulaciou do bodu az ked hlien padne do kremova + den ako poistka a zasa mozu mat sex a ziadne dieta sa nekona... sestra ma takto dve deti s prveho razu, kedy sli cez plodne dni, lebo chceli deti... nikdy ziadnu antikoncepciu nepouzivali a nepouzivaju, uz bude mat podobne ako ja, takmer 40... Nic "pocitat" v dnesnej dobe nemusis, su na to testy a meranie teploty... a veru funguje to mimo diagnoz ako PCOS spolahlivo...

terezka1947
18. dec 2022

Nájdi si človeka,kt.bude na rovnakej vlne ako ty a máš vystarané.
Vieš,toto sú hlboké otázky a odpovede na verejné fórum.
A najmä,keď ich chces vedieť od iných a sama si anonym.

ziarifka
18. dec 2022

Nízky počet detí vôbec neznamená, že daný pár používa "cirkvou nepovolenú" ochranu. Veď existujú minimálne 3 metódy prirodzeného plánovania rodičovstva so spoľahlivosťou na úrovni hak. Že ich niekto nevie používať je druhá vec. Ale to je rovnaké, ako otehotnenie pri prasknutom kondóme, prerušovanej súloži, ktorá nebola prerušená, hak a viroze... Tu tiež zlyhal používateľ metódy a nie metóda samotná.

cervenaruza123
18. dec 2022

Co sa tyka antikoncepcie. Ked si to nastudujes, zistis, ze su sposoby, ako sa da sexualne zit a nemat 10 deti aj bez antikoncepcie. Lenze toto je zase dost citliva tema. A ani cirkevni hodnostari v nej nemaju uplne jasno, kde je hranica toho, co sa moze a co nie. A samozrejme, u kazdeho je ta hranica ina. Preto je tazke byt krestanom, lebo clovek by chcel jasne pravidlo, ktore treba dodrziavat a je spokojny, ze je dobry krestan. Lenze tak to nie je.
Neviem v akej si situacii. Mnoho parov dnes skor ma problem mat vobec jedno dieta, takze vobec nemusia riesit, ako nemat 10 deti. A je podla mna uplne ina situacia aj v ociach Boha, ak neabortivnu antikoncepciu zacnu pouzivat manzelia, co uz maju viac deti a financne by dalsie nezvladli. Alebo ak ide o mladez, co si chce len uzit bez akehokolvek zavazku. Napriklad aj pouzivanie povolenej prirodzenej metody vypoctu plodnych neplodnych dni je hriesne, ak sa tym par snazi dosiahnut, aby vobec nikdy nemali deti. Ak ho pouzivaju s tym, ze si chcu len uzivat podla seba a nie su ochotni sa podelit o svoju lasku s dietatom a obetovat tomu cast seba. Takez toto je velmi taka otazka... Pre kazdeho plati nieco ine. V Biblii sa vela o tom nepise a vela veci prameni aj z minulosti a na sucasne otazky casto nevedia odpovedat ani knazi, ktori sa radia s najvacsimi odbornikmi v tychto oblastiach.
Tu ale musim zdoraznit aj to, ze ziadna metoda antikoncepcie nie je 100% spolahliva. Casto sa zdoraznuje, ze prirodzena metoda je nespolahliva. Mozno ano, ale ani ostatne nie su uplne 100%. Takze clovek vlastne musi byt otvoreni tomu zivotu kedykolvek, len sa snazi znizovat sance na to.

autor
18. dec 2022

@terezka1947 Anonymne sme tu vsetci. Ty tu tiez nemas meno, priezvisko a fotku.

loliki
18. dec 2022

Ten, s ktorým budeš v manželstve spokojná a on bude spokojný s tebou. 🙂 Načo sa trápiš otázkami, ktoré sa ťa netýkajú? Miluj Boha, ľudí i seba. A večer o 22.00 choď spať. Dobrý spánok je základom pre vydarený deň.

domi995
18. dec 2022

@sunyrose to nestanovila Cirkev, ale samotnému Bohu sa nepáči, keď sa bráni počatiu: Júda potom vzal svojmu prvorodenému Herovi za manželku Tamaru. Ale Her, Júdov prvorodený, sa znepáčil Pánovi a Pán mu dal zomrieť. Vtedy Júda povedal Onanovi: „Obcuj so ženou svojho brata, vezmi si ju za ženu a zaisti potomstvo svojmu bratovi!“ Keďže Onan vedel, že potomstvo nebude jeho, kedykoľvek obcoval so ženou svojho brata, zakaždým vylieval semeno na zem, len aby neposkytol potomstvo svojmu bratovi. Pánovi sa však znepáčilo čo robil, a dal zomrieť aj jemu. Potom Júda povedal svojej neveste Tamare: „Bývaj ako vdova v dome svojho otca, kým nedorastie môj syn Sela!“ Myslel si totiž, že by aj on zomrel ako jeho brat. Tamar teda odišla a bývala v dome svojho otca. (Gn 38, 6 – 11)

tululu
18. dec 2022

Skus si najst cirkev,ktora ak tvrdi,ze je krestanska,tak naozaj siri a dodrziava ucenie svojho zakladatela,Jezisa Krista,potom clovek neriesi taketo otazky 🙂 Ak ti cirkev kaze dodrziavat nieco,co Jezis nespominal, je otazka, akym pravom a aky zmysel a zaklad ma taka institucia?A teda co take Jezis kazal?Velmi rozumne a krasne veci.Ak ich chces spoznat,v tom ti pomoze Biblia,studuj a zistis,ze to ucenie je fakt uzasne. A tiez zistis, ze kopec tych cirkevnych prikazani je vytrhnutych z kontextu Biblie,casto poprekrucane a nie vzdy pochopene...

