Doktorát z práva bez právnickej VŠ?

indiankaindi
28. jan 2011

Ahojte,neviete miniekto poradiť? Dá sa spraviť si rigorozne konanie na právnickej fakulte ak som nevyštudovala právo? Vyštudovala som humanitný smer a niekde som počula, že "malý" doktorát sa dá spraviť na hocakej vysokej škole ak je to tiež humanitný smer, teda aj na práve.
Ďakujem za rady 🙂

penelopa77
28. jan 2011

Podľa mna sa neda a neviem si predstavit ako by si to ako nepravnik zvladla, aj keby sa dalo. Rigo na prave spociva v napisani prace z oblasti prava na temu, ktoru si vyberies zo zoznamu tem na jednotlivych katedrach. Pracu pises z hlavneho predmetu, z ktoreho robis nasledne aj skusku a este mas skusku aj z doplnkoveho predmetu. Oba su vylucne z odboru prava a v podstate su obdobou riadnej VS skusky. Nepocula som nikdy o tom, ze by nepravnik robil na prave rigoróznu skusku. Minimalne na UK v BA je mozne absolvovat rig. konanie len v studijnom odbore, v ktorom bol dosiahnuty magistersky titul. Pozri si stranku pravn. fakulty UK.

indiankaindi
autor
28. jan 2011

@penelopa77 dik za info. Ja som tu stranku praveže pozerala a nie je tam priamo napísané, že to musí byťten istý odbor. Iba, že to musí byť vysokoškolské vzdelanie II stupňa. Ako podmienka na rigorozne konanie. Práce by som sa nebála, na skúšku sa zase dá naučiť, myslíš, že je to také náročné? Učenie ako učenie. Čo to užz práva ovládam, na vyške sme mali každý semester jedno odvetvie práva a odvtedy som sa tiež neflákala. Okrem toho nie je to zase tak dávno 😅 Viem, že okrem obhajoby práce sa robí štátnica z dvoch predmetov, resp. oblastí práva. A to sa myslím dá. Prečo by to neprávnik nezvládol? Veď to je to isté ako učiť sa na normálnu štátnicu a to zvládajú ešte neprávnici...

ikke
29. jan 2011

@indiankaindi ja si tiez myslim, ze konkretne na prave to moze byt problem. ono to, ze mozes ist na rigirizne v inom humanitnom odbore sa skor mysli v pribuznom odbore (psychologia-soc. praca, sociologia-soc. praca, muzeologia-dejiny umenia, takmer hocico-politologia 😀 a to este minimalne pred nejakym casom platilo aj na UK v BA )
ale ak myslis, ze sa dokazes primerane obracat v zakonoch, skusit to mozes 😉

indiankaindi
autor
29. jan 2011

@ikke No to práve stopercentne neviem. Ale myslím, že naučiť sa to snáď dá. 😒 V prvom rade chcem ale vedieť, či by to šlo. Ak nie v Ba, tak niekde inde...

penelopa77
29. jan 2011

Ahoj, takze podla smernice rektora UK o rigoroznom konani, mozes robit rig. skusku v odbore, v ktorm si dosiahol VS vzdelanie magisterskeho stupna alebo v pribuznom odbore. Ale v smernici dekana PF UK je vyslovne uvedene, ze rig. skusku moze zlozit abolvent magisterskeho studia, ktory dosiahol pravnicke vzdelanie.Mam absolvovane pravnicke magisterske studium a za sebou aj rig. skusku. Ucila som sa na nu dva tyzdne a to som v tom case uz mala dva roky praxe v advokatskej kancelarii za sebou a islo v podstate o predmety, z ktorych som mala absolvovane statnice jednu v tretom a druhu v 5 rocniku. Na skuske chceli okrem teorie (teda naucenych veci) aj vyklad konkretnych zakonnych ustanoveni na urcitych konkretnych prikladoch, co sa neda pokial nemas absolvovanu celu sirku prava (teda nielen tie dva predmety) -kedze sa pouzitie urcitych predpisov u nas prelina a zasahuje aj do inych pravnych odvetvi. Poznam par pravnikov, ktori po viac rokoch praxe skusku na prvy raz neurobili (robili ju v Trnave, asi je to tam dost prisne). takze z mojho pohľadu by to bola dost odvaha. Ale myslim aj tak, ze nenajdes fakultu, kde by sa to dalo, urcite to plati podobne aj na inych fakultach. Treba si pozistovat na strankach pravn. fakult.

