Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
@ksenzy1 platy pokiaľ nie si nejaký advokát a lekár, tak porovnateľne ako u nás, náklady na život asi o niečo vyššie, zdravotníctvo pokiaľ nie je súkromne tak na horšej úrovni, s boľavým zubom by ta kľudne nechali čakať niekoľko mesiacov. Učiteľ síce zarobí lepšie ako u nás, ale zase aj tie náklady su vyššie. Životná úroveň porovnateľná ako u nás, len teda za všetko si treba priplatiť. Ale ja to robím aj u nás, lekára mám súkromného a platím dosť. Ini lekári tiež uprednostňujem súkromných, kde sa objednam na čas a necakam. Ale vyhovuje mi tamojšia strava, kultúra, pocasie.
@zuzana76 tak to si ma nepotesila,za to som sa chcela opytat niekoho kto tam realne zil. Ja som porovnavala len oblast Andaluzie a tam teda nehnutelnost za 150 000-200 000€ uplna nadhera,co u nas kde zijem cca 300-400 000€ o spanielskom zdravotnictve som citala,ze je na vysokej urovni,odobnu skusenost nemam. Akurat co som ich nemocnice videla a aspon co sa tyka budov nadhera ako hotel. Plat na mojej pozicii teda zdravotna sestra cca 2000-3000€ v oblasti ako Madrid,Barcelona podstatne viac. Ceny v obchodoch porovnatelne ako u nas,nieco aj lacnejsie... Francuzsko je ale urcite uz lepsie na tom...
@ksenzy1 áno, 150000-200000 stojí maličký apartmán v Andalúzii, zdravotníctvo je na vysokej úrovni, ale súkromné. Životná úroveň zhruba porovnateľná so Slovenskom. Švagor možno bude apartmán predávať trojizobivy, priamo pri mori. Ale asi drahšie ako 200000 a este nie je úplne rozhodnutý.

@zuzana76 ahoj a v Spanielsku je ako,da sa lepsie zit ako na Slovensku ci ani nie?