danielinaa
18. dec 2022

Krestan katolik ma byt kvasom nie trkvasom. Nemusi si nechat po hlave skakat, ani sa nechat urazat a posudzovat ludmi ako ty. Ty si troll, to nie je urazka pomenovat veci take ake su. Tymto koncim s tebou debatu, viac na teba nebudem reagovať

autor
18. dec 2022

@cervenaruza123 suhlasim s tvojim nazor, ze ine je pouzivat ,,povolenu,, antikoncepciu ak uz par deti ma. Toto vsak nie je nazor cirkvi a to je moj problem. Ale uz to zacinam chapat. Ludia si postupne transformuju svedomie a vysvetluju cirkevne nariadenia, tak aby ospravedlnili svoje konanie. Co chapem,no nie je to v sulade s cirkvou.

autor
18. dec 2022

@loliki Co s parmi, kde jeden fanaticky trva na cirkevnych pravidlach a druhy nie? Co maju robit?

loliki
18. dec 2022

Kompromis. 🙂

ziarifka
18. dec 2022

Ešte jedna dôležitá poznámka: plodné dni sa sledujú, nie počítajú. Pretože áno, počítanie absolútne nefunguje. Pri sledovaní mám 2 deti, každé naplánované na prvýkrat a za 6 rokov som ani raz nemala pochybnosti, či som náhodou neotehotnela. Vrátane popôrodnej neplodnosti. Tam je ten rozdiel, sledovať, nie počítať.

autor
18. dec 2022

@domi995 Krute popisy. Esteze uz vychadzame z Noveho zakona.

autor
18. dec 2022

@loliki Takze predsa len pri kompromise porusime nejaketie nariadenia?

loliki
18. dec 2022

Ktoré nariadenie myslíš?

autor
18. dec 2022

@danielinaa Smutne. Mozno by si ma priviedla naspät k cirkvi, ale ty ma radsej nazves trollom.

frantisska
18. dec 2022

Ahoj autorka. A ty máš koľko detí? Odpovede na svoje otázky nájdeš na stránke lpp.sk ....ak ťa to veľmi zaujíma. Držím palce, kto hľadá nájde.

autor
18. dec 2022

@loliki Ziadne konkretne. Vsetky cirkevne. Lebo kompromisom musi kazdy trochu ustupit. No v pripade silneho krestana tak k dojde k poruseniu nariadeni. A je teraz jedno ci to bude antikoncepcia, prispievanie na cirkevne organizacie, alebo chodenie v nedelu do kostola.

autor
18. dec 2022

@frantisska Ako pocet deti suvisi s otazkou o Cirkvi?

loliki
18. dec 2022

Poznáš vôbec cirkevné prikázania?

frantisska
18. dec 2022

Riešiš počet detí druhých, tak chcem vedieť koľko máš ty....

dominyca9
18. dec 2022

V prvom rade musíš veriť v srdci, potom to nebudú "pravidlá, ktoré musíš dodržiavať" ale "život, ktorý chceš žiť". Ujasni si najskôr to, čo chceš a či naozaj veríš. Sme LEN ľudia, a preto logicky len s veľkou námahou dokážeme žiť ukážkový kresťanský život (mnohí dokonca prídeme na to, čo chceme a ako môžeme žiť až po dlhých rokoch omylov, a stále je to v poriadku a akceptovateľné). Vďaka Bohu, existuje spoveď, kde sa môžeš zo svojich prešľapov vyznať - ak to myslíš vážne, samozrejme (ak nie, je to asi zbytočné). Príliš však riešiš iných. Ak veríš v Boha tak vieš, že pred ním budeš raz stáť sama a vtedy bude úplne jedno, či niekto iný z tvojho spoločenstva dodržiaval "všetky pravidlá". Dôležité je a bude, či si sa TY snažila žiť najlepšie, ako si mohla. Tak veríš alebo nie?

autor
18. dec 2022

@loliki Poznam.

loliki
18. dec 2022

Fanatik - to slovo neznamená, že niekto je dobrý kresťan.
Kompromis - neznamená, že robím niečo zakázané.
Nepleť si pojmy.
Ak máš takýto štýl zmýšľania a povahu, ťažko si vytvoríš a udržíš vzťah, nie ešte manželstvo.

