icon

Domáci miláčik

18. feb 2023

Ahojte. V úvode chcem povedať, že zvieratká mám veľmi rada a sama som dlhé roky mala psíka. Ale, predsa len. Priznám sa niesom extrémny milovník mačiek, ale rešpektujem ich, pohladkam, pohram sa. Mám priateľa a ten ma dve. Mačičky sú zlaté, v byte, avšak na nejakých veciach sa nevieme zhodnúť pretože pre neho je to normalne pre mna nepripustné. Napríklad spanie s nimi v posteli. Ja to nemám vo zvyku a on sa toho nevie vzdať. Býva sám a ja ku nemu chodím tak 1noc týždenne. Vadí mi postel plná chlpov, malo miesta, celkovo ten pocit zvieraťa v posteli. Raz som jednu dala dole keď som si chcela ľahnúť a okrikol ma či som to urobila ja alebo odišla sama. Nakoniec som nabrala odvahu a poprosila ho, aby tam nespali keď tam som ja. “Vydupala” som si, že predtým ako prídem chcem čisté postelne prádlo o ktoré sa postarám vždy kompletne sama. Oni však potom celu noc mnaukaju, škrabú na dvere atď keďže sú naučené, že to je ich miesto na spanie. On mi povedal, že jeho to se**ie, že nemôžu byť s nami a nepáči sa mu to. Vstane a povie jej v noci, že “dnes spíš tu, neboj sa len tuto noc” Vadí mi, že s nimi nechodí k zverolekarovi, neodčervuje ich pravidelne hoci jedia surové mäso. Ak mu to pekne poviem hovorí, že to vôbec netreba. Vadí mi aj to, že im dáva jesť do tanierikov, ktoré dá potom aj so zvyškami do drezu, a umýva to tou istou hubkou ako ostatné riady pre nás. Chodia v noci močiť do vane a keď som sa spýtala čo to je.. tak s kľudom mi povedal to sa bola mačka vymočiť. Ak mu to pekne poviem/naznačím som zlá, fajnovka, preháňam, nemám ich rada, niesom tolerantná a pre neho sú dôležité a má ich rád čo plne chápem. Ako mu to vysvetliť? Tiež by ste to takto cítili? Alebo máte pocit, že ja preháňam? Chcem urobiť nejaké kompromisy, ale napríklad s tým riadom a vaňou mi je naozaj zle. Pre mňa sú to základne hygienické návyky tam neexistuje kompromis. Ďakujem

mimikarol
19. feb 2023

Nájdi si druhého frajera. Ja by som s takým tiež nemohla fungovať

0silvia0
19. feb 2023

Ale v podstate si viem predstavit ze ti to vadi. Ja kedze inklinujem skor k mackam, ta macka mi nevadi, mne macka ani nesmrdi, ale pes mi vadi a pes mi smrdi. Naopak cloveku inklinujucemu ku psom zas vadit bude macka🤷‍♀️ ale ide aj o ten vztah. Ked je clovek na to zviera naviazany, tak mu to jeho zviera nevadi, cudzi bez vztahu ku konkretnemu zvieratu jasne ze nedokaze mat ten vztah taky blizky ako majitel.

lb1984
19. feb 2023

Tak ja mam priateľa ten macky nemusí a žije s jedným. Dva roky mi kúpu kocúra vyhadzoval na oči 🤗 ale toleruje ho. Žiaľ priateľovi zistili na kocúra alergiu a kým s inými mačkami nemôže byť ani v jednej miestnosti s tým našim čuduj sa svete nemá problém. Z môjho pohľadu ak by som sa svojho kocúra musela vzdať urobím to len veľmi nerada a jedine kvôli zdrav problémom priateľa. Tým chcem povedať ze žiaľ veľká šanca na nápravu správania sa tvojho priateľa ku zvieratám nieje

autor
19. feb 2023

Ja samozrejme nechcem, aby sa ich vzdával. Ani aby ich hodil do Dunaja alebo si vyberal. Ale tieto hygienické veci … to hádam nemôže nikto považovať za v poriadku. Je to ľahko odstrániteľné len treba chcieť. Ale zrejme sa mýlim a také ľahké to nieje pre neho kvôli mne …

