Dodržiavanie kresťanských pravidiel
Veriaci dodrziavate vsetky nariadenia cirkvi alebo si vyberate len niektore? Ak nedodrziavate vsetko, nerozmyslate o vystupeni z cirkvi?
Inak,zaujímavá vec. Také dieťa v brušku. Čo štát,či viera,to iný deň,kedy je už dieťaťom.
Vždy sa tak nad tým zamyslím....🤨
V 21.stor.a nevieme sa na celom svete dohodnúť,kedy to dieťatko v brušku už je dieťatkom.
Normálne filozofická otázka.
A človek by povedal,že všade na svete ku počatiu prichádza rovnako😂
Ako praktizujuca veriaca kľudne som za.
Prečo nie.
@terezka1947 Ale veď tu mešity sú! https://muslimovia.sk/zivot-muslimov-na-slovens...
Kedy chceš poslať ted ten dobrovoľný príspevok?
Mňa žiaden hokej a ani divadlo nezaujíma. Ani žiadne umenie, nevyužívam zo. Zaujíma ma len prečo si nemôžem ja odvádzať peniaze na svoju mešitu, miesto platenia vašich duchovných.
@titiap https://www.postoj.sk/39920/stat-new-york-legal...
Z CLANKU :Podľa nového znenia zákona má „každý človek, ktorý otehotnie, základné právo rozhodnúť sa dokončiť tehotenstvo do riadneho termínu, porodiť dieťa alebo podstúpiť potrat“. Legislatívci súčasne vypustili ustanovenie, podľa ktorého sa nenarodené dieťa staršie ako 24 týždňov považuje za možnú obeť vraždy. Taktiež vymazali skutok potratu z trestného zákona a vykonávanie potratov umožnili aj zdravotníkom bez plného lekárskeho oprávnenia.
Samozrejme zákony sa menia a vyvíjajú.
Sranda ze napr teraz na Sk je zdravý plod človekom od 12tt a postihnutý až od 25tt. V Poľsku je človekom od počatia. Amerika to mala tak ako to mala. Nastávajú tam nejaké zmeny.
@terezka1947 veru. Bodaj by bola ta odluka
@cecilia29 No možno by mi to povedali.. Ale ja nenútim nikoho neísť na interupciu ani neskôr. Nikoho s tým neotravujem. Pretože viem, že veríme v iné veci. Lenže kresťania sa v tomto ohľade musia stále do iných miešať. Ale s výchovou tých detí, ktoré sa takto narodia i keď sú nechcené, už len málokto pomôže..
Keby som čakala postihnuté dieťa, a zistila by som to napr v 11tt tak idem na interupciu. Nenechám ho predsa trápiť sa celý svoj život.
Co sa týka odluky, v ČR sa to dobre spracovalo. Podľa toho modelu by mohlo ísť aj Slovensko. Alebo podľa Nemeckého. Tam je to nastavene s daňami a príspevkami cirkvám veľmi spravodlivo.
@lenkakravcova trápiť sa to dieťa ci seba? A ak by malo Downov syndróm?
@cecilia29 Áno, trápiť seba a dieťa..
Lebo keď veríš, že ešte nemá dušu, tak len zrusis potenciálne trápenie.
Ty ak veríš, že je to už dieťa, tak predsa v nebi Downov syndróm mat nebude. 🙂 čiže mu tam tiež bude lepšie než tu.
@lenkakravcova no lenže mňa tiež nezaujíma hokej a idú tam moje dane. Chodím do kostola,platím si opravy a nové veci v našom kostole,energie,dane mi idú na katedrály,kt.su okrem duchovnej hodnoty,aj historickou hodnotou. Kňaz je štátny zamestnanec. Lebo je vysoké percento kresťanov.
Keď bude vyššie percento moslimov,čo o chvíľu bude,bude stáť musieť podporovať aj mešity.
Keď príde odluka,čo dúfam príde,tak stať či chce,či nie,bude musieť ďalej prispievať na veľké cirkevné budovy,lebo majú historickú hodnotu. No a potom ostanú iba platy farárov. Lebo ostatné výdavky na chod kostolov, opravy si ľudia aj tak platia.
