icon

Doktorát z práva bez právnickej VŠ?

indiankaindi
28. jan 2011

Ahojte,neviete miniekto poradiť? Dá sa spraviť si rigorozne konanie na právnickej fakulte ak som nevyštudovala právo? Vyštudovala som humanitný smer a niekde som počula, že "malý" doktorát sa dá spraviť na hocakej vysokej škole ak je to tiež humanitný smer, teda aj na práve.
Ďakujem za rady 🙂

margareta890
19. mar 2011

PANEBOŽE!!!!
Ja neverím vlastným očiam. To čo tu čítam je úplný nonsens. Ževraj je ľahšia cesta, keď neštuduješ právo a potom sa to rýchlo naúčíš na rigoróznu skúšku a máš JUDr.? A že študuješ príbuzný odbor? A to je čo, prosím ťa? také učiteľstvo dejepisu je tiež humanitný odbor a to mi chceš povedať, že s tým môžeš ísť robiť rigorózku a potom sa tváriť ako právnička lebo si mala každý semester pár strán z práva na pedagogike:DDDD Vieš koľko strán sa taký študent práva naučí za celé štúdium? pravidelne každý semester je minimálne jedna skúška, na ktorú je potrebné podrobne ovládať 1000-2000-3000 strán a to tu nespomínam tie ostané predmety s menším objemom učiva. No nenechaj sa vysmiať. Vieš ty vôbec, že keď si prečítaš zákon, tak to neznamená, že hneď vieš čo treba robiť a ako sa veci riešia? Takýto pseudoprávnik by mohol byť každý jeden. Tak ak by sa niekde naskytla možnosť urobiť si JUDr. neprávnikovi, len preto, že si spravil rigoróznu skúšku, tak vtedy nech začnú rušiť právnické fakulty, lebo to bude len výsmech pre všetkých právnikov, že sa hupáci biflili 5 rokov a nejaký študent sociálnej práce ich za rok strčil do vrecka...

indiankaindi
autor
19. mar 2011

@margareta890 No veď to je práve ten problém. Že niekedy práve ten študent sociálnej práce strčí do vrecka polovicu právnickej fakulty. Je to smutné, ale je to tak.... Čiže podľa mňa to nie je o tom, koľko sa učíš (rok, dva tri) ale koľko sa naučíš 😉 A ak sa niekto dokáže naučiť za rok to, čo iných milion za 5 rokov, nuž, potom tých milion pravnikov si musí povzdychnúť, že niekto je aj šikovnejší a môže byť rovnako dobrý ako oni, pri niektorých právnikoch možno aj lepší 😀 A určite to ľahšia cesta nie je, ja tvrdím, že je to práveže ťažšia cesta a oveľa, ale dá sa zvládnuť v pohodičke 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
dai
20. mar 2011

ahoj indiankaindi

Doktor práv (ve zkratce JUDr. psané před jménem) je akademický titul, udělovaný těm právníkům, kteří již dosáhli titulu Mgr. a kteří poté úspěšně absolvovali rigorózní řízení. Tento titul však není výsledkem doktorského studia, jedná se stále o magisterskou úroveň vysokoškolského vzdělání a proto se někdy označuje jako tzv. malý doktorát a zároveň je jeho nositel vzděláním rovnocenný s právníkem s titulem Mgr.

Získání titulu doktora práv je podmíněno dřívějším získáním titulu magistr v oboru práva, obhájením písemné rigorózní práce a úspěšným vykonáním ústní zkoušky ze zvoleného právního oboru
Na Slovensku platí prakticky stejná úprava jako v České republice. Absolvent magisterského právnického studijního programu může vykonat rigorózní zkoušku, jejíž součástí je i obhajoba rigorózní práce, a získat tím titul JUDr. (doktor práv).

