Doktorát z práva bez právnickej VŠ?
Ahojte,neviete miniekto poradiť? Dá sa spraviť si rigorozne konanie na právnickej fakulte ak som nevyštudovala právo? Vyštudovala som humanitný smer a niekde som počula, že "malý" doktorát sa dá spraviť na hocakej vysokej škole ak je to tiež humanitný smer, teda aj na práve.
Ďakujem za rady 🙂
@jarunka111 Dik, ak to pôjde, určite si to nenechám ujsť.
a preco si nespravis mediatorksy kurz? nebudes sice JUDr. ale pravne radit mozes 🙂 ja som si spravila RNDr.a nebola to brnkacka. napisat pracu a potom skuska. komplexna analyza juhoslovenskej kotliny aj s perspektivou rozvoja- tu sa odrazili moje vsetky vedomosti ziskane za tie roky, lebo otazky sli do hlbky.
@cuchre Neviem, táto možnosť ma nenapadla. Viem, že to nie je ľahké, ale napísať prácu, to sa nebojím. A išlo mi teda skôr o to, že keď ma to tak baví, tak by to bola škoda nevyužiť, keď už toho toľko viem 🙂
@indiankaindi tak znova...ja som jasne napisala, ze pre vykon paxe v prave staci Mgr, ale za tym som dala, ze to musi byt Mgr. z prava!!!! ved ty nie len, ze sa vobec nevyznas v prave (ale to je pochopitelne, lebo vsak si to nevystudovala), ale nevies ani citat 🙂
zmier sa s tym, ze pravnik z teba NIKDY nebude, kym nevystudujes, ako vsetci pravnici
a to, ze si nemohla studovat pravo z financnych dovodov je len vyhovorka, pretoze ked ma nieco bavi, tak idem za tym, okrem toho, si sa nam tu snazila nahovorit, ze si v prave lepsia ako absolventi pravnickych fakult, takze by si studium prava isto zvladla na same A, a dostala by si stipendium, dalsia vec je, ze takmer vsetci studenti denneho studia pracuju, takze si nemyslim, ze by akurat studium prava bolo take drahe
a neposledna vec je aj to, ze pravnik musi byt dravy clovek, co si ide za svojim, nie ako ty, ze si sa vzdala, aj ked to bol tvoj sen od malicka (comu vobec neverim, lebo to su len take reci)
este raz ti opakujem, ze JUDr. sa neda spravit bez studia na pravnickej fakulte, a bez min. 1 roka vykonu pravnickej praxe
@ indiankaindi ."To je skutočne jednoduchšia cesta A samozrejme robí tie isté štátnice ako ten, čo to právo študoval, mal to pekne vysvetlené na prednáškach, na cvičeniach precvičené a podobne." K tomu či napísala- rigorózne konanie nie je o účasti na prednáškach a cviceniach, ani o ziadnom vysvetlovani. Je to nadstavba na už získané znalosti z predchádzajúceho štúdia. Ani tam nerobiš štátne skúšky. Podstata spočíva v tom, že po podaní prihlášky dostanes na katedre, na ktorej si chces rigoróznu skusku urobit, zoznam tém. Jednu si vyberieš a z tej spracujes pracu. Po odovzdani napísanej prace ti tvoj oponent spracuje oponentsky posudok, ktory ti dorucia postou, alebo si ho preberies na katedre. Dostanes zoznam otázok z predmetu, z ktoreho pises pracu a z dalsieho vedlajsieho predmetu, ktoré budú predmetom skusky. Do kontaktu prídes s pedagogmi prvy raz az na samotnej skuske, kde sa vyjadris k tomu, co ti vytkol oponent v praci, odpovies na dalsie otazky tykajuce sa rig. prace, vytiahnes si otazky a budes na ne odpovedat ako na beznej skuske. Tato skuska nie je statnicou. Rigorozne konanie nenahradza klasicke VS studium, ak si myslis, že sa budes zucastnovat cviceni, mylis sa. Precitaj si smernice k rigoroznym skuskam, je to tam napisane, najdes ich na strankach vsetkych pravnickych fakult.