liz_lemon
29. jan 2011

@indiankaindi tebe sa fer, ze nikto studuje ma 5 rokov narocne studium (a nevrav, ze inde je to tiez narocne, lebo to teda nie je ani omylom), kazdy semester ma min 8 skusok, ktore teda nie su prechadzka ruzovym sadom, Bc. statnice, na ktorych pravidelne vyhodia 1/2 studentov, a niektorych aj uplne zo skoly, potom Mgr. statnice, na ktore je dokopy cca 400-500 otazok (len z obcana je to 195!), a potom si pride niekto z uplne inej skoly a odboru, a urobi si rigo, a bude sa tvarit, ze je JUDr.?!
dufam, ze nieco take sa nikde neda a ani nebude dat, bolo by to zavadzanie, okrem toho donedavna bolo treba mat 2 roky praxe v prave na urobenie rigoroznej skusky

melanche
29. jan 2011

no to je ozaj blbost. JUDr. titul sa len tak nerozdava, urcite nie nepravnikom. a to nie je len o bifleni, ako si mozno myslis. uz v tom stadiu musis poznat suvislosti, vediet sa orientovat v zakonoch, to sa len tak naucit neda.

indiankaindi
autor
29. jan 2011

@liz_lemon Tak podla mňa je to určite viac fér, urobiť si doktorát z práva poctivo, ako mnoho iných ľudí, ktorí si magistra robia cez známosti a podobné veci. JA nehovorím, že právo je jednoduché štúdiu, ale ani doktorát nedostaneš za pekné oči a myslím, že na tých skúškach dobre vyzvŕtajú, takže zrejme to právo ovládať treba. Alebo je rigo len o tom, že zaplatíš a máš? To je tak potom jedine na práve, na iných školách sa na rigo treba aj učiť... a čo sa týka tých dvoch rokov, to je doktorandské štúdium, rigorozna skúška je niečo iné. Tak ide o teoretické vedomosti.

@melanche ja nehovorim, že sa netreba vedieť orientovať v zákonoch, ale kde je napísané, že človek, ktorého to baví a orientuje sa, len nevyštudoval právo sa v nich nevyzná? A zákony sa nedajú len tak naučiť? Ako potom študujú tí, čo chodia na právo? Oni do praxe takmer nechodia a ak áno, už musia mať zákony v malíčku. Pokiaľ to človeka baví, mlže sa v zákon vyznať lepšie, ako ten kto to študoval.

heleniatko
29. jan 2011

jeeejda, ja milujem tieto nazory ludi, ktori nestudovali ten konkretny odbor, o ktorom hovoria a nemaju prehlad... presne ako ti, ktori tu na inych forach tvrdia, ze toho vedia o medicine viac ako ja, lekarka, kedze travia cele hodiny na nete studiom medicinskych informacii... ani zakony sa nedaju "len tak naucit" - existuje urcity komplexny system, v ramci ktoreho sa studenti ucia, ako sa ma cele pravo chapat, neda sa to naucit vytrhnute z kontextu...

zuzana76
29. jan 2011

ja si tiez myslim,ze sa to neda, podla mna je to podobne asi ako keby prisiel nejaky farmaceut na medicinu a chcel by si robit atestacie v nejakej oblasti, tu som nieco nasla.

http://www.umb.sk/umb/umbbb.nsf/962CF527545E989...