panelacikova
19. feb 2023

ak toto nie je vymyslená téma, tak ti napíšem iba toľko.. nikdy človek, ktorý zviera postaví na piedestál nad iného človeka, sa nezmení. vždy bude preňho prvoradé zviera. neuznávam takých ľudí a dvíha sa mi z nich žalúdok. píšem to preto, lebo mám priamo v rodine až 2 prípady, že zvieratá sú dokonca viac, než starostlivá matka. (píšem už o dospelých ľuďoch, ktorí ostali zvieratami tak opantaní, že keby sa topilo zviera a člen rodiny, zachránia zviera). za mňa choré, choré, choré....
takže je to na tebe. buď sa budeš v budúcnosti budiť s ústami plnými chlpov a bohviečoho alebo zmeníš priateľa. on sa totiž nezmení. usudzujem už len podľa toho, ako ťa okríkol, či zliezla mačka sama alebo si sa jej nebodaj ty zbavila. no proste fuj. v živote by som zvieraťu neublížila, ak by nešlo o život, ale toto nie. fuj.

elmivelmi
19. feb 2023

vykasli sa nanho,ja by som tiez tie macky nezniesla,este k tomu take brudasky a on asi tiez nema moc hygienicke navyky ,ked macku necha mocit do vane a neodcervuje ich.Nie vies si to predstavit na cely zivot??

elmivelmi
19. feb 2023

ja macky tolerujem ale nemusim ich moc.Psy mam zasa rada ale tiez by som si psa do postele uz nedala,proste pes a macka maju prirodzene prostredie vonku a nie valat sa v posteliach.Dalsia vec aj to umyvamie riadu,ja neviem ale to je tiez nehygienicke.Tiez som bola v mladosti v dome kde chovali macky,a tiez jedna macka chodila na wcko do vane,mala aj vybeh vonku,mala tie dvierka ktore pouzival ked chcela ist von z domu a zasa dnu.Ale tiez mi neskutocne vadili v dome,aj to ako pises ze zraly z misiek ,z ktorych sme jedli my,a ona bez namocenia misky,rovno este so zoschnutymi zvyskami jedla po konzerve to dala do umyvacky a potom z nej jedli jej deti,ona alebo ja.Ked som to zistila hned som si doniesla vlastne taniere.Macky skakali po linke,chlpy,stali pod postel.Ako inak domaca velmi cistotna tiez aj na poridok ale tie macky humus.
Ja neviem ale takeho partnera by som nezniesl,co by sa namiesto teba valal v posteli s mackami ,periny plne chlpov,curaniw do vane,zranie z tanierov,neockovanie.A este ked macky nespia s vami ich chodi ukludnovat.To uz je tiez nejake podiderne,este sa urazi na to,ze macku vyhodis z postele,no ty si da mala urazit.

jumama
19. feb 2023

Hubka a odcervovanie su vyriesitelne rychlo, to curanie do vane by naozaj musel zasiahnut, vypestovat im iny zvyk. Mozno by stacilo zavriet kupelnu a chodili by na svoje zachodiky. Spanie s vami v posteli, to asi je najtazsie zmenitelne, ked on ich ma rad a je zvyknuty na to.

Protiklady sa mozu inspirovat, ale vzdy budu protiklady. Moze sa ukazat vo vela veciach, ze nebudete ich vediet riesit spolocne, pretoze budete mat tak rozdielne pristupy ako k tym mackam ku vsetkemu.

Sadni si sama so sebou a skus si predstavit co ti vadi na partnerovi. A uvedom si, ze to nikdy nezmizne, ludia sa moc nemenia. Dokazeme menit svoje postoje, ale nedokazeme menit svoju podstatu, povahu. Kvoli partnerovi sa mozno naozaj da docasne v stave zalubenia byt iny. Mas chut toho druheho rozmaznat, dopriat mu z lasky vela. Je dokazane, za zalubenost trva rok, dva a potom je uz vo vztahu potrebna spolupraca, aby vydrzal.

Laska je schopnost narabat s odlisnostami vo vztahu tak, aby ste si vzajomne neublizovali.

Ak nieco v zalubenosti odtolerujes, partner si mysli, ocakava, ze sa ti to paci, necaka ze casom to ma zmenit. Ked zalubenost vyprcha a budete mat dlhodoby vztah, tak sa musis s tym, co ti na partnerovi vadi naucit zit, brat to ako jeho sucast, naucit sa s tym zachadzat bez toho, aby si ho zranovala. Vo vztahu je aj moje aj tvoje, aj spolocne. Ale to spolocne nemoze byt vsetko - to je kompromis, ktory aj jednomu aj druhemu nieco z jeho podstaty berie. Clovek musim mat moznost prejavit sa tak, ako to potrebuje.