autor
18. dec 2022

@frantisska Aka by bola tvoja odpoved pri takychto poctoch?
a)0
b)2
c)10

loliki
18. dec 2022

Tak mi ich prosím vymenuj, či hovoríme o tom istom.

autor
18. dec 2022

@loliki dobre, tak.aky bude kompromis ak jeden chce kazdu nedelu a kazdy prikazany sviatok chodit do kostola a druhy chce chodit cez vikendy na vylety? Moj kompromis by bol tak napr. kazdy druhy vikend kostol. Ale to uz je porusenie pravidla. Ako tu najdes kompromis?

loliki
18. dec 2022

@dominyca9 Otázka by mala byť skôr, či miluje Boha alebo nie. Lebo z lásky k Bohu sa snažím nejako žiť.

cervenaruza123
18. dec 2022

Nie je to take jednoduche ako ti to vyznieva, ze si ludia len transformuju svedomie. Aj kazda doba ma svoje specifika. Dokonca aj cirkev povoluje kondomy v niektorych pripadoch. Je zabitie hriechom? Je. Ale ak zabijes v sebaobrane, je to hriech? Ak ukradnes jedlo len tak a ked ho ukradnes lebo ti dieta umiera od hladu? Ta ista vec a raz je hriechom, raz nie. Lenze nie vsetky situacie su takto jasne, zial.
Vezmime si dva pary. Jeden je idealny, zena ma krasne pravidelny cyklus, priznaky plodnych dni, takze pomaly to ani nemusi sledovat a vie kedy je plodne obdobie. Su spolu casto doma, takze sex mozu mat casto a pravidelny, akurat sa musia trochu obmedzit pocas plodnych dni. Bolo by hriechom pri takomto pare pouzivanie akejkolvek inej antikoncepcie, ked aj bez nej vedia fungovat dost spolahlivo? Pravdepodobne by bolo.
Lenze vezmime si druhy par. Manzel chodi na sluzobne cesty, doma je len obcas. Zena ma uplne nepravidelny cyklus, snazi sa merat si teplotu, sledovat hlien, rozne priznaky, ale aj ovulaciu mava nepravidelnu, takze realne su si isti, ze ma neplodne obdobie mozno 4 dni do mesiaca. A vtedy je manzel malokedy doma. Maju uz deti, dalsie by mozno uzivili, ale tazko. Lenze manzelia maju vlastne povinnost sa spolu aj milovat a napriklad odopieranim sexu nevystatovat jeden druheho pokuseniu k nevere, ked nie su prave spolu. No co v takej situacii? Na take pripady ani knazi vacsinou nevedia presnu odpoved. Je pouzivanie inej antikoncepcie zle? Vlastne ano. Je odopieranie si sexu dlhe obdobie a zvysovanie rizika nevery zle? Tiez ano.
Svedomie je vzdy o jednotlivcovi. Sama neviem ako su niektore veci najlepsie. Snazim sa ich riesit s Bohom a hladat najlepsie vhodne riesenie, aj ked niekedy vsetky riesenia vyznievaju zle. Ale zivot nie je idealny a prinasa rozne neriesitelne situacie. Kedy spravna cesta navonok ani nie je a predsa ho musime zit. Aj o tom je viera. Chcela by som mat pravidla a byt si ista v tom co robim, aby som mohla pred Boha raz prist, ze som vsetko dodrzala. Ale niekedy mam pocit, ze byt krestanom prave naopak znamena mat neustale pochybnosti, neustale sa pytat Boha na to, co by bolo spravne a neustale sa zlepsovat. Nikto nebude dokonaly ako Boh, vsetci sa o tom len snazime a zlyhavame. Niekto ohovara, niekto pouziva antikoncepciu, iny hromadi majetky... Kazdy ma nieco.

sunyrose
18. dec 2022

@domi995 Ibaže toto nie je správne pochopené. Onan bol potrestaný, ale nie preto, že vypustil semeno mimo, ale preto, že nesplnil tzv. švagrovské manželstvo, čo od neho vyžadoval Mojžišovský zákon. Mal splodiť dediča svojmu zosnulému bratovi, čo on odmietol urobiť. Potrestaný bol za to. A kresťania už nie sú pod Mojžišovským zákonom, ale pod Novou zmluvou, ktorú uzavrel Ježiš so svojimi nasledovníkmi. Pohľad na počet detí kedysi a dnes sa veľmi zmenil. Stvoriteľ dovolil izraelským mužom mať viac manželiek, aby sa rýchlejšie rozmnožovali - pretože sľúbil vernému Abramáhovi, že "jeho potomstva bude toľko, ako morského piesku", ale Ježiš nič neprikázal ani nezakázal ohľadom počtu detí svojím nasledovníkom. Tieto nariadenia cirkví nemajú základ v Ježišovom učení..., treba ísť pod povrch a človek zistí, ako to vlastne je. Potom je už len podstatné to, či chce vyhovieť svojej Cirkvi, alebo Tomu ,kto tu pre nás zanechal v Písme posolstvo.