citujem " po absolovavani magisterskeho studia mozu absolventi pravnickych fakult vykonat rigoroznu skusku. Po uspesnom absolvovani rigoroznej skusky je uchadzacovi priznany akademicky titul doktorprav / JUDr./ "

liz_lemon
29. jan 2011

@indiankaindi nie, rigo ti nikto neda len tak, a uz vobec nie na prave (teraz sa nebavime o studovani cez uplatky/znamosti), ked si myslis, ze sa tak vyznas v zakonoch, tak vystuduj pravo a potom mas cestu k JUDr. volnu, inak si mozes urobit len PhDr.
a co sa tyka doktorandskeho studia, tak tam mozes ist hned po Mgr., ja viem velmi dobre co je rigo a co je doktorandske, a na rigo sa napr. na UK da ist az po roku praxe:
Absolvent podľa čl.1 ods. 1 sa môže na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v
Bratislave prihlásiť na rigoróznu skúšku, ktorej súčasťou je aj obhajoba rigoróznej práce
spravidla po jednom roku výkonu praxe. Na základe žiadosti uchádzača môže dekan fakulty
z vážnych dôvodov udeliť výnimku
http://www.flaw.uniba.sk/fileadmin/user_upload/...
a zakony sa nestaci naucit, treba chapat suvislosti, pravo vobec nie je o biflovani zakonov
mam pocit, ze ti ide len o prestiz titulu, lebo vsetkym je jasne, ze JUDr. skor ludi ohuri ako Mgr. alebo PhDr.

liz_lemon
29. jan 2011

@heleniatko presne tak, uplne s tebou suhlasim

penelopa77
29. jan 2011

No a sme doma, pravnik samouk 😉 . By ste sa divili, baby, kolko ludi si mysli, ze sa vyzna v zakonoch. Musim sa obcas smiat, ked mi niekto prinesie zmluvu s tvrdenim, ze napisal som si ju dobre, ale ti uradnici mi bezdôvodne prerusili konanie na katastri, alebo mi odmietli zapis do obchodneho registra, alebo mi bezdovodne odmietli zalobu ( lebo ani na vyzvu nedokazal odstranit vady podania...)
Pravdou je, ze by to asi nebolo dva razy spravodlive, keby to takto lahko islo. Myslim, ze volakedy este mozno pred 15 rokmi sa dal ziskat titul JUDr. po absolvovani VS policajnej, ale aj to je uz asi minulost.
heleniatko: by si sa divila, aka som ja lekarka, vsetko nastudujem cez internet podla priznakov a vzdy mi z toho vyjde smrtelna nemoc 🙂))). Naco studovat 6 rokov medicinu a robit atestacie, staci dobre citat net 😀 . Zartujem samozrejme 🙂.

melanche
30. jan 2011

@indiankaindi tu nejde o to ze sa nejaky zakon nabiflis. potom by si vyzerala ako nejaka uradnicka kt. ti povie len to co ma nabiflene. ale ked sa jej spytam na nieco co s tym suvisi, uz nevie, lebo tu stranu si uz nepozrela. vobec nedavaju zadarmo tituly, zazila som ako spoluziaci lietali zo skoly. a predstav si boli schopni ich vyhodit po 6 rokoch narocneho studia na statnici zo skoly. a nebolo ich malo...ja som si tu skolu vydrela a bolo by to fakt nespravodlive keby hocikto kto napr. vystudoval soc. pracu by mohol ziskat titul JUDr. nastastie to nie je mozne. ale zase ak ta pravo tak bavi, skus externe studium 😉
@heleniatko ty si to perfektne vystihla. niekedy musia mat lekari dost, ked pride nejaky mudrlant.

zuzana76
30. jan 2011

baby, ale to je myslim vo vela povolaniach tak, ja som ucitelka a tiez takmer kazdy rodic vie najlepsie ako treba vyucovat 😀 aj taky, ktory okolo pedagogickeho vzdelania nesiel ani len z rychlika a ako hodit vsetko len na plecia ucitela.