@lenkakravcova ale čo vidím deti s DS tak pôsobia veľmi stastne aj tu na zemi. Tu na MK aj dáva jedna mamička také vysmiate dievčatko. Myslím ze sú šťastnejší ako my "normalni"
@autorka, som kresťan katolík fanatik a nesúhlasím s aktivitami Zaborskej. A poznám dosť "fanatikov", ktorí si myslia to isté. Nie je fér považovať všetkých praktizujúcich kresťanov za Záborskú. Ako nie je fér považovať Lenku Kravcovú za samovražednú atentátničku.
Ak by im skutočne išlo o dobro, bojujú za dostupnosť bývania, predškolských zariadení, skrátené a úväzky. A dosť nám tu chýba nejaké vzdelávanie ohľadom prípravy na manželstvo (vzťah). V deviatom ročníku sme sa v škole učili nasadzovať kondóm na banán, ale nikde ani slovo, ktoré otázky je dôležité zodpovedať pred vzťahom, ktoré vlastnosti (závislosti) sú no go, ako budovať vzťah, ako si stanoviť hranice... a hlavne, ze aj najlepšia ochrana nie je 100 %, tak logicky by bolo fajn si pred nejakou prvou intimnou interakciou vyjasniť, či som ochotná s týmto človekom riskovať tehotenstvo. Dnes chýbajú vzory zdravých vzťahov, mladí nevedia, ako zdravý vzťah vyzerá.
@terezka1947 Lenže chápeš, že na tomto sme rovnako? Ja nemám nič proti tomu, že nebudeme platiť hokej ani jedna. 😀 Ani divadlo, ani operu a neviem čo ešte..
Ja tiež platím opravy mešity. A?
Imam nie je štátny zamestnanec. Musíme sa na jeho plat skladať sami.
Historická hodnota vašich kostolov ma nezaujíma. Však tam nechodím. Asi tak ako teba nezaujíma historická hodnota mesit alebo minaretov.
No práveže nie. Nerozumiem prečo by sa mali kostoly ako historické budovy dotovať. Chápem nejakú tú katedrálu ale inak? Normálne ako iné historické budovy budú patriť do pamiatkového fondu - budú mať obmedzené ako sa majú opravovať. Ale opravy bude platiť ich majiteľ. V tomto prípade vaša cirkev. Tak ako naša platí naše budovy. Nie všetci. Nie štát. Tak ako synagógy, ktoré majú málo veriacich, budú chátrať alebo sa premenia na knižnice, cukrárne pripadne ich odkupi iná cirkev (vo Veľkej Británii tak napr. muslimovia kupujú kostoly a menia ich na mešity).
@cecilia29 tak si nejaké adoptuj, ak si myslíš ze je to super mat také dieťa a ze je šťastné. Podľa mňa takému dieťaťu je lepšie sa nenarodiť. V raji je lepšie.
@cecilia29 https://www.infobae.com/sociedad/2021/12/03/la-... Pogooglila som a tu je to opisane tak, ze zomrela 6 dni po tom, co uzila nejake tabletky ktore jej niekto poslal a dal instrukcie cez whatsapp. Pricinou smrti bola infekcia. Cize keby mali v Argentine dovolene potraty, sla by k profesionalovi, dostalo by sa jej potrebnej starostlivosti a bola by nazive. Chcela si ma presvedcit ale nakoniec si dala len dalsi dokaz toho, ako kriminalizacia potratov stoji zeny zdravie a zivoty.
@lenkakravcova historické budovy majú úplne iný význam pre štát ako duchovný. Už zase nevhodné do krajnosti. A úprimne si povedzme pravdu,stáť ani nemá peniaze na niečo také,vždy je to nejaká dotácia z EÚ. Veď mi nevieme ani diaľnice postaviť a cesty opraviť.
Druhá vec,koľko historických pamiatok ozaj je?
Väčšia časť kostolov je postavená z penazi od ľudí. Detto opravy.
Mne by vôbec nevadila odluka. Na náš kostol si dosť prispievame sami,keďže chceme mať teplo a pekne.
Kludne nech ich spravuje pamiatkový fond,ale komu patrí pamiatkový fond?cirkev tiež platí dane,z toho,čo vlastní.
Ale chápem podstatu,čo píšeš.
