icon

Drahý život na Slovensku

4. apr 2023

Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor

ahhola
5. apr 2023

@taty tak teda príde cudzí MUDr z pohotovosti ci rodinný lekár, to je trochu rozdiel. Keď ma ísť do takého molenbeku, to je max. HERO. 🌺

valeria_h
5. apr 2023

Toto je zase taká nevďačná téma. Rozdelí sa to na dva tábory. Ja som zo Slovenska odišla v roku 2012. Ja osobne neľutujem. Každý sa musí rozhodnúť sám, mne sa na Slovensku veľa vecí nepáči, ale ani v zahraničí to nie je med lízať.

terezka1947
5. apr 2023

@annm81 ty ozaj poznáš históriu?lebo keď toto napíšeš,tak ju poznať nemôžeš.

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 Čo konkrétne máš na mysli?

terezka1947
5. apr 2023

Posl.prispevky o zahraničných slovákov,riešení politiky a TD.

taty
5. apr 2023

@ahhola takže čo ti vadí? Najskôr píšeš že ti vadí keď lekár príde ku tebe a bude vidieť ako žiješ , a chodí aj do osád. Teraz píšeš že lekár sa boji ísť do určitých oblastí? Myslíš že lekára v Molenbeku nemajú ? Majú .

fion22
5. apr 2023

@elmivelmi na porovnávanie kvality potravín medzi SVK a AT sa autorka nepýta, bolo by to mimo tému, na nekonečnú debatu a nevyhli by sme sa asi ani politike.
Ak máš na Svk prístup ku kvalitnému mäsu, v bio kvalite, a môžeš si to dovoliť, patríš k tým šťastnejším. Je veľa malých miest a dedín, kde je len jeden obchod, s mäsom hore od susedov, obyvatelia sú už starší a na vlastný chov nemajú síl.
Ak si ty na Slovensku spokojná, tak napíš autorke, práve na to sa pýta. Ja píšem, že záleží od toho, kde na Slovensku

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 Stále netuším, proti čomu oponuješ. Že naša história je plná Slovákov, čo kvôli štúdiu a kariére odišli zo slovenského prostredia a odtiaľ "hejtovali" Slovensko s jeho opilstvom, malomeštiactvom, endemickým kreténizmom a dalšim? A popritom sa stihli dostať do slovenských učebníc dejepisu a literatúry.

Diskutérka hore sa totiž strašne diví, že niekto zo SK odíde, kritizuje slovenské pomery a pritom je stále v kontakte so Slovenskom. Podľa jej vyjadrenia teda napr. taký Kukučin prechovával obrovský odpor k Slovensku...

slniecko5
5. apr 2023

@annm81 otázka je, či zahraničné mamičky na MK patria medzi buditelky národa a prinášajú konkrétne riešenia a posúvajú tým Slovensko vpred...

annm81
5. apr 2023

@slniecko5 Nie, otázka je, prečo nazveš niekoho, kto použije kritiku, za odporcu Slovenska A prečo sa divíš, že niekto je v kontakte so Slovenskom aj po tom, čo odíde do zahraničia.

fion22
5. apr 2023

@slniecko5 prepáč, mňa pri tvojom komentáre napadá len jedno, a ty si čo urobil pre slovenský hip- hop? 😁 žienky, radšej už nechajme tému tak, uberá sa to polarizujúcim smerom, ako kovid, očkovanie, Fico, vojna na Ukrajine...ja končím🤗

tiezjedna
5. apr 2023

@fion22 tomu nezabrániš 🙂 Ja som iba komplet nepochopila tú poznámku o tom, že prečo Slovenky v zahraničí, ktoré poukazujú na slabé miesta Slovenska chodia na slovenské fórum diskutovať. Už druhý deň premýšľam, kde že je tá pointa, ale nenachádzam... Nehovoriac o tom, že kritika zaznieva aj od Sloveniek žijúcich na Slovensku, pretože každý kto nemá hlavu zarazenú v prdeli proste slabé miesta musí vidieť.

slniecko5
5. apr 2023

@tiezjedna to fakt o mne premýšľas? Oh, come on🙂.
Slabé miesta vidím aj ja, blba nie som, to ale neznamená, že budem poukazovať iba na to.
Skôr uvažujem, ako to zmeniť..

ahhola
5. apr 2023

@taty to mi nevadí, MUDr do domu, to bol štandard kedysi aj na sk, neviem presne rok, odkedy chodia sanitky/záchranky bez MUDr., píšeš o rodinných doktoroch, to je spiatočnictvo a ľutujem ich, kde všade by museli vliezt, aj tam, kde sa neodvazia ozbrojené zložky a doktor s holými rukami tam, uprimna sústrasť...🌺
Ty si možno hrdinka, zvyknutá ba tých akhbarov, ja ďakujem, Neprosim▪️bojim💥

tiezjedna
5. apr 2023

@slniecko5 hej, hej, fakt mi to napadlo 😀 Som na dovolenke, tak mám čas premýšľať nad blbosťami 😀

slniecko5
5. apr 2023

@tiezjedna 👍🤝

bessie12
5. apr 2023

@ahhola v Holandsku to nie je inak. Tiez tu mame domovych lekarov a som nadmieru spokojna, hoci som u lekara tu bola zatial len 1x.

terezka1947
5. apr 2023

@annm81 práve o Tom píšeš .....šajnu nemáš o histórii.

