Ahojte, žienky, idem si k vám po radu hlavne k tým, ktoré pečú domaci chlieb a pečivo. Doteraz som piekla v klasickej janskej mise, ale keď chcem, aby bol chlebík upečený aj vnútri, mám potom tvrdú kôrku. Keď je kôrka akurát, vnútri je nedopečený. V čom pečiete chlieb vy? A pečivo? Našla som na internete formu na bagety a chlieb značky Emile Henry, máte ju niekto? Je na môj vkus príliš drahá, oplatí sa do nej investovať alebo účel splní aj niečo iné? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.
peciem kvaskovy v kadecom aj v jenskej mise a nemala som este nedopeceny chlieb... peciem okolo 10 min na 250 st, aby chytil farbu, ale nie moc tmavu, lebo este sa bude dopekat a potom stiahnem na 190 a peciem 20 az 25 min... chlieb je upeceny vtedy, ked ho vyberies a po poklopani znie duto... ked ho vytiahnem, tak postriekam vodou a korku som tvrdu nemala...
@ivkaa1111 nadherny. ja neviem pekne vyklopit z osatky, stale sa mi pretoci
@guiseppinka a čo dávaš do osatky? Ja používam zemiakový škrob
ja taktiez peciem iba na plechu a vzdy sa vydaril. rura ti inak pecie dobre?
A z akej múky robiš?
@ivkaa1111 aj skrob. Neprilepi sa micesto, ale neviem trafit z osatky pekne rovno na plech
Ahojte, a ako robíte chlieb, s kváskom? Ak nie, nemáte prosím niekde recept ? ďakujem 🙂
Ja tiez kvaskujem. Piekla som uz viacero kvaskovych receptov. Za mna odporucam kupit knihu kvaskovanie. Je tam vela dobrych receptov na vselico. Zatial co som vyskusala sa podarilo a chutilo. Este sa mi nestalo, ze by som mala nieco nedopecene, alebo na vyhodenie.
@guiseppinka a ako ho vyklapas? chytis a prehodis osatku na plech??? ja robim, ze si na velkost osatky s cestom odstrihnem papier na pecenie, na to polozim dosku na krajanie a tak otocim. chlebik zostane na papieri a doske, ktory presupnem na plech do vyhriatej rury.
@lindt jj z osatky na plech vyklopim... ale idem piect aj dnes, tak skusim dat plech, mam taky uzky akurat na chlieb na osatku a potom to cele preklopim, cize rovno z osatky pojde do plechu... dufam, ze sa bude dat, lebo je take cesto dost hydratovane...
@guiseppinka ked to spravis rychlo plus narezanie, malo by to byt v poriadku. v teple v rure by mal pekne narast. drzim palce
Aj ja tak robím .. používam hrubú tortovú tácku nato 😀 na ňu si dám papier na pečenie a preklopím chlebík, narežem a pofrkam vodou a šup do rúry ..
Pozri si blog www.chut od naty.sk
Alebo www.cuketka.cz
Alebo www.maskrtnica.cz
Su to linky na kvaskovanie
Aj tu na mk je skupinka pecieme s kvaskom alebo pecem pecen-ak nechces len kvaskove
@ivkaa1111 krásny chlebík, to ho tak vyklopíš z ošatky alebo ako získaš taký krásny tvar? ja ho nechávam nakysnúť v tom, v čom ho vymiešam mixérom s metličkami na cesto a potom ho preklopím do jánskej misy, ale cesto som robila všelijaké, vždy lepilo a nedal sa urobiť taký pekný bochník
@guiseppinka a ako pečieš, v teplovzdušnej rúre alebo klasika spodný a horný ohrev?
@siska1313 chlebík sa zvykne pred pečením narezávať žiletkou.
ja asi takto nejako: cesto robí pekáren aj tam nechám vykysnut.. dám do tortovej formy /bez dna/ na plech, chvilu ešte pokysne vonku, potom nechám piect 10-15min cca / ked sa cesto už trocha pripieklo po bokoch/ a potom znížim troška teplotu, obruč dám dole a pečiem dalších cca 25-30 min.. po vytiahnutí potriem vodou..asi tak