No keby šlo o spravodlivé rozdeľovanie daní,celý systém by padol.
Vždy je to o väčšine. Či chceme,či nie.
@terezka1947
"No keby šlo o spravodlivé rozdeľovanie daní,celý systém by padol."
S týmto nemôžem súhlasiť. Boh je spravodlivý a jeho systém funguje. Ak by ľudia skutočne chceli žiť spravodlivo, nehľadali by iné cestičky a výhovorky. Konali by tak.
@titiap áno,zrejme by ju Dr. zachránil. Každopádne to ale sposobila tabletka ktorá je "taka setrna" Ak by bola taka šetrná nesposobovala by život zachraňujuce situácie. A kde čakáš ze to nájdem? V progresívnych médiách? Tam píšu svoju pravdu alebo nenapisu nič. To je akože objektívne?
@lenkakravcova a ty si prečo nespachala samovraždu? Véd v raji je lepšie. To sa zhodneme určite. Aj mne by bolo lepšie tam. Tu ma človek starosti, bolesti problémy. Ale verím ze život každej človeka na tejto zemi ma význam. Ci je zdravý a ci postihnutý.
@titiap pri troch deťoch sa stane. Logicky potratova tabletka život nezachráni ale zabíja
https://www.nytimes.com/interactive/2022/us/abo...
@cecilia29 O tom sa da polemizovat, potratova tabletka zivot aj zachrani - napriklad zenam, ktore sa inak musia pokusit o interrupciu doma, neodborne a v nehygienickych podmienkach. Inak len taka filozoficko-teoreticka otazka: keby existovala moznost implantovat si nechceny fetus do svojej vlastnej maternice a vynosit a porodit ho a dat na adopciu (alebo si ho nechat), urobila by si to, aby si zachranila zivot?
Táto modeločka síce robí všeobecný prehľad k interrupciam ale biologické info tam nie je presne. Napr vedci na plod v ranných štádiách vraj pozerajú ako na časť tkaniva a nie na živú bytosť., To ze embryo ma vlastnú DNA ale to aj biele krvinky a nie sú živou bytosťou je tiež somarina. Vysvetlím
Ty si živý organizmus a skoro každá bunka v tvojom tele ma svoju DNA ., každá má rovnakú DNA a každá bunka si z tej DNA vybera len tu informáciu ktorú potrebuje pre svoju činnosť, úlohu ktorú vykonáva v organizme. Ale ak je žena tehotná tak od momentu splynutie ma ten zhluk buniek inú, vlastnú DNA. Takú DNA nemá žiadna iná bunka v materskom organizme. Čiže je to už iná "osoba" . V tej DNA je informácia o farbe vlasov, oči, predispoziciach na choroby, výške. Všetko. Nikdy za žiadnych iných okolností nemáš inú bunku s inou ludskou DNA v tele . Možno spermie, ale tie majú len polovicu chromozómov, čiže to je o inom
Apropo - zhluk buniek. Aby si vedela. Aj ty si zhluk buniek. Tie bunky sú od počatia pi smrt v procese- množia sa, zväčšujú, zmenšujú, udumieraju. Nikdy to neni ustálený jav. Ze aha, teraz sú bunky zorganizované a už som človek.
Hovorí o časti tkaniva. Ďalšia somarina. Tkaniva majú svoje špecifické bunky. Na histologii sme dostali pod mikroskop bunky - vzorku s tkaniva. Vizuálne som vedela určiť ktorá vzorka tkaniva to je na základe buniek. Zygota, ktorá vznikne po oplodnení je totipotentna a teda hneď sa začne deliť a postupne diferenciál a bunky sa rozdeľujú a množia a každá skupina začína tvoriť vlastne tkaniva. Teda od zárodku to nie jedno tkanivo- ako sval, či sliznica. Od začiatku sú tam pracujúce a deliace sa bunky jednotlivých tkaniv.
Čiže ta dievčina až tak embryologii nerozumie

@cecilia29 To je uplna sprostost, umyselne zavadzas. V niektorych statoch v Amerike si praveze fanatici vydupali pomaly uplny zakaz potratov, aj v pripade znasilnenia alebo incestu. Teraz najnovsie chcu ist proti antikoncepcii.