@penelopa77 zbytocne jej to vysvetlujes 🙂 ved ona si myslela, ze pravnicku prax mozes vykonavat na zaklade JUDr., to su ti pomyleni ludia, ktori vidia len titul...
@penelopa77 Veď ja viem, tak som to aj napísala. že tie isté vedomosti ako bežný študent práva musím zvládnuť za menej času a nebudem to mať vysvetlené na prednáškach a cvičeniach, ale jednoducho z toho hneď robím skúšku. Preto si myslím, že rigorozne konanie pre človeka, ktorý neštudoval právo nie je jednoduchšia cesta ako získať titul. Skus prečítať ešte raz to čo som písala. Ale vďaka za snahu. Viem ako to chodí pri rigo konaniach, v tejto oblasti som trošku doma 😉
@liz_lemon Keby si trošku pouvažovala nad tým, čo som napísala, zistila by si, že si ma ani najmenej nepochopila, ale vytrhnuté z kontextu si tu budeš presadzovať aj napriek tomu, že je to trapne trošku. Ale nepriznáš si chybu ani za nič 😅
@liz_lemon a láskavo ma prestaň ponižovať ok? Nikto ťa nenútil reagovať v tejto téme a bolo by oveľa lepšie, keby ti v tej chvíli ako si to chcela spraviť radšej vyhorel počítač... bol by pokoj. Ak nevieš chápať súvislosti v napísanom, tak sa neohlasuj. A ty študuješ na VŠ? Na akej? Nechápavej? 😠 Hm? aké to je?
@indiankaindi sama sa ponizujes, chybaju ti zakladne znalosti o podmienkach vykonu pravnickej praxe, a ides sa tu bit do prs, ze ako sa ty vyznas v prave, ved je to cele smiesne
neviem co si si myslela, ze ludia, ta tu budu povzdbudzovat v takej blbosti, co si si vymyslela?
ja mozem reagovat, kde ma len napadne, a vzhladom na to, ze som v poslednom rocniku pravnickej fakulty, tak reagujem, na tvoje nezmysly, aby som ta usmernila
si velmi zly clovek, ked prajes inemu, aby mu vyhorel pocitac...pouvazuj nad sebou, a zapamataj si, ze vsetko zle sa ti 3x vrati
mozes sa hanbit
Náhodou som klikla na túto tému, lebo ma zaujala a musím povedať, že som sa dobre pobavila...teda nechápem reakcie na tak jednoznačnú otázku, ktorú autorka témy položila. myslela som si, že právnici sú ľudia vecný, jasný, dobre argumentujúci...ale vidím, že sú to obyčajní neprajníci, ktorí sa nechajú strhnúť emóciami ako aj bežný plebs 😝
@indiankaindi fandím Ti a držím palce. Choď si za svojim 😉
Einstein údajne počas svojich štúdií absolútne nezvládal matematiku, z nejakého predmetu v škole aj prepadol...a dnes je symbolom geniality...povedať niekomu, že sa mu niečo NIKDY nepodarí je podľa mňa ani nie trúfalosť, ale hlúposť...lebo život je všelijaký..aby sa nestalo, že Vám raz indiankaindi bude šéfovať 😉
moja reakcia je tu pravdepodobne úplne zbytočná, ale nedalo mi...nechápem, ako si niekto dokáže pokaziť náladu tým, že niekto iný túži po tom istom ako on 😝 Prajem pekný deň a v ňom viac pohody a prajnosti 😵
@nika.r ďakujem, veľmi si to vážim 😉 Aspon niekto pochopil o čo mi išlo 🙂
@liz_lemon Moja zlatá priať niekomu aby mu vyhorelpočítač je menej zlé ako povedať niekomu, že sa mu niečo o čom sníva od detstva nikdy nepodarí len preto, lebo ty na to nemáš. Tie výmysli, že si v poslednom ročníku práva 😀 to je riadna kravina. A nie, nemám znalosti o vykonávaní praxe, a ani som to nikdy netvrdila. Mali ste prednášku z logiky? Asi nie, hoci to je jeden zo základov práva. Keby si ju mala, vedela by si pochopiť význam toho,čo píšem, to ti ale nejde. Ako ty môžeš byť právnička? Keď nepochopíš jedoduchú vec? Ako???? Ako pochopíš zložité rozhodnutia súdov a návrhy a žaloby a podobne? Veď sa stratíš vo svete, nieto ešte na súde 😀 A teda ja sa hanbiť nemusím, ja nie som neprajná, vulgárna, malicherná a celá hr len niekomu nakydať a "usmerniť" 🙄 a kto si ty, že ideš usmernovať? Mala by si sa trošku zamyslieť nad svojim životom a umierniť. Si drzá a to nie je dobre 😒
Dievcata, kluuuud, takto sa dourazat, neblaznite.