indiankaindi
autor
30. jan 2011

Tak ja neviem, hovoríte, aké je to nespravodlivé, ale ani to rigo nie je najjednoduchšie. Tak prečo nespravodlivé? Keď sa niekto trápi na škole 5 rokov, je to menej ako ked sa niekto trápi 5 rokov na práve? Právnici sú snáď niečo lepšie? Je to škola ako škola. Je ťažká, ale nie je to taká katastrofa. A osobne poznám právnikov, ktorí 5 rokov študovali a sú v praxi niekoľko rokov a nevedia doslova nič. Nehovorím, že človek preto, že ho právo baví je hneď odborník, ale keď sa tomu venuje a vidí to aj v praxi a nie iba jednu oblasť, tak je zrejme možné, že sa trošku vyzná. Vydrieť si právo je rovnaké, ako vydrieť si čokolvek iné. A je teda zaujímavé, že taký psychológ si robít doktorát z filozofie, keď z nej nič nevie? Alebo učiteľ si urobí doktorát z filozofie, a neštudoval ju? Divne no.
Ale ďakujem za postrehy a info. Čo som chcela som sa dozvedela, budem skúšať ďalej

zuzana76
30. jan 2011

myslim,ze je to aj o sebakritike, ja teda osobne by som si trufla na rigorozne studium len vo svojom odbore, neviem chybala by mi nejaka navaznost

bejbypd
30. jan 2011

študujem právo a asi by som bola dosť nahnevaná keby niekto kto vyštudoval áno zoberme si napr.sociálnu prácu,tak si spraví rigorózne z práva...To neponižujem iné odbory ako práva,každý odbor je svojim sposobom drina,ale tak zase odtiaľ potiaľ.Ak Ťa právo baví,prečo ho nejdeš externe študovať.To že si mala pár predmetov na škole z práva neznamená,že už možeš byť právnikom.Ja mám tiež predmet manažment a netrúfla by som si byť manažérom,nakoľko moj odbor je právo.Ja do seba tlačím veľa veľa kníh,zákonov a to vo všetkých oblastiach práva.Tým samozrejme Ťa nechcem ponižovať,je výborné ak aspoň trochu poznáš zákony,ale ani ja po skončení tejto školy nebudem tvrdiť že som odborníčka lebo budem mať v sebe nasúkanú teoriu,ktorú,ale ty nemaš keďže si právo neštudovala.A vobec nechápem princíp,šak čo vyštudujem nejakú školu a nakoniec si spravím JuDrA?to načo by potom tieto právnické školy existovali.Tým pádom by som išla aj ja možno ľahšou cestou a nevidela by som letieť polku mojich spolužiakov,nestrávila milión neprespatých nocí,keď som na 500 stranovú knihu mala necelý jeden deň,atď...ešte raz podotýkam nevyvyšujem štúdium práva nad ostatné,napr.obdivujem,matematikov,fyzikov,lekárov atď atď...ja by som tie školy nezvládla lebo na to nemám...A to že viem vypočítať rovnicu,neznamena že možem študovať za matematika...ospravedlňujem sa za ironický podtón,kto chcel pochopil...

ikke
30. jan 2011

@indiankaindi ako vidis, stupila si pravnikom na otlak 😅 najlepsie a najistejsie bude, ak sa poinformujes na studijnom oddeleni konkretnej pravnickej fakulty 😉

liz_lemon
30. jan 2011

@indiankaindi priznaj sa konecne, ze ti ide iba o titul, lebo keby ta pravo naozaj tak bavilo a zaujimalo, uz davno by si isla aspon na externe, lenze ty si si myslela, ze to cele krasne obides, a urobis si rovno rigo, no nastastie to nie je mozne 😝