cize odpoved na tvoju otazku je, ze to momentalne mozne nie je...Necitala som celu diskusiu ale by ma zaujimalo preco chces ziskat ten titul ked si nevystudovala pravo?
Uprimne, nesuhlasim s tym ze ziskat za rok maly doktorat je tazsie ako 5 rokov nieco studovat a nasledne si robit rigoroznu skusku - tato je vzdy jednoduchsia ako obycajne statnice na VS. Na druhej strane prave pri prave si myslim ze realna prax a uspesnost cloveka v prave nema nic spolocne so studiom Rimana ( ja mam vystudovanu historiu a moj muz je JUDr a uz aj Ph. D ale ked sa bavime, tak prave tieto teoreticke veci ktore sa studuju v prvom rocniku sa skor chapu ako sito a nie realny zaklad pre vykonavanie pravnickej ( advokatskej, sudnickej etc. ) praxe )

5-rocne studium ti zaruci ze budes mat zakladny prehlad vo vsetkych moznych pravach, na zaklade toho si budes moct vybrat naco sa chces specializovat. Rigorozna skuska je vlastne len akasi praca na konkretnu temu, ktoru si nasledne musis obhajit - nema nic spolocne so studiom prava ako takym - na jej konci je titul, ako uz hore spominane , na urovni podobnej ako Mgr. prav... So ziskanim tohto titulu sa stanes mozno odbornikom na jednu konkretnu temu ( povedzme spravis si doktora z temy Trest smrti v USA v rokoch xy ) - neviem ale ako by ti toto malo pomoct pohybovat sa v realnom pravnom zivote...
Pravnici na ziskanie akejkolvek dalsej specializacie musia predlozit roky prace ako cakatelia na danom odbore ( ci sudcovia, prokuratory, advokati etc. )

osobne si tiez neviem predstavit ist k lekarovi, ktory ma titul doktor lekarstva🙂 ( myslim ze ekvivalent JUDr tu neexistuje ) - nevystudoval sice medicinu ale napisal peknu pracu na temu ako vytrhnut zadnu osmicku - a teraz by som si mala akoze dat k nemu tu stolicku ist dat trhat 😎

Ja netvrdim ze nas system VS je najlepsi , osobne si viem predstavit studium prava dat napr. do 3-och rokov ( myslim ze to viaceri pravnici ) - nasledne sa viac venovat praxi... ale neviem si predstavit ziskat zakladny prehlad v roznych druhoch prava, ktory potrebujes pre dalsiu specializaciu na ktorukolvek cast ( aby si vedela kde a ako hladat informacie - predstava ze za tych 5 rokov sa clovek nauci vsetky zakony a potom uz len ide je velmi milna - pravo treba studovat neustale, neustale hladat, orientovat sa v judikaturach etc....povedala by som ze je velmi zive ) = no, neviem si predstavit ziskat tento prehlad za rok pisania prace 😉

margareta890
20. mar 2011

@indiankaindi
citujem: ,,No veď to je práve ten problém. Že niekedy práve ten študent sociálnej práce strčí do vrecka polovicu právnickej fakulty. Je to smutné, ale je to tak,,
no nehnevaj sa, ale rozosmiala si ma...,,je to smutné, ale je to tak?,, a to odkiaľ vieš? Ja nepoznám jedniného študenta sociálnej práce, ktorý strčí do vačku polovicu právnickej fakulty:DDD dievča, ty máš vlastný svet

indiankaindi
autor
20. mar 2011

@margareta890 no, ono to je skôr o tom, že asi nepoznáš správnych ľudí, resp. takých, ktorí to dokážu. Ale je pravda, že takých nie je veľa. A popravde, ja som to ani nepovedala 😉 skús viac čítať 🙂 Okrem toho, téma je už neaktuálna, takže tvoj príspevok je už nepodstatný. Ale ´dakujem za tvoj názor 🙂

indiankaindi
autor
20. mar 2011

@fidka79 ja somneprišla provokovať, o tejto veci som počula a chcela som sa spýtať, či niekto vie, že by sa to dalo a prípadne kde. Ale odpovede niektorých ľudí, ktorí len urážajú sú také, že si to vyžaduje odpoveď podobného razenia, hoci vulgárna nechcem byť. Takže provokacia to určite nebola. Ak by mi napisal niekto normálne, nie nedá sa to, tak to beriem a neriešim, ale ak ma bude niekto urážať, tie si to nenechám.