@indiankaindi prosim zisti si na relevantnych miestach informacie, ktore potrebujes, osobne nepredpokladam, ze u nas existuje oficialna moznost takehoto "mimoodboroveho" studia.
@indiankaindi :Prečítala som si túto diskusiu a musím sa zastať
@liz_lemon a prípadne ďalších dievčat, ktorým absolútne nešlo o to, aby ťa pourážali, len poukázali na určitú absurdnosť takéhoto rozmýšľania a za ich príspevkami som cítila spravodlivý hnev nad tým, ako ľahko by niekto chcel prísť k titulu. Rigorózne konanie je totiž len čerešničkou na torte 😉, v žiadnom prípade sa nedá čo do rozsahu učiva zrovnávať so štátnicami na právickej fakulte.
Konkrétne napr. na Právnickej fakulte UMB v BB podľa smernice dekana "Absolvent právnickej fakulty, ktorý získal titul magister (ďalej len „uchádzač“), môže vykonať rigoróznu skúšku, ktorej súčasťou je obhajoba rigoróznej práce v študijnom odbore, v ktorom získal vysokoškolské vzdelanie alebo v príbuznom študijnom odbore. " To znamená prvým a zásadným predpokladom, preto, aby si si mohla vôbec podať prihlášku a o rigorózne konanie sa uchádzať je byť absolventom právnickej fakulty.
Zmyslom rigoróznej skúšky je, aby uchádzač preukázal hlbšie poznatky a súvislosti v podotýkam JEHO štúdijnom odbore, ktoré je schopný aplikovať v praxi.
Odporúčam tiež pozrieť §53 zák. 131/2002 Z.z
A ešte osobná skúsenosť ako reakcia na to čo bolo tebou nadškrtnuté. Vyštudovanie práva nie je otázka financií, teda pokiaľ hovoríme o dennom štúdii. Aj u mňa bolo právo snom už od detských čias, dodnes si pamätám ako ma na gymnáziu učiteľka odhovárala od podania si prihlášky na túto VŠ- lebo veď bez známostí to nepôjde. ... no a čuduj sa svete išlo to, i ked ma vychovávala len mamina a neboli ani známosti ani kľúčiky od auta. 😉 Samotné štúdium nie je o nič finančne náročnejšie než akákoľvek iná VŠ a pokiaľ ide trebárs o výdavky na bývanie a pod. neštítila som sa využiť možnosť bezúročnej študentskej pôžičky a počas voľnejších cvhíľ som ako študentka brigádovala.
Pokiaľ ti mám naozaj úprimne poradiť, tak si buď prišetri alebo rozumne požičaj a hor sa na externé štúdium práva. Choď si za svojim snom- no nie tou kratšou cestou. Keď raz absolvuješ noci a noci nad rimanom alebo trebárs nad štátnym právom- pochopíš o čom to celé je a pochopíš tiež, prečo sa niekto rozhorčí keď si tu na MK prečíta otázku ako bola tá Tvoja.