indiankaindi
autor
30. jan 2011

@liz_lemon Právo je mojím snom odkedy som sa naučila hovoriť a mohla som sa o to podeliť s mojou rodinou. Vždy somchcela ísť na právo, ale bohužial, z finančných a neskôr aj z iných dôvodov som na právo ísť nemohla. Na externé štúdium nemám bohužial finančné prostriedky, ale keďže ma to baví a zaujíma, myslela som si, že "lacnejšie" rigo by mi prinieslo titul, na základe ktorého by som mohla v tejto oblasti vykonávať aj prax. Naivne som si zrejme myslela, že rigorozne konanie a štátnice ma preveria, či som pripravená v tejto oblasti pôsobiť, ale asi som sa mýlila. Podľa toho, čo tu ty a iné píšete, je zrejme rigo na práve fraška, alebo je to skúška, ktorú zvládnu iba vyvoléní, tí, čo na to majú...finančne... Nič obchádzať nechcem a ani nemusím. Išlo mi len o to, pracovať v tejto oblasti, čo môžem iba ak bude mať doktorát, alebo aspon rigo z práva. Takže asi toľko. Ak by mi išlo iba o "prestížny" titul, tak si vezmem úver a zaplatím si ho ako množstvo iných. 😒
@ikke máš pravdu, tu to veľminemá význam, človek chce počuť názor ale dočká sa tu iba osočovania.

bejbypd
30. jan 2011

A toto nie je osočovanie?Fraška by to bola v tom prípade ak by titul judr.dostal hocikto a nie ten kto to právo poctivo 5 rokov študoval.Pochopila som že jednu VŠ máš už za sebou o čo je právo finančne náročnejšie?ˇano externé štúdium ma stojí 680 eur na celý rok,bolo to aj pre mňa veľa ale nepovažujem to za ľahšiu cestu k titulu,nakoľko mám ten istý rozsah učiva ako denný študenti,skúšky robím spolu s nimi s tým rozdielom že ja k tomu všetkému ešte aj pracujem a mám doma trojročné dieťatko.Ani doktor sa nestane doktorom len tak lebo ho to baví,k tomu vedie aj určitá cesta,veľa učenia, driny a neviem kam by sme došli sposobom,ktorý napadol teba prepáč.

liz_lemon
30. jan 2011

@indiankaindi no, neviem, preco si nemohla ist studovat pravo, ked to bol tvoj velky sen, vzhladom na to, ze denne studium sa neplati, a hlavne ked si vystudovala iny odbor
v prave sa absolutne nevyznas, ked si si myslela, ze na zaklade titulu JUDr. mozes vykonavat prax, na vykonavanie praxe staci Mgr., samozrejme z prava, ale treba vykonavat dalsie skusky, ako napr. justicnu pri sudcoch, advokatsku pri advokatoch, notarsku pri notaroch atd., a treba aj niekolko rocnu prax
a ked niekto robi len napr. firemneho pravnika, tak to moze robit hned po ziskani Mgr., nic ine k tomu netreba
JUDr. je len formalita, nie podmienka na vykon praxe, okrem toho sa uz aj uvazovalo, o zruseni tohto titulu
a nikto z nas, ktori sme sa tu ohradili voci tvojmu napadu, nepovedal, ze rigorozna skuska je fraska (avsak s porovnanim 5-rocneho studia je to urcite lahsie, kedze ide iba o obhajobu prace a urobenie 2 statnych skusok, pricom na ziskanie Mgr. su potrebne 4 statne skusky+2 obhajoby zaverecnej prace - Bc. a Mgr.) , to si si asi TY myslela, ked ta vobec nieco take napadlo, sama si teraz napisala, ze : " "lacnejšie" rigo by mi prinieslo titul, na základe ktorého by som mohla v tejto oblasti vykonávať aj prax", a tym si aj potvrdila moju domnienku, ze ti ide hlavne o ziskanie prestizneho titulu. Komu by si chcela davat pravne rady, resp. robit nejake zmluvy, ked ani nevies take zakladne veci, ako su podmienky na vykon praxe? zamysli sa nad sebou, ved by si mohla niekomu aj vazne poskodit, jedine stastie pre teba aj pre nic netusiacich ludi, ze sa to neda!
a nikto ta neosocuje, skor sme vyjadrili rozhorcenie nad tvojim uvazovanim
a este ta chcem upozornit, ze nemas pravdu ani v tom, ze si absolvent psychologie moze urobit rigo z ineho odboru, nie je to tak, kazdy si moze urobit rigo len z odboru, ktory vystudoval na 2. stupni VS, akurat, ze sa vsetkym udeluje rovnaky titul PhDr. (to samozrejme plati pre absolventov ekonomickych a filozofickych smerov a pod.)