Cize naozaj sa skus zamysliet, v com vsetkom ste protikladny a ci to dlhodobo vies tolerovat, alebo mas tuzbu partnera v mnohom menit, aby ti vyhovoval. Ak mas tuzbu na nom vsetko menit, tak to nebudes mat v partnerstve ruzove.

kaktusik007
19. feb 2023

ja nie som nejaky mackofil, ale aj tak som macku mala. Nepacilo sa mi, ze sa mi pcha do postele, nikdy si tam nedovolila ist ked som bola hore, avsak ked som zaspala tak vzdy si prisla lahnut 🤣 neskor som ju zacala v posteli tolerovat. Misky ked bolo treba - skoncili v umyvacke spolu s riadmi, dala som to na 70 stupnov. Brat mal a ma psa, ma to ako dieta - riady rovnake, hubky rovnake, dokoca ich naucil jest z vidlicky...... uz som si zvykla, nech si doma robi co chce, ked bola u nas - vidlicku a aj riady som prezila.
s mackou na veterinu som v podstate nechodila ani ja - zo zaciatku bola ockovana, neskor som upustila aj od povinnych ockovani --- kedze ta macka nesla ani na balkon, nieto von. obcas dostala tabletku na odcervenie.
co by som nerozdychala by bola ta vana. A rovnako pristup priatela - ked lutostivo macicke vysvetluje ze kvoli tebe spinkat ona s nim nemoze. Toto by bolo no go, ten clocek ma macky na piedestale a nezniesla by som aby som bola vo vztahu na nizsej pozicii ako zviera

marsmykkok
19. feb 2023

@0silvia0 Tak posteľ nevadí ani mne, mám psa. A zniesla by som aj mačku, hoci mám radšej psov. Ale čúranie do vane alebo mimo záchoda to je za mňa už cez, rovnako lyžičku má pes svoju, nedávam mu našimi. Zase zviera si ľahko zvykne na dobré, tú posteľ ťažko odnaučíš, to musí tolerovať ten druhý čo príde. Ale dať mačke/psovi vlastnú lyžičku, nejako zabezpečiť vaňu a dať napríklad viac a "lepšie" záchody to by možno išlo keby partner chcel.

0silvia0
19. feb 2023

@marsmykkok to si chcela asi autorke pisat, nie mne

marsmykkok
19. feb 2023

@0silvia0 Tebe, že píšeš, že niekto toleruje psom a niekto mačkám a má dvojaký meter. Ja si to nemyslím, mám radšej psov, ale dokážem zniesť aj mačku. Len také veci, že mačka má vlastné misky, lyžičku, čúra do záchoda, to by mala byť samozrejmosť.

panelacikova
19. feb 2023

@marsmykkok už keď sú zvyknuté do vane, asi to bude problém. nie som vôbec odborníčka na mačky, ale raz som videla nejaký dokument, kde mačka chodila čúrať k wc. len tak, na zem. stále majiteľka nachádzala mláčku. stále umyla, vydezinfikovala, a stále sa tam mačka vracala. nie a nie do svojho wc ísť. no a tam potom prišla nejaká odborníčka na mačky (tak ju teda prezentovali v tom dokumente) a vyjadrila sa, že niet inej cesty, než vyhodiť dlažbu, vyčistiť spodok a nahodiť novú dlažbu, lebo mačací moč je tak agresívny, že tá mačka cíti to svoje značenie spod dlaždičiek. tak majiteľka tak urobila, po nejakom období ju navštívili opäť a mačka bola už naučená na svoj záchod (prebiehalo to v rovnakom čase, prerábka + učenie na mačací záchod, keďže zrazu mačka "cítili" v záchode, že tam už asi nemá čo hľadať). neviem, nakoľko to bol dokument pravdivý, či šlo len o divákov alebo je to fakt. ale ak je to fakt, tak tie mačky ani z tej postele on nedostane, ani z vane. ani keby chcel. ale on vlastne ani nechce....

0silvia0
19. feb 2023

@marsmykkok ja som napisala ako to mam ja, ty to mozes mat inak. Mne pes smrdi a v posteli by som ho nechcela. Macku v pohode znesiem, kludne mi moze ist do postele,macka je u mna bezpachova a v posteli prijemna, lebo mi len tichucko spi pri nohach. My mame velkeho psa, ale ten ma svoj pelech, do postele ho nikto nevola. Mne smrdi a je vlezly. Mne kazdy pes s jeho vlezlou povahou trochu vadi, ale tolerujem.
To ostatne napisane (curanie do vane, misky a hubky vadi aj mne, to som pisala)

marsmykkok
19. feb 2023

@0silvia0 Tak to áno, chápem, každý podľa seba, ale zhodneme sa, že veľa vecí by sa dalo jednoducho odstrániť. A to spanie v posteli a tak, tam sa dá často nájsť kompromis ak sa mení obydlie a ide sa do spoločného, že zviera sa nepustí do postele, dá sa mu vlastná a tak. Ide to ľahšie v novom prostredí. Ale zase nemám rada ľudí, čo vedia, že partner/partnerka ma zviera a prídu na návštevu a majú s ním problém, že tam vôbec je. A zodpovedný človek sa nezbaví zvieraťa, kvôli vzťahu čo možno o pár týždňov aj tak skončí. Ale tie veci ako vlastná lyžička, miska, to by fakt mal riešiť, to je jednoduché a niečo to ukazuje, ak nevie v tomto aspoň urobiť zmenu.

marsmykkok
19. feb 2023

@panelacikova Nie som mačkárka, ale raz som videla tiež v tv, že vadil mačkám ten zápach a vlhkosť z odtoku, že stačilo zapchať odtok a celkovo že mačky v kúpeľni močia hlavne kvôli tomu, že tam cítia vlhkosť, teda možno nejaké odvlhčenie kúpeľne by pomohlo. Alebo ich tam nepúšťať a dať wcka inde. Možno aj nejaké nové, zaujímavejšie, prípadne by som skúsila dať do vane niečo čo by vadilo mačke, vraj korenie nemajú radi alebo niečo šušťavé a tak. Ale partner nechce nič zmeniť, tak to vyzerá.

elmivelmi
19. feb 2023

@panelacikova Toto si tak dobre vystihla,presne ja tiez zvieratam neublizim a mam rada(vsetky okrem maciek,tie skor nemusim kvoli falosnej povahe). Ale neskutocne mi vadi ked ludia robia zo zvierat clenov domacnosti,ked neikam pridem a pani so psom ,aha teta prisla a rozprava sa s tym psom ako pridrbla,necha ho ocuchavat ma,nie kazdy to znesie.V tom momente sa mi aj to zviera sprotivi.
Inak ja som zasa nedavno cez youtube pozerala reportaz z Nemecka kde mus slobodny okolo 40 mal za partnerku fenu,normalne ju mal ako zivotnu druzku.A robil s nou vsetko aj to zakazane,vraj ona ked ma chut pride za nim .A to mal v minulosti partnerky.Tak to uz je dnes nieco neskutocne .

janulik2008
19. feb 2023

@elmivelmi preco si myslis ze macky su falosne? Pocivam to od viacerych aj tu na MK ze macky su falosne 😉😀

amiaja
19. feb 2023

@elmivelmi ja len k tomu ze macky su falosne.. nie su, su svojske, nezavisle. Ale to neznamena ze su falosne. Maju radi ludi, radi sa hladkaju ale tiez maju radi cas "pre seba".
Ak sa naviazu na cloveka tak ho naozaj velmi lubia 🙂
Ale jasne, nemusi ich mat kazdy rad.

elmivelmi
19. feb 2023

@janulik2008 tak maju taku vtieravu povahu,hlavne ze ti dokazu ublizit,ked to necakas,preto,ako by si to pomenovala?Pes v tom je iny,neprepne mu len tak zo sekundy na sekundu.(neveriem v uvahu nejake vzorce,ktore sa obcas stanu)

estrella5
Autor odpoveď zmazal
autor
19. feb 2023

@estrella5 rešpektujem Tvoj názor a za seba poviem k tomu asi len toľko, že si neviem predstaviť v takej situácii radšej dopovať dieťa od narodenia liekmi ako napr. izolovať od neho domáceho miláčika. V tomto súhlasím s nazorom @panelacikova. Povyšovať domáce zvieratká nad ľudí nieje podľa mna v poriadku.

kittykat22
19. feb 2023

mame kralika. Ale na posteli je len hladkanie - ziadne spanie. Do detskej postele nemoze - mame stastie, ze to pochopil a neskace na nu. Zachod ma vlastny a misky vlastne. Kralicek je hladkany, rozmaznavany, neviem co vsetko - ale je to stale zvieratko (prasiatko). Tak kralik si papa vlastne bobky v ramci upravy mikrolflory v bruchu, macicky a psikovia si lizu zadky. Ich maznanie je skvele, ale mam svoje hranice. Nevadia mi ziadne zvierata - ale povysovat ich na level partner/dieta, je pre mna neprijatelne.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
andy_sixx24
19. feb 2023

Nuž moja od neho ruky preč..

missviolet
19. feb 2023

tiez mam dve macky. macku neodnaucis od postele, bez sance. ALE maju svoje vlastne oddelene misky kt neprichadzaju do kontaktu s ludskymi - toto by priatel mohol ako kompromis, takisto aj zachodik maju vlastny - dokonca 3(tolko treba idealne pre 2 macky) - tu mam dojem ze priatelovi sa nechcelo cistit pravidelne tak preto vana - tiez to povazujem od veci a presne ohladom obliecok ked som citala som ti sla navrhnut nech sa natiahnu ciste cerstve ked prides, ale to uz robis. z mojho pohladu mas ok ocakavania okrem tej postele - tie macky vam tam.proste budu skrabat lebo fakt cakaju kedy sa mozu ulozit, ked su tak zvyknute velku vacsinu casu.... tam by som zlavila ja v prospech kludnejsieho spanku

h2
19. feb 2023

Ahoj autorka, podľa mňa vôbec nepreháňaš. Ty píšeš, že nie si extra milovník mačiek. Ja som milovník mačiek, sú to moje najobľúbenejšie domáce zvieratá a mám momentálne 4. Ale nikdy so mnou v posteli nespali, ani nebudú. Tá vaňa ma totálne odrovnala. Mačky, ktoré vykonávajú potrebu do vane?! Oni nemajú svoj záchod? Alebo nie je vyčistený, tak idú tam? No, bohužiaľ, pre tvojho priateľa sú zrejme jeho mačky viac, než ty a váš vzťah. Asi by som sa vrátila z kratšej cesty a nechala ho jeho cicuškám.

0silvia0
19. feb 2023

@elmivelmi ono zalezi aj od macky, nase by sa neobtierali o nikoho cudzieho. Obtieraju sa len o nas, ked chcu jest, ale mne to je prijemne.
Mne skor psi pripadaju vlezli. Vsetci, ktorych poznam sa chcu furt hladkat. Raz pohladkam a uz sa ho nezbavim. Kuka na mna s pohladom: hladkaj ma, hladkaj ma, dotykaj sa ma😁a uz neda pokoj.
Nase macky by ani neskrabali na dvere keby som ich nepustila do spalne, najdu si ine lezovisko. Mne praveze macka pripada taka nezavislejsia, samostatnejsia, nie je na tom svojom panickovi taka nalepena a oddane zavisiaca.
Nas pes furt chodi za nami ako neuroticky komornik, oddane na nas pozera a je vzdy pripraveny splnit nase povely. Macka ma na salame.
To pisem len preto, ze chcem trocha tie chudatka macky ocistit od tej falosnosti, ktoru si nezasluzia🤪

panelacikova
19. feb 2023

@marsmykkok možno šlo aj o vlhobu, nepočúvala som to nejak pozorne, dcéra to pozerala, má rada mačky...
@elmivelmi no fuj 😀
@janulik2008 ja by som ich nenazvala falošnými, ale egoistickými. len toľko dovolia, čo im vyhovuje. akonáhle sa im hocčo nepáči, kašlú na teba 😀 mnohí si to zamieňajú alebo to pomenúvajú faloš. ja egoizmus.

divokykonik
19. feb 2023

@0silvia0 Presne. Mačky vôbec nie sú falošné. Moja mačka ma má úprimne rada, bývam na ňu fest prísna a aj tak behá za mnou vkuse. Oni len nie sú také vlezlé ako psy, sú presne nezávislé a to ľuďom vadí, že mačka nie je taká závislá ako pes. 😂 Mačky sú podľa mňa celkovo nedocenené zvieratá a vidno to aj na prístupe ľudí.