indiankaindi
autor
20. mar 2011

@dai ďakujem za info. Ja som práve myslela, že je to tak, že štátnice na rigo sú mnohonásobne ťažšie ako na mgr a že je to akási previerka hlbšia a širšia ako na mgr. Teda že je to ešte viac a ak to človek zvládne, tak je jasné, že ovláda to, čo sa 5 rokovo drvia na práve. A ja už neviem kde som to počula, ale marí sa mi, že niekde v tv dokonca, že je možnosť, aby si študent, ktorý neštudoval 5 rokov právo, ale príbuzný odbor humanitného smeru spravil doktorát z práva. Osobne som to považovala tiež najprv za divné, ale vysvetlovali tam, že rigorozna skúška prípadného záujemcu preverí a zistí, či ovláda právo tak, ako by študent mal po 5 rokoch práva. Z toho mi vyplynulo, že ak sa niekto nadrtí to, čo sa preberá na práve 5 rokov, tak by tú skúšku mal vedieť urobiť. Teraz viem, že to nie je možné a neriešim to. Len som chcela info. 🙂
A to, že v odbore práva sa treba neustále vzdelávať mi je jasné, veďneustále sa niečo mení.

margareta890
20. mar 2011

Neboj, ja čítam pomerne dosť...ale to si, myslím, odbočila🙂
Každopádne som ťa citovala, takže asi si to napísala tak ako som citovala. Dokonca viď svoj vlastný príspevok vyššie.

indiankaindi
autor
20. mar 2011

@margareta890 myslela som to v zmysle, že viac čítaj príspevky, aby si reagovala na to, čo v nich je, resp. nie je, nemyslím, aby si čítala viac kníh 😅 A ja sm nepovedala, že je takých ľudí veľa, ale možno raz za čas sa taký nájde.

dai
21. mar 2011

indiankaindi,
myslim ze si pocula spravne... viem ze bola niekde v mediach diskusia ze nejake ministerstva toto sprostredkuvaju pre svojich zamestnancov - myslim ze islo o ludi ktori vystudovali policajne akademie alebo nieco take a vramci toho pravo ( moj stryko mal za komunistov takyto titul doktora prav- bol namestnikom policie krajskeho mesta - tu ale islo naozaj o cisto politicky titul, ktory s vykonavanim prava ako takeho nemal nic spolocne ) - uprimne, neviem ako sa tato otazka uzavrela...

ako som ale uz spominala, ja si stale myslim ze na vykonavanie prava treba mat pevne zaklady a hlavne dobru prax... tiez poznam viacerych 'firemnych ' pravnikov , ktori okrem pracovnych zmluv za cely zivot nic ine neriesili - ako sorry, ale toto by som vedela uz riesit aj ja ( kedze som manazerka a pravidelne musim riesit personalne zmeny a s tym spojeny nabor a prepustanie zamestnancov )... akonahle nastane nejaky vacsi problem aj nasa firma kontaktuje externu advokatsku kancelariu, napriek tomu ze mame pravnicke oddelenie o 3-och akoze pravnikov - tyto jednoducho tym ze maju malinku alebo ziadnu prax v sporoch a podobne, jednoducho nie su schopni tieto veci riesit... Takze pravnik a pravnik moze byt obrovsky rozdiel...