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 A mohla by si byť aj konkrétna, či ani nie?

terezka1947
5. apr 2023

@annm81 veď si prečítaj,čo si písala.
Mne je to jedno, píš čo chces,len už keď píšeš o zakladaní Slovenska a o Slovakoch,píš fakty.
Lebo mať na kadečo svoj názor,na základe svojich skúseností je v poriadku. A o Tom je aj diskusia-diskutivat.
Ale keď idem písať niečo,v čom nemám prehľad ako fakt,tak je to trošku nešťastné.

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 Hm, no hlavne, že ty si svoj prehľad dokázala obsiahlou a faktograficky vyčerpávajúcou analýzou s úplne prehľadným vyvrátením mojich argumentov. ..

terezka1947
5. apr 2023

@annm81 nič som ti nevyvrátila,iba som ťa slušne upozornila,že pokiaľ nemáš naštudovanu históriu vzniku Slovenska,tak nechaj túto tému tak. Lebo píšeš nešťastné komenty.

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 Tak to uzavrime - ty tvrdíš, že píšem blbosti. Ja tvrdím, že píšeš blbosti ty. Super sme si v tejto vecnej a podnetnej diskusii pokecali...

terezka1947
5. apr 2023

@annm81 ja píšem,že píšeš nepravdy o histórii.
Slušne som ťa upozornila. Nediskutujem s tebou o ničom.

annm81
5. apr 2023

@terezka1947 Myslím, že v tomto vlákne je to posledný môj príspevok a ďalej s tebou nebudem strácať čas. Tvrdíš, že uvádzam klamstvá, ale namiesto toho, aby si v jednom príspevku konkrétne menovala nejaké to klamstvo a uviedla ho na pravú mieru, radšej pridáš desať bezobsažných príspevkov o tom, ako si ma slušne upozornila, že klamem... nuž, ja si takto vecnú diskusiu nepredstavujem, ale čo už, každý máme nárok na vlastnú predstavu.

ahhola
5. apr 2023

@bessie12 no môj obvodný ma 2000 až 3000 pacientov, maka od 7."do 13." a po 12 už je vyflusnuty jak učiteľka v júni... Kedy v NL sa ešte doktor stihne presúvať medzi domami, ulicami, dedinami? Technický ma to zaujíma, aká je tam efektivita...

bessie12
5. apr 2023

@ahhola osobne som tuto sluzbu este nevyuzila, takze ti to neviem povedat, ale u jedneho lekara je aj cela rodina a to aj deti. A tomu sa hovori domovy alebo rodinny lekar. Samozrejme, ze nie kazdy to vyuziva, ale ja si myslim, ze to je lepsie.

taty
5. apr 2023

@ahhola funguje to inak ako na Slovensku. Tu lekárovi zavoláš a on ti povie kedy príde ak to nie je akútne teda napríklad ak pri chrípke nemáš závažné problémy , vypíše recept cez internet rovno do lekárne a tebe pošle email na PN do práce. Keď je to závažnejšie príde k tebe domov . Dá ti prvé antb , plus odporučí aj liečbu . Ak treba zoberie aj krv či ster . Môj lekár robí do 19:30 . Nechodí stále po pacientoch ,ako si ty myslíš. Ľudia nečakajú v čakárni ,takže ja keď prídem z bolesťou brucha tak sa nenakazim ďalej napríklad od toho čo má angínu a nedonesiem to domov , do autobusu či do obchodu . Jednoducho chorá zostávam doma . Ak je chorá celá rodina sme doma a lekár donesie aj prvé dávky liekov . Takže on má takto menej pacientov.

bessie12
5. apr 2023

@taty tak nejako podobne to potom bude aj v NL. Vdaka za vysvetlenie, lebo som nevdela ako to vlastne funguje 👍

katka700
5. apr 2023

@terezka1947 Prosím ťa o akom bezplatnom zdravotníctve to píšeš? To majú jedine 'sociálne prípady' a tí čo pracujú na čierno. Ostatným stačí pozrieť na výplatnú pásku a vidia že to zdravotníctvo nie je bezplatné a nikdy nebolo.