😒 (myslené bez akéhokoľvek ironického podtónu)
@ivamera Ďakujem, keď viem, že to takto nepôjde, tak sa možno časom dám na to externé. Ako som však písala, financie neboli to jediné, prečo som nemohla ísť študovať právo hneď po strednej. Tiež som pracovala a je mi jasné, že pôžička (ktorú som si tiež zobrala) by mi pomohla, ale nešlo to. 😖 A rigo som síce vnímala ako kratšiu cestu, ale určite nie jednoduchšiu, práve naopak. Ale nebolo to pochopené správne, z čoho vyplynuli rozhorčenia a často aj blbé pripomienky. No čo, škoda, aj takí sú 😖 O prijatie na školu sa nebojím, len fakt našetriť.
@indiankaindi
Pokiaľ je to skutočne to čo chceš v živote robiť, potom to bude dobrá investícia. 😉
Držím palce.
@ivamera Ďakujem 🙂
No, neverila by som kebyze neprecitam 😲
Jeden by si teraz myslel, ze este skoro nikto nikdy taku namahu na ziskanie titulu nevynalozil ako tie, co ti tu "nakladaju" ...
Jeden postreh: jedna kolegyna ti tu vysvetlovala ako je to hrozne z jej strany vydrete, a v tom istom prispevku ze na 500 stranovu knihu mala necely den... ??? Tak to ked sa da zvladnut (alebo si mysliet ze sa to da a aspon skusit ist po takom dni na skusku), tak to vela vypoveda nie?
Ja teda studujem ekonomiu, ale napr teraz som sa 200 stranovu knihu musela ucit dni (a noci) viac, ak som chcela skusku spravit... A teda ekonomia sa podla niektorych narocnostou na pravo ani zdaleka nechyta 😀 Alebo mozno len ja som tak neschopna 😝
A este: poznam par ludi, ktori su ale naozaj hlupi, nevedia pochopit jednoduchu ulohu, a teraz si hovoria PRAVNICI. Vystudovali na VS niekde v Sladkovicove alebo kde (nie som si uplne ista...)
Takze Ti prajem aby sa ti to podarilo, najlahsou moznou cestou, a ked taka nahodou bude, tak nevahaj a vyuzi ju. A co si myslia ostatni ti moze byt ukradnute. Mozno im raz naozaj budes aj sefovat... 😀 Velmi ti to prajem.
@indiankaindi akurat vcera som sa dozvedela,ze moj byvaly spoluziak z vysky / uz ma 35 rokov/ sa dal na studium prava na tejto skole
viac info neviem, len akurat minuly rok koncil bakalara, inak stale si myslim,ze to nepojde bez toho, aby si nezacala normalne studovat najskor magisterske studium a potom navazne JUDr.
takze nic nie je nemozne, ja sa mozno dam na nejaku univerzitu tretieho veku 😀 , no ale to mam este trochu casu dovtedy 😀
@katarinka01 Ďakujem, tiež dúfam, že sa mi to podarí. Je jedno ako, ale velmi to chcem 🙂
@zuzana76 Ďakujem za info, Pozriem sa na to, zhodnotím čo a ako a uvidím, kam sa nakoniec vydám a kedy. Ale naozaj vďaka 🙂
@zuzana76 Ale ako tak pozerám to školné je teda riadne. To asi nebude tá cesta pre mňa 😅
@indiankaindi no ja som sa najskor nedopracovala k tomu skolnemu, len ze bude schvalene a zverejnene na stranke, ale teraz som to nasla a je tam poplatok 2200 za bakalara a 2300 na magisterskom studiu, no dost vela fakt. 😕
@zuzana76 no ved to :D