prasiatko30
21. mar 2011

@dai - ohladom toho ze firemny pravnik nevie robit nic ine len zmluvy - ako nechcem sa vyjadrovat k ich kompetencii ale v podstate ti mozem povedat, ze aj pravnici na volnej nohe sa v skutocnosti specializuju a zaujimaju o urcite okruhy prava v ktorych su naozaj namakani a tomu rozumeju - lebo nemaju sancu byt specializovani vo vsetkom - pokial ti to tvrdi nejaky pravnik tak by som bola na velkom pozore 😉 - obycajne vo vacsich advokatskych kancelariach je kazdy jeden z nich specializovani na nieco insie aby mohli dat integralnu pravnicku pomoc - to je to iste ako s doktormi mediciny 😝

dai
21. mar 2011

prasiatko30
ano, ale je ine sa specializovat napr. na obchodne pravo a ine robit len prijimacie a prepustacie zmluvy... prepac, ale na toto mam svoj nazor podlozeny poznanim konkretnych osob 😉 moj muz ma relativne velku advokatsku kancelariu a poznam teda naozaj dost pravnikov ( aj tych s ktorymi prichadzam do styku prave u nas vo firme... takze vidim tie rozdiely )

prasiatko30
21. mar 2011

@dai - v tom sa zhodnemeze nie je pravnik ako pravnik Neviem ako na sk ale napr v spanielsku je rozdiel medzi niekym kto ma licenciatura en derecho - co ako som spravne pochopila je mgr prav na sk -a advokatom, ktory ta zastupuje v roznych pravnych sporoch alebo teda ukonoch- je tam rozdiel najmenej jedneho roka v practica juridica- to pravna prax+rok-rok a polpraxe v nejakej advokatskej kancelarii+ to co sa tu nazyva- colegiarse e un colegio oficial de abogados- nieco ako zapisat sa do nejakej oficialnej komory advokatov- az vt edy je ten clovek pripraveny na samostatny vykon povolania a aj tak im vekla raz chyba prax. No a potom taky mgr prav co sa zamestna v nejakom podniku nemoze zastupovat nikoho na sude a zvycajne ostavaju len pri tych pravnych ukonoch co sa tykaju ich kazdodennej rutinny takze porovnavat prakticky takehoto administrativneho pracovnika s vysokou skolou a advokata ktory sa dennodenne streta s novymi pripadmia musio sa stale vzdelavat je neporovnatelne - ale co ti budem rozpravat kedze to zijete denneodenne ;)

dai
22. mar 2011

prasiatko30,
u nas je to velmi podobne -aby si mohla robit advokatske skusky, musis najskor 3 roky byt zapisana ako koncipient v nejakej advokatskej kancelarii a nasledne po 3-rocnej praxi robit advokatske skusky - tym sa stanes clenom advokatskej komory a ziskas opravnenie vykonavat niektore ukony , ktore moze robit len advokat... Detto sudcovia a prokuratory musia byt najskor cakatelia - v podstate si tak robia prax....( samozrejme ale aj tu su rozdiely v kvalite prace, pristupu k praci etc. ...)
Myslim ze ten rozdiel si perfektne vystihla v tvojej poslednej vete 😉 presne nato som narazala v svojom prispevku.

maryx
27. mar 2011

Ahojte aj keď je táto téma vlastne už skoro ukončená, mala by som otázku na tie, ktoré robili rigorózne skúšky. Ide o to, že mňa o dva mesiace čakajú tiež a pravdu povediac neviem čo mám očakávať. Robiť ich budem z trestného práva. Viem, že tam bude trestné právo hmotné a procesné, kriminológia i kriminalistika, ale keďže otázky ani okruhy nemáme tak ak si niektorá z Vás tým prešla nedávno dajte mi prosím vedieť nejaké postrehy prípadne odporúčania.
Ďakujem.

