Drahý život na Slovensku
Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor
Toto je zase taká nevďačná téma. Rozdelí sa to na dva tábory. Ja som zo Slovenska odišla v roku 2012. Ja osobne neľutujem. Každý sa musí rozhodnúť sám, mne sa na Slovensku veľa vecí nepáči, ale ani v zahraničí to nie je med lízať.
@annm81 ty ozaj poznáš históriu?lebo keď toto napíšeš,tak ju poznať nemôžeš.
@terezka1947 Čo konkrétne máš na mysli?
Posl.prispevky o zahraničných slovákov,riešení politiky a TD.
@elmivelmi na porovnávanie kvality potravín medzi SVK a AT sa autorka nepýta, bolo by to mimo tému, na nekonečnú debatu a nevyhli by sme sa asi ani politike.
Ak máš na Svk prístup ku kvalitnému mäsu, v bio kvalite, a môžeš si to dovoliť, patríš k tým šťastnejším. Je veľa malých miest a dedín, kde je len jeden obchod, s mäsom hore od susedov, obyvatelia sú už starší a na vlastný chov nemajú síl.
Ak si ty na Slovensku spokojná, tak napíš autorke, práve na to sa pýta. Ja píšem, že záleží od toho, kde na Slovensku
@terezka1947 Stále netuším, proti čomu oponuješ. Že naša história je plná Slovákov, čo kvôli štúdiu a kariére odišli zo slovenského prostredia a odtiaľ "hejtovali" Slovensko s jeho opilstvom, malomeštiactvom, endemickým kreténizmom a dalšim? A popritom sa stihli dostať do slovenských učebníc dejepisu a literatúry.
Diskutérka hore sa totiž strašne diví, že niekto zo SK odíde, kritizuje slovenské pomery a pritom je stále v kontakte so Slovenskom. Podľa jej vyjadrenia teda napr. taký Kukučin prechovával obrovský odpor k Slovensku...
@fion22 tomu nezabrániš 🙂 Ja som iba komplet nepochopila tú poznámku o tom, že prečo Slovenky v zahraničí, ktoré poukazujú na slabé miesta Slovenska chodia na slovenské fórum diskutovať. Už druhý deň premýšľam, kde že je tá pointa, ale nenachádzam... Nehovoriac o tom, že kritika zaznieva aj od Sloveniek žijúcich na Slovensku, pretože každý kto nemá hlavu zarazenú v prdeli proste slabé miesta musí vidieť.
@taty to mi nevadí, MUDr do domu, to bol štandard kedysi aj na sk, neviem presne rok, odkedy chodia sanitky/záchranky bez MUDr., píšeš o rodinných doktoroch, to je spiatočnictvo a ľutujem ich, kde všade by museli vliezt, aj tam, kde sa neodvazia ozbrojené zložky a doktor s holými rukami tam, uprimna sústrasť...🌺
Ty si možno hrdinka, zvyknutá ba tých akhbarov, ja ďakujem, Neprosim▪️bojim💥
@annm81 práve o Tom píšeš .....šajnu nemáš o histórii.
@terezka1947 A mohla by si byť aj konkrétna, či ani nie?
@annm81 veď si prečítaj,čo si písala.
Mne je to jedno, píš čo chces,len už keď píšeš o zakladaní Slovenska a o Slovakoch,píš fakty.
Lebo mať na kadečo svoj názor,na základe svojich skúseností je v poriadku. A o Tom je aj diskusia-diskutivat.
Ale keď idem písať niečo,v čom nemám prehľad ako fakt,tak je to trošku nešťastné.
@terezka1947 Hm, no hlavne, že ty si svoj prehľad dokázala obsiahlou a faktograficky vyčerpávajúcou analýzou s úplne prehľadným vyvrátením mojich argumentov. ..
@annm81 nič som ti nevyvrátila,iba som ťa slušne upozornila,že pokiaľ nemáš naštudovanu históriu vzniku Slovenska,tak nechaj túto tému tak. Lebo píšeš nešťastné komenty.
@terezka1947 Tak to uzavrime - ty tvrdíš, že píšem blbosti. Ja tvrdím, že píšeš blbosti ty. Super sme si v tejto vecnej a podnetnej diskusii pokecali...
@annm81 ja píšem,že píšeš nepravdy o histórii.
Slušne som ťa upozornila. Nediskutujem s tebou o ničom.
@terezka1947 Myslím, že v tomto vlákne je to posledný môj príspevok a ďalej s tebou nebudem strácať čas. Tvrdíš, že uvádzam klamstvá, ale namiesto toho, aby si v jednom príspevku konkrétne menovala nejaké to klamstvo a uviedla ho na pravú mieru, radšej pridáš desať bezobsažných príspevkov o tom, ako si ma slušne upozornila, že klamem... nuž, ja si takto vecnú diskusiu nepredstavujem, ale čo už, každý máme nárok na vlastnú predstavu.
@ahhola funguje to inak ako na Slovensku. Tu lekárovi zavoláš a on ti povie kedy príde ak to nie je akútne teda napríklad ak pri chrípke nemáš závažné problémy , vypíše recept cez internet rovno do lekárne a tebe pošle email na PN do práce. Keď je to závažnejšie príde k tebe domov . Dá ti prvé antb , plus odporučí aj liečbu . Ak treba zoberie aj krv či ster . Môj lekár robí do 19:30 . Nechodí stále po pacientoch ,ako si ty myslíš. Ľudia nečakajú v čakárni ,takže ja keď prídem z bolesťou brucha tak sa nenakazim ďalej napríklad od toho čo má angínu a nedonesiem to domov , do autobusu či do obchodu . Jednoducho chorá zostávam doma . Ak je chorá celá rodina sme doma a lekár donesie aj prvé dávky liekov . Takže on má takto menej pacientov.
@terezka1947 Prosím ťa o akom bezplatnom zdravotníctve to píšeš? To majú jedine 'sociálne prípady' a tí čo pracujú na čierno. Ostatným stačí pozrieť na výplatnú pásku a vidia že to zdravotníctvo nie je bezplatné a nikdy nebolo.

@taty tak teda príde cudzí MUDr z pohotovosti ci rodinný lekár, to je trochu rozdiel. Keď ma ísť do takého molenbeku, to je max. HERO. 🌺