uuuuuuuuuuuuuuuuufffffffffffffffffffffffffff............teda....teda, klobúk dolu....asi by mi napadlo všeličo...ale toto...žiaľ, zažila som kedysi veľmi, veľmi dááááávno podobnú situáciu ako sa tu popisuje a to, po skončení SŠ odbor všeobecná sestra som túžila pracovať na pôrodnici...tak teda, šup na špecializované štúdium "ženská sestra"...aké bolo moje prekvapenie, keď hneď v prvý deň školy som zistila, že ja, ktorá mám vyštudované štyri roky zdravky budem po skončení nadstavby kvalifikáciou na tej istej "odbornej úrovni" ako moje nové spolužiačky...drvivá väčšina totiž bola z gymnázií, ktoré sa nedostali na VŠ...takže, aby sa mi splnila moja túžba, ja som študovala štyri roky všeobecku a dva špecializáciu...no facku som dostala poriadnu až potom, keď mi zamietli miesto (samozrejme po riadnom ukončení štúdia špecializácie) na pôrodnici s (medzi štyrmi očami povedaným) argumentom: nie je pre Vás miesto, Vy máte širšie vzdelanie a oni (rozumej gympláčky so špecializáciou) musíme uprednostniť, lebo oni iné robiť nevedia :( a tak som so slzami v očiach a obrovským pocitom krivdy nastúpila na urológiu :( ... prepáč mi indiankaindi, ale ... od vtedy prešlo veľa vody...aj ja mám deti a dokonca som už aj babička...a stále študujem...na VŠ...v poradí tretej (ak nerátam jeden Bc. titul) a pekne poctivo...titul som si nikdy nikde neuvádzala a ani ich nemám v OP (samozrejme, ak je nutné preukázať moju odbornosť napr. pri získaní práce, predkladám doklad o ukončenom vzdelaní)....samozrejme, nie je a nebolo to jednoduché časovo a finančne zosúladiť, ale, veľmi, veľmi som chcela a stále chcem...študujem kvôli svojej práci...neviem si predstaviť, že by som si išla spraviť malý doktorát z práva s titulom Mgr. z iného odboru...aj ak by to tak bolo možné tak nie...nie z úcty voči tým, ktorí si skutočne prešli poctivo semester za semestrom, skúšku za skúškou...a ruku na srdce - naučiť sa dá skutočne všetko, ak chceš...vraj aj kúpiť sa dá (nezažila som a snažím sa tomu neveriť), ale neexistuje, aby si za "pár dní" učenia sa na rigo zvládla to, čo tí, ktorí si tým prešli od piky...nezastávam si právnikov, nezastávam si nikoho...ale, získať titul JUDr. (alebo akýkoľvek iný malý či veľký doktorát) len preto, aby ho videli pred mojim menom bez toho, aby som si prešla celú cestu a ešte k tomu preto, ako Ty píšeš, že vlastne Ti o ten titul ide preto, aby si mohla vykonáť právnickú prax, lebo si myslíš, že stačí, ak ukážeš titul JUDr...nuž...nesúdim a neodsudzujem...prajem Ti úspech a splnenie sna...myslím si však, že takto získať titul doktora práv nie je fér...nie voči iným právnikom, ale predovšetkým voči Tebe samej...ja osobne by som si na to netrúfla...
nie, neda sa...
dokonca niekde ta nezoberu ani na magisterske pokial nemas bakalara z prava (vid TT) a myslim ze je to spravne
bejbypd ma pravdu

Len ma tak napadlo, prečo si všetci myslíte, že získať titul JUDr. pre neprávnika je ľahšia cesta ako pre právnika? Asi mám nejaké divné myslenie, ale mne to príde práve naopak. Veď ked si niekto pohodlne študuje 5 rokov zákony a potom si spraví rigo, tak fajn, 5 rokov sa nadrel a má zaslúženú odmenu. A čo človek, ktorý 5 rokov študoval podobný odbor a potom za rok, dva chce získať vedomosti z toho, z čoho ich získavali iní 5 rokov....
To je skutočne jednoduchšia cesta 😅 🙄 A samozrejme robí tie isté štátnice ako ten, čo to právo študoval, mal to pekne vysvetlené na prednáškach, na cvičeniach precvičené a podobne. No ja neviem, keď sa tak nad tým zamyslím, ľahšie mi to určite nepríde, čiže tieto komentáre o drzosti dnešných študentov a trúfalosti "neprávnikov" sú trošku smiešne 😖