heleniatko
31. jan 2011

@liz_lemon
@indiankaindi
@ikke
ja to vidim tak, ze toto je dosledok devalvacie hodnoty vzdelania u nas... za mojich cias sa na VS nebolo lahke dostat, pamatam si, ze mnoho mojich spoluziakov, co nemalo na to, aby studovali VS odislo napr.do zahranicia a tam si zariadili zivot, a vobec im ta VS nechybala, napriklad... ale u nas je dnes samozrejmostou vysoka skola v kazdej druhej dedine, pro forma prijimacky a potom si kazdy absolvent strednej skoly prirodzene mysli, ze mat vysokoskolsky titul je jeho posvatne pravo... je im uplne jedno, ci je ich vzdelanie kvalitne, su sebavedomi a ako vidim, aj coraz viac drzi... to uz kde sme, ked si tu kadekto chce oklukou robit hocijaky odbor, ktory nevystudoval... dufam, ze sa situacia u nas konecne znormalizuje, vraj maju pozatvarat nekvalitne vysoke skoly... Inac, v zahranici nie je vzdy samozrejmostou ani len maturita, tak neviem, na co sa my tu hrame...

indiankaindi
autor
31. jan 2011

@liz_lemon To, prečo som právo neštudovala hneď, je vec, ktorá má veľa dôvodov, ktoré tu rozpisovať nebudem. Jedným z nich však je to, na čo naráža aj @bejbypd finančná náročnosť. Ano, možno právo ako také finančne náročnejšie ako iné odbory nie je, ale ak si máš vybrať, či študovať v meste, kde bývaš, alebo si platiť intrák, privát a neviem čo všetko, tak logika ťa asi nepustí, A keďže som nechcela zostať po gymnáziu bez vzdelania, zvolila som si variantu, ktorá bola pre moju rodinu vtedy finančne jednoduchšia... Čo sa týka toho nešťastného brutálne prestížneho titulu JUDr, tak v práve sa teda asi nevyznáš ty@liz_lemon (keď už chceš tak silno rýpať), ale s mojim Mgr titulom asi len ťažko môžem vykonávať prax v právnych odvetviach, keď som to právo nevyštudovala. Nemyslíš? Ja som písala podľa mňa dosť jasne to, že na základe Mgr titulu (ktorý mám ja teraz-nie právny Mgr) nemôžem vykonávať prax v práve. Ale ak by sa to dalo tak by som si spravila JUDr a mohal by som tú prax vykonávať a nemusela by som študovať 5 rokov právo, ktoré je finančne náročnejšie, lebo by som ho asi neštudovala denne.... Čo sa týka štátnych skúšok, tak ja som ich robila 6, čiže viac ako na práve, ale ok, nebolo to čisto z práva. Keďže musím poznať súvislosti medzi zákonmi (čo je mi jasné) tak predpokladám, že aj na tej rigo štátnici sa ma nespýtajú na jeden konkrétny zákon a dovidenia. Asi aj tam musím poznať súvislosti medzi všetkými zákonmi, nie? To znamená, že si to asi budem musieť naštudovať. Nepôjdem tam s tým, že dobrý deň, odrecitujem vám 1 alebo 2 zákony a dajte mi titul. To znamená, že zaplatiť cca 500 eur za rigo je menej, ako cca 680 eur za rok, to krát 5 je 3400 eur. Nemusím byť ani ten matematik, aby som zistila, že je to viac.