maryx
28. mar 2011

doplním že sa jedná o Bratislavskú vysokú školu práva a mám z blížiacich sa skúšok fakt stresy a nervy 😠

maryx
5. apr 2011

vážne sa tu nenájde maminka, ktorá má za sebou rigorózne konanie z trestného práva? Prosím o pomoc 😒

liz_lemon
13. máj 2011

@maryx skus si pozriet okruhy na flaw.uniba.sk, mohlo by to byt podobne, co som pocula, tak sa tam pytaju aj na veci z praxe

maryx
14. máj 2011

@liz_lemon ďakujem, no už sa mi to blíži, tak som zvedavá. To s tou praxou dúfam, že nie 🙂 lebo to by som dopadla strašne zle keďže zatiaľ nemám žiadnu. Uvidíme 😀

liz_lemon
14. máj 2011

@maryx a to sa da, urobit si rigo, ked nemas prax? lebo na UK je treba rocnu prax v odbore

maryx
14. máj 2011

dá sa to na našej škole očividne bez problémov, lebo čo viem tak už v zimnom semestri niektorí kolegovia spravili a bez praxe 🙂
Ja sa len strašne bojím v prvom rade, že mi rigo prácu neodsúhlasia, lebo ešte nemám oponentský posudok pred sebou a potom sa obávam skúšky, lebo ako som videla na UK to je buď z trestu hmoty alebo procesu, ale my to máme TPH, TPP plus kriminológia a kriminalistika 😒

maryx
14. máj 2011

@liz_lemon dá sa to na našej škole očividne bez problémov, lebo čo viem tak už v zimnom semestri niektorí kolegovia spravili a bez praxe 🙂
Ja sa len strašne bojím v prvom rade, že mi rigo prácu neodsúhlasia, lebo ešte nemám oponentský posudok pred sebou a potom sa obávam skúšky, lebo ako som videla na UK to je buď z trestu hmoty alebo procesu, ale my to máme TPH, TPP plus kriminológia a kriminalistika

liz_lemon
14. máj 2011

@maryx na uk je to sice bud hmota alebo proces, ale k tomu je este nieco dalsie, napr. j a by som chcela pracko a k tomu musim mat este aj obcan proces
u vas to stoji 500 E, u nas tusim 400, tak to ani nie je velky rozdiel, a aspon nemum cakat rok na prax 🙂

maryx
14. máj 2011

@liz_lemon a kde budeš tak robiť rigo? no mne by bolo bodlo pracko prípadne občan, lebo z toho som robila štátnice 🙂 mňa najviac vytáča to, že nedali vôbec žiadne okruhy otázok...len proste štyri predmety ...
a to ani neviem ako to dopadlo s tou mojou prácou :(
@liz_lemon a ty teraz končíš mgr? alebo tiež si robíš rigo?

melanche
14. máj 2011

@liz_lemon pokial viem uz ani na UK nie je potrebna prax. pozerala som si to nariadenie a akurat ten bod co sa tyka praxe bol zruseny. ak to teda nezaviedli znovu.

liz_lemon
14. máj 2011

@melanche fakt, mas pravdu, teraz som si to pozrela, a naozaj to zrusili, super 🙂 dik za usmernenie

liz_lemon
14. máj 2011

@maryx ja teraz koncim Mgr. ale rigo si planujem urobit co najskor, a ked som sa teraz dozvedela, ze na UK tiez netreba prax, tak urcite tam, lebo som tam chodila celych 5 rokov, uz to tam poznam, okruhy otazok su zverejnene, su to vlastne tie iste, co na statnice, takze to by sa hadam dalo

maryx
15. máj 2011

@liz_lemon takže práve štátnicuješ počítam 🙂 takže držím palce. Ja tiež presne z toho istého dôvodu robím rigo na BVŠP vlastne teraz zmenili názov na PEVŠ 😀. Chodila som tam 5 rokov a viem čo od tých ľudí očakávať ale aj tak mám z toho stresy. Budúci týždeň posielajú posudky oponentov a dúfam, že ma nestopnú kvoli práci. No uvidíme a s posudkom dojde už aj termín skúšky. Fakt sa trochu obávam 😒

liz_lemon
15. máj 2011

@maryx dakujem, tiez drzim palce na rigo 🙂