No a posledná vec, ja som ani nenapísala, že absolvent psychologie si robí rigo z iného odboru, iba som napísala, že titu sa volá filozofie doktor, čiže akoby doktorát z filozofie. Šlo o slovnú hračku, ktorou som chcela naznačiť, že mi ide iba o význam titulu, nie jeho prestíž. Ide mi o to, že ťažko dnes presvedčím niekoho, aby ma zamestnal v právnickej oblasti, keď na to nemám školu. Titul je len formalita, to máš pravdu, pretože darmo to právo´viem a som dobrá (nehovorím že je tomu tak teraz, hovorím hypoteticky) ale pokial človek na to nemá razítko, tak sa môže aj po stene škriabať.
Čiže tolko moje vysvetlenie, aj keď je to už zrejme dávno mimo témy. Chcela som len info, radu alebo priateľské poučenie, nie toto, čo predvádzate. Keby ste sa radšej snažili trochu pochopiť o čom tu hovorím a nie zaslepene iba útočiť za to, že niekto chce dosiahnuť to, čo máte možno vy, len kratšou cestou. To sa tu radšej ani nebudem pýtať, či sa dá pri externom štúdiu zlúčiť dva roky do jedného. To je zrejme tiež proti vašim zásadám, lebo je to jednoduchšie, tak každého ukameňovať. Lebo keď vy ste si to "vydreli" tak musí každý. Pre niekoho nie je právo drina, ale radosť... je to o uhle pohľadu 😖

indiankaindi
autor
31. jan 2011

@heleniatko hovoríš mi z duše. Aj podla mňa, ak človek poctivo študoval na vysokej škole a má na to, mal by si urobiť titul, na aký má. 🙄 Tiež ma štve,keď vidím, ako si kvantá študentov dávajú písať záverečné práce a končia vysoké školy ako totálne neznalí svojho odboru, ale hrdia sa titulom, ktorý nezískali drinou ako my, poctivci. Tvoje rozhorčenie je na pravom mieste, s tým by sa malo niečo robiť. Ak by boli čistky na školách poctivé a učitelia nepodplatitelní, asi by titul malo len veľmi málo absolventov VŠ. 😒

adulik23
31. jan 2011

@indiankaindi hlavne klud. 🙂
sama pises, ze kym nemas Mgr. z prava, ze nemozes vykonavat prax v prave. takze ak by si to chcela robit - musis zacat od zaciatku a k "nepravnickemu" Mgr. si spravit "pravnicke". darmo sa tu teraz budete s babami hadat a chytat sa za slovicka.

ako priklad uvediem seba a manzela. ja som Ing. polnohospodar a on Ing. stavbar. titul rovnaky, ale na rozdiel odneho by som si dom naprojektovat netrufla.

a navrhujem ti, aby si dala zamknut tuto temu. pre tvoje dobro. 🙂

jarunka111
31. jan 2011

@indiankaindi najpresnejšie informácie jednoznačne získaš na škole, o ktorú máš záujem, o tom nie je pochýb 😉 a potom sa pýtaj ostatných na ich skúsenosti, čo by ťa konkrétne zaujímalo 😉 asi si nečakala takéto reakcie, ale treba byť v prvom rade sebakritický! Sama hovoríš o "nejakých" študentoch, ktorí majú titul takmer zadarmo.... Je super, že ťa to tak baví a určite nájdeš vhodný spôsob ako získať potrebné informácie o štúdiu a dopracuješ sa k svojmu vytúženému cieľu, veľa šťastia 😀

indiankaindi
autor
31. jan 2011

@jarunka111 myslíš, že získať doktorát je titul "zadarmo"?

jarunka111
31. jan 2011

@indiankaindi žiadny titul nie je zadarmo, každého to niečo stojí... to som nepovedala a popriala som ti šťastie, tak